Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

aici ii e locul nu la alegeri si politica...

si este un bun raspuns la intrebarea topicului...

sunt ateu pentru ca nu sunt .. ca aia din filmulet.

oricum e tragic nivelul...

si dupa ce ca-s prosti ca glia au si inclinatii spre violenta.

cand aud o euglena umana vorbind despre satanism, ateism... e hilar.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Vizitator 9fingers

Ca doar nu crezi ca ar fi divinitatea atat de indolenta si amatorista sa se tina numai de improvizatii cu ADN-ul, 99.99% mergand in recycle bin... Sau atat de meschina incat sa zamisleasca "caractere ca cel al lui Puie Monta", fara numar.

Link spre comentariu

Vizitator AdrianB1

Titlul topicului e un pic aiurea: sa intrebi de ce esti ateu e ca si cum ai intreba de ce nu crezi ca merele pica in sus, si asta pentru ca sunt altii convinsi ca merele pica in sus. La o asemenea gogomanie nu trebuie sa demonstrezi de ce esti ateu, cine spune ca are un prieten imaginar in dulap are sarcina sa demonstreze asta intr-un mod in care sa fie clar si cert. Bazdaganiile cu "te tragi din maimuta" versus "universul e creat de Chuck Norris pentru ca altfel nu se poate" sunt masturbari intelectuale inutile.

Deci, cine are un zeu si participa la discutie sa vina cu el de mana, sa il prezinte, ca asa e politicos, si sa faca un scurt demo despre cum merge pe apa, face apa vin si creaza planete. Aia cu fecioarele gravide nu se pune, stiu sa o fac si eu si sigur nu sunt un zeu si nici nu folosesc miracole.

Link spre comentariu

Da, si io ma plictisesc rau de la vremea asta... Dar...

Bazdaganiile cu "te tragi din maimuta" versus "universul e creat de Chuck Norris pentru ca altfel nu se poate" sunt masturbari intelectuale inutile.

Iată câţiva lăbari care au dezbătut problema - fără să o rezolve desigur, dar contribuind semnificativ la progresul intelectual propriu şi al omenirii în final: Platon, Aristotel, Bacon, Pascal, Descartes, Nietzsche, Spinoza, Kirkegaard, Kant, Kurt Goedel şi aş putea să mai înşir vreo 2 pagini.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Iată câţiva lăbari care au dezbătut problema - fără să o rezolve desigur, dar contribuind semnificativ la progresul intelectual propriu şi al omenirii în final: Platon, Aristotel, Bacon, Pascal, Descartes, Nietzsche, Spinoza, Kirkegaard, Kant, Kurt Goedel şi aş putea să mai înşir vreo 2 pagini.

Ai enumerat niste nume de filosofi, de la antici pana la matematicieni din secolul XX. Filosofia si matematica nu sunt stiinte empirice, adica de la care sa astepti raspunsuri referitoare la univers si lumea naturala, nu apeleaza la metode stiintifice pt a ajunge la cunoastere. Sunt niste stiinte formale, niste instrumente care pot fi utilizate doar daca detii cunostintele/datele relevante din acele stiinte empirice. Si atunci sunt utilizate in cadrul impus de metoda stiintifica, pt a crea niste modele sau formula niste ipoteze testabile, verificabile prin observatii empirice.

Evident ca nu detineau acele cunostinte in antichitate, si pana acum cateva zeci de ani era o vraiste. Si nici matematicienii care se limiteaza la terenul logicii matematice sau modale, nu pot oferi vreodata un raspuns pt ce se intampla in lumea naturala.

Goedel nu a dezbatut problema in vreo lucrare stiintifica, nu a facut-o publica in vreo confernita, ci pe un biletel pe care l-a tinut in buzunar si care a circulat in cercul catorva cunostinte cu ceva timp inainte sa moara. Putea la fel de bine sa deseneze un inorog sau sa-si imagineze o demonstratie pt inexistenta lui D-zeu, dar a reciclat un sofism mai vechi, "decretand" o definitie care se cerea demonstrata la randul ei, drept axioma.

Cand te apuci sa impresionezi o audienta mai naiva (in sensul artistic) cu demonstratii logice sau matematice, semantice chiar, pt existenta a ceva, poate fi descrisa ca masturbare intelectuala. Da, ca si cealalta forma de labareala, e si asta o modalitate de a te autosatisface intelectual.

Editat de 9fingers
Link spre comentariu

Ai enumerat niste nume de filosofi, de la antici pana la matematicieni din secolul XX. Filosofia si matematica nu sunt stiinte empirice, adica de la care sa astepti raspunsuri referitoare la univers si lumea naturala, nu apeleaza la metode stiintifice pt a ajunge la cunoastere. Sunt niste stiinte formale, niste instrumente care pot fi utilizate doar daca detii cunostintele/datele relevante din acele stiinte empirice. Si atunci sunt utilizate in cadrul impus de metoda stiintifica, pt a crea niste modele sau formula niste ipoteze testabile, verificabile prin observatii empirice.

Evident ca nu detineau acele cunostinte in antichitate, si pana acum cateva zeci de ani era o vraiste. Si nici matematicienii care se limiteaza la terenul logicii matematice sau modale, nu pot oferi vreodata un raspuns pt ce se intampla in lumea naturala.

Goedel nu a dezbatut problema in vreo lucrare stiintifica, nu a facut-o publica in vreo confernita, ci pe un biletel pe care l-a tinut in buzunar si care a circulat in cercul catorva cunostinte cu ceva timp inainte sa moara. Putea la fel de bine sa deseneze un inorog sau sa-si imagineze o demonstratie pt inexistenta lui D-zeu, dar a reciclat un sofism mai vechi, "decretand" o definitie care se cerea demonstrata la randul ei, drept axioma.

Cand te apuci sa impresionezi o audienta mai naiva (in sensul artistic) cu demonstratii logice sau matematice, semantice chiar, pt existenta a ceva, poate fi descrisa ca masturbare intelectuala. Da, ca si cealalta forma de labareala, e si asta o modalitate de a te autosatisface intelectual.

Am mai avut discuţia asta cu o pagină în urmă, când m-ai întrebat dacă nu mi se pare ilegitim să dezbat o asemenea problemă, neavând aparatul matematic necesar în spate. Şi îţi răspund din nou acelaşi lucru: nu mi se pare deloc ilegitim. Dezbaterea este o formă de cunoaştere. Faptul că nu ştiu un lucru nu mă împiedică să îl aflu de la tine. Deci nu, nu mi se pare masturbare intelectuală decât în măsura în care mă consider 100% stăpân pe problemă şi o fac ca să epatez. Ceea ce seamănă uneori al naibii de tare cu poziţia ta...

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Am mai avut discuţia asta cu o pagină în urmă, când m-ai întrebat dacă nu mi se pare ilegitim să dezbat o asemenea problemă, neavând aparatul matematic necesar în spate. Şi îţi răspund din nou acelaşi lucru: nu mi se pare deloc ilegitim. Dezbaterea este o formă de cunoaştere. Faptul că nu ştiu un lucru nu mă împiedică să îl aflu de la tine. Deci nu, nu mi se pare masturbare intelectuală decât în măsura în care mă consider 100% stăpân pe problemă şi o fac ca să epatez. Ceea ce seamănă uneori al naibii de tare cu poziţia ta...

Amesteci lucrurile.

Te-am intrebat mai inainte daca nu ti se pare ilegitim sa imprumuti niste atribute umane unor procese si fenomene fizice, ca entropia sau evolutia biologica, pt a le obliga sa joace in piesa unui D-zeu personal inchipuit/a de tine. Cand ele sunt ori de domeniul dramaturgiei, ori de competenta unor ramuri discipline stiintifice extrem de specializate.

Poti sa aduci in dezbatere absolut orice doresti, dar argumentele strict filosofice sau exercitiile alea de logica modala nu pot sa-ti demonstreze nimic referitor la universul fizic in care traiesti. E ceea ce trece uneori ca masturbare intelectuala.

Cu totii o mai facem din cand in cand, dar sa n-o confundam cu cercetarea stiintifica.

Link spre comentariu

Vizitator AdrianB1

Grozav argument. Vino cu stafia din dulap si mai vorbim, pana la proba contrarie ai vedenii.

Link spre comentariu

Grozav argument. Vino cu stafia din dulap si mai vorbim, pana la proba contrarie ai vedenii.

Nope. Lucrurile nu stau aşa. Câtă vreme te consideri a fi o persoană raţională şi logică şi nu ai la îndemână demonstraţia inexistenţei unui anumit lucru, eşti obligat de bunul simţ logic şi raţional să accepţi posibilitatea existenţei lui, oricât de mică ar fi posibilitatea respectivă. Poţi alege să crezi în probabilitatea covârşitoare de 99,99%, dar nu poţi nega existenţa posibilităţii infime de 0,01%. În momentul în care faci chestia asta, te rezumi la a pune o simplă etichetă. Și nu ești cu nimic mai bun decât Torquemada.

Link spre comentariu

Hai sa fim seriosi. Cind probabilitatile sint suficient de mici si nu se bazeaza pe absolut nimic, ala care le sustine e un simplu diliu iar valoarea probabilitatilor e fix 0.

Dupa logica ta exista o probabilitate oarecare sa existe un pinguin purpuriu pe pluto (sau orice altceva, oriunde altundeva) pentru ca eu cred in asta, ca atare trebuie sa o luam in serios si sa discutam posibilitatea exiestentei lui pina in pinzele albe. Cind facem asta se cheama ca sintem filozofi si avansam cunoasterea. Oricum cind terminam discutia trebuie sa vorbim despre furnica de jupiter, ceainicul din orbita lui neptun si sina de tren de pe andromeda. Si alte lucruri la fel de intimplatoare.

Dezbaterea este o formă de cunoaştere.

Dezbaterea e o forma de cunoastere numai daca:

1. vorbim despre ceva real si cunoscut, nu vreo inventie;

si

2. Unul din noi sau amindoi cunosc bine despre ce e vorba.

Ori aici nu-u cazul nici 1 nici 2, cu atit mai putin 1 si 2.

Link spre comentariu

Nope. Lucrurile nu stau aşa. Câtă vreme te consideri a fi o persoană raţională şi logică şi nu ai la îndemână demonstraţia inexistenţei unui anumit lucru, eşti obligat de bunul simţ logic şi raţional să accepţi posibilitatea existenţei lui, oricât de mică ar fi posibilitatea respectivă. Poţi alege să crezi în probabilitatea covârşitoare de 99,99%, dar nu poţi nega existenţa posibilităţii infime de 0,01%.

nu.

deacord cu afirmatia in sine.

dar nu sunt deacord cu afirmatia cata vreme este vorba de religie / deitati / zei / fantome...

pentru ce ai spus tu mai sus... reprezentantii religiilor au ... ars pe rug, tras pe roata.. etc.

vesnica situatie in care eu trebuie sa fiu mai bun decat ... cel care este vinovat de atrocitati cumplite.

asa cum biserica nu acepta argumente ci crede si nu cerceteaza... nu trebuie aceptat din partea aia argumente "rationale" ...

totodata posibilitatea ca existenta unei deitati sa fie motivul existentei ... vietii** este inspaimantatoare. pai daca exista deitatea aia care considera ca ce se petrece acum pe planeta asta este ok... atunci scuze dar este o forta a raului.

**aici sau aiurea peste tot? nu de alta dar religiile neaga stiinta / universul

soarele nu se mai invarte in jurul pamntului?

lumina nu a aparut dupa crearea pamantului?

nu cumva stelele au aparut in ziua a patra?

de ce sa accept ceva rational din partea unora care sustin aberatii cumplite?

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Nope. Lucrurile nu stau aşa. Câtă vreme te consideri a fi o persoană raţională şi logică şi nu ai la îndemână demonstraţia inexistenţei unui anumit lucru, eşti obligat de bunul simţ logic şi raţional să accepţi posibilitatea existenţei lui, oricât de mică ar fi posibilitatea respectivă. Poţi alege să crezi în probabilitatea covârşitoare de 99,99%, dar nu poţi nega existenţa posibilităţii infime de 0,01%. În momentul în care faci chestia asta, te rezumi la a pune o simplă etichetă. Și nu ești cu nimic mai bun decât Torquemada.

Tot logica pe care o invoci in sprijinul acelei probabilitati infime, iti spune ca mai sunt o infinitate de lucruri in aceeasi categorie. Orice poti sa-ti imaginezi are o probabilitate de a exista in universul asta sau infinitatea de universuri inchipuite la fel de bine.

Strumfii pot exista, la fel poti sustine ca exista o probabilitate oarecare ca Obama sa fie intruchiparea lui D-zeu pe pamantm iar Putin diavolul. Dar asta nu te opreste sa le etichetezi ca ridicole.

La fel e si divinitatea, ridicola in orice mod a fost definita pana acum. Nu doar ca nu a putut fi probata niciodata, dar nici macar considerata ca o simpla idee nu are vreo putere explicativa.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Dar nu-i ajuta decat sa-si cultive ipocrizia si o staruinta in a distorsiona faptele. E un hobby nasanatos.

Editat de 9fingers
Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Nu, nu sunt toti asa. Mai sunt si criminali care umbla cu crucifixul la gat, preoti care functioneaza ca o organizatie mafiota sau mafioti ca nicusor constantinescu sau becali, care se inchina in draci de cate ori dau de greu. Cred ca le prinde bine sa creada ca daca se caiesc ritualic, ii mai dau un parandarat lui D-zeu si sunt iertati, gata sa o ia de la capat cu mismasurile lor cotidiene.

Mai sunt si credinciosi care sunt oameni cinstiti si cu un simt etic, dar nu mai multi decat in alte categorii. N-am de ce sa presupun ca in lipsa acestei credinte nu ar fi fost la fel. Si poate ar fi fost mai fericiti daca ar fi finantat crucea rosie in loc de un partid politic subteran.

Link spre comentariu

Dar nu-i ajuta decat sa-si cultive ipocrizia si o staruinta in a distorsiona faptele. E un hobby nasanatos.

Asta e altceva.

Cand incearca sa ma faca si pe mine sa dorm bine, desi dorm, atunci nu mai sunt prietenul lor. :D

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic