Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

Care documentar Ancalagon?

@Johann800

Frate, majoritatea oamenilor care mi-au spus ca nu mai vor sa "polemizeze" cu mine ca aduc "argumente" (indiferent ca le considera ei valide sau nu) continuu aveau alta problema decit aceea ca nu ar fi facut fata "volumului" sau nu ar fi avut timp sa raspunda lor... eu stiu ca problema e ca nu mai vor sa le mai auda.... pentru ca stiu ca deranjeaza si inteleg intr-un fel asta.

Daca totusi ai chef de o polemica... miuta de idei...

Intrebarea 1 vroia sa iti atraga atentia ca nu poti pune baza pe informatia pe care tu crezi ca poti pune baza. Este deja "infectata" de acea mema a credintei in "bau-bau". Odata ce ai acceptat-o scaparea este extrem de dificila. Dar poti daca intelegi ca religiile sint biznisuri iar popii afaceristii sa iti imaginezi gradul de infectare pe care il poate avea o idee despre ceva cind vine dintr-o astfel de sursa. gindeste-te ca tu chiar simti ca informatia este 100% valida dar daca ti-ai estima increderea in sursa directa si indirecta a informatiei poate ca nu ai atinge nici 10% (zic asta pentru ca pari un caz fericit de om care e sictirit de bilciul popilor). Imagineaza-ti o alta situatie in care tu ai avea o incredere atit de mare intr-o informatie care provine dintr-o sursa cu o incredere atit de mica. Nu crezi ca exista riscul mare sa te minti singur? Impreuna cu restul evident.

Intrebarea 2 vroia sa iti atraga atentia asupra faptului ca noi oamenii avem continuu tendinta sa credem ca totul se intimpla cu un rost si ca noi sintem centrali acelui rost. Si asta e tot o amagire... pentru ca mintea noastra a evoluat sa proceseze lucrurile pe baza de agenti cu scopuri... de aia totul tre sa aibe un scop pe lume (si toate relele un vinovat... si nu ne putem multumi cu ideea ca shit happens) si cum mintea noastra calculeaza totul pentru noi... scopurile se invirt in jurul nostru.

Spuneai de karma... karma este un concept foarte diferit de ceea ce spui tu de mnezo care a catadicsit sa iti "unga" angajarea. Hai sa iti dau exemplul de cum "lucreaza mnezo" (jk) pentru un ateu. Acu vre-o 13 ani imi cautam si eu de lucru... si trebuia sa umblu prin mai multe institutii sanitare si sa dau buna ziua si sa intreb daca nu cumva angajeaza. Mi-era sila si "tirsheala" de intreg "travaliul" asta prin care nu mai trecusem niciodata si nu ma entuziasma deloc.

Aveam un amic cu care terminasem scoala si care era angajat de vreo 2 ani deja (el nu facuse armata ca mine (eu eram barbat :D) si cum stia ca am terminat armata si nu sint angajat m-a contactat si mi-a zis ca: "Ba... eu mi-am gasit de lucru la ING si nu mai stau la stat... nu vrei sa vii in locul meu? ca pot unge putin treburile." Evident... atunci eram mult mai prost ca acum si aveam tot soiul de gunoaie de "principii" de 2 lei (imprumutati) si am refuzat ajutorul... considerind ca nu are sens sa ma indatorez. Asa ca am continuat sa umblu din usa in usa... asa am ajuns la un spital la "Personal" si am intrebat si mi s-a raspuns ca pina atunci ca nu au... am spus multumesc si am plecat... dar femeia de acolo a iesit dupa mine si m-a intrebat: "Auzi... dar la o policlinica nu ti-ar place?" Am zis: "Orice"... si in final m-am angajat acolo la policlinica aia... doar ca m-am angajat pe exact locul vacant ramas in urma prietenului meu. In exact acelasi cabinet pe care il vizitasem ca "amic".

Si azi "ne ridem" de intimplare...

So? Exista mnezo? Iti zic eu... NU ARE DE CE. :)

Si mai am coincidente de astea in viata mea... unele cretze de tot... asa si? Crezi ca nu imi vad moartea la fel de "naspa"? Ba da... dar in acelasi timp stiu ca e imposibil ca universul sa se invirta in jurul meu. Nici chiar daca as avea eu puteri "paranormale" si l-as modifica "din gind".

Ai si tu dreptatea ta...cel mai sanatos zic eu e sa ne traim vietile cat si cum putem,dupa cum evolueaza omenirea,se pare ca "the end is near"..pesemne se va intampla ceva pana la urma si vom vedea adevarul...oricum explozia de informatie care exista nu stim cat de buna este sau catre ce cale cauta sa ne conduca..ex biblie:vor aparea profeti mincinosi,etc..oamenii nu sunt inca in stare sa descopere misterul piramidelor..sau poate ca da,dar este ascuns pt noi ceilalti,la fel cun se spune ca Vaticanul ascunde secrete pe care mintea omeneasca nici macar nu le-ar concepe...traim,speram,si poate o sa vedem...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Aha...de aia cunosc om care inmormanteaza si pe 5 lei si pe 150 de lei. Da stii cum sta treaba, zgarcenia la romani si la tigani este la fel de mare, ne permitem sa etalam masina, motocicleta etc etc sa ne dam in stamba, jucam la loto si la pacanele etc si pentru moartea lu' o ruda nu avem 150 de lei ca ...SCUMP DOMNE SCUMP!!! DINCOLO ERA MAI IEFTIN...btw, ca sa te luminezi si tu...din banii aia se platesc MULTE CHESTII, salarii, intretinere, curent, taxe catre stat, asigurari de sanatate...Sau nu...lasa ca stiu...ia popa bani si ii pune sub perna :banana:

LE: Caz real, "Taica parinte nu avem bani sa inmormantam mortu, manca-ti-as!" Ghici cine avea fanfara la inmormantare...

Astea sunt cazuri si cazuri..dar chiar au fost oameni care nu au avut bani..trebuiau sa transeze cadavrul si sa-l bage la congelator pt ca popa,'omul' lui D-zeu nu catadicsea sa-i faca slujba,etc?Esti popa cumva si te deranjeaza?Eu vorbesc din cazuri clare vazute si la tv si intalnite in viata de zi cu zi

Nu zic,exista si preoti corecti,dar ei fac asta din iubire de D-zeu si oameni sau pt ca asta e meseria lor?Si nu ma mai lumina ca platesc impozite si altele...cand bat din usa in usa sa iti sfinteasca casa,iti dau vreo chitanta,ceva?

O vorba veche din popor:Popa cu cadelnita:Ai,n-ai,tre sa dai...ceea ce fac ei se numeste..FATARNICIE

Tot nu-mi dau seama de ce considerati ca oamenii de stiinta nu pot fi si religiosi. S-a uitat cineva la linkul postat de mine? (nu cel de pe pagina asta :D)

Ateii considera ca Dumnezeu nu exista. Exista doar lumea cu legile ei si asa au existat mereu. Cum acest lucru nu poate fi demonstrat (la fel cum nici celelalte conceptii despre Dumnezeu, panteismul, deismul respectiv teismul nu pot fi) ramane o simpla chestiune de credinta. Pur si simplu unii oameni cred ca exista Dumnezeu, altii cred ca nu. Nimeni nu are cum sa demonstreze nimic. Singura necredinta ar fi agnosticismul. Un agnostic spune ceva gen **Nu cred nici ca exista , nici ca nu exista. Nu ma intereseaza subiectul.** De altfel, nici nu-mi dau seama de ce li se cere oamenilor religioasi sa demonstreze ca exista Dumnezeu cu argumente stiintifice...ei nu spun niciodata *STIU ca Dumnezeu exista* ci *CRED*. E o diferenta ce tine de logica. De altfel, asta le cere si Biblia...sa creada. (Si nu ma luati cu tampenii gen *crede si nu cerceta* ca asta a spus-o un autor pagan nu unul crestin). Daca Iisus ar aparea acum in nori, cum probabil aveti nevoie unii dintre voi sa vedeti, credinta s-ar anula. Atunci toti am STI ca exista!

Intelegeti acum de ce oamenii religiosi nu prea mai au chef sa se ia la intrecere cu ateii de pe aici? (Interesant...de ce or avea ateii? Se considera oare niste misionari al caror scop este sa aduca aduca *iluminare* in randul crestinilor? A devenit si ateismul intre timp dintr-o simpla credinta, o religie?)

Modul cum un om sau altul ajunge la Dumnezeu e diferit in functie de fiecare persoana. Niciodata un om care s-a vindecat prin puterea rugaciunii nu va fi convins sub nicio forma, de nimic din ce ati spune, ca Dumnezeu nu exista, cum de altfel nici un altul care a devenit ateu pentru ca i-a murit prietenul in brate nu va fi. Doar intamplarile ulterioare din viata lui il pot fa, pe un om, sa se apropie, sau din contra sa se indeparteze de Dumnezeu.

Citeam pe un alt forum despre un fost ateu din asta rau, care in prezent este calugar la muntele Athos. beer.gif

PS: mi-am spus si eu doar parerea. Sper sa nu ma trezesc si pe aici... boxe.gif

Minunat spus!

Link spre comentariu

Bun bun , Feynman mereu cu idei interesante, si pana la urma o atitudine pe care ar trebui cumva sa admiram si sa tindem la ea , pentru ca asta ar trebui sa fie natura omului inchizitiv pentru ca evolutia tehnologica sa continue. Sa luam faptele nu presupunerile.

Link spre comentariu

De altfel, nici nu-mi dau seama de ce li se cere oamenilor religioasi sa demonstreze ca exista Dumnezeu cu argumente stiintifice...ei nu spun niciodata *STIU ca Dumnezeu exista* ci *CRED*. E o diferenta ce tine de logica.

De ce nu crezi in Mos Craciun,Zana Maseluta sau alti din astia? De ce nu crezi ca in becul care face lumina in camera stau niste pitici mici mici mici care fac niste focuri mici si multe? De ce li se cere religiosilor sa demonstreze ca exista dumnezeu? Ca ei sustin ca exista,ei sa demonstreze. Asa functioneaza lucrurile in REALITATE.Daca eu sustin ca am motocicleta,zic la toata lumea ca am,dar nimeni nu a vazut-o niciodata atunci nu ma numesc mincinos?

putini..cert este ca un Dumnezeu exista..nu ca persoana ci ca entitate mai presus de inchipuirea noastra...si asta o cred pt ca aceasta forta universala sau cum doriti sa o numiti pe mine m-a ajutat in mai multe momente grele din viata..credinta eu zic ca vine din cunoastere pt adevaratii cautatori si din experiente traite

Pentru mie raspunsul asta e echivalent cu a zice "STIU".

Link spre comentariu

Dece nu pui exact bucata esentiala pt discuitia noastra? Aici se vede exact pozitia lui, nu?

Ce pozitie incoltita de preconceptii si cat de greu e cand incearca sa nu jigneasca aparatorii religiei... hehehe... ca apoi tocmai ei sa incerce sa-i rastalmaceasca cuvintele.

Frumos

la minutul 2 incepe sa puna un mare punct pe i. Timpeniile de povesti religioase (fara de care conceptul de mnezo al "credinciosilor" ar fi tot atit de katchy pentru mase ca si un comependiu despre bossomi) sint ridicole vizavi de colosala profunzime a universului... "povesti provinciale".... :D

Link spre comentariu

1. Pentru inmormantarea unui prieten/parinte/frate de al tau ai da 150 de lei? Da sau nu. Ce ar spune prietenul tau daca te-ai zgarci la 150 de lei? bun...

Ehehe, pai pe asta se bazeaza si popii mincat'as. E cu psihologie grea, apari la momente d-astea importante, vii cu babaul (fara botez=iad, fara inormintare = iad samd) si omul se sparie, cind de fapt ce ar trebuie ar fi sa-ti dea una peste dinti.

Cind de fapt intrebarea esentaiala e alta. Nu daca ai da 150 de lei pentru inmintare, ci CUI si pentru ce? Ai da 150 de lei unui cersetor care vine la usa? da unuia care spala parbrizul la dric? si atunci de ce sa-i dai unui popa parazit?

De altfel, nici nu-mi dau seama de ce li se cere oamenilor religioasi sa demonstreze ca exista Dumnezeu cu argumente stiintifice...ei nu spun niciodata *STIU ca Dumnezeu exista* ci *CRED*. E o diferenta ce tine de logica.

Ce bine ar fi daca ar fi asa simplu. Din pacate "cred" ala nu insmena "presupun" cin insemna "stiu". In romana nu-s cuvinte distincte ca in engleza, unde se spune believe vs. think.

Problema religioasa nu e ca niste oameni cred in vreun creator abstract, aia sint atei din pdv practic. Ci ca oamenii astia interactioneaza cu mine la nivel foarte practic si ordinar. Judeca, se uita strimb, imi iau banii, imi strica orasul, imi cosntruiesc biserici care ma timpesc duminica dimineata, imi baga religia in scoli, inceatca sa-mi prosteasca copilul, au putere de vot chiar in probleme stiintifice samd.

Editat de vrajitorul din oz
Link spre comentariu

Asta e o duma de citate celebre :crack:

@Shobolanu... sa nu uitam un aspect... banu cerut de popi fiind in esenta... BAN... se supune pietei libere... cererii si ofertei si restului de pirghii dintr-o "piata libera"... adica: marketing agresiv, reclama mincinoasa, etc.

totul motivat cu tiganismul infect: "pai ce ba nu ai da x lei pentru ruda ta?"

penibil...

PS... abia astept sa apara unu si sa zica ca banii ceruti de popi nu se supune unei piete libere ci unui monopol :lol:

Link spre comentariu

Mergand si mai departe, sa nu uitam ca parohiile nu se iau intamplator si nici nu se pastreaza decat cu contributii masive la seriful ortodox local; preotii, chiar daca ar vrea sa-si desfasoare penibila lor activitate intr-un mod mai onest nu au cum sa iasa din sistemul mafiot. Bisericile de beton armat ridicate cu nemiluita dupa 90 sunt mai eficiente ca bancile sau circumscriptiile financiare si n-o sa intre niciodata in criza. Mentalitatile si obiceiurile tampite de grup ale oamenilor sunt o mina de aur fara sfarsit.

E adevarat ca nu te obliga nimeni sa te ingropi cu popi - nici macar sa te ingropi, poti sa te incinerezi pe un rug pe varful muntelui. Problema e ca, odata mort, nu prea mai detii controlul; rudele vor vrea sa ramana in rand cu lumea si sa te aduca si pe tine, in ultimul ceas, pe calea cea buna. Chiar daca nu mai conteaza.

Link spre comentariu

Evident ca e josnica... dar o sa vina si o sa zica ca altfel nu se poate... si atunci ar trebui batuti pe obraz cu exemplele alora de umbla in fundu gol alungind furnicile de prin India. Aia de nu cara in viata lor un sfantz si cind intra printr-un sat sint omeniti ba chiar (dupa caz) ascultati de ce idei au de impartasit.

Dar nu... exista costuri in "lumea rea si banii putini... of of inima mea" ca sa distribui pe dumnezeu. si trebe distribuit dupre tipicuri... 15 acatiste... refrene triplao-impaispite de "doamne miluieste!" si duble fara numar de "aleluia! aleluia!"... etc.

Btw...

Ati vazut ca in manualele moto scrie acolo... surubul 14 din subansamblul Tz trebe strins la 20Nm... sau... cind stai la un ghiseu... tre sa indeplinesti un "tipic"... o "traditie" birocratica fara de care nu se poate.... (nu se poate ca nu ii duce mintea sau nu au resurse sa simplifice) dar la "religii"... cum sint facute "tipicurile astea?

Nu aude mnezo de problema ingropaciunii aluia decit dupa ce i se zice de 16 ori "aleluia" si de 21 de ori "doamne miluieste"? e ca la birocratie... trebe facut un dosar care tre sa contina 16 copii de "aleluia" si 9 copii de "slava tie" altfel e respins?? sau e ca in stiinta... a fost experimentat cu 15 aleluia si nu a mers sau cu 10 "slava tie" si s-a rupt ceva in rai???

cum o fi? :D

Link spre comentariu

Corect shobolane.

Parca am postat asta si acum ceva timp. Ce atatea donatii, contributie direct. Astept cu mare interes ziua in care vor face intrare pe baza de bilet/abonament. Dumnezeu nu e gratis, are atatea sute/mii de biserici si milioane de oameni de care trebuie sa se ocupe, macar o mica recunostinta de la voi pacatosilor, si asa veniti cu mana-n fund mereu, abia luati o lumanare doua...

post-50813-0-52162300-1311678503_thumb.jpg

Link spre comentariu

Norvegianul era in filme grele, daca i-ai vazut manifestul - era si Vlad Tepes p-acolo. Dar era de asteptat sa apara o astfel de reactie, prea i-au calcat pe nervi pe europeni musulmanii si presiunea multiculturala. Olandezii lui Wilders au fost eleganti. Norvegienii cand s-au apucat de black metal au incendiat biserici, era de asteptat sa treaca la radicalisme; totusi, m-as fi asteptat la o aprofundare a coranului cu mitraliera intr-o moschee, de pilda...

Link spre comentariu

Cica omul se crede in razboi, nu isi da seama de gravitatea faptelor sale, pentru el este totul clar si limpede.

Cam la fel cu cruciatii care radeau un sat intreg, pentru ca le era foame sau pentru ca ar fi futut ceva.

Pacat ca aia din sat nu stiau ca sunt in razboi.

Link spre comentariu

Ce bine ar fi daca ar fi asa simplu. Din pacate "cred" ala nu insmena "presupun" cin insemna "stiu". In romana nu-s cuvinte distincte ca in engleza, unde se spune believe vs. think.

Problema religioasa nu e ca niste oameni cred in vreun creator abstract, aia sint atei din pdv practic. Ci ca oamenii astia interactioneaza cu mine la nivel foarte practic si ordinar. Judeca, se uita strimb, imi iau banii, imi strica orasul, imi cosntruiesc biserici care ma timpesc duminica dimineata, imi baga religia in scoli, inceatca sa-mi prosteasca copilul, au putere de vot chiar in probleme stiintifice samd.

religia, spiritualitatea e ca filozofia. o accepti sau nu o accepti. vrei sa dai bani pentru biserici, dai. nu vrei, nu dai. ortodoxismul e destul de flexibila. poti sa mergi din an in pasti sau deloc. esti liber. iar cum cumperi multe lucruri inutile (banuiesc:), poti da si zece lei la biserica:)

Link spre comentariu

@ Dan

De ce sa nu creada oamenii si alte tampenii? Pentru ca asta nu le-ar face cu nimic viata mai buna (nici mai rea!). Pur si simplu nu ar avea nicio importanta pentru nimeni daca ar crede ca exista extraterestii pe planeta Marte. Nu ar oferi nimanui un reper moral, nu ar da sens vietii, curaj, incredere, speranta...nimic! In conditiile astea cel mai inteligent ar fi ca prostiile astea sa fie ignorate.

@Shobolanul

De ce esti, mai omule asa suparat pe lume si viata? Peste tot pe unde scrii ai ceva cu toata lumea. Stii cum mi te imaginez? Ca pe un motociclist din ala dur, gata sa adreseze injurii si semne vulgare tuturor celorlalti participanti la trafic. Relaxeaza-te. Ia o gura de aer proaspat. Viata e frumoasa! Oamenii sunt mai buni decat crezi. Nu exista pericole si dusmani peste tot si nici vorba sa-ti vrea toata lumea raul.

Nu e deloc adevarat ca nu-ti citesc posturile. Din contra le citesc chiar cu mare atentie. Uneori prefer insa sa nu-ti raspund pentru ca nu vreau sa incep o cearta. Un forum ar trebui sa fie o disputa de idei nu o simpla rafuiala intre useri. Si te citesc chiar si pe topicuri unde nu scriu si uneori gasesc la tine idei care chiar merita discutate.

Nu vreau sa ne pierdem in exemple si sa ne indepartam de la esenta topicului, insa acceptarea evolutionismului nu presupune anularea credintei in Dumnezeu. Mitul fondator al universului regasit in Biblie este scris si el in acord cu alte mituri asemanatoare. Trebuie acceptat si el ca un mit. Nu te gandi ca oamenii care cred in Dumnezeu sunt niste fiinte irationale care resping orice nu e in acord cu Biblia. Oamenii trec mai intai prin propria ratiune ceea ce accepta. Unii decid sa mearga la biserica la toate slujbele. Altii se duc doar la sarbatorile importante, la evenimentele speciale din viata lor sau cand au o problema. Unii tin post, altii nu-i vad rostul. Unii fac fapte bune in mod constant, altii doar cand se simt cu constiinta incarcata. Lasa oamenii sa creada in ce vor. Nu vad cum i-ar afecta pe atei faptul ca unii oameni isi spun rugaciunea in fiecare seara....ne_nau.gif

@ toti...

