Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Uite un citat interesant scris de C.S. Lewis, fost ateu, convertit la crestinism.

"Argumentul meu impotriva existentei lui Dumnezeu a fost ca universul

parea crud si nedrept. Dar de unde am eu ideea aceasta de drept si nedrept?

Un om nu spune ca o linie este strimba decit daca are o idee oarecare ce

inseamna o linie dreapta. Cu ce am comparat eu universul atunci cind am

spus ca este nedrept? Daca toate lucrurile sint rele si fara sens, de la A la Z,

de ce eu, care ar trebui sa fac parte din ele, descopar ca am o reactie atit de

violenta impotriva lor? Omul se simte ud atunci cind cade in apa, pentru ca

omul nu este un animal acvatic: pestele nu s-ar simti ud. Desigur, as fi

putut renunta la ideea mea de dreptate spunind ca nu era decit o idee

personala. Dar daca am facut asa, intregul meu argument impotriva lui

Dumnezeu s-a prabusit - pentru ca argumentul se baza pe afirrnatia ca

lumea este cu adevarat nedreapta, nu doar ca lumea se intimpla sa nu fie pe

placul capriciilor mele personale. Astfel, in insasi incercarea de a dovedi ca

Dumnezeu nu exista - cu alte cuvinte, in incercarea de a dovedi ca intreaga

realitate este lipsita de sens - m-am vazut fortat sa presupun ca o parte a

realitatii - si anume, ideea mea de dreptate - are sens. In consecinta,

ateismul se dovedeste a fi prea simplu. Daca intregul univers ar fi lipsit de

sens, noi n-ar fi trebuit sa descoperim niciodata ca nu are sens, la fel cum,

daca nu ar exista lumina in univers si, prin urmare, nu ar exista fapturi cu

ochi, noi nu ne-am da seama niciodata ca este intuneric. intunericul ar fi

lipsit de sens."

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ar mai fi ceva dincolo de toata filosofia sau stiintele noastre. Am auzit de-o gramada de atei care pe patul de moarte au recunoscut ca se simt goi, lipsiti de sens si le pare rau ca nu au crezut in D-zeu, dar crestini n-am auzit de nici un caz care sa regrete ca au crezut in D-zeu.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Uite un citat interesant scris de C.S. Lewis, fost ateu, convertit la crestinism.

"Argumentul meu impotriva existentei lui Dumnezeu a fost ca universul

parea crud si nedrept. Dar de unde am eu ideea aceasta de drept si nedrept?

Un om nu spune ca o linie este strimba decit daca are o idee oarecare ce

inseamna o linie dreapta..."

Adica a inceput cu o greseala. Si-a dat seama intr-un tarziu, si in loc sa o corecteze, a decis ca nu se poate lipsi de ea tocmai pt ca Dzeu exista.

Ar fi fot suficient sa accepte ca universul nu este nici crud nici nedrept ci pur si simplu indiferent.

Nevoia lui de a gasi un sens in spatele oricarui lucru si concept, e doar efectul unui instinct care s-a dovedit foarte folositor de-a lungul evolutiei.

Link spre comentariu

Ar mai fi ceva dincolo de toata filosofia sau stiintele noastre. Am auzit de-o gramada de atei care pe patul de moarte au recunoscut ca se simt goi, lipsiti de sens si le pare rau ca nu au crezut in D-zeu, dar crestini n-am auzit de nici un caz care sa regrete ca au crezut in D-zeu.

Crestinii aia si-au dat seama ca e teapa de-abea atyunci cand era prea tarziu ca sa foloseasca mijloacele de comunicare traditionale.

Da-mi si mie, rogu-te, macar vreo cateva exemple de atei care au recunoscut ca se simt goi si ca le pare rau, pe patul de moarte.

Merci.

Editat de Louis Cyphre
Link spre comentariu

Crestinii aia si-au dat seama ca e teapa de-abea atyunci cand era prea tarziu ca sa foloseasca mijloacele de comunicare traditionale.

Da-mi si mie, rogu-te, macar vreo cateva exemple de atei care au recunoscut ca se simt goi si ca le pare rau, pe patul de moarte.

Merci.

François-Marie Arouet (1694-1778), cunoscut sub pseudonimul Voltaire, Âşi-a petrecut cea mai mare parte a vieții scriind Âşi predând filosofie umanist-ateistă. Însă atunci când era pe patul morții, i-a cerut, îngrozit, medicului să-i prelungească viața măcar cu câteva minute ca să-Âşi pună viața în rânduială, pentru că nu se considera pregătit să moară. Medicul avea să scrie mai târziu într-iun jurnal: „Când a văzut Voltaire că are să moară, era ca Âşi gonit de furii. Mi-a oferit sume mari de bani , numai să mai poată trăi câteva minute. S-a agățat cu înverÂşunare de viață pentru că moartea l-a umplut de spaimă. AÂş dori ca toți cei care au fost amăgiți de cîrțile lui ateiste să fi văzut grozava lui moarte”. prietenii Âşi tovarăÂşii de necredință stăteau în preajma lui încurajându-l să fie tare, dar deodată l-a apucat furia împtriva lor Âşi a început să strige: „Plecați de aici! Voi m-ați adus în starea aecasta. Duceți-vă, duceți-vă! Ce nenorocită este gloria pe care mi-ați dat-o! Trebuie să mor părăsit de Dumnezeu Âşi de oameni”. Asistenta medicală, care îl îngrijea, a mărturisit că pentru toate bogățiile Europei n-ar mai sta la căpătâiul unui ateu aflat pe patul de moarte.

David Hume (1711-1776) a fost un filosof scoțian cunoscut pentru imoralitatea Âşi indecența de care dădea dovadă. Moartea lui a fost atât de tragică, încât unul dintre oamenii care l-au îngrijit a spus că a avut niÂşte chinuri aÂşa de cumplite că se zgâlțâia patul sub el. a cerut ca lumânarea de la căpătâi să rămână aprinsă toată noaptea Âşi să nu fie lăsat singur niciun moment. Până a murit, a fost auzit rostind cuvinte de remuÂşcare pentru că nu a crezut în Dumnezeu.

Despre Newton, descoperitorul gravității, se spune că întotdeauna, cînd rostea Numele lui Dumnezeu, îÂşi ridica pălăria de pe cap în semn de reverență

Sir WALTER SCOTT, celebrul romancier englez, cînd era pe patul de moarte, a rugat pe ginerele său, Lockhart, să-i citească ceva din carte. "Din care carte?" a întrebat Lockhart, privind la cele 20.000 de volume, care acopereau pereții. "Nu există decît o singură carte: BIBLIA!" răspunse Scott.

Link spre comentariu

Gilbert, ce naiba...astea sunt exemplele?

L-ai uitat pe Tutea....

Iar despre SINGURA CARTE, BIBLIA, tu ai citit-o?

Nu iti ridica niciun semn de intrebare?

Editat de Louis Cyphre
Link spre comentariu

François-Marie Arouet (1694-1778), cunoscut sub pseudonimul Voltaire, Âşi-a petrecut cea mai mare parte a vieții scriind Âşi predând filosofie umanist-ateistă. Însă atunci când era pe patul morții, i-a cerut, îngrozit, medicului să-i prelungească viața măcar cu câteva minute ca să-Âşi pună viața în rânduială, pentru că nu se considera pregătit să moară. Medicul avea să scrie mai târziu într-iun jurnal: „Când a văzut Voltaire că are să moară, era ca Âşi gonit de furii. Mi-a oferit sume mari de bani , numai să mai poată trăi câteva minute. S-a agățat cu înverÂşunare de viață pentru că moartea l-a umplut de spaimă. AÂş dori ca toți cei care au fost amăgiți de cîrțile lui ateiste să fi văzut grozava lui moarte”. prietenii Âşi tovarăÂşii de necredință stăteau în preajma lui încurajându-l să fie tare, dar deodată l-a apucat furia împtriva lor Âşi a început să strige: „Plecați de aici! Voi m-ați adus în starea aecasta. Duceți-vă, duceți-vă! Ce nenorocită este gloria pe care mi-ați dat-o! Trebuie să mor părăsit de Dumnezeu Âşi de oameni”. Asistenta medicală, care îl îngrijea, a mărturisit că pentru toate bogățiile Europei n-ar mai sta la căpătâiul unui ateu aflat pe patul de moarte.

David Hume (1711-1776) a fost un filosof scoțian cunoscut pentru imoralitatea Âşi indecența de care dădea dovadă. Moartea lui a fost atât de tragică, încât unul dintre oamenii care l-au îngrijit a spus că a avut niÂşte chinuri aÂşa de cumplite că se zgâlțâia patul sub el. a cerut ca lumânarea de la căpătâi să rămână aprinsă toată noaptea Âşi să nu fie lăsat singur niciun moment. Până a murit, a fost auzit rostind cuvinte de remuÂşcare pentru că nu a crezut în Dumnezeu.

Despre Newton, descoperitorul gravității, se spune că întotdeauna, cînd rostea Numele lui Dumnezeu, îÂşi ridica pălăria de pe cap în semn de reverență

Sir WALTER SCOTT, celebrul romancier englez, cînd era pe patul de moarte, a rugat pe ginerele său, Lockhart, să-i citească ceva din carte. "Din care carte?" a întrebat Lockhart, privind la cele 20.000 de volume, care acopereau pereții. "Nu există decît o singură carte: BIBLIA!" răspunse Scott.

Gilbert, ce faci daca te intalnesti cu un batran cu barba alba pe marginea marii care iti spune ca e Sf. Petru si iti promite ca iti indeplineste trei dorinte daca iti dai chilotii jos si bend over for him?

http://www.infidels.org/library/historical/george_foote/infidel_deathbeds.html#1.47

Dupa ce citesti asta ar fi adecvat sa-ti ceri scuze acelor oameni a caror memorie este murdarita de fiinte fara scrupule ce cred ca toti oamenii sunt prosti sa ia orice ineptie ca fiind un fapt.

Link spre comentariu

MOTIV SA FIM EVOLUTIONISTI SCEPTICI:

Peste 1 milion de ani oamenii isi folosesc 70% din creier, sunt capabili sa-si modifice genele si triesc cateva mii de ani cu reparatii, merg prin spatiu , gasesc planete, ajung supermani.

Si incep sa se joace si sa faca experimente:

-pe o planeta duc bacterii si le lasa sa evolueze fara sa intervina

Pe urmatoarele planete (intervin de cate ori este nevoie, pentru a-si atinge scopul):

- duc bacterii si urmaresc sa obtina cat mai multe forme de viata

- duc bacterii si urmaresc sa obtine forme de viata cat mai complexe

- duc bacterii si urmaresc sa obtina forme de viata cat mai inteligente

- pe alta gasesc deja bacterii si o lasa sa evolueze fara sa intervina

- pe alta gasesc deja organisme evoluate si intervin pentru a mentine diversitatea, sau pentru aceleasi scopuri ca mai sus

- o planeta o tin cum tin eu acvariul in sufragerie (au grija sa fie mediu prielnic, scot pestii bolnavi, cateodata ma mai joc cu ei, cateodata ii neglijez)

- etc. etc.

La un moment dat observa ca pe planeta pe care vroiau sa obtina inteligenta, in specia superioara apar unii indivizi care se roaga la soare, altii care transforma lupta pentru supravietuire in lupta pentru suprematie, altii fac legi, altii filozofeaza, altii se cred buricul planetei;

Si atunci superman scrie o carte care raspunde nevoilor majoritatii: il are pe zeul soare la care sa se roage, are explicatii si legi care le afecteaza comportamentul ...

Am atins si evolutionismul, si creationismul, si amadoua la un loc, si biblia.

Pamantul poate fi acum oricare din aceste planete. Nu avem de unde sa stim :)

Daca mai bag si o piramida si zic ca initial studiile se faceau in niste laboratoare , apar si extraterestrii.

Editat de viosss
Link spre comentariu

Tu ai dreptate, e o posibila explicatie. Mai trebuie sa gasesti pe cineva care sa te si creada.

Sincer, pe aici nu cred ca o sa prea gasesti, decat pe aia care sunt deja creduli.

Dar aia au o mica problema, sunt atat de convinsi ca numai credinta lor, aka ortodoxia, este adevarata, incat s-ar putea sa te trezesti cu niste caramizi in dinti.

Le jignesti credinta. Asadar, meriti.

Editat de Louis Cyphre
Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Am atins si evolutionismul, si creationismul, si amadoua la un loc, si biblia.

Pamantul poate fi acum oricare din aceste planete. Nu avem de unde sa stim :)

Daca mai bag si o piramida si zic ca initial studiile se faceau in niste laboratoare , apar si extraterestrii.

Chiar esti atat de naiv?

Sau pescuiesti "pilde" ca si Gilbert, de pe siteurile de ID ioti?

Nu ai atins decat panspermia, selectia artificiala si manipularile genetice. toate in perfect acord cu evolutionismul.

Nu vad decat eventual un "creationism" inscenat de o civiliaztie extraterestra. Dar este la fel de inchipuit ca si creationismul nostru.

Link spre comentariu

Chiar esti atat de naiv?

Sau pescuiesti "pilde" ca si Gilbert, de pe siteurile de ID ioti?

Nu ai atins decat panspermia, selectia artificiala si manipularile genetice. toate in perfect acord cu evolutionismul.

Nu vad decat eventual un "creationism" inscenat de o civiliaztie extraterestra. Dar este la fel de inchipuit ca si creationismul nostru.

Spre deosebire de tine eu nu mi-am gasit locul. Si caut peste tot.

Nu cred in Dumnezeul biblic, dar nici nu sunt sigur ca nu exista cine va deasupra noastra.

Nu stiu de cine a fost scrisa biblia, dar cred ca NU fost scrisa pentru a controla oamenii ci mai degraba pentru ai linisti, si pentru ca oamenii aveau nevoie de ea.

Oricum pe mine ma fascineaza mai mult partea materiala si rationala a lucrurilor.

Pe siteurile ID sunt lucruri interesante, pentru ca unele chiar au sanse sa fie valabile, dar asta nu inseamna ca imbratisez teoriile lor.

Majoritatea cazurilor prezentate de ei pot fi darmate usor de teoria evolutionista.

De fapt daca timpul nu este o constrangere, cu evolutionismul poti justifica orice, chiar si pe Dumnezeu care poate fi omul de peste 1 miliard de ani.

Interesant este ca stiinta descopera mereu cate ceva care alimenteaza ambele teorii, si pe cea evolutionista si pe cea creationista.

As fi curios sa vad ce puncte slabe gaseste un evolutionist in evolutionism si ce puncte slabe gaseste un creationist-credincios in creationism.

Link spre comentariu

@viosss

Hombre, te invirti de multe ori in cerc (fii linistit nu esti singurul). Ai vazut vreodata un caine care are mai multe feluri de mincare in fata si se plimba intre ele? de fiecare data cind pleaca de la una "isi zice":... <<asta nu e bun... astalalt e mai bun>> si sare continuu de la o ciosvirta la alta ajungind iar si iar pe unde a mai fost. Daca nu ar fi fost bun nu ar mai fi trebuit sa se intoarca inapoi.

Singurul dumnezeu acceptabil ca discutie filosofica ontologica este acel concept in care mnezo este in primul rind imaterial sau contine intreaga materie si mai mult, un dumnezeu impersonal, fara corp de om sau tzap sau extraterestru, nepartinitor (aparent chiar impasibil), deci nu da doi bani pe o ceata de frustrati crescatori/footatori de capre care sint ciuca batailor tuturor, care sint alungati sau bagati in sclavie de toti de fraieri ce sint si care isi inventeaza un iahve pentru care sint "speciali".

So. Daca sintem de acord ca dumnezeu nu poate fi:

-munte, piatra, sau o parte limitata din universul material.

-nu poate fi om sau extraterestru (pentru ca orice fiinta are inceput si sfirsit, are o mama care ii precede, este limitat de corporalitatea lui etc etc)

-nu poate tine cu evreii... ca sint ei mai uriti si underdogi si sa tina si cu ei cineva saracii.

-este dincolo de existenta umana limitata la alergat dupa calorii si parteneri de sex (cloud-backup-ing) chinuita de dramele sociale sub forma de telenovele de tip of viata mea. recte povesti cu femei din coaste care musca din mar... virgine care fac zei... zei rastigniti ca lumea e rrea si bani putinii (of of mai mai), mucenici schingiuti ca s-au scremut sa nu zica ca dusmanu, etc etc etc. Astfel de bazaconii tin doar de limitarile culturale ale vietii umane si o entitate care sa contina tot universul vazut si nevazut, nepartinitoare si transcedenta existentei tuturor speciilor de pe pamint nu poate sa se coboare la nivelul de scenarist infect de telenovele.

Orice comentariu la (sa le zicem) aceste principii ale existentei lui dumnezeu sint injosiri ale conceptului... intinari...

Sintem de acord pina aici?

Bon

Atunci sa nu mai revii la fraze... dar daca e nushce extraterestru? Beep! Error! Dar daca raiul e numa pentru ortodocsi... Beeep error! Dar daca omul tre sa manince numa 2345,2 calorii pe zi? Beep Error. Etc.

Odata ce ai acceptat principiile astea ca mnezo daca exista nu poate fi decit o entitate suprema deasupra a orice cacanareala umana s-a terminat cu toate besinile biblice sau coranice etc.

Toate vaicarelile despre cum e corect sa respiri sa maninci sa footi etc sint duse si nu mai revin in veci. Oricine e liber in acest univers sa manince ce vrea, sa kace ce vrea, sa foota ce vrea, sa vrea ce vrea!!!! Totul e permis pentru ca totul face parte in final din mnezo... nimic nu poate fi inafara lui. evident ca povesti cu inamicul satana etc sint si ele basini. Binele si raul sint ca Ying si yang... cine sintem noi sa judecam din perspectiva absolutului.

Bon

Odata ramasi cu conceptul asta purificat dar singur care poate rezista atacurilor "dogmatice"... se pune intrebarea... 'la ce e bun un astfel de dumnezeu?'

Rasunsul dupa ceva contemplari este ca se poate si fara el... universul fara mnezo e tot acolo. la fel. impasibil. Nu crezi? Stai sa imbatrinesti si sa iti vezi prietenii rudele crapind oane by one si apoi venindu-ti si tie rindul... crezi ca o sa lasi ceva in urma pentru care universul iti va multumi? Iti zic eu de pe acum... nici daca descoperi warp drive-ul nu reprezinti nimic pentru univers. Si stii deja asta si e destul de mare disconfortul cind te gindesti la asta... si atunci suna bine ideea ca... esti special pentru un mnezo.

Si o ultima chestie. Tot ce stim noi despre mnezo este de la mincinosii astia de popi. Cunoasterea noastra despre mnezo este infectata complet de paradigma fariseilor astora mincinosi. Singura optiune pe care o avem este sa aruncam cu totul conceptul la gunoi. NU POATE FI CURATAT. Oricum ai da-o... undeva intr-o fundatura a creierului va supravietui o mica parte din virusul mnezoului iehovist care imediat ce prinde momentul va genera iar si iar povestea cu coasta, virgina, virginu pe cruce etc etc etc... si apoi iar razbel.

Drop god dead!

Link spre comentariu

Singura optiune pe care o avem este sa aruncam cu totul conceptul la gunoi. NU POATE FI CURATAT.

Drop God dead!

In general tu le zici bine dar aici I beg to differ. Daca arunci conceptul la gunoi o sa fie reciclat, drop God dead si o sa fie cineva sa-l resusciteze. Actiunea corecta ar fi de carantina, let God alone with himself and OBSERVE IT if anything.

Pe toti cei care sustin ca au legatura directa cu Dumnezeu si ceilalti le sunt inferiori si deci trebuie sa li se supuna in vreun fel sau altul ar trebui sa ii...... (feel free to fill the free space)

Link spre comentariu

@viosss

Ca tot spuneai ca Biblia a fost scrisa pentru a-i linisti pe oameni, pentru ca aveau si- inca - mai au nevoie de ea, am luat niste citate care sa exemplifice si sa creeze starea de bine, de credinta extatica de care avem toti nevoie.

Asadar:

Domnul Dumnezeul nostru 1-a dat în mâinile noastre Âşi l-am bătut pe el Âşi pe fiii lui Âşi tot poporul lui. 34. În vremea aceea am luat toate cetățile lui Âşi am nimicit toate cetățile lui, bărbați, femei Âşi copii, Âşi n-am lăsat pe nimeni viu. 35. Numai vitele lor Âşi cele jefuite din cetățile cuprinse de noi ni le-am luat.

Domnul Dumnezeul nostru a dat în mâinile noastre Âşi pe Og, regele Vasanului, cu tot poporul lui, Âşi noi l-am bătut, încât nimeni de la ei n-a rămas viu. 4. În vremea aceea am luat toate cetățile lui, că n-a fost cetate pe care să n-o luăm de la ei. Am luat Âşaizeci de cetăți, toată latura Argob, țara lui Og al Vasanului. 5. Toate cetățile acestea erau întărite cu ziduri înalte, cu porți Âşi cu încuietori, afară de cetățile neîntărite care erau foarte multe. 6. ÂŞi le-am nimicit, cum făcusem Âşi cu Sihon, regele HeÂşbonului, pierzând fiecare cetate cu bărbați, femei Âşi copii. 7. Iar toate vitele Âşi cele jefuite prin cetăți ni le-am luat ca pradă.

24. Căci Domnul Dumnezeul tău este foc mistuitor, Dumnezeu zelos. 25. Iar de ți se vor naÂşte fii Âşi fiilor tăi fii Âşi, trăind mult pe pământ, veți cădea în păcat Âşi vă veți face chipuri cioplite, care să închipuiască ceva, de veți face ceva ce este rău înaintea ochilor Domnului Dumnezeului vostru ca să-L mâniați, 26. Vă mărturisesc astăzi pe cer Âşi pe pământ că veți pierde curând pământul, pentru a cărui moÂştenire treceți acum Iordanul; nu veți trăi multă vreme pe el, ci veți pieri. 27. Domnul vă va împrăÂştia prin toate popoarele Âşi veți rămâne puțini la număr printre toate popoarele la care vă va duce Domnul.

2. Să te temi de Domnul Dumnezeul tău Âşi toate hotărârile Lui Âşi poruncile Lui, pe care ti le spun eu astăzi, să le păzeÂşti tu Âşi fiii tăi Âşi fiii fiilor tăi, în toate zilele vieții tale, ca să se înmulțească zilele tale.

19. Iar dacă vei uita pe Domnul Dumnezeul tău Âşi vei merge după dumnezeii altora, vei sluji acelora Âşi te vei închina lor, vă mărturisesc astăzi pe cer Âşi pe pământ că veți pieri. 20. Cum pier popoarele, pe care Domnul Dumnezeu le pierde dinaintea voastră, aÂşa veți pieri Âşi voi, de nu veți asculta glasul Domnului Dumnezeului vostru!"

6. De te va îndemna în taină fratele tău, fiul tatălui tău, sau fiul mamei tale, sau fiul tău, sau fiica ta, sau femeia de la sânul tău, sau prietenul tău care este pentru tine ca sufletul tău, zicând: Haidem să slujim altor dumnezei, pe care tu Âşi părinții tăi nu i-ați Âştiut, 7. Dumnezeilor acelor popoare, care locuiesc împrejurul tău, aproape sau departe de tine, de la un capăt până la celălalt al pământului, 8. Să nu te învoieÂşti cu ei, nici să-i asculți; să nu-i cruțe ochii tăi, să nu-ți fie milă de ei, nici să-i ascunzi; 9. Ci ucide-i; mâna ta să fie înaintea tuturor asupra lor, ca să-i ucidă, Âşi apoi să urmeze mâinile a tot poporul. 10. Să-i ucizi cu pietre până la moarte, că au încercat să te abată de la Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului Âşi din casa robiei.

Nu-i asa ca te simti mult mai linistit, ai o stare de bine si te simti mai impacat cu tine si cu lumea?

Daca nu, poate ai un vecin protestant, sau sora ta este maritata cu un catolic, sau fiul tau se indragosteste de o japoneza budhista.

Du-te si omoara-i, lapideaza-i. Te vei simti mult mai bine, mai usor si -in mod cert- fericit si impacat ca ai facut un lucru bun.

Pietrele sa fie cat mai colturoase, si nu da din prima la cap, ca mor prea repede si nu apuca sa isi dea seama ca credinta lor este gresita, trebuie sa se chinuie inainte.

Mai ales copilul tau, auzi, sa vrea budhista....

Eventual, dupa ce mor sa le dai si foc, ca mirosul sa bucure narile Domnului.

PS Scuze pentru post-ul de tip Endo.

Ateii stiu de ce.

Link spre comentariu

@viosss

Hombre, te invirti de multe ori in cerc (fii linistit nu esti singurul). Ai vazut vreodata un caine care are mai multe feluri de mincare in fata si se plimba intre ele? de fiecare data cind pleaca de la una "isi zice":... <<asta nu e bun... astalalt e mai bun>> si sare continuu de la o ciosvirta la alta ajungind iar si iar pe unde a mai fost. Daca nu ar fi fost bun nu ar mai fi trebuit sa se intoarca inapoi.

Singurul dumnezeu acceptabil ca discutie filosofica ontologica este acel concept in care mnezo este in primul rind imaterial sau contine intreaga materie si mai mult, un dumnezeu impersonal, fara corp de om sau tzap sau extraterestru, nepartinitor (aparent chiar impasibil), deci nu da doi bani pe o ceata de frustrati crescatori/footatori de capre care sint ciuca batailor tuturor, care sint alungati sau bagati in sclavie de toti de fraieri ce sint si care isi inventeaza un iahve pentru care sint "speciali".

So. Daca sintem de acord ca dumnezeu nu poate fi:

-munte, piatra, sau o parte limitata din universul material.

-nu poate fi om sau extraterestru (pentru ca orice fiinta are inceput si sfirsit, are o mama care ii precede, este limitat de corporalitatea lui etc etc)

-nu poate tine cu evreii... ca sint ei mai uriti si underdogi si sa tina si cu ei cineva saracii.

-este dincolo de existenta umana limitata la alergat dupa calorii si parteneri de sex (cloud-backup-ing) chinuita de dramele sociale sub forma de telenovele de tip of viata mea. recte povesti cu femei din coaste care musca din mar... virgine care fac zei... zei rastigniti ca lumea e rrea si bani putinii (of of mai mai), mucenici schingiuti ca s-au scremut sa nu zica ca dusmanu, etc etc etc. Astfel de bazaconii tin doar de limitarile culturale ale vietii umane si o entitate care sa contina tot universul vazut si nevazut, nepartinitoare si transcedenta existentei tuturor speciilor de pe pamint nu poate sa se coboare la nivelul de scenarist infect de telenovele.

Orice comentariu la (sa le zicem) aceste principii ale existentei lui dumnezeu sint injosiri ale conceptului... intinari...

Sintem de acord pina aici?

Bon

Atunci sa nu mai revii la fraze... dar daca e nushce extraterestru? Beep! Error! Dar daca raiul e numa pentru ortodocsi... Beeep error! Dar daca omul tre sa manince numa 2345,2 calorii pe zi? Beep Error. Etc.

Odata ce ai acceptat principiile astea ca mnezo daca exista nu poate fi decit o entitate suprema deasupra a orice cacanareala umana s-a terminat cu toate besinile biblice sau coranice etc.

Toate vaicarelile despre cum e corect sa respiri sa maninci sa footi etc sint duse si nu mai revin in veci. Oricine e liber in acest univers sa manince ce vrea, sa kace ce vrea, sa foota ce vrea, sa vrea ce vrea!!!! Totul e permis pentru ca totul face parte in final din mnezo... nimic nu poate fi inafara lui. evident ca povesti cu inamicul satana etc sint si ele basini. Binele si raul sint ca Ying si yang... cine sintem noi sa judecam din perspectiva absolutului.

Bon

Odata ramasi cu conceptul asta purificat dar singur care poate rezista atacurilor "dogmatice"... se pune intrebarea... 'la ce e bun un astfel de dumnezeu?'

Rasunsul dupa ceva contemplari este ca se poate si fara el... universul fara mnezo e tot acolo. la fel. impasibil. Nu crezi? Stai sa imbatrinesti si sa iti vezi prietenii rudele crapind oane by one si apoi venindu-ti si tie rindul... crezi ca o sa lasi ceva in urma pentru care universul iti va multumi? Iti zic eu de pe acum... nici daca descoperi warp drive-ul nu reprezinti nimic pentru univers. Si stii deja asta si e destul de mare disconfortul cind te gindesti la asta... si atunci suna bine ideea ca... esti special pentru un mnezo.

Si o ultima chestie. Tot ce stim noi despre mnezo este de la mincinosii astia de popi. Cunoasterea noastra despre mnezo este infectata complet de paradigma fariseilor astora mincinosi. Singura optiune pe care o avem este sa aruncam cu totul conceptul la gunoi. NU POATE FI CURATAT. Oricum ai da-o... undeva intr-o fundatura a creierului va supravietui o mica parte din virusul mnezoului iehovist care imediat ce prinde momentul va genera iar si iar povestea cu coasta, virgina, virginu pe cruce etc etc etc... si apoi iar razbel.

Drop god dead!

Acest concept de d-zeu purificat, si nu numai el - orice concept de d-zeu, oricat de primitiv, e la fel de bun - transfigureaza realitatea, transforma cotidianul din ceva banal in ceva misterios, plin de intelesuri care au fost sau urmeaza a fi descoperite, doar sa vrei sa incerci. Dintr-o data universul devine altul si tu impreuna cu el. Asta se cheama spiritualitate, e o latura a fiintei umane pe care nu poti sa o negi, fie ca o ai sau nu. Sau mai degraba fie ca ai descoperit-o sau nu. E dreptul tau sa alegi, fireste, dar nu e cazul sa te lauzi cu ateismul ci mai degraba sa-ti fie rusine cu el. De fapt chiar asta se intampla, zic eu. Altminteri de ce ar fi nevoie de atatea pagini ca sa ne spui ca esti ateu, daca asta inseamna ceva normal, firesc, de la sine inteles, nu atat pentru ceilalati cat in primul rand pentru tine, in forul tau interior? Oare ai fi la fel de vehement pe un topic cu titlul "de ce sunt biped"? Eu nu cred; ceva te roade si te nemultumeste in legatura cu ateismul, probabil ideea ca ceva nu e in regula si poti mai mult? Asta e valabil si pentru ceilalti ateisti ferventi, de aici sau de aiurea. General vorbind eu zic ca se vorbeste mult prea superficial aici despre religie, fara sa aveti habar ce inseamna cu adevarat sa fii "homo religiosus". Sau citand din Lao zi: "Cel ce stie, nu vorbeste; cel ce vorbeste, nu stie". Sentimentul religios il traiesti, nu il dezbati. Cand vorbesti despre el aproape ca se pierde. De aici si nevoia unui limbaj simbolic pentru a incerca cat de cat sa-l exprimi, in niciun caz argumentarea pro si contra de tip rationalist, marea boala a omului modern.

Link spre comentariu

@aquilla

pai... era doar o expresie nu? doar nu e finta vie ca sa o "drop dead" :). evident ca esti cu ochiu atent la resuscitari ale conceptului. asta ziceam doar in restul postului.

@Filosofull

Din pacate postul tau este doar o insinuare ieftina. tu daca ai fi adeptul unei forme de guvernamint si te-ai opune alteia... say... esti fan democratie si te opui tiraniei... cineva ar putea sa iti spuna ca esti asa de virulent pentru ca te multumeste ceva la democratie, nu? Altfel de ce nu esti asa de virulent vizavi de optiunea ta fotbalistica? scuze da ai dat cu batu in balta si s-a rupt... La fel te nemultumeste ceva la forma rotunda a pamintului?

Iar povestea cu homo religiosus-ul lu Eliade e o basina cu stropi... Eliade a fost un ratat la capitolul asta si cred ca el stia asta... macar la final.

homo fricosus... :lol:

Link spre comentariu

@Zaelu

Foarte frumos si inteligent.

Sunt curios daca ai crezut vreodata in Dumenzeu, sau esti ateu din copilarie, fiind crescut in spiritul asta.

Copilaria mea a fost marcata de Dumnezeu, din cauza bunicilor care ma luau pe la toate manastirile.

Mai tarziu, fiind o fire realista mai mult decat umanista, m-am departat de Dumneneu, am inceput sa-mi pun intrebari, sa ma nemultumeasca imaginea Domnului pe care o aveam in minte. Dar mai aveam frica. Treptat a inceput sa dispara si frica, dar nu de tot.

De aceea ma invart in cerc.

Si e mai bine asa, pentru ca sunt capabil sa receptionez mesaje de peste tot.

Voi ateii si credinciosii ati pierdut acesta capacitate. Traiti in aceste doua conceptii si sunteti marcati de ele.

Despre biblie consider ca societatea avut nevoie de ea la un moment dat, asa cum avem acum de nevoie de legi.

Ea a fost scrisa pentru a face ordine nu pentru a controla. Bisercile au folosit-o pentru control, iar unele biserci in anumite vremuri au fost conduse de atei (falsi credinciosi).

Biserica dea lungul istoriei a avut si martiri (credinciosi adevarati) si credinciosi falsi (atei).

Acum e clar ca biserica incet incet isi pierde utilitatea in societate. Omul a trecut asa cum a spus Tutea de la lumea dogmelor la lumea normelor, dar tot sub control este, pentru ca nu se poate altfel (sub prorpiul control prin legi). Suntem mai rai decat orice animal si trebuie sa avem ceva de care sa ne fie frica, pentru ca altfel ne autodistrugem.

Rautatea omului este nemarginita, pentru ca are arma suprema numita inteligenta.

Nu dati cu pietre in religii, pentru ca rautatea si prostia omului sunt nemarginite, iar acestea au incercat s-o estompeze, cu uneltele care le aveau atunci cand au aparut.

Link spre comentariu

@viosss

Am mai zis... am fost crescut crestinoid ortodocs (de rit vechi... ca particularitate hilara). si eu am batut manastirile cind eram mic, si mie mi s-a turnat in cap, si eu am avut frica de care vorbesti... doar ca eu am 36 de ani (probabil esti mai tinar tu) si am avut timp sa scap de "the virus of faith".

rautatea e interpretabila... e drept ca ommul e uneori furios si face boacane dar asta e... animal si cu ratiune si cu sentimente si emotii. Era un nene care zicea ca nu exista rautate ci doar ignoranta. Avea dreptate el de fel.

si inca o mica chestie... nu mai zice atei la farisei mincinosi... eu sint ateu dar nu mint lumea ca exista bau bau si sa faca x sau y dar eu fac ce ma taie capu. Ateu inseamna sa nu crezi in zei... A zice ca exista dar in sinea ta sa nu crezi e altceva... ceva mai mult si mai de cacanel.

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic