Jump to content

PzKpfW

Super Membru
 • Posts

  11,177
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by PzKpfW

 1. Nu sunt medic ortoped, dar "arm pump" este numele informal al sindromului compartimental cronic. Mai multe detalii aici. Este adevărat că el a spus doar "sindrom compartimental", dar cauza este aceeași: alimentare insuficientă cu sânge a mușchilor și nervilor din cauza presiunii crescute în interiorul unui înveliș de țesut neelastic. Având în vedere cât de comun este fenomenul în motociclismul de performanță, am presupus că se referă la "arm pump". Dacă ai cunoștințe ortopedice mai avansate, detaliază.
 2. Te cred. Dar niciuna dintre mașinile alea nu este sport.
 3. Arm-pump. Alții au făcut intervenția asta și în sezon, între două etape.
 4. Pe unii chiar îi interesează/excită partea asta. În plus ar putea fi și un eventual element de siguranță acolo, unii nu prea știu să depășească. Asta este cu totul altceva. Electricele sunt "sportive" doar în capul celor care nu înțeleg conceptul. Cam toate electricele actuale au autonomie de câteva sute de kilometri. În România, asta se traduce prin câteva ore bune de mers, după care faci o pauză de o jumătate de oră (aproximativ, în funcție de nivelul de încărcare) pentru alimentare. Este mai mult decât acceptabil/decent. Bineînțeles, dacă ai neapărat de făcut 1000km pe autostrăzi în 10h nu cred că vei reuși, dar din nou revenim la contextul ăla de folosire despre care tot vorbesc. Nu am ignorat nimic, am făcut echivalență între "autonomie" și "alimentare", pentru că despre asta este vorba de fapt.
 5. Confortul vine de la faptul că îți poți alimenta vehiculul acasă, în timp ce dormi - sau la lucru, cât timp ești acolo. Nu trebuie să mergi undeva pentru asta. Iar prețul va fi mai mic (câteodată gratuit). Sau faptul că-ți poți controla mașina de la distanță (știu, și unele termice fac asta, dar nu la același nivel). Sau de la mentenanța mai rară și mai redusă. Eventual de partea de "performanță" dacă te interesează aspectul ăsta. În momentul de față, doar partea cu alimentarea este (discutabil) mai problematică la electrice. Altfel, pentru un utilizator generic de automobil, sunt doar avantaje.
 6. Mă refeream la vremea când Ducati erau pierduți cu dezvoltarea (după ce au abandonat șasiului monococă din CF și începuseră să folosească unul perimetral din aluminiu) și Preziosi încerca să coopteze ingineri japonezi în proiectul lor de GP. Acum lucrurile stau exact invers.
 7. Nu este tras de păr nimic. Au încărcător acasă, mașina stă la încărcat tot timpul acolo. Unii au încărcare și la destinație/locul de muncă. Șansele să ai nevoie de mașină iar bateria să fie goală sunt mici. Iar dacă se întâmplă, cu un încărcător rapid treci de la 5-10% la 85% în 15-20min. Este mai lung decât la benzinărie? Evident. Dar sunt situații excepționale. Iar toți acești factori (cum folosești mașina, unde, ce drumuri faci, cum mergi, ce așteptări ai, etc.) fac parte din acel context. Pentru unii (nu foarte mulți) electrica este o soluție viabilă și acum.
 8. În funcție de modul de utilizare, poate fi. Cunosc personal oameni care conduc (doar) electrice și sunt mulțumiți. Fac drumuri în țară și în afară, se descurcă fără probleme. Dar din nou, depinde de context.
 9. Au avut timp de un deceniu 6-8 motociclete pe grilă în mod constant ca să ajungă unde sunt acum. Investiții masive care se văd. KTM au și ei deja 6 ani de competiție, timp în care au investit mult în facilități, colaborări cu Red Bull Racing și aducerea de ingineri (în principal de la Ducati) pe bani mulți. HRC s-a cam culcat pe o ureche de când l-au adus pe Márquez. Iar Yamaha... motocicleta lor arată încă foarte similar cu M1 cu care câștigau titluri Rossi și Lorenzo. Par departe zilele în care Ducati încerca să-l aducă pe Furusawa.
 10. Locuințele se vând în continuare fără probleme (multe achitate direct) deși prețurile devin nejustificat de mari iar terasele/restaurantele sunt pline deși prețurile sunt ca în vestul Europei. Nu-mi mai fac probleme legate de lipsa de bani a românilor. Câteva sute de euro/lună pentru o rată la mașină pare să aibă toată lumea, mai ales când văd mașini de zeci de mii cumpărate cu banii jos.
 11. Văd din ce în ce mai multe mașini noi, mai ales în mediul urban. Oamenii au bani să finanțeze. Iar când compari prețurile la mașinile noi, cele termice sunt doar sensibil mai ieftine decât electricele.
 12. @SONYC - electrica este bună într-un anumit context. Dacă faci mult naveta de exemplu și ai unde s-o încarci (acasă sau la destinație) este perfectă. Contrar cu ceea ce spui este mai ieftină la întreținere și exploatare decât o mașină cu motor termic. Și prețurile de achiziție încep să devină "normale" (la mașini noi): un Golf sau un Civic sar de 30k, preț la care practic îți iei un Model 3. Iar prețurile vor continua să scadă. La plimbări, depinde. Dacă vrei doar să ajungi undeva, este foarte bună. Stațiile de încărcare nu mai sunt o problemă nici în România pe drumurile principale (plata este altceva, acolo nu stăm așa bine). Spre vest, cu atât mai puțin. Dacă vrei însă să ieși de pe drumurile circulate și să te plimbi liber pe unde te taie capul, poate deveni ceva mai complicat și vei avea nevoie de ceva planificare înainte. Pe scurt: electricele (sub o formă sau alta) sunt viitorul și vor deveni majoritare în 10-15 ani. Este o idee bună să-ți iei așa ceva acum? Depinde de context și de modul în care folosești mașina. În absolut este încă devreme. Mulți utilizatori de EV mai au și o termică sau hibridă pe lângă. Îmi pare rău, dar nu te învârți prin cercurile care trebuie.
 13. KTM 1390 Super Duke R. Motor cu 49cc mai mare (1350cc), datorită unui alezaj mărit. 190cp, 145Nm. Distribuție variabilă. Far și carenaje noi. Rezervor de 17.5L (care în condiții ideale ar trebui să dea o autonomie de 300km).
 14. A fost surprins de grip, agilitatea pe schimbarea direcției și de cum reacționează pe gaz. Asta reiese dintr-o înregistrare ambientală din boxa Gresini. Normal că el era obișnui cu o motocicletă ami greoaie, fără grip și un motor mai agresiv. Exact asta cred și eu. Între timp, Bagnaia este plăcut impresionat de motorul Ducati spec 2024.
 15. Nu știu multă spaniolă, dar am înțeles când au spus că iese cu neumáticos blandos. Și au spus-o clar despre Márquez. La ce ritm au avut, cel mai probabil la fel au făcut și Viñales, Binder, Raúl Fernández (care a scos practic un timp echivalent cu cel din calificările de sâmbătă), etc.
 16. Sigur. Au mers la economie, dar unii au scos timpi de Q2 în GP. Márquez s-a văzut că a mers agresiv, și a folosit soft la cel puțin una dintre ieșiri. În funcție de disponibilitate, poate au avut doar anumite componente sau versiuni. Motocicletele de la Ducati sunt destul de modulare. Știu că l-am văzut anul trecut pe Bastianini (GP21) cu elemente de GP22.
 17. Posibil doar cu motorul de GP24? Carenele le-am văzut identice ca la GP23. La Bagnaia și Bastianini erau diferite și necolantate alea de pe GP24. Dall'Igna este responsabil tehnic cu proiectul de GP de la Ducati. El se bucură de orice pilot care câștigă pe motocicleta lui; la Ciabatti și Tardozzi este altceva. Singurul lucru care l-ar putea îngrijora este faptul că din 2025, indiferent ce se întâmplă, s-ar putea să plece la altă echipă și să le redevină adversar.
 18. Mă întreb dacă Acosta a făcut vreun time attack. Nu înțeleg.
 19. Ăia se excitau și înainte să dea primul tur, parcă li se năștea primul copil.
 20. Cel mai impresionant este că nu a dat-o pe jos. Este rapid fără să forțeze.
 21. Iar a rânjit când și-a dat casca jos.
 22. E păcat că până pe 01/01/2024 nu are voie să vorbească public despre motocicletă.
 23. Márquez 1:29.4. Cel mai bun timp pe care l-a reușit cu Honda (o motocicletă pe care o știe foarte bine) weekend-ul trecut a fost 1:29.1. Având în vedere contextul, este foarte bun timpul.
 24. Nu cred că Ducati are 4 bucăți de GP24 pentru primul test deja. Doar Bagnaia și Bastianini cred că au așa ceva la dispoziție.
×
×
 • Create New...