Sari la conținut

Pasionati de fotografie


urzica
 Share

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 10,9k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Update la pozatu pe film...

 

momentan am 21 de pozitii trase din 36. Sunt curios ce iese pt ca asta e primu film cu zorki-u si cine stie ce probleme ascunse are pe care eu nu le-am identificat.

 

Intre timp am cautat metode moca dar eficiente de a-mi scana filmul. Pe cuvant va spun ca zile la rand mi-am tot facut cutii si holdere de film si improvizatii pentru a obtine o imagine pozitiva dintr-un negativ si se pare ca cele mai complicate metode nu sunt cele mai eficiente. Astfel, ca sa va puteti scana filmele moca acasa va pot da cateva sugestii.

 

Aveti nevoie de:

 

1. un aparat foto. De preferat cu multi multi megapixeli (ca tot e la moda megapixelu si majoritatea asta cautati, presupun ca aveti deja acasa unu cu mai mult de 10mpx). D80-u meu are 10 dar pt asta e cam putin)

2. obiectivul din kit 18-55mm. Care presupun ca majoritatea il aveti.Am incercat si cu altele si cu tele dar by far asta e cel mai bun pentru ca focalizeaza cel mai aproape. Unless you have a macro lens. daca aveti un obiectiv macro sau tuburi de extensie pentru a mari negativul aveti din start cativa megapixeli castigati la imaginea finala.

3. o veioza cu bec economic sau neon. Becurile incandescente creeaza probleme din cauza filamentului (ca e prea luminos) si a balansului de alb. Becul economic, prin constructie da din start o lumina difuza imprastiata pe tot negativul.

4. cleme de foi

 

clip1.jpg

5. cea mai importanta piesa... un plexiglass sau ceva de plastic alb prin care trece usor lumina. In cazul meu am folosit niste capace ramase de la contorul de gaz recent montat. Din pacate nu acopera tot negativul dar momentan e ok.

 

 

Procedura:

 

1. se ia negativul si se fixeaza pe capacul de la contoru de gaz (sau plexiglass). Atentie ca acel obiect transparent alb sa nu aibe zgarieturi altfel produce umbre nedorite in spatele negativului si vor aparea in poza finala.

 

2. se ia aparatul si se pune pe trepied (dar se poate poza si din mana).

 

3. spozitioneaza negativul langa lumina astfel incat sa fie luminat complet.

 

4. se face o poza la 55mm si preferabil f8. Timpul de expunere depinde de intensitatea luminii. daca se foloseste un blitz extern timpul de expunere se scurteaza (1/125 sau 1/250). In loc de lumina de la veioza merge si pozat in contralumina pe geam (preferabil... ziua... duuuh)

 

h7gz.jpg

 

Dupa ce se pozeaza negativul, se introduce in programul de editare, se da invert l culori... se prelucreaza dupa gust si gata poza :D

 

e3fr.jpg

 

La mine acesta este un rezultat final dintr-o poza care din start nu era foarte sharp.

 

Am incercat si sa scanez pozele dar m-am chinuit mult mai mult cu scanatu si l-am lasat balta. Deci asta e o metoda simpla si rapida de a readuce la viata niste poze de pe film sau sa va scanati pozele daca vreti sa trageti pe film s sa nu dati bani la laborator.

 

Daca aveti intrebari sau sugestii, ascult :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci... fara deci.

 

Azi m-am hotarat sa developez un film tras acum 4 ani de zile cu Minolta X700. Filmu ala mi l-a dat maicamea zicand ca-i unu vechi si ea nu mai are ce sa faca cu el. OK... l-am luat l-am bagat in aparat, am pozat si azi l-am developat si scanat. Cand m-am dus sa il iau de la developat, mi-a zis tanti de acolo ca este un film expirat pt ca a iesit cam intunecat. Am aprobat-o stiind ca filmul era expirat cand l-am bagat in aparat + inca 4 ani de stat in dulap.

 

Cand am ajuns la firma, nerabdator, m-am pus in fata geamului sa vad ce cadre am acolo. Si... surpriza! Filmul pe care am tras era deja expus inainte cu alt aparat. Deci eu am tras peste acele cadre.... Uuuu vintage photoshop here we go :D

 

0jdq.jpg

 

swil.jpg

 

0xu0.jpg

 

pxot.jpg

 

j81s.jpg

 

u1ia.jpg

 

oyxs.jpg

 

obtc.jpg

 

bpdl.jpg

 

 

 

krw8.jpg

 

i6sr.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@

Ekosekthor

 

Nu inteleg de ce te chinui sa faci ceva ce se poate rezolva simplu,ieftin si mult mai calitativ intr-un laborator foto...developatul este ieftin iar scanatul unui film pe cd iar este destul de ieftin...parerea mea e sa le duci la laborator,te chinui prea mult iar rezultatele nu sint deloc spectaculoase.



Eu in laborator ma jucam altfel cu negativele,de exemplu ma pozam pe un scaun si ma incadram pe partea stinga,urmatoarea imagine ma pozam cu scaunul pus in dreapta,developam filmul,taiam cadrele si le suprapuneam ,iesea o poza cu mine stind pe scaun fata in fata,sau tot felul de idei "timpite" care ne veneau in cap sa le facem prin laborator, ungeam lentilele la aparat cu tot felul de chestii si aveam "filtre" de culoare sau lumina,mai era o tehnica de suprapunere ceva mai dificila facuta in camera obscura,rupeam dintii filmului si expuneam pe aceasi pozitie...poti face multe chestii misto.Filmul are farmecul lui,cind au aparut aparatele digitale sustineam mai mult pozatul pe film,acum insa filmul e clar depasit,orice ai face cu orice aparat clasic pe film mai ales cu cele rusesti sau nemtesti e depasit de orice canon sau nikon digital si de photoshop,a te apuca acum sa pozezi pe film e ca si cum ti-ai cumpara o dacia 1300..munca multa si rezultate nu foarte satisfacatoare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

developatul este ieftin iar scanatul unui film pe cd iar este destul de ieftin

 

Developatu color... da... 8lei C-41. A/n insa nu-ti mai developeaza nici un laborator (in Timisoara). Cat despre scanat, poate sa fie si 3 lei 18 filme la rezolutie de 40mpx ca tot nu voi scana la laborator. Eu nu vreau print-uri... eu vreau sa fie totul facut de mana mea. Nu degeaba am si vrut sa fac rost de un aparat "moca" si daca se poate sa fie si stricat in loc sa dau 50 de lei pe el in stare de functionare. Vreau totul sa inceapa de la 0 si sa fie uber low-cost... Asta e proiectul ales de mine si altfel nu are farmec. Plus ca nici rezultatul nu-l vreau spectaculos ci vreau sa fie al meu.

 

Am unde sa scanez gratis pe scanner nikon dar vreau sa fac eu tot ce pot face si doar unde procesul de pinde de altcineva, sa apelez la acele servicii. poate daca scot cine stie ce poza spectaculoasa pe film, atunci o voi scana la rezolutie mare... daca nu, pozez negativu.

 

 

a te apuca acum sa pozezi pe film e ca si cum ti-ai cumpara o dacia 1300..munca multa si rezultate nu foarte satisfacatoare.

 

Nu sunt satisfacatoare in comparatie cu ce? Cu formatul digital? Come on... daca vroiam rezultate bune pe film imi luam nikon F6 sau macar un F100 sau ceva cu mod automat, cu exponometru incorporat, dar nu vreau sa ajung la calitatea digitalului ci vreau aparatul sa fie vechi, metalic, manual, etc.

 

Nu vreau calitatea pozei ci vreau senzatia filmului.

 

In rest, interesante ideile tale cu dubla expunere. Dupa greseala cu dubla expunere care am facut-o eu chiar ma gandeam sa trag intentionat o rola in acest fel :)

Eu nu am prins era filmului si poate din cauza asta sunt atras de o dacie 1300 :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum am vazut ca esti din Timisoara,la noi developarea costa 3-4 ron si o scanare 5 ron+pretul unui cd,senzatia de a poza pe film da ,recunosc,nu o poate inlocui nimic,stiu ce inseamna,am lucrat 12 ani in laborator foto destul cit sa prind inceputurile aparatelor digitale.Aparate bune si ieftine sint gramada pe okazii,teleobiective la fel,am avut zenit E pina de curind,l-am vindut pentru ca mi-am dat seama ca investesc degeaba bani in film,prelucrare si eventual procesare pe hirtie,aceleasi rezultate le am cu canon-ul si diverse progame de prelucrare.Marea majoritate a laboratoarelor ramase oricum lucreaza digital acum,degeaba le duci filme la procesat pentru ca multe nu mai folosesc substante si le fac tot trecindu-le prin scaner si pc,nu mai zic ca nu isi mai da nimeni interesul sa faca o prelucrare ca pe vremuri,sa umble la culori,densitati si alte chestii,toti le lucreaza pe automat,rezultatele se vad pe hirtie..Tu ca sa te apuci de ceva clasic ar trebui sa investesti si intr-un mic laborator manual sa poti prelucra acasa tot ce faceam in laborator,aparat de marit,recipiente pt substante,termometre,etc,etc,sint multe lucruri de luat in calcul,foarte multa munca si ajungi cu costurile prea mari ca sa te mai bucuri de ceva rezultate,iti trebuie si un spatiu in care sa nu patrunda lumina deloc,ce vezi in filme cu bec rosu in camera obscura aia e vrajala,orice lumina iti afecteaza procesul,iti deschide careva usa unde lucrezi,adio procesare....Nu vreau sa te descurajez dar 100% din toti fotografii vechi cu care lucram sint pe digital acum,au ceva melancolii cu vremurile cind stateau pe intuneric cu orele si plimbau filmul din revelator in "albire","fixare" si apoi le uscau cu feonul si se rugau sa le iasa ce pozau,munca aia a fost grea dar frumoasa insa acum oricit de melancolici sint toti prefera digitalul,iti ofera mai multe posibilitati de lucru decit filmul.Ori te apuci de intreg procesul clasic de la pozat pina la scos fotografia pe hirtie ori cauti o cale de compromis si o sa-ti iasa ceva la jumatatea calitatii a filmului clasic si jumatate procesare digitala,din pacate nici substantele actuale nu se mai ridica la performantele celor de atunci,nici hirtia,nici laboratorul si poate nici lucratorul,greu gasesti un laborator bun si clasic,oricum succes,e frumos ce incerci sa faci,astept rezultatele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pe hartie nu voi scoate nici o poza de pe film. De developat urmeaza sa ma apuc pt a/n dar si sculele (poate mai putin solutiile) vreau sa le obtin fara sa dau bani. Deci ori schimb pe schimb ceva ori... donatie.

 

Are cine sa ma ajute la developat sau cel putin sa ma indrume. Desi nu mai sunt laboratoare in tm care sa-ti developeze filmu cu cateva trepte de expunere in + sau alte artificii tehnice, sunt destui entuziasti care mentin o comunitate destul de activa si destul de diversificata. Adica nu sunt toti pe 35mm, ci sunt si pe 120 si pe 6x6... etc.

 

Developatu se face simplu in cateva minute si camera intunecata s-a transformat intr-un sac negru usor de folosit.

 

Eu momentan ma limitez la transformatul pozelor din negativ in digital. Pt inceput, ajunge :)

 

In concluzie, fotografii de demult nu mai pozeaza pe film pentru ca e o tampenie si consuma timp + bani. Tinerii de azi insa pozeaza pe film a/n si sunt foarte incantati de ceea ce fac.

 

Eu am vrut pe film si din cauza ca Aparatul digital e prea voluminos si daca il pierd, sparg sau este furat, plang dupa el pt ca imi da gaura in buget. Asa, pe film il am toata ziua cu mine, poate sa-l ude, poate sa-l fure, poate sa se strice, pot sa-l scap pe jos si nu o sa-mi para rau dupa el. Si tot comfortul asta la 8 lei/ 36 expuneri :) .

Deci mi se pare convenabil.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Developatul nu e simplu deloc,are timpul lui,trebuie sa plimbi filmul ala prin 3 substante si o spalare si fiecare recipient are alocat un timp si o anumite temperatura,in nici un caz nu faci asta intr-un sac,nu ai cum,iti trebuie o camera,nu e asa usor cum crezi,filmele in masina de developat se plimbau 11 minute,trec pe role prin fiecare substanta pe rind ,la sfirsit exista un uscator cu temperatura mare.Tot procesul asta are loc la intuneric,daca nu respecti timpii si temperatura substantelor chiar si cu un grad celsius nu mai ies bine,trebuie sa te invete cineva care a facut developare manuala ,strici un negativ pe lumina ca sa poti vedea procesul si pe urma trebuie sa il repeti singur in bezna totala,seful meu facea asa pe vremuri,punea ceasul sa sune si stia ca trebuie sa mute filmele dintr-un recipient in altul.Ma repet nu e deloc simplu ci dimpotriva extrem de complicat,de aia au si inventat masinile care sa faca asta,era foarte greu prin anii 80 si inceputul anilor 90 ca un om sa stea 7-8 ore in intuneric si sa lucreze in conditiile alea,nu mai spun de mirosul emanat de unele dintre substante,iti trebuie clar o incapere destul de maricica,intr-o debara de exemplu te lesina mirosul ala.Iar procesul de prelucrare al pozelor era iarasi ceva complicat,sint multi factori care influenteaza procesarea,e de ajuns ca substanta sa fie prea mult folosita sau filmul prost expus si incepe o adevarata munca sa reusesti sa obti ceva acceptabil.

Scuza ca e aparatul digital prea voluminos nu merge,astea digitale sint mai usoare decit alea vechi ,zenitul meu de exemplu cu teleobiectiv de 200 atasat cintarea 1,5 kg,canon-ul are 600 grame +tele inca 300 ajunge la aproape 1 kg,de udat,daca ti-a intrat apa in aparat si se uda perdeaua si filmul poti sa-ti iei adio de la pozat,8 lei 36 expuneri,calculeaza cit te costa 10000 de cadre pe un card de memorie.....dupa 100 de filme ajungi la 800 ron,adica pretul sh al unui aparat digital entry level...Da ai dreptate ,tinerii sint entuziasi si curiosi sa pozeze pe film dar le trece repede cind vad cita munca necesita tot procesul asta...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu ma refeream la faptul ca filmul se pune in tancul de developare intr-un sac in care nu intra lumina, deci nu mai trebuie sa ai camera in care sa nu intre lumina.

 

NU stiu cum era pe vremuri dar acum e asa:

 

http://www.youtube.com/watch?v=rROBVLNEb3M

 

Repet, ma refer strict la a/n nu si la color.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 99% din filmele alb negru au procesc C41 de developare ca sa poate fi developat la fel ca cel color,rar aparea vreun client cu film pe vechiul sistem de developare,de obicei ii trimiteam la 1-2 oameni care stiam ca mai lucreaza pe acasa ...uita-te pe filmul alb-negru si vei vedea ca scrie proces C41,aia inseamna ca se poate developa la orice laborator normal.Iar substante sint foarte curios cine ti-ar da gratis,costa ceva si alea ,daca primesti d'alea deja uzate de prin laborator nu o sa faci mare lucru cu ele,crede-ma,daca ar fi fost asa simplu cum iti imagininezi ar fi facut toti acasa asta,daca ai scapat putin bleach in revelator il poti arunca linistit,sau fixator in bleach,se brinzeste ca laptele,.Da un ochi pe la preturile astora :http://www.f64.ro/solutii-procesare-developare-foto.html si fa un calcul la cit ajungi cu developarea unui singur film,iti garantez ca te va costa de cel putin 4-5 ori mai mult decit ai plati la un laborator si iar iti garantez ca nu vei scoate calitatea aia.Mai pune si munca....



Sa nu mai zic si de calitatea substantelor actuale,norocul laboratoarelor e ca pe digital culorile ies foarte bine ,daca am fi lucrat atunci pe substantele de acum cred ca ne smulgeam parul din cap de cit aveam de munca la procesare cu ele...faceau praf culorile,fuji si kodak erau cele mai bune,tetenal si agfa destul de slabe...acum depinde ce vrei tu sa faci,sa te joci cu filmul si sa vezi cum e sau sa vrei si calitate..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Kristian K changed the title to Pasionati de fotografie

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...