Ganditi-va si voi ca preotii aia trebuie sa traiasca si ei....din mila oamenilor care le dau cate un ban la inmormantari sau cununii. Nu au voie sa stabilesca tarife si nici sa refuze un serviciu daca omul nu are bani. Ideea e de mila. Daca intalniti un astfel de preot, ii puteti face o reclamatie. Sunt o gramada de absolventi de teologie care de abia asteapta sa-i ia locul. Lucrurile nu sunt chiar asa de negre.

Link spre comentariu

Multi cred eronat ca mai intai fu mnezo si apoi religia/biserica... Indusi in eroare probabil de povestea din biblie care asa spune... ape+mnezo... apoi biserica.

In realitate biserica/religia institutionalizata a mers mina in mina cu dezvoltarea conceptului de mnezo... mai ales ala asa zis "monoteist". Biserica a fost institutia care a directionat dezvoltarea conceptului de mnezo dupa cum le era necesar jmecherilor. Ba bulangiu, ba mironosita, etc.

Din cauza asta multi nu cred in taraseniile bisericii dar cred ca mnezo exista asa ca "forta" "intelighenta" "buhuhuu pseudo stiintific". ei bine acesti oameni fac doua erori.

a. desi stiu ca e ridicol sa pui botu la povesti cu fecioare galactice si telenovele olimpice... ei vor fraterniza intr-o polemica mereu cu aceia care cred si povestile respective.... aia de cred ca vine isus a 7a oara ca ma-sa era virgina si ca era important asta pentru galaxie etc.

de ce fraternizeaza cu respectivii? pina la urma cel putin in sinea lor nu sint de acord cu a crede acele bazaconii.

pentru ca:

b. nu realizeaza ca povestea lor despre forta/inteligenta galactica care actioneaza din umbra dupa un plan este doar o "finisare" a mosului barbos cu triunghi in cap din telenovela universala plina de fecioare, sfinti, aripi de ingeri si alte bazaconii si NU INVERS.

Originea lui mnezo este compromisa... indiferent cit de finut este conceptul pe care il accepti despre el. Iar fraternizarea cu cu cei mai aproape ca mod de gindire... habotnicii nu rezolva problema ci doar o agraveaza.

Link spre comentariu

Ioana... da! sunt exact asa! Pe bune! Obisnuiam sa fiu tu, dar nu m-a dus nicaieri si am evoluat! Nu mai sunt miel, sunt lup!

Oricum nu ma intereseaza credintele personale si sentimentele neinstitutionalizate! Alea sa le aiba oricine, treaba lor! Aici vorbim de zei institutionalizati si religii "de stat", de organizatii si biblii, de inselatorii ajunse la nivel de lege...

tot ce scrii acolo sunt lucruri neinteresante:

" ce-i daca e un nonsens?! Ce-i daca e impotriva realitatii si ratiunii? Unii vor sa fie tolomaci. Dece nu-i lasi sa fie tolomaci? Ce conteaza ca biserica e o institutie de supt care ii suge? Daca ei vor sa fie furati lasa-i sa fie furati! Ce-i daca popii sunt impostori pt ca merg la spital cand se imbolnavesc dar lupta impotriva stiintei care-i tine in viata? Ce-i daca biblia e un nonsens si un manual pt psihopatul amator? Unii vor sa creada in ea!... etc..."

Bine inteles, ei au dreptul sa fie idioti, indobitociti si spalati pe creier, au dreptul sa fie pradati... dar si eu am dreptul sa le arat ca gresesc, sa rad si sa imi bat joc de prostiile lor.

Daca toti oamenii gandeau ca tine cred ca inca mai stateam in copaci scarpinad ceafa - incearca s-o iei nejignitor pt ca nu aia e intentia - daca bagi multe joint-uri, ai freza rasta si bagi textul "dude relaaaax man!" esti ok. Dar daca nu, nu!

Nimic in lumea asta nu s-a facut pornind de la modul tau actual de gandire. Lupii duc turma in fata nu oile!

Tu crezi ce scrii acolo? pai daca e mit, il tratai ca mit? E dumnezo tratat ca Zeus? si crestinismul ca legendele Olimpului? Daca da, atunci retrag tot ce am scris si sunteti niste oameni echilibrati si stabili intelectualt.

Oricum, daca vrei sa ma contrazici, contrazice-ma folosid contraargumente nu apeluri la sentimentalisme de 2 lei... pt ca e greseala de gandire majora ... logical fallacy...

Nu ma foloseam de faptul ca esti tu un motociclist suparat pentru a sustine Biserica. Doar vorbeam si eu off topic. :D

Cu religia e alta discutie. Credinta in Dumnezeu nu poate fi judecata in termeni de *rational/irational*. Ea iese din sfera ratiunii. Nu e ca si cand cineva ar mai crede in teoria geocentrica. Asta e un fapt demonstrat/demonstrabil fals. Deja faptul ca planetele se invartesc in jurul Soarelui e un adevar castigat definitiv de omenire. S-a dovedit in mod clar ca asa e! Cine mai crede orice altceva referitor la asta poate fi categorisit drept *irational*. Insa a crede intr-o teorie ce nu s-a demonstrat ca e falsa nu te face nici rational, nici irational. Nu te face in niciun fel. Poti dovedi ca nu exista Dumnezeu? Nu! Nimeni nu poate. Asa ca pana la inventare unei masini a timpului care sa ne arate clar ca niciodata oamenii care au murit nu vor reinvia, credinta in nemurirea sufletului nu poate fi catalogata drept irationala (nici rationala!)...asta ca exemplu! Pur si simplu asa crede cineva, fara a spune ca aia care nu cred sunt irationali.

Link spre comentariu

Uite de ce era bun sa avem si restul threadurilor "ateiste" sterse adunate aci... nu o mai ardea Ioana dark pe aci fancy.

A discuta nu se poate face decit rational... nu iese cum vrei tu pasenta cind vorbesti rational... ghinion. a discuta inseamna a spune ceva prin intermediul propozitiilor care tre sa respecte un fir logic... logos=cuvint... altfel ce transmiti este o aberatie fara noima.

Iar a cere argumente pentru nonexistenta a ceva ce se pretinde ca exista dar nu se poate argumenta ca exista este penibil... s-a mai discutat de asta... cauta pe net despre eroarea ta si poate o lasi asa cum a cazut ca sa nu te mai faci de ris in continuare.

Link spre comentariu

Uite de ce era bun sa avem si restul threadurilor "ateiste" sterse adunate aci... nu o mai ardea Ioana dark pe aci fancy.

A discuta nu se poate face decit rational... nu iese cum vrei tu pasenta cind vorbesti rational... ghinion. a discuta inseamna a spune ceva prin intermediul propozitiilor care tre sa respecte un fir logic... logos=cuvint... altfel ce transmiti este o aberatie fara noima.

Iar a cere argumente pentru nonexistenta a ceva ce se pretinde ca exista dar nu se poate argumenta ca exista este penibil... s-a mai discutat de asta... cauta pe net despre eroarea ta si poate o lasi asa cum a cazut ca sa nu te mai faci de ris in continuare.

Maestre, ce incerci? Cumva intimidare? moron.gif

Despre erorile de logica... Una dintre ele se numeste *falsa dilema*. E atunci ii prezinti interlocutorului doar doua variante din care poate sa aleaga. Cazul de fata...rational/irational. Sofismul asta mai e cunoscut si ca *gandire in alb si negru*. Daca existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata stiintific, atunci e clar ca cei care cred in El sunt irationali. Fals! O credinta poate sa nu fie nici rationala , nici irationala la fel cum o propozitie poate sa nu fie nici adevarata nici falsa. Pur si simplu e credinta si atat.

Si vezi ca nu le-am cerut ateilor sa argumenteze in niciun fel nonexistenta lui Dumnezeu. As fi chiar absurda sa cer asta, in conditiile in care mi-e absolut clar ca nu pot. Le-as cere unor oameni imposibilul! Intrebarea pe care i-am adresat-o Shobolanului era doar retorica. Nu asteptam un raspuns. Eroarea asta se numeste in logica *omul de paie* (the straw man). Nah! Doua erori de logica in 5 randuri...Si cica eu vorbesc aiurea.....

Link spre comentariu

Nu ma foloseam de faptul ca esti tu un motociclist suparat pentru a sustine Biserica. Doar vorbeam si eu off topic. :D

Cu religia e alta discutie. Credinta in Dumnezeu nu poate fi judecata in termeni de *rational/irational*. Ea iese din sfera ratiunii. Nu e ca si cand cineva ar mai crede in teoria geocentrica. Asta e un fapt demonstrat/demonstrabil fals. Deja faptul ca planetele se invartesc in jurul Soarelui e un adevar castigat definitiv de omenire. S-a dovedit in mod clar ca asa e! Cine mai crede orice altceva referitor la asta poate fi categorisit drept *irational*. Insa a crede intr-o teorie ce nu s-a demonstrat ca e falsa nu te face nici rational, nici irational. Nu te face in niciun fel. Poti dovedi ca nu exista Dumnezeu? Nu! Nimeni nu poate. Asa ca pana la inventare unei masini a timpului care sa ne arate clar ca niciodata oamenii care au murit nu vor reinvia, credinta in nemurirea sufletului nu poate fi catalogata drept irationala (nici rationala!)...asta ca exemplu! Pur si simplu asa crede cineva, fara a spune ca aia care nu cred sunt irationali.

Gresala in modul asta de gandire este urmatoarea:

Omul care afirma ca exista ceva trebuie sa demonstreze ca acel ceva exista, si nu invers. Nu poti veni sa spui ca ceva exista, fara absolut nici o dovada, si sa te astepti ca lumea sa te creada. Lucrul asta se intampla intr-un singur domeniu: religia.

Uite o analogie interesanta:

Russell's teapot

In an article titled "Is There a God?" commissioned, but never published, by Illustrated magazine in 1952, Russell wrote:

Many orthodox people speak as though it were the business of sceptics to disprove received dogmas rather than of dogmatists to prove them. This is, of course, a mistake. If I were to suggest that between the Earth and Mars there is a china teapot revolving about the sun in an elliptical orbit, nobody would be able to disprove my assertion provided I were careful to add that the teapot is too small to be revealed even by our most powerful telescopes. But if I were to go on to say that, since my assertion cannot be disproved, it is intolerable presumption on the part of human reason to doubt it, I should rightly be thought to be talking nonsense. If, however, the existence of such a teapot were affirmed in ancient books, taught as the sacred truth every Sunday, and instilled into the minds of children at school, hesitation to believe in its existence would become a mark of eccentricity and entitle the doubter to the attentions of the psychiatrist in an enlightened age or of the Inquisitor in an earlier time.[1]

Sursa

Editat de skullz
Link spre comentariu

mda...

daca o propozitie nu e nici adevarata nici falsa atunci ce e? poti sa iti raspunzi? sau o trec la retorice? cind nu iti convine ce spui iti treci vorbele la retorica si glume nu? S-a mai intilnit pe forumul asta.

si nu e nici o falsa dilema acolo... asta e doar incercarea ta de a scapa basma curata cu argumentul tau fals si... gol.

Link spre comentariu

mda...

daca o propozitie nu e nici adevarata nici falsa atunci ce e? poti sa iti raspunzi? sau o trec la retorice? cind nu iti convine ce spui iti treci vorbele la retorica si glume nu? S-a mai intilnit pe forumul asta.

si nu e nici o falsa dilema acolo... asta e doar incercarea ta de a scapa basma curata cu argumentul tau fals si... gol.

De exemplu propozitiile despre viitor....

Link spre comentariu

70 de tineri omorati dintr-o tabara a tineretului liberal de la ei. E ca si cum cineva s-ar apuca sa ciuruie tabara de vara a tineretului pedelist de la Amara. Tipul n-a facut-o intamplator - era una din cele mai socante lovituri pe care putea s-o dea clasei politice norvegiene si societatii civile. Daca omora musulmani, poate speria cativa emigranti. Omorand tinerii aspiranti ai unui partid, viitorii reprezentanti ai acelei parti a populatiei favorabile multiculturalismului, efectul a fost mult mai puternic. Sinistru, cinic, dement, dar ca eficienta terorista omul si-a ales tinta in mod calculat. Sa nu credeti ca la varful factorilor de decizie din Norvegia, pe langa masuri tip post 9/11 nu se va discuta si despre o limitare - cel putin temporara - a primirii emigrantilor din orientul mijlociu. Este trist totusi ca guvernele nu realizeaza la timp consecintele politicilor aiuristice ale emigratiei; cat o fi de mare democratia, nu poti convinge o mare parte a populatiei de caucazieni ca e cool sa convietuiesti cu turbanistii.

Logical fallacy? Oare? In cate chestiuni trebuie sa te dovedesti irational ca sa fii irational? Imi aminteste de un banc: un inginer care a construit o suta de poduri e un inginer bun; un inginer care a construit o suta de poduri si a supt o pwla e doar un cocksucker...:lol:

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic