Sari la conținut

Franare de urgenta

Sylmena
 Share

Postări Recomandate

La 02.05.2026 la 13:50, Sylmena a spus:

OK, last point, si daca un moderator vrea sa stearga topicul sau sa il mute, nici o problema:

Reflexele se formeaza, se invata, se educa...faptul ca sunt atat de multe variabile in ecuatie nu inseamna ca nu trebuie sa ai principiile de baza si ca nu trebuie SA EXERSEZI constant!

Da, sunt incepator, si mi-ar placea sa mai pot vorbi si peste 10-20 ani despre cum e pe motor, de asta incerc sa ma pregatesc cat de bine pot. Exersez franarea de urgenta, ma duc si imi pun conuri prin parcari, ies pe ploaie si la 2 grade, ca sa vad cum se comporta motorul in situatii cat mai variate. Experienta de 1mil km cu B-ul ma ajuta sa citesc traficul, sigur ca sunt mai multe de luat in calcul pe 2 roti, dar e un plus.

Ma va face asta pregatit pentru toate situatiile? Cu siguranta nu, dar imi place sa cred ca imi creste sansele la o cariera lunga de motociclist.

Acestea fiind zise, imi urez si mie si voua sa ne bucuram de asfalt uscat multi ani de acum inainte.

Cum s-a zis deja pe topic, in momentul in care ajungi intr-o situatie nasoala creierul nu mai are timp sa ia decizii rationale si vor intra reflexele. Problema cea mai mare e ca in poligon nu prea iti dai seama care sunt reflexele tale pentru ca acolo nu e nicio situatie de urgenta.

Care sunt reflexele tale de acum? Cate situatii de urgenta ai avut? Daca nu ai avut niciuna, nu cred ca stii cum reactionezi.

Cat despre sfatul cu ambreiajul tras, eu unul nu il trag din prima si mereu franez cu ambele frane. Nu trag ambreiajul pentru ca pe moto fara abs am observat ca ajuta sa nu blochez spatele. Evident asta nu am observat in situatii de urgenta, ci mergand pe drumuri cu pietris si jucandu-ma cu franele ca sa vad cum se comporta motoreta. Riscul este sa desigur sa opresti motorul daca nu tragi ambreiajul deloc.

Treaba cu retrogradarea treptelor este deja alt nivel. Abia dupa ce creierul nu se mai chinuie sa franeze incepe sa aiba timp sa invete sa se schimbe si vitezele.

Editat de radu86
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri