Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

Păi unul crede că există, altul crede că nu există, unul crede că crede, altul crede că nu crede, etc ... Eu nu am întîlnit pînă acum pe cineva care să fie deținătorul adevărului suprem.

Tu daca nu crezi ca exista mos craciun inseamna ca esti credincios in inexistenta lui mos craciun? :wako:
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

În viață am întîlnit și oameni normali. Unii creștini ortodocși, alții musulmani și alții atei. :) Atîta timp cît nu încearcă să-ți bage ceva cu lingura pe gît și sînt în stare să respecte opinia celuilalt, treaba este OK.

Tu daca nu crezi ca exista mos craciun inseamna ca esti credincios in inexistenta lui mos craciun? :wako:

Dap. Mai erau unii convinși că nu există microbi. Se cheamă că ei credeau în inexistența microbilor.

Link spre comentariu

Bibi, exista credinciosi si necredinciosi. Necredinciosii nu sunt credinciosi in necredinta.

E o aberatie.

Necredinciosii nu propun nimic.

Credinciosii vin cu idei: noi credem ca exista dumnezeu. Necredinciosii zic: nu, noi nu credem.

Este doar negarea verbului a crede. Atat.

Si mai e ceva, intotdeauna credinta in chestiuni supranaturale trebuie alaturata cu speranta.

Credinciosul crede si spera ca exista ceva.

Necredinciosul nu crede si nici nu spera nimic. Pt ca nu vrea el.

Hai, sa zicem, de dragul argumentatiei, ca poti sa-mi zici ca eu cred in necredinta. Dar ca sper.. ca exista ceva, asta poti sa-mi bagi pe gat? Poti stii tu ce sper eu? Eu zic ca nu sper nimic. Asta n-ai de unde sa mai stii.

Dap. Mai erau unii convinși că nu există microbi. Se cheamă că ei credeau în inexistența microbilor.

Nu, se cheama ca ei nu credeau in existenta microbilor. :)
Link spre comentariu

Nu exista adevar suprem (pana la proba contrarie). Pana una alta eu ma multumesc cu adevarurile simple si nu ma amagesc cu minciuni care povestesc despre adevarul suprem.

Eu as fi fost interesat in ce crezi dar daca ai venit doar sa ne spui ca te-ai suparat, aia e.

Link spre comentariu

Vizitator CristiBoroi

Omul a vrut sa arate indoiala specifica ratiunii umane. Tu doar faci o speculatie logica de cancan pe baza a ceea ce a spus el.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Tu crezi că o discuție de acest gen poate să ducă la ceva bun ? Crezi că își schimbă cineva opiniile în urma acestor discuții car nu fac altceva decît să polarizeze opinii ?

Cred ca sunt destui care ajung sa inteleaga ca greseau in cazuri punctuale. Macar ajung sa realizeze cat de gratuite sunt niste convingeri de care raman insa la fel de atasati ca mai inainte.

Nu cred ca vreun credincios ajunge sa se considere ateu in urma unor discutii de genul asta. Dar e o dezbatere necesara mai ales intr-o societate ca a noastra, in care limpezeste un pic mai mult apele, pt cei care inca nu sunt hotarati. Un exercitiu care nu poate sa strice.

Nu mi-a fost bagata pe gat niciodata religia, si cand eram copil chiar am fost uimit sa vad cat de intoleranti sunt altii in aceasta privinta. Daca te duci azi in Romania rurala, sa zicem (true story) un sat din Moldova, si spui cuiva ca esti ateu sau nu exista Dzeu, se uita la tine aproape ca la un pedofil, neonazistii fiind mult mai bine priviti (chiar si in unele topicuri de pe aici).

Daca sunt obisnuiti cu aceasta dezbatere in spatiul public, macar dispare sau este atenuata aceasta atitudine de tabu.

În cazul în care vreți să discutăm despre convingerile fiecăruia, așa cum sugerează chestionarul și în acest caz revin la ideea că este vorba de niște chestiuni intime iar eu nu am de gînd să povestesc pe un forum grav afectat de mitocănie ce cred și cum am ajuns în această situație. Oricum e o treabă care ține de experiențele fiecăruia, este o sumă de cazuri particulare.

Nu ma refer la tine dar am in cap multe exemple, si aceasta optiune tine foarte des si de o lipsa de educatie. Nu cred ca vrei sa te uiti in urma pe acest topic dar daca ai face-o, ai vedea ca la baza acestor convingeri sunt si neintelegeri a unor notiuni cateodata elementare, ca legile termodinamicii ori concepte mai complexe ca abigeneza sau evolutionism...

În viață am întîlnit și oameni normali. Unii creștini ortodocși, alții musulmani și alții atei. :) Atîta timp cît nu încearcă să-ți bage ceva cu lingura pe gît și sînt în stare să respecte opinia celuilalt, treaba este OK.

Dar si matematica este bagata cu lingura pe gat, la fel si limba materna. Religia este bagata pe gat copiilor la o varsta la care acepta multe lucruri fara sa beneficieze inca de o gandire critica.

De ce te-ai feri de o dezbatere pe aceasta tema?

Cei care negau existenta microbilor, negau o ipoteza. Si cei care au propus existenta lor, pt a explica diverse simptome, au reusit sa o impuna proband-o.

La fel, cei care propun existenta divinitatii, au responsabilitatea argumentarii si probarii acestei ipoteze.

Deocamdata, aceasta "ipoteza" nu reueste sa fie formulata nici la nivel de argumentatie logica si nici macar o putere explicativa nu ofera.

Nu poti sa zici ca cei care cred in ea fac acelasi lucru cu cei care nu cred. Necredinta este starea default aici.

Nu credem intr-o infinitate de lucruri. Nu ar fi cam obositor sa detinem atatea credinte?

Link spre comentariu

Omul a vrut sa arate indoiala specifica ratiunii umane. Tu doar faci o speculatie logica de cancan pe baza a ceea ce a spus el.

Nu, el face o speculatie lingvistica de cancan. (ce-o fi ala, presupun ca rahat)

A NU CREDE nu inseamna A CREDE in NU.

Cum a nu manca nu inseamna a manca nimic. Nu poti manca nimic, inseamna ca nu mananci de fapt. Cand mananci NIMIC inseamna ca de fapt nu mananci, nu poti mima actiunea de a manca, mancand.. nimic. De fapt NU MANANCI, oricum ai spune-o.

Asa si cu cel care NU CREDE.

Editat de Belbody
Link spre comentariu

Vizitator CristiBoroi

Nu, el face o speculatie lingvistica de cancan. (ce-o fi ala, presupun ca rahat)

A NU CREDE nu inseamna A CREDE in NU.

Cum a nu manca nu inseamna a manca nimic. Nu poti manca nimic, inseamna ca nu mananci de fapt.

Exact. Persisti intr-o logica de bordura. :))

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Nu inteleg ce vrei sa zici aici.

E specific ratiunii umane sa se indoiasca de indoiala celui care se idoieste in fata unei afirmatii care nu se sprijina decat pe "asa cred eu" sau "asa zice cartea sfanta"?

Link spre comentariu

Exact. Persisti intr-o logica de bordura. :))

Probabil bordurile iti sunt familiare daca ai reusit sa afli ca nu au nici o logica.

Link spre comentariu

Tu crezi că o discuție de acest gen poate să ducă la ceva bun ?

Evident! De-a lungul timpului am citit multe chestii interesante si destepte pe topicul asta, cred ca mai mult decit cam pe orice alt topic (ma rog, prin natura topicului e mai decshis la asa ceva).

Problema e ca oamenii care intra aici de multe ori sint orbiti ori de ceea ce ei inteleg ca atac la adevarurile lor (si ale altora) sau jignire si refuza sa mai isi foloseasca creierul. Asta e una din problemele credintei: din cauza ca se infurie credinciosii sint mult mai putin decshisi la a se gindi serios la pareri diferite (adica diavolul care ii duce in ispita). Pina la urma e normal, daca ar fi deschisi s-ar indoi si daca s-ar indoi n-ar mai fi credinciosi.

Link spre comentariu

Toata lumea o da in "esplicatii" proprii despre "forta", "energia", "cestia care guverneaza", "forta creatoare" ... etc, si sunt de acord ca aberatiile despre barbosi genocidali si dumnezei biblici violatori de virgine sunt hilare.

Dupa care, cand vine chestionarul toti ticaiesc patratelu': ortodox manca-ti-as... pizdos o inviat!

Iar politrucii populisti trag concluzia, aloca banul imbecilului de rand si-l trimit in buzunarul cui il ajuta in alegeri : beserica lu' Stalin - ortohoxsii.

Tooooaaataaaaaaaa lumea cand e intrebata infiereaza beserica... hoti si potlogari, fura poporul... dar cand e vorba de legislatie ... "cee? pai valorile romanesti! romanul e ortodox precum si malahia' cum sa nu dam banul gos la simbolurile asta nationale... de parca in hotomanii imbracati in aur sta credinta lor . Sau defapt...

Pai aci e buba de care vorbeam cu 9fingers mai sus... ca si credulii aleg ca si "democratii" raul cel mai mic din viziunea lor. Noi... ateii... le luam "fecioara" la o posta daca e... e clar ca popii chiar si hoti sint mai aproape de ei si forta creatoare... si atunci bifeaza "pizdos a inviat" (misto asta, tre sa o folosesc acusica cind iese "ala micu" din gaoace :D )... incremental... ei spera ca popii se vor schimba poate... ca si politrucii.. Adica... sint convins ca unii au asa in mintea lor o viziune a viitorului in care popii o sa sustina in felul urmator:

1. Dom'le... isus nu a inviat... ba chiar poate nici nu a existat... da... am mincat caccat noi cu polonicu cind ziceam ca se aprinde lumina la mormintu lu peste and shit... rideam si noi... faceam bancuri cu fosfor alb si alte chimicale... hai nu fiti suparati.

2. Da dom'le am auzit si noi cum ca bogatasii care aveau argint mult (luat de la fraeri ca e ochiu del dracus.. sanchi) au apa curata mult timp daca o tin in vase din argint... si am zis ca daca adaugam ceva poezie si muzica... incantatii alea alea... luminari buhuhu... iese ceva frumos... ce poola noastra ca doar ne plictiseam in evu mediu.... Hai... recunoastem... gata... am glumit si cu asta.

3. Da ba... am furat cam mult... plm... nu ne-am putut opri frate... e greu... pai ce tu ai putea in locul nostru sa te abtii din fraerit fraerii? Uita-te la bancheri si politicieni. Hai... dam din avere la saraci... plm... vedem noi... ne intelegem.

4. Ne cerem scuze ca am profitat de faptul ca toti oamenii simt in apa de la genunchi cum exista dumnezeu care da sens la toate... noi sintem de fapt doar responsabili cu impodobitu bradului de mos gerila si de scris retete dietetice... nu avem treaba cu dumnezo... doar i-am carat cartea aia de colorat prin milenii....

Pentru tote astea... si eventual mai multe... ei credinciosii trebe doar sa ii mai tolereze nitel pe popii hrapareti... se uita asa... ca blegii cum popii construiesc catedrale prin care le rid in nas dar spera ca totul va fi... incremental... mai bine.

Link spre comentariu

Eu am mai zis, a te numi ateu da o greutate credintei, ii justifica (in ochii lor, adica atunci ne dadeau la lei si acum ne dau la atei, au ceva cu noi, asta inseamna ca noi avem ceva ce vor ei, sa nu-i lasam, sa ne batem cu ei, sa strangem randurile sa alergam dupa noi acoliti, sa-i batem in numar daca nu in argumente, etc).

Mai bine decat sa-i dai la lei este sa nu dai doi lei pe ei. Sa-i lasi sa cante pe nas, sa se invarta de mana in jurul altarului, sa-i pupe mana popei, sa-i duca bani sa-si ia omu Maserati si sa-i cumpere fetei toale bengoase pentru discoteca. Who the fuck cares, mie chiar imi plac bisericile, ma simt bine inauntru. Am fost la pomenirea unui catolic acum cateva saptamani, o mare austeritate in asa zisa biserica, un preot destept care s-a facut preot tarziu dupa ce avea trei copii, foarte cu picioarele pe pamant, la final a poftit pe participantii la slujba sa ia cate-un trandafir din cei pe care-i adusese cineva "ca e pacat sa se ofileasca aici in biserica".

Am fost si la ortodocsi la Biserica studenteasca vis a vis de universitate, era iarna, arata frumos inauntru pe dinafara, nu mai fusesem niciodata, inauntru era slujba, barbatii si femeile segregati, toate (cu vreo doua exceptii) cu parul acoperit complet, crucile se faceau atingand pamntul de catre cei mai multi, am crezut ca sunt in Afganistan.

Credinciosii nu trebuie combatuti pe forumuri, trebuie combatuti politicienii care se folosesc de naivitatea oamenilor asa cum biserica se foloseste de ea si manan in mana cu ea isi urmeaza agendele care au un overlap aproape total, controlul maselor si spolierea lor. Biserica ar trebui sa fie un serviciu social, deloc sustinut de la buget (cum nici ONG-urile n-ar trebui sustinute de la buget) Exista chestia aia cu 2% directionabili, e suficient, fiecare stie ce conteaza pentru el.

Link spre comentariu

Nu acvila, nu ai dreptate - cred eu!

Nu vad dece sa tolerez toata nemernicia dogmei asteia numai pentru a nu-i da greutate. Pe asta s-a bazat religia de la inceput si se bazeaza acum: cei prosti o vor imbratisa cu amandoua mainile, iar cei inteligenti o sa taca - din recte motive. Iar daca tot nu tac ii ardem sau demonizam.

Ce inseamna sa nu o tolerezi? Daca e o boala (si partea aia in care unii putini profita de credulitatea alora multi si ii asmut impotriva celorlati in dointa de a-si creste septelul seamana deifinitiv cu una, pandemica) atunci trebuie tratata cauzele si nu simptomele. Ce se intampla aici e ca si cum te-ai lua de scolari in loc sa te iei de profesori sau Ministerul Educatiei pentru programa de invatamant.

Nu ai nevoie sa schimbi toata credinta, e suficient sa schimbi doar partea aia care ne afecteaza negativ, multe alte aspecte nu numai ca sunt benigne dar sunt chiar un stalp al societatii la ora la care asta nu prea mai are alti stalpi inafara de bani, smecherie si forta bruta.

Link spre comentariu

Uite care e treaba... eu ma sterg la koor cu orice religie (inclusiv cu alea care imi sint simpatice si le-am denumit.... buddhism, vedantism), ma kak pe scientologie, pe sistemu politic pe sistemu financiar si chiar pe o parte din bezmeticela din fizica actuala. Nu vreau sa aleg raul cel mai mic. Mai am putin si mor si ma pish pe toti care vor sa imi zica sa "negociez" nitel ca are si isus o parte buna la fel ca Bush... sau Vanghelie.

Fuck this shit!

P.S. Nu... nu sufar (sau nu stiu sa sufar) de fo boala incurabila dar faptul ca pot muri maine sau in citeva (cel mai probabil sub 5) zeci de ani nu schimba datele problemei cu mult.

So... Fuck Gesu, Fuck Vanghelie, Fuck Bernanke! Bitches!

Si ce ramane? Incerci sa-ti traiesti viata linistit stiind ca nu poti schimba lumea, gen ?

Link spre comentariu

Daca ataci biserica, tot ce faci e sa o martirizezi... pentru ca de-a lungul secolelor aceasta cacaratita gigantica, a reusit sa-si formeze sisteme de aparare extrem de sofisticate.

Singurul tratament este individual!

Vezi ca zici acelasi lucru, ataci credinta lor individuala si ii strangi in jurul Bisericii si in loc sa-si apare interesul individual devin soldati ai unei idei, nu complet proaste dar total gresit pusa in practica. Barbosii isi scuipa feiciti in palme in interiorul zidurilor in timp ce pulimea isis rupa capul in afara lor.

Nu trebuie atacata credinta, eu nu consider deloc discutiile astea un atac la adresa credintei, atac la minciuna da, la nesimtire desigur la hotie - fara doar si poate.

Statul secular trebuie sa fie obligat sa se comporte secular, trebuie rupta nu credinta oamenilor in bine ci naivitatea lor si complacerea in jeg moral care ii lasa prada unor sacali niciodata satui si astia sunt politicienii mai mult decat biserica azi.

Pentru fiecare om la care tu ajungi azi, se nasc zece in saracie, prostie si indolenta care se transforma in mojicie, rautate,criminalitate. Cand ataci o haita nu ii iei pe cei mai slabi la ochi, ii dai leaderul jos. Ii rupi aluia motivatia, caile, legaturile. Asta trebuie facut si mai ales data o alternativa oamenilor care nu pot/nu vor fara, vor credinta, e OK, credinta in semenul tau, in viata, in bucurie, in fericire, in cunoastere, in autodepasire. Si astea sunt credinte. In familia ta, in copii tai, in ce faci tu pe lumea asta. E putin? Eu cred ca ar fi destul pentru o lume mult mai buna decat avem acum.

Link spre comentariu

"Credinta" nu trebuie "atacata" pentru ca "atacul" asta este un apel la ratiune ori credinta aia nu are nici o legatura cu ratiunea (ma refer la ratiunea aia logica si verificabila nu la ratiunea tarotului... la legaturile aparent cu sens intre carti de joc, astre si belitu de caltabos)... astfel rezultatul "atacului" la credinta consta mereu in... guitzaturi si chelalaituri.

Din pacate nu exista alta alternativa si nici rezultate fulminante nu are... Ce sa faci? reclame la televizor in care sa explici ce e cu lumina sfinta? sau aghiazma? sau biznisul popesc? Sau traditiile "crestine" sub care se afla traditii pagine vopsite "ortodox"? Nu cred ca are nimeni bani de asa ceva...

nush... exista pe iutub niste filme pe romaneste cu instructiuni de cum sa faci aghiazma acasa? Se pot prezenta ambele metode...

1. abracadabra cu popa (care de calic nu mai foloseste vas de argint ca oricum nimeni nu verifica... toti beau apa la PET doar)

2. iei niste argint... pui in vasul cu apa si astepti sa se strice apa... o vesnicie... eventual arunci si niste matreatza broastei si vezi ce se intimpla...

eventual si un sport cu fosfor alb... pentru aprins lumina cu stil de paste la miezu noptii cind se da iama in oua...

oare ar avea priza la public?

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Nu exista o cale prin care sa "demasti" direct capul afacerii. E suficient sa te uiti la un caraghios ca Cernea. El preia niste ideai corecte, dar nimeni no sa-l ia in serios, mai mult reuseste sa decridibilizeze orice efort viitor.

Nici sa te certi cu "babele" (de fapt sunt o gramada de oameni obisnuiti acolo) insirate la moaste ori alte "traditii" de gen, nu ar duce vreodata la un rezultat.

Dar tot cee ce se situeaza intre extreme, creeaza o atmosfera ce slabeste tehnicile de indoctrinare crestine. Cu cat dezbaterea devine mai accesibila cu atat mai slab o sa fie sentimentul de tabu. E suficient sa cultivi spiritul critic si scepticismul, si Biserica/religia va convinge din ce in ce mai putini din generatiile noi.

Editat de 9fingers
Link spre comentariu

gen... sau poate sare iepurele. In final... orice ar fi, tot zero e rezultatul ecuatiei.

Iepurele alb? :)

Zero adica moartea? Si daca e asa atunci de plm mai traim, de ce nu ne putem in pat si asteptam sa murim?

Link spre comentariu

Cernea e baiat destept asa, pacat ca e prost sfatuit.

O sa si-o ia urat.

Dar macar sune ceva, face ceva, e ok.

Io il respect pentru asta.

In alta ordine de idei:

post-10629-0-40850900-1366046849_thumb.jpg

post-10629-0-50813500-1366046887_thumb.jpg

post-10629-0-52830300-1366046897_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu e vorba de demascat nimic, se demasca singuri cand le tai accesul la bani.

I-as taxa ca pe cazinouri pentru orice ban pe care il au in plus la sfarsitul anului. Mitre, vesminte preotesti peste EUR 50 ./buc. cadelnite , masini, protocol, deductibil in maxim 2% din profitul raportat. Nu ai raportat si taxat profit nu ai ce sa deduci. Deducere totala doar pentru cantine pentru saraci, scoli si gradinite, spitale, dispensare, servicii sociale. Daca ceri bani pentru un serviciu preotesc trebuie taxat imediat si virati bani la buget si insotit de disclaimer "serviciu pamantesc efectuat de pamanteni fara nici o legatura dovedita cu vreo divinitate" Disclaimer suplimentar "Divinitate = termen care nu defineste nimic cunoscut de om".

Cine sa implementeze asa ceva cand toti politicienii sunt niste curve proaste care lucreaza pentru niste pesti din umbra?

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic