Sari la conținut

Locuinte alimentate cu surse de energie neconventionale,dar si conventionale.

Vizitator foxbat
 Share

Postări Recomandate

• Răspunsuri 182
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Acum 8 ore, Cavaleru a spus:

@cinezicealae multam de explicatii si lamuriri! o sa incerc sa pun in practica solutia recomandata de tine. sper ca nu deranjez daca revin mai tarziu cu intrebari pe privat. Multumesc!

Nicio problemă.

Pentru toți ceilalți interesați de micro sisteme solare cu buget la fel de micro, vizitați:

Optimus Digital

Conex Electronic

Ardushop

Tehnoelectric

Adelaida

Dioda

Vitacom etc...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator foxbat

am reusit sa achiztionez bateria casutei.

125 A, 6.4 kW. auto electric dezmebrat

fro 1200 iepuroi cu bms cu tot

am ales alta, 7.2kw, 130Ah, 15S

8 panouri solare hyundai, 485W

acum ma lupt cu setarile invertorului - idei ?

In "batt type" - setarea pentru "bat 3rd party lithium battery" (meniu 05) deschide lista de setari in 02, 26, 27 si 29.
02 - curent max de incarcare - default este 60A
26- bulk charge voltage
27 - floating charging voltage
29 - low dc cut-off voltage

MUltumesc

Link spre comentariu

Sâmbătă am dat și eu drumul la sistemul mare ( am 2: unul doar pentru 12 dvr, camere, router și lumini in curte total 600 w  și acum sistemul pentru restul casei). 3kw cost 7500 Ron până acum. Urmează să mai pun o serie de panouri sa ajung spre 6kw pentru iarna. Am avut un vârf de producție sâmbătă de 2,2 kw. Acum pe înnorat văd că reușește să compenseze consulul din casa de 0,8kw. Momentan sunt mulțumit.

Screenshot_20220411-144717.png

Acum 25 minute, Clit Eastwood Jr. a spus:

Salutare!

Am oferta asta, nu imi dau seama daca e prea mare sau nu. E pentru cumnatul meu.

Pe langa astea, sunt bune componentele Fronius?

mersi anticipat

Capture.thumb.JPG.1567f3da6b31bf5d8480d97377648a1c.JPG

Da, fronius sunt printre cele mai bune.

Link spre comentariu

1 oră în urmă, Clit Eastwood Jr. a spus:

Salutare!

Am oferta asta, nu imi dau seama daca e prea mare sau nu. E pentru cumnatul meu.

Pe langa astea, sunt bune componentele Fronius?

mersi anticipat

Capture.thumb.JPG.1567f3da6b31bf5d8480d97377648a1c.JPG

22kwh?

27keur?

la ce ii trebuie asa ceva?

Link spre comentariu

Acum 52 minute, Clit Eastwood Jr. a spus:

naiba stie, incalzire totala a casei, nu a hotarat inca ce centrala o sa puna, cel mai probabil electrica. Plus piscina, garaj, crama, etc.

Pretul ala include instalarea si legarea la retea. Sistemul e on grid

Pareri?

la 22kwh rezulta ca intr-o zi de vara o sa injecteze lejer 100kws in reteaua nationala - nu cumva sa aiba alt statut de furnizor cu reguli speciale ca de platit impozit va plati oricum pentru ceea ce vinde.

Link spre comentariu

Vizitator AdrianB1
Acum 2 ore, Clit Eastwood Jr. a spus:

Nici nu ai cum sa iti dai seama cum e, ca e facuta la misto: cantitate x 22? Sunt 22 de convertoare? 

Panourile vad ca sunt cam 1200 de lei bucata, 540 EUR x 22 = 11,880. Restul de 15,000 de euro sunt in partea facuta la misto a ofertei, s-ar putea sa fie ok, s-ar putea sa nu.

Link spre comentariu

un invertor Fronius de 25kw incepe --> 2500eur (startul)

panouri (540w) 250eur x 40 --> 10000eur

structura pentru montaj minim 50eur/buc x40 --> 2000eur

MC4 (set) 4eur x50 --> 2000eur (exagerat - deja vin mufate, dar sa fie)

cablu 6mmp (solar) 2eur/m x 150metri --> 300eur (sa ajunga pentru un teren de fotbal)

senzor smart power --> 200-300eur

neprevazute --> 2000eur (manechine & sampanie)

rezulta manopera de vreo 8000eur.

cam mult foarte mult

Link spre comentariu

Acum 2 minute, Clit Eastwood Jr. a spus:

Da, e oferta tehnica pentru un medic. De asta m-a și întrebat omul pe mine, ca sa nu îl ia de pește. Doar ca nici eu nu ma pricep, de aia am apelat la voi.

Din ce înțeleg eu, tariful e de 1256 euro/kwh - cu tot ce conține + montaj. Cred ca e un pic cam scump 

așa am calculat și eu.

Mersi pentru efort 😘

anytime

eu am mers in regie proprie, deci comparativ:

7600lei pt 20 panouri (245W - second/stare foarte buna)

invertor "ceaina" (fara injectie) 5.5kw - 4250lei

structura & montaj (diy) profil 20x40, cleme speciale, diverse - 1200lei

mufe, cabluri, breaker DC, neprevazute - 2000lei

total 3000eur

munca nu o pun, deci startul per kwh este de 600eur

hai sa punem 50% pentru taxe, manopere, comisioane, produse noi si probabil in zona 900-1000 este un pret corect.

Link spre comentariu

Vizitator foxbat

da

invertor 900 eur ( 5.6kw)

baterie 7.2 kw - 1300 eur

panouri ( 8 x 485 W) ~ 9000 ron ~ 1800 eur

munca, instalare ( configurarea o fac eu )si componente ( sigurante, tablouri) max 1000 eur.

sub pretul asta nu cred ca se poate numi sistem fotovoltaic (util, nu jucarie). poate la bateir una mai mica 1200 eur. minim.

sistem intelept, invertor cu alimentare(optionala)din retea, baterie, panou.

dupa ce am citit cateva saptamani cum e legea acum am renuntat la "prosumer". e bataie de joc.

poate in viitor se mai "Desteapta".

ce sigurante ai pus pe "DC" ( panouri ) ca inteleg ca n -ai baterie ( acolo e si mai nasol.200+ A

Link spre comentariu

Acum 31 minute, foxbat a spus:

ce sigurante ai pus pe "DC" ( panouri ) ca inteleg ca n -ai baterie ( acolo e si mai nasol.200+ A

440v 40ah

Am doua siruri de 10 panouri inseriate si cele doua in paralel -> teoretic 370v si 18ah, dar la rece poate urca tensiunea la peste 400v.

Invertorul este cu ceva protectie si rezista pana la 450v, dar mi s-a recomandat un breaker DC intre invertor si panouri.

Baterie vreau sa iau pana la toamna - ma gandesc la ceva de minim 5kwh.

Link spre comentariu

Vizitator foxbat

Minim 7.raman cam 4 utilk

1 oră în urmă, Clit Eastwood Jr. a spus:

Știe cineva vreo firma serioasă care se ocupa cu așa ceva?

mai concret ce ai nevoie? prosumer sau nu ?

am sunat la peste 10, email-uri, etc.

no joy.ori erau f ocupate ( nu sunt interesati de "Astia mici",domestici). fie de banii aia faceam 2 instalatii+ o vacanta in Maldive:)

Link spre comentariu

Vizitator foxbat

de ce are nevoie de firma? isi ia elementele pricipale ( il ajutam aici cu calculele) si un electrician ii face montajul .

daca nu vrea on grid preturile sunt foarte ok

la ongrid se plateste" marca".

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Locuinte alimentate cu surse de energie neconventionale
  • Vizitator pinned this topic

Aveti idee daca 7000 euro pe 36 panouri de 460Wh sunt ok?

Am un surplus de bani, se anunta recesiune maxima si ma gandeam sa schimb panourile, ale mele sunt mult mai mici. Cu ocazia asta, iarna pot sa produc mai mult, chiar daca vara intra in clipping.

Din ce am observat pe piata, le pot vinde pe ale mele la 400-500 lei bucata, deci recuperez o parte din bani.

Editat de TheHuskyCrobats
Link spre comentariu

Acum 2 ore, TheHuskyCrobats a spus:

Aveti idee daca 7000 euro pe 36 panouri de 460Wh sunt ok?

Am un surplus de bani, se anunta recesiune maxima si ma gandeam sa schimb panourile, ale mele sunt mult mai mici. Cu ocazia asta, iarna pot sa produc mai mult, chiar daca vara intra in clipping.

Din ce am observat pe piata, le pot vinde pe ale mele la 400-500 lei bucata, deci recuperez o parte din bani.

Ai ce face in gospodarie cu 15-16kwh in situatii ideale?

Daca da, merita.

Link spre comentariu

La locul de munca am un coleg australian care a pus problema altfel.

Marind numarul de panouri pe string (la maximul acceptat de producatorul inverterului), pot mari productia deoarece sistemul va produce mai mult curent dimineata si seara, precum si in perioadele cu cer innorat sau in anotimpurile cu zile mai scurte. Sistemul nu va produce niciodata maximul instantaneu, practic in maximul zilelor insorite va intra in clipping, va produce maximul invertrorului si nu maximul posibil oferit de panourile solare. Exista o pierdere teoretica acolo, adica panourile pot da 15kWh sa zicem dar invertoarele nu pot produce decat 10kWh.

In realitate pierd niste kWh dar si castig niste kWh, diferenta intre pierdere si castig fiind in favoarea mea. Problema pe care mi-o pun este daca acel castig merita schimbarea panourilor sau nu.

Am gasit pe https://commonsensehome.com/solar-clipping/ un exeplu care explica mai bine cele de mai sus. Cazul meu este linia maro (actuala) si linia albastra (cu sirurile de panouri supradimensionate).

image.thumb.png.9ebfd231fcd0d1838703388d950737e8.png

Link spre comentariu

La 15.03.2022 la 15:03, TheHuskyCrobats a spus:

Am preferat invertor Victron + baterie de 10kW BYD si invertor Fronius Primo pentru sistemul PV (pentru garantiile si suportul oferit).

Sistemul meu este hibrid, sunt conectat si la retea.

Ca se evitam dubiile.

Am renuntat la idee deocamdata, nu cred ca este semnificativa cresterea, mai repede as mai instala panouri in plus pentru al doilea invertor, acolo mai e loc de minim 5kW. Insa nu mai am spatiu pe acoperis, cum spuneam mai demult, are multe ape si in plus sunt si mici..

Link spre comentariu

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Intrebare: Am un vecin care a primit ca donatie niste panouri fotovoltaice RSM care au teoretic 590W cu urmatoarele specificatii:

- Monocristalin
- Pmax 590 W
- Tensiune maxima (Vmp) 34.32 V
- Curent maxim (Imp) 17.2 A
- Tensiune circuit deschis (Voc) 41.2 V
- Scurtcircuit (Isc) 18.21 A

Nu are inca un invertor si nici baterii, eu insa pot face rost de un incarcator Victron Blue Solar 150/60 sau 150/70. Voiam sa ma joc cu ele, mai ales ca stau degeaba pana face omul rost de restul instalatiei.

Intrebarea pe care o pun si ma intreb daca sunt profesionisti pe aici, pot sa leg panourile 3s2p? In cazul acesta as avea 3540W/126V/38A si as putea folosi Blue solarul fara sa plesneasca. In acelasi timp, ar comunica si cu instalatia mea.

Problema secundara este ca nu gasesc conectori MC4 T (spliter pentru legarea in paralel) care sa aiba rating mai mare de 30A. WTF?? Stie cineva unde pot gasi asa ceva? Cele doua serii de 3 panouri au 38A, asta daca am calculat bine si nu am dat-o in balarii cu fizica ...

Link spre comentariu

Am văz,la tv,că e rezonabil prețul pe kw.De ce să te agiți cu fotovoltaicele....scumpe...nu găsești componente.Doar fiindcă-s la modă? Un fel de BMW parcat pe casă🤣🤣🤣

Link spre comentariu

Acum 7 ore, TheHuskyCrobats a spus:

Intrebare: Am un vecin care a primit ca donatie niste panouri fotovoltaice RSM care au teoretic 590W cu urmatoarele specificatii:

- Monocristalin
- Pmax 590 W
- Tensiune maxima (Vmp) 34.32 V
- Curent maxim (Imp) 17.2 A
- Tensiune circuit deschis (Voc) 41.2 V
- Scurtcircuit (Isc) 18.21 A

Nu are inca un invertor si nici baterii, eu insa pot face rost de un incarcator Victron Blue Solar 150/60 sau 150/70. Voiam sa ma joc cu ele, mai ales ca stau degeaba pana face omul rost de restul instalatiei.

Intrebarea pe care o pun si ma intreb daca sunt profesionisti pe aici, pot sa leg panourile 3s2p? In cazul acesta as avea 3540W/126V/38A si as putea folosi Blue solarul fara sa plesneasca. In acelasi timp, ar comunica si cu instalatia mea.

Problema secundara este ca nu gasesc conectori MC4 T (spliter pentru legarea in paralel) care sa aiba rating mai mare de 30A. WTF?? Stie cineva unde pot gasi asa ceva? Cele doua serii de 3 panouri au 38A, asta daca am calculat bine si nu am dat-o in balarii cu fizica ...

Mc2 ce are? 

Gasesti si MC4 la cateva clickuri pe google.

Atentie la dimensionare.

Este mai usor sa transporti "tensiune" decat "amperi", deci foloseste asta cat poti.

Link spre comentariu

Acum 4 ore, pinnochio a spus:

Am văz,la tv,că e rezonabil prețul pe kw.De ce să te agiți cu fotovoltaicele....scumpe...nu găsești componente.Doar fiindcă-s la modă? Un fel de BMW parcat pe casă🤣🤣🤣

eu de exemplu am un teren extravilan pt care daca vreau sa trag curent ma duce undeva la 3500-4000euro: sapatura, nisip, cablu, copex, oameni, fara sa pun in calcul proiect si conectare...

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Locuinte alimentate cu surse de energie neconventionale,dar si conventionale.
  • Kristian unpinned this topic