Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

Eu spuneam cam altceva. Spuneam ca mi se pare ca tu incerci sa impaci binele relativ (al nostru, sa nu ne ascundem in spatele degetului, nu cred ca definesti ca bine acele uimitoare legi ale fizicii care propulseaza un ipotetic asteroid spre Pamint) cu unul absolut. Si cred ca e imposibil, e doar o iluzie ca sintem parte a unui bine absolut. Sintem doar o parte a unui ceva absolut. Nici bun, nici rau. Ordinea asta absoluta care duce spre un ultim bine al speciei umane nu exista. E wishful thinking.

Sau, hai s-o luam altfel. Sa zicem ca pe Pamint ar fi acum un razboi generalizat. Haos total, razboi civil, distopie mai ceva ca-n filme. Chiar vrei sa-mi spui ca ai mai putea vorbi despre ordinea mareata a Universului?

La naiba, pentru multi oameni viata chiar e un iad pe Pamint. Irak, Somalia. Oare nu cumva ne e asa de usor sa vorbim despre Ordinea Suprema pt. ca intimplator nu murim de foame si nu e razboi civil?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

topicul asta n-o sa moara niciodata. dimensiunea reala a conflictului este cel mai aproape resimtita din prima linie a frontului. cred nu ar trebui sa existe un asemenea conflict, nu e justificat de nimic daca reusesti sa renunti un pic la tine insuti, la egoism, la frica si privesti lumea stiind ca cerculetul in care te joci tu nu este totul si nici nu-ti garanteaza nimic...dar oamenii, pur si simplu, nu pot trata subiectul ca pe unul total lipsit de importanta, nu pot tine ochii deschisi, sunt incurcati de niste obloane stricate si, decat sa le smulga dreaq din perete, prefera sa stea tematori in bezna. nu stiu sigur de ce anume le este teama, de ce a aparut teama asta si cum se propaga ea in randul oamenilor, dar nici nu mai am rabdare sa descos.

de ce zic de linia intai...cand eu si sotia am ales sa nu ne cununam religios, a mai fost cum a fost. cand am ales sa nu ne botezam copilul, nu va mai zic ce si cum...ca si cum mi-as fi nenorocit copilul, l-as fi lasat lipsit de aparare in fata tuturor fortelor raului, nimeni nu e in stare sa conceapa ca are si copilul asta dreptul la spiritualitate proprie si ca poate trai sa aleaga pentru el. nici macar ca dumnezeul asta laic in care cred ei, o sa aibe grija de copilul meu indiferent de cat de mult rau ii fac eu nebotezandu-l, nici asta nu pot sa creada. ei cred ca fac un mare rau si expun copilul unor primejdii groaznice, tinandu-l cu forta departe de dumnezeu. stiti voi, dumnezeu ala, care este in tot si-n toate si, desi si-n copilul meu, l-a trimis pe lume, doar ca sa-l prigoneasca pentru ca parintii, etc etc. mai e si varianta in care dumnezeu foloseste copilul ca sa ne pedepseasca pe noi, pentru ca nu credem in el (asa cum cred ei), in acest caz nu stiu unde ar fi problema si de ce se teme lumea pentru copil, daca anyways e in cardasie cu dumnezeu ca sa ne faca pe noi atenti? cred ca intelegerea diferita a divinitatii face ca toate aceste lucruri sa fie posibile. i mean unora le este asa de frica incat nu se pot asocia in niciun fel cu o persoana care nu le impartaseste fie opiniile religioase, fie nivelul de frica. le e frica ca dumnezeu poate a trimis persoana aia pe capul lor ca sa-i pedepseasca apoi pentru asociere, lipsa de reactie, sau un alt pacat anterior (musca de pe caciula), activeaza scutul de respingere (baga capu-n nisip ca strutul, mai pe romaneste), sperand ca nu se va supara nimeni (din cei sus-pusi) pe ei...ce nu se regaseste in credintele oamenilor este rau, divinitatea nu mai este in tot si-n toate, este doar de partea lor sau se poate intoarce impotriva lor dupa bunul plac daca au calcat pe bec.

oamenii isi respecta divinitatea contractual iar religiile sunt departamentul care elaboreaza contracte tip si intermediaza relatia individului cu divinitatea. cum se poate intampla asa ceva? nu stiu...

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Absolut. Se răsucesc în groapă toţi fizicienii. Einstein si Bohr au pus bazele fizicii moderne axându-se la greu pe analogii. Kant operează bine mersi cu redefiniri şi interpretări de concepte.

Sigur ca poti opera cu analogii, dar nu imbracand niste notiuni abstracte cu valorile tale morale, total subiective. Ca apoi sa zici ca devin universale.

Adica, poti sa o faci dar nu e nicio diferenta intre tine si salbaticii care dadeau o fata umana unei constelatii.

Dacă ai de gând să îmi conteşti raţionamentul, binevoieşte să o faci raţional, nu cu textile uzate. Ceea ce am făcut eu este să arăt că doi vectori (opoziţiile bine-rău şi ordine-haos) sunt de fapt manifestări ale unuia singur. Să-ţi aduc aminte de alţi câţiva oameni care au făcut acelaşi lucru? Maxwell a unificat electricitatea şi magnetismul, Glashow, Salam și Weinberg au unificat forţa nucleară slabă şi forţa electromagnetică şi întreaga comunitate ştiinţifică se chinuie de 30 de ani să unifice cele 3 forţe fundamentale rămase.

:crack: Au facut acleasi lucru?

Ei unifica niste legi folosind modele matematice.

Ce faci tu este exact ca teatrul de papusi, folosind niste asocieri totalmente subiective. N-o sa primesti premiul Nobel pt asta, dar cu ceva mai multa creativitate si umor poti sa speri la premiul Tandarica.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Cred totuşi că judeci într-un sistem de referinţă incorect. Strict în cadrul bombei, ai dreptate. Dar în sistemul de referinţă din care face parte bomba (să zicem, o planetă), efectul energiei eliberate este eminamente distructiv, nu creativ. Cu alte cuvinte, degeaba creezi heliu dacă distrugi viaţă.

Nu e deloc un sistem "incorect" sau limitat la cazul bombei cu H. "Ordinea" vine intotdeauna si cu un surplus de entropie in sistem, legea a doua a termodinamicii.

Link spre comentariu

probleme...presupun ca se vor raci relatiile cu multa lume, dar astea nu-s problemele noastre ci ale lor si cata vreme oamenii aleg sa nu si le rezolve, e strict treaba lor. noi nu putem (si nici nu vrem, evident) acum sa scornim alta religie care sa-i convinga, putem sa dam doar explicatii politicoase la nedumeriri inofensive (am observat cat de uimiti se uita oamenii la noi cand afla ca nu botezam). pentru inversunati, exista replici taioase (un fel de 'nu ma intereseaza ce crezi tu si nici nu-ti cer sa-ti schimbi opinia, fuck off'). altfel de probleme nu avem si nici nu ma astept sa avem, iar daca vor aparea...de fapt, nu exista probleme, ci doar solutii ;)

moldova...este pacat ca moldova are (vrand, nevrand) atata influenta asupra tarii intregi...in plan social, economic,politic, religios etc.

N-ati avut probleme ca nu l-ati botezat? In Moldova cred ca ti-o iei big time daca se afla.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Ceea ce am făcut eu este să arăt că doi vectori (opoziţiile bine-rău şi ordine-haos) sunt de fapt manifestări ale unuia singur. Să-ţi aduc aminte de alţi câţiva oameni care au făcut acelaşi lucru? Maxwell a unificat electricitatea şi magnetismul, Glashow, Salam și Weinberg au unificat forţa nucleară slabă şi forţa electromagnetică şi întreaga comunitate ştiinţifică se chinuie de 30 de ani să unifice cele 3 forţe fundamentale rămase.

Ca sa fiu si mai explicit. Ei opereaza in aceleasi teritoriu si cu aceleasi instrumente, urmarind inapoi in timp relatiile de inrudire dintre vaca si porc, ajungand la descendentul comun.

Pe cand tu le atribui dupa bunul plac corespondenti unind punctele luminoase de pe cer si obligandu-i sa fie protagonisti in filosfia ta personala de viata.

Link spre comentariu

Vizitator Kosh

...cand am ales sa nu ne botezam copilul, nu va mai zic ce si cum...ca si cum mi-as fi nenorocit copilul, l-as fi lasat lipsit de aparare in fata tuturor fortelor raului, nimeni nu e in stare sa conceapa ca are si copilul asta dreptul la spiritualitate proprie si ca poate trai sa aleaga pentru el...

Problema asta o am si eu chiar acum...

Superstitia si frica este la putere, cu toate ca le-am demontat toate argumentele pro-botez!

Un intrebare extrem de interesanta la care sustinatorii botezului nu au nici un raspuns este urmatoarea:

De ce indienii si alte natii care nu-si boteaza copii sunt printre cele mai numeroase natii de pe pamant?

Ceva amuzant care are capacitatea de a explica, cel putin in cercul meu apropiat, realitatea fricii si superstitiei cu care este tratat subiectul:

Parintii mei, cand au aflat ca nu doresc sa-mi botez copilul, m-au stropit cu aghiazma! :crack:

Indoctrinarea si superstitia este la putere!

N-as avea nimic de vorbit daca religia ar fi practicata in intimitatea caminelor si a bisericilor!

Iau foc cand se indoctrineaza copii in scoli si li se vorbeste despre iad, rai si alte baliverne menite sa-i sperie, sa-i indoctrineze si sa-i tina in sah!

Ca sa nu mai zic de prostia creationista!

Editat de Kosh
Link spre comentariu

probleme...presupun ca se vor raci relatiile cu multa lume, dar astea nu-s problemele noastre ci ale lor si cata vreme oamenii aleg sa nu si le rezolve, e strict treaba lor. noi nu putem (si nici nu vrem, evident) acum sa scornim alta religie care sa-i convinga, putem sa dam doar explicatii politicoase la nedumeriri inofensive (am observat cat de uimiti se uita oamenii la noi cand afla ca nu botezam). pentru inversunati, exista replici taioase (un fel de 'nu ma intereseaza ce crezi tu si nici nu-ti cer sa-ti schimbi opinia, fuck off'). altfel de probleme nu avem si nici nu ma astept sa avem, iar daca vor aparea...de fapt, nu exista probleme, ci doar solutii ;)

moldova...este pacat ca moldova are (vrand, nevrand) atata influenta asupra tarii intregi...in plan social, economic,politic, religios etc.

Eu, sa am copii, n-as avea curajul sa nu-i botez, as avea senzatia ca le fac probleme.

Mi-amintesc virsta cind incepusem sa pun intrebari despre Domnul Zeu, JC & Co. N-am familie habotnica, sa zicem ca-n medie e agnostica sre vag credincioasa, dar raspunsurile alea au fost de-ajuns sa-mi faca haloimis in cap. In special termenul "ateu", ii percepeam o conotatie clar negativa, ateul era un drac foarte vag, dar era drac.

Editat de gn77b
Link spre comentariu

Nu e deloc un sistem "incorect" sau limitat la cazul bombei cu H. "Ordinea" vine intotdeauna si cu un surplus de entropie in sistem, legea a doua a termodinamicii.

Formularea precisă era "în orice sistem izolat, entropia acelui sistem fie va fi constanta, fie va creste". În cazul unei acţiuni aplicate din exterior, nu mai vorbim de un sistem izolat. Tu când iei nişte cărămizi pe care le aşezi în formă de zid, bagi energie din exteriorul sistemului. Nu iei energie din interior, prin fisiunea unor atomi din cadrul uneia dintre cărămizi - caz în care ai avea dreptate.

Sigur ca poti opera cu analogii, dar nu imbracand niste notiuni abstracte cu valorile tale morale, total subiective. Ca apoi sa zici ca devin universale. Adica, poti sa o faci dar nu e nicio diferenta intre tine si salbaticii care dadeau o fata umana unei constelatii.

:crack: Au facut acleasi lucru?

Ei unifica niste legi folosind modele matematice.

Ce faci tu este exact ca teatrul de papusi, folosind niste asocieri totalmente subiective. N-o sa primesti premiul Nobel pt asta, dar cu ceva mai multa creativitate si umor poti sa speri la premiul Tandarica.

În esenţă au făcut acelaşi lucru. Au demonstrat că două fenomene presupuse a fi diferite până la momentul respectiv sunt de fapt manifestări diferite ale unui singur fenomen. Te deranjează că în raţionamentul meu sunt prezente două concepte din domenii diferite? N-ar fi nici pe departe prima oara. De exemplu, armonia muzicală poate fi exprimată perfect riguros sub formă matematică. Biologia poate fi exprimată integral sub formă matematică. De ce nu ar putea lua şi filozofia o formă matematică?

De fapt, foloseşti ca pretext lipsa unei forme matematice a raţionamentului (pe care evident că nu am cum să ţi-o ofer), dar nu reuşeşti să oferi niciun contraargument raţional. Reproşul tău pleacă de la premiza că binele este un concept subiectiv. Raţionamentul meu pleacă de la premiza că binele universal este echivalentul ordinii, absolutizându-l. Dacă vrei să mă contrazici, demonstrează-mi că binele nu înseamnă ordine.

Editat de ionradoi
Link spre comentariu

Ceva dreptate ai tu. 9fingers are o respingere organica a tot ce nu e formulat cu rigurozitate matematica dar iti urez succes sa te lupti cu treaba asta :D

Problema lui e ca nu accepta ca e posibil sa existe o relationare cu lumea simpla, aproape instinctiva, in care bine si rau nu mai corespund unei definitii alese de altii. Gen fac asta si-mi place, fara sa stiu formula, chiar daca ea exista. Si observ ca se aplica si celorlalti din jur. Si exist asa si gata.

Am mai mentionat in treacat asta: cum ar fi daca n-am avea habar de nimic? De tranzistor sau de planeta asa-si-pe-dincolo. Cunoasterea nu aduce satisfactie decit emotionala. Daca rezolvi ipoteza Riemann dar spui c-o faci ca exercitiu pur de "cunoastere rece", esti probabil mort. Sau, in cazul bun, mincinos.

Eu chestia cu muzica n-o cred chiar la modul... absolut (?), aprecierea muzicii vine si din imperfectiunile ei. Probabil exista modele matematice, dar daca ar fi numai asta ar face muzica calculatoarele. Stai, mi-am dat seama ca exista Morandi.

Editat de gn77b
Link spre comentariu

inteleg ce zici. se poate sa existe anumite aspecte - discriminari religioase, la cea mai mica problema sa se iveasca comentarii de genul 'ca e nebotezata', barfe care sa ajunga inevitabil la urechile copilului, chestii d-astea - dar sunt lucruri minore. importanta este mintea sanatoasa si deschisa si, mai ales, neviciata. nu spun ca o sa privez copilul de cunostinte, de educatie in privinta religiei, ca n-o sa-i citesc din biblie, din alte mitologii, sau altceva de genul asta. nu, dar n-o s-o invat sau s-o oblig sa spuna tatal nostru, sa bata cruci, sa zica 'saru'mana' la popa sau sa dobandeasca un obicei religios, and so on. daca va vrea sa faca asa ceva, sau daca mai tarziu va vrea sa imbratiseze o religie oarecare, nici n-o sa-i interzic sau sa dezaprob in vreun fel. vreau sa fie asa cum e ea, nu cum sunt eu sau cum vrea lumea inerta spiritual sa fie.

altfel...viata n-o sa fie niciodata mai usoara doar pentru ca esti botezat. problemele pe care ti le ridici ca om, in domeniul spiritual, sunt de multe ori problemele pe care alegi sa le ai, indiferent de religie. apar pentru ca esti cum esti, indiferent de cum ai fi, de asta nu scapam niciunul. chiar si problemele pe care le ai cu ceilalti din punctul asta de vedere, sunt de multe ori problemele lor de fapt. e alegere personala sa le faci si ale tale. cat despre anii copilariei, cei mici nu fac discriminari religioase. iar cei care o fac, sunt indemnati de parinti dobitoci si sunt foarte rari, ajungand ei insusi sa fie marginalizati de restul copiilor.

nu-s neglijent, dar adevarul este ca noi nu ne facem nicio problema pe tema asta, astea ar fi doar argumentele in cazul in care cineva, tu spre exemplu, ar avea astfel de intrebari.

Eu, sa am copii, n-as avea curajul sa nu-i botez, as avea senzatia ca le fac probleme.
Mi-amintesc virsta cind incepusem sa pun intrebari despre Domnul Zeu, JC & Co. N-am familie habotnica, sa zicem ca-n medie e agnostica sre vag credincioasa, dar raspunsurile alea au fost de-ajuns sa-mi faca haloimis in cap. In special termenul "ateu", ii percepeam o conotatie clar negativa, ateul era un drac foarte vag, dar era drac.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Formularea precisă era "în orice sistem izolat, entropia acelui sistem fie va fi constanta, fie va creste".

Care formulare, eu m-am referit la schimbul de replici dintre tine si gn77b.

În cazul unei acţiuni aplicate din exterior, nu mai vorbim de un sistem izolat. Tu când iei nişte cărămizi pe care le aşezi în formă de zid, bagi energie din exteriorul sistemului. Nu iei energie din interior, prin fisiunea unor atomi din cadrul uneia dintre cărămizi - caz în care ai avea dreptate.

E evident ca nu vorbim de sisteme izolate cand te legi de crestere in organizare si viata. Si legea a doua iti spune ca entropia creste.

Organizarea locala, intr-un sistem deschis, vine mereu cu un cost = surplus de entropie. Mereu.

Bomba cu H este o picatura din soare. Viata se hraneste cu ea, ordinea locala contribuind la o crestere neta a entropiei.

În esenţă au făcut acelaşi lucru. Au demonstrat că două fenomene presupuse a fi diferite până la momentul respectiv sunt de fapt manifestări diferite ale unui singur fenomen. Te deranjează că în raţionamentul meu sunt prezente două concepte din domenii diferite? N-ar fi nici pe departe prima oara. De exemplu, armonia muzicală poate fi exprimată perfect riguros sub formă matematică. Biologia poate fi exprimată integral sub formă matematică. De ce nu ar putea lua şi filozofia o formă matematică?

Matematica este limbajul in toate stiintele naturale insirate mai sus. Nu are sens sa spui ca ele pot fi exprimate si matematic, ci sunt exprimate matematic din start. Le poti exprima in versuri poate, daca tii neparat.

Iar tu nu exprimi nimic matematic. Tu te agati de niste notiuni stiintifice pe care le imbraci in invatamintele tale de viata. Poti sa-i spui teatru de papusi, astrologie, animism, cum vrei. Dar este ridicol sa crezi ca faci ce facea Maxwell, Weinberg si Salam...

De fapt, foloseşti ca pretext lipsa unei forme matematice a raţionamentului (pe care evident că nu am cum să ţi-o ofer), dar nu reuşeşti să oferi niciun contraargument raţional. Reproşul tău pleacă de la premiza că binele este un concept subiectiv. Raţionamentul meu pleacă de la premiza că binele universal este echivalentul ordinii, absolutizându-l.

Am mai ajuns inainte la o concluzie similara, ca sa-l impacam pe HD. Sa numim Big-Bang ul D-zeu, gravitatia sa fie Isus iar masurarea ei sa se faca in apostoli pe heruvimi la patrat. Acum putem sa o completam si cu inlocuirea entropiei cu Raul, tendinta de organizare e Binele, iar entalpia libera sa fie voia lui D-zeu.

Il facem si pe Gibbs apostol?

Dacă vrei să mă contrazici, demonstrează-mi că binele nu înseamnă ordine.

Asta e culmea. Dovedeste-mi tu mie ca binele nu inseamna verde.

Link spre comentariu

1. Superstitia si frica este la putere, cu toate ca le-am demontat toate argumentele pro-botez!

2. Un intrebare extrem de interesanta la care sustinatorii botezului nu au nici un raspuns este urmatoarea:

De ce indienii si alte natii care nu-si boteaza copii sunt printre cele mai numeroase natii de pe pamant?

1. Si cum le-ai demontat argumentele pro-botez, cu citate din Biblie? :)

2. Iti dai seama ca raspunsul simplu la intrebarea ta dificila este ca aia nu prea au auzit de prezervativ.

A, si, probabil, aia fac mai mult sex normal si noi mai mult oral. :crack:

Editat de --=HD=--
Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Problema lui e ca nu accepta ca e posibil sa existe o relationare cu lumea simpla, aproape instinctiva, in care bine si rau nu mai corespund unei definitii alese de altii. Gen fac asta si-mi place, fara sa stiu formula, chiar daca ea exista. Si observ ca se aplica si celorlalti din jur. Si exist asa si gata.

Dar accept chiar mai mult de atat.

Absolut orice este imaginabil, dar si tot ceea ce nu este imaginabil, poate sa existe, postuland un multivers etern si infinit.

Interesant e sa vezi cum faci sa inghesui natura intr-un colt al camerei. Atunci iti arata ceva ce exista.

"e posibil sa existe" este egal cu zero.

Link spre comentariu

1. ...cand eu si sotia am ales sa nu ne cununam religios, a mai fost cum a fost.

2. cand am ales sa nu ne botezam copilul, nu va mai zic ce si cum... nimeni nu e in stare sa conceapa ca are si copilul asta dreptul la spiritualitate proprie si ca poate trai sa aleaga pentru el.

1. Normal, au inteles oamenii ca n-ati vrut sa cheltuiti bani cu nunta.

2. Dar nici cu botezul?! Chiar asa, sa-l fentati si pe asta?

In alta ordine de idei:

Cum ingradeai dreptul la spiritualitate proprie copilului? Nu mai putea copilul sa aleaga in viata, daca sa fie un om religios sau nu? Inseamna ca tu chiar crezi ca botezul are o valoare reala, ceea ce ma bucura. iata un ateu care crede in Taina Botezului.

Link spre comentariu

Absolut orice este imaginabil, dar si tot ceea ce nu este imaginabil, poate sa existe, postuland un multivers etern si infinit.

Interesant e sa vezi cum faci sa inghesui natura intr-un colt al camerei. Atunci iti arata ceva ce exista.

Eu pastrez un procent acolo, un 0,001%. Da' la tine e zero absolut. E adevarat ca pt. orice scop practic, 0,001% e cam zero, da' cine-a zis de scop practic? Cum ziceam, nici cunoasterea nu e altceva decit un pretext pt. emotie. Nu cred ca vrea cineva sa afle daca exista viata in afara Pamintului, sau daca o planeta aflata la 5 miliarde de ani lumina de Pamint e facuta din gheata, doar pt. simplul fapt stiintific, rece.

...

La Moldova am remarcat ceva. Existenta multora se invirte in jurul familiei. Tot cercul lor social e pe filiera de rudenie. Orice prieten e un var al cuscrului cumnatului surorii finului. Daca nu-ti botezi copilul, stergi dintr-o mutare tot graful pe care-l constituie cercul tau social :) Bine, e stupid, cercul social se face pe baza de afinitati, nu rudenie. E cam tribala treaba cu familia. Na, chestie de Moldova :) Editat de gn77b
Link spre comentariu

Multivers infinit...

Totul, dar absolut totul functioneaza in Univers pe baza legaturilor de cauzalitate. Un Multivers, daca Teoria ar fi corecta, nu ar putea sa functioneze sub nicio forma altfel.

Asa ca, degeaba incerci sa scoti din discutie ideea Primei Cauze. Si, atata timp cat trebuie sa existe o Prima Cauza, pe care stiinta nu o poate determina, nu putem exclude nici posibilitatea existentei unui Creator rational.

Link spre comentariu

@HD...hm, vorbesti de bani fara sa-mi cunosti absolut deloc situatia financiara, ai concluzionat ca-s ateu, boscorodesti ceva de niste taine pe acolo...probabil ca te astepti si sa incep o discutie, sa aduc si niste argumente, etc. not gonna happen mate :nono: . ce zice de ordinea asta de idei?

P.S. chiar asa? nu-mi mai aduc aminte, dar am scris eu 1, 2??? ca nu prea pare stilul meu...

Editat de WotRU2Me
Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Eu pastrez un procent acolo, un 0,001%. Da' la tine e zero absolut. E adevarat ca pt. orice scop practic, 0,001% e cam zero, da' cine-a zis de scop practic? Cum ziceam, nici cunoasterea nu e altceva decit un pretext pt. emotie. Nu cred ca vrea cineva sa afle daca exista viata in afara Pamintului, sau daca o planeta aflata la 5 miliarde de ani lumina de Pamint e facuta din gheata, doar pt. simplul fapt stiintific, rece.

E un "calcul" care pune niste probleme atat de greu de agatat, adica un calcul extrem de inselator... asa ca nu are niciun rost sa te obosesti cu niste aproximari atat de insignifiante. Sunt atea alte lucruri cu grade reale de plauzibilitate, cat sa-ti ajunga pt cateva vieti.

Normal ca e vorba de emotie si in cazul curiozitatii, o emotie stimulata de acele fapte stiintifice reci.

Link spre comentariu

La Moldova am remarcat ceva. Existenta multora se invirte in jurul familiei. Tot cercul lor social e pe filiera de rudenie. Orice prieten e un var al cuscrului cumnatului surorii finului. Daca nu-ti botezi copilul, stergi dintr-o mutare tot graful pe care-l constituie cercul tau social :) Bine, e stupid, cercul social se face pe baza de afinitati, nu rudenie. E cam tribala treaba cu familia. Na, chestie de Moldova :)

nu vreau s-o dau in 'care-s mai ciumeci' in confruntarea etniilor pe o tema sau alta, dar sa stii ca eu sunt aroman (dupa tata). moldovenii ca moldovenii, sa-i vezi pe ai mei! :lol:

Link spre comentariu

Vizitator Kosh

1. Si cum le-ai demontat argumentele pro-botez, cu citate din Biblie? :)

Observ ca te roade rau ca am pus citatele acelea!

Este a doua oara cand le mentionezi...

Deh, e nasol cand insasi propaganda voastra lucreaza impotriva voastra!

Tot astept de la tine raspunsuri la argumentele furnizate in postarile mele de pana acum....

Cred ca astept degeaba...

Argumente pro-botez:

1. N-o sa aiba nume

Numele copilului se da in spital, la nastere cand parintii isi recunosc LEGAL odrasla.

3. N-o sa aiba motiv sa dea de baut cand e ziua de nume

Big deal!

4. [favorita mea] O sa moara in chinuri in somn, o sa se chinuie etc. etc.

OK: cei care credeti idiotenia asta, explicati-mi, va rog, continentul african! Sau cei cateva miliarde de chinezi si indieni ... toti au fost botezati, este??

5. O sa rada altii de el

Cine?? ca doar n-o sa-si scrie pe frunte ca nu-i botezat.

Ok, va creste si va spune altora ca nu-i botezat!...

Va afla de mic, de la mine ca nu este botezat si cum sa trateze `public` acest subiect!

Sa-l vad eu apoi p'ala care are ceva de comentat...

Dupa ce implineste varsta constiintei-de-sine poate sa faca ce vrea! Si popa daca asta-si doreste!

VA FI ALEGEREA LUI!

Nu va face parte dintr-un card de oi ametite care iau decizii sau fac lucruri in viata doar pentru ca `asa este frumos`

Intrebare pe care tot o aud:

Pe cine mai stii tu ca nu si-a mai botezat copilul??

Raspuns:

Pe mine! Nu va convine, faceti-va copii si aruncati-va in fantana din banc doar pe argumentul ca asa au facut toti pana acum.

Argumentul maselor atribuie/aloca dreptul de adevar asupra unei idei/fapte doar in mintile celor lipsiti de educatie !

PS: faptul ca te referi la botez ca fiind o 'taina' ma face sa cred ca si tu, selectezi din crestinism ce-ti convine si, mai mult decat atat, esti crestin undercover, pe aici ...

Editat de Kosh
Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Multivers infinit...

Totul, dar absolut totul functioneaza in Univers pe baza legaturilor de cauzalitate. Un Multivers, daca Teoria ar fi corecta, nu ar putea sa functioneze sub nicio forma altfel.

Asa ca, degeaba incerci sa scoti din discutie ideea Primei Cauze. Si, atata timp cat trebuie sa existe o Prima Cauza, pe care stiinta nu o poate determina, nu putem exclude nici posibilitatea existentei unui Creator rational.

...povesti de adormit copiii credinciosilor. Copiii mai putin inzestrati intelectual.

Cauza primordiala e un nonsens din moment ce o postulezi ca solutie pt "totul in univers functioneaza pe baza de cauzalitate".

Daca ar fi asa, atunci si prima cauza trebuie sa respecte regula asta. Si atunci nu exista o prima cauza pt ca si ea are o cauza la randul ei.

Iti lipseste cu desavarsire simtul absurdului?

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic