Sari la conținut

TomTheMouse

Membru
  • Număr conținut

    75
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de TomTheMouse

  1. In primii ani o sa o schimbi, sau o sa vrei sa o schimbi, mai des. Cand am cumparat prima motocicleta nu stiam prea bine ce vreau. Cand am cumparat-o pe a 4-a inca mai exploram. Acum nici nu as concepe sa am o singura motocicleta. Cu timpul schimbi motocicletele, e mai usor decat nevasta sau casa.
  2. Am avut CBF 600 ca a doua motocicleta. Ma bucur ca nu a fost prima, probabil as fi fost in ghips in prima saptamana. E o motocicleta buna, inca mai avem prin familie una, dar nimeni nu s-a urcat pe ea in primul an de condus. La fel si orice alta moto de 600 sau peste.
  3. Majoritatea accidentelor sunt cauzate de viteza prea mare a motocicletelor, combinata cu neatentia sau nesimtirea soferilor de masini, dube si mai rar camioane. Daca mergi suficient de incet (legal, nu cu 20 km/h) sansele sa ai un accident serios sunt minime. Poti sa ai accidente si la 10 km/h (am avut eu 3) cand dai de vreunul care chiar vrea sa dea peste tine, dar nu patesti aproape nimic la viteza aia, in schimb la 150 km/h e cam greu sa scapi cu viata. Apoi, indiferent de categoria de permis pe care o ai, poti sa mergi cu o motocicleta mai micuta. Eu am si motocicleta de drum lung, cu 100 CP, si pentru mers prin oras, cu 25 CP. Da, prin oras ma ia la demaraj orice BMW, dar chiar si cu aia de 100 CP nu ma pun la mintea lor, asa ca nu are nici o importanta. Iar cu o moto de 25 CP inveti mai mult motociclism ca incepator decat cu una de 100 CP. Eu am pornit cu 50 CP, apoi 75, cand am cumparat-o pe aia de 100 deja aveam aproape 10 ani experienta. Deci, daca ai control in cum mergi tu cu motocicleta poti evita aproape orice accident serios. Daca e sa dea unu' cu masina cu 150 km/h peste tine, riscul ala e si ca pieton pana la urma, dar e suficient de mic ca sa mergi pe trotuar fara teama. Nu stii cand incepe sa ploua si te trazneste
  4. Daca nu poti sa mergi cu 80 km/h cand esti in grup cu incepatori nu e nici o problema, nu e obligatoriu sa faci asta, nu iesi cu ei si gata. Se gasesc, sau macar se gaseau, oameni care sa mearga linistit cu 80. Pana acum nu am dat de incepatori care sa iasa din curba pe contrasens, poate pentru ca mergeam incet. Daca ar fost vreunul care sa faca pe zmeul, gen sa depaseasca coloana, il trimiteam pe loc acasa, fara nici o suparare, dar nu a fost cazul. In schimb cand am fost eu ca incepator cu unul din membrii vechi si plini de fala de pe-aici, mi-a facut o faza de nu am mai iesit vreodata cu el, era un dobitoc.
  5. Acum 15-20 de ani erau frecvente iesirile cu incepatorii, in special primavara cand erau dupa o pauza de mers pe moto. De obicei mergeau cativa (2-3) cu experienta si inca 5-10 fara. Am fost in cateva ture, eram vreo 5-10 oameni, singurele incidente vreodata au fost o carena julita la 15 km/h pe sosea si un nor de praf facut de un incepator prea increzator care pe offroad a gasit singura movila de nisip (cam 2-3 bascule) de pe marginea drumului si s-a urcat pe ea. Cu 10 oameni nu a fost asa de greu pe cat m-am asteptat, cu 5 era lejer. Cred ca am fost de o duzina de ori la Bolboci, prin Moroieni, cu incepatori. Am colectii intregi de poze de pe vremea aia, desi aproape nimeni de atunci nu mai e activ pe forum. Cand membri ai familiei si-au luat permis, am facut iesiri cu ei in primele sute de kilometri. Zero probleme. De obicei faceam o tura sau doua pe sosea, apoi una pe forestiere pretabile si pentru moto de strada, dupa aia umblau si singuri. Au venit si de la 500 km ca sa iesim cu moto dupa ce si-au luat permis. Deci, se poate. Se poate si cu 125cc, o prietena a iesit cu noi avand zero experienta cu o Honda de 125cc, dupa vreun an facea naveta peste 150 km pe zi, de primavara pana toamna tarziu cu motocicleta aia. Mai nasol a fost cu tipa cu moto de 800cc, ca se cam chinuia cu ea, era si prea grea pentru ea si mai putin manevrabila la viteze mici. Acum nu stiu de ce sunt oamenii speriati de incepatori. Se moare mult mai putin, ca procent, decat acum 15 ani, sunt si soselele mai bune si soferii de conserve mai atenti. Si daca un idiot in grup merge tare, nu are decat sa mearga singur, dar cand erau frecvente iesirile astea si aveau un istoric in spate, aflai repede cine e in stare sa mearga civilizat si cine nu.
  6. Cand am fost acolo prima data, prin 1993, nu se facea. Acum s-o face, dar acum zeci de ani nu se facea. Nu incerca asa ceva prin SUA; in majoritatea locurilor iei amenda, e interzis.
  7. In tarile cu apa calda intercalarea se face cand ai semnalizata ingustarea strazii, nu cand intri in intersectie pe 4 benzi si iesi pe un numar mai mic, neasteptat. In tarile alea nu sunt doar soferi cu IQ peste 200, ci oameni normali cu alte preocupari decat sa descopere unde s-a dus o banda, daca s-a dus. In mod normal te astepti ca orice largire sau ingustare de drum sa fie semnalizata, nu e emisiunea "Surprize, surprize!" pe de vremuri.
  8. O sa fie cald in zonele joase si frig sus pe munte. Acum cativa ani in Montenegru aveam bruma pe motociclete dimineata in Durmitor si 35 de grade in Podgorica la pranz, in aceeasi zi, in luna mai. In Croatia in aceeasi zi 35-38 pe litoral si 3 grade la Plidvice. Asta e, nu exista luna perfecta, daca omul are concediu doar in iunie merge cand poate.
  9. De-a lungul vremii banda 1 a fost marcata ca banda de efectuat (obligatoriu) virajul la dreapta, ceea ce e corect si rezolva integral problema. Cand nu e marcaj apar probleme, mai ales ca nu exista nici presemnalizare. Cu marcaj tot mai sunt destui care fac figuri, dar asta se intampla si la Scala-Magheru (nu stiu cum se mai numesc actual) sau Valea Oltului-Valea Ialomitei, unde cei care se incadreaza pe banda 1 o iau inainte sau pe toate partile ...
  10. Nu, in curand amandoua. Si soarele consumat, conform noilor prevederi din legislatia privind prosumatorii.
  11. Daca vrei ceva categoria A orienteaza-te dupa un model cu carenaj si protectii laterale, daca vrei cosciug deschis. Din ce spui e doar o chestiune de timp.
  12. Tipul ala a pus o intrebare acum un an si nu a mai intrat pe forum de atunci. Are rost sa dezgropi mortii?
  13. Da, a fost o pandemie, a iesit Biden presedinte, iar acum poti conduce si tractorul cu permis categoria B.
  14. Cum vrei tu. Eu am trecut la 2, desi merg mult mai putin prin oras decat acum 10-20 de ani. Si daca mai ramane programul rabla moto e in plan a 3-a.
  15. TomTheMouse

    Accidente 2024

    Pieton cu dureri in p..a de regulile de circulatie, motociclist care merge prea tare prin oras si pe o vreme prea rece, posibil si neatent - cum naiba nu l-a vazut?
  16. Daca ai ceva de spus, incearca o propozitie completa, cu subiect si predicat, in care sa explici ce vrei sa spui. Cred ca ce ai scris tu mai sus e doar ca sa te afli in treaba, se da un premiu pentru asa ceva?
  17. Mie mi se pare aiurea legea. Daca tot te obliga sa faci 10 ore de scoala moto, de ce nu faci direct scoala si iei direct A2? Inveti mai multe si iei un permis mai util, nu te complici. Daca era echivalentul AM dat o data cu B-ul eram de acord. Un scuter de 125 in 4 timpi limitat la 49 km/h ar fi ok direct cu B-ul, unul nelimitat e periculos, trebuie ceva scoala, iar daca faci scoala atunci faci A2. Asa faci un fel de ceva care nu e nici cal, nici magar, nici catar, dar are 4 picioare si copite si necheaza. Si nu e nici girafa. Daca vrea cineva sa imbunatateasca legislatia, atunci sa echivaleze experienta AM cand faci A1, experienta pe A1 cand faci A2 si tot asa. Ca acum daca faci AM la 14 ani, A1 la 16, A2 la 18 si A la 21 faci zeci de ore de scoala, dai de 4 ori examenul teoretic (care la A1, A2 si A e fix acelasi) si parca tot de 4 ori cel practic (nu mai stiu la AM daca se da), plus o gramada de bani pe scoli si preschimbari de permise. Dar in loc sa rezolve asta, fac o jumatate de masura care practic nu e nici prea utila si nici prea sigura.
  18. Acum fiecare are ce parere doreste, dar eu pentru incepatori nu recomand presiune mica in roti, sub 1.5 bar. La nivelul ala cred ca mai mult le creaza probleme decat beneficii, diferenta de tractiune nici nu o sa o simta si nici nu o sa o foloseasca. La 1.5 bari riscul de dejantare, chiar si fara rimlock, e redus pe genul de drumuri pe care le poate face un incepator fara sa isi rupa picioarele. Cand o sa ajunga sa vrea mai mult o sa stie deja sa jongleze si cu presiunea. Dar ala nu mai e incepator. @Speedy.K da, la masini sau moto de strada poate ala e kitul de pana, dar nu discutam despre asa ceva. Da, poate un incepator nu face diferenta si crede ca e vorba de snur si solutie anti-pana, ai dreptate aici. Dar mai bine sa nu ia nimic (poate doar cele 2-3 chei de care zice Mircea, poate nici alea), sa nu se aventureze prea departe in salbaticie si in nici un caz singur si cand invata sa dea jos o roata si sa faca o pana o sa stie exact ce ii trebuie.
  19. Kit de pana = leviere, camera de rezerva, pompa; eventual petice, daca stie sa le foloseasca. Ce sa faca cu ele? Pana.
  20. Poate un kit de pana, dar pana la urma poti sa ajungi acasa si cu o pana. Zip ties, ca sa nu se roteasca cauciucul in gol, si mergi usurel acasa. Daca ti se strica altceva nu cred ca stai sa repari in padure, ca incepator.
  21. Informatii din septembrie, cand am mers ultima data pe ele: Drumul din Sangiorz spre Carlibaba e oficial inchis in capatul dinspre Carlibaba . E circulabil cu masini de teren si cu aproape orice motocicleta cand e uscat, doar sa mergi incet. Dinspre Nasaud pana dupa Valea Mare e chiar ok. Vatra Dornei-Brosteni e ok, asfaltul e intreg, chiar daca e cam valurit. Nu stiu mai jos, spre Bicaz, ca eu venisem din Vatra Dornei pe la Panaci-Darmoxa si m-am intors pe valea Bistritei. Eram cu masina atunci, in afara de leganat ca barca si mers mai incet (50-60) nu e nimic de remarcat. Daca mai ai intrebari spune, am rude care locuiesc permanent in zona.
  22. Vrea sa mai faca si ea un ban, acolo are perspective mai bune.
  23. Ce cauciuc e pe spate la CRF? Pare a fi mai de strada decat majoritatea.
  24. Atunci poate un T7, daca intra in buget, sau ceva similar, te-ar rezolva cu o singura motocicleta, dar va fi un compromis destul de nasol pe offroad cand o sa incepi sa prinzi gustul si o sa vrei mai mult. Tot a doua motocicleta e mai buna pe coclauri. Chiar si una veche si ieftina e mai buna decat un "adventure" greu pentru omul de rand.
  25. Asta am inteles si eu. Capabilitatile de offroad sunt problema, vrea doar un forestier lejer sau chiar vrea offroad? Drumul de la Moroieni la Bolboci, de exemplu, e un forestier lejer care se poate face cu pasager si cu o moto de strada cu 20 km/h, dar cam aia e tot ce poti face cu pasager. Da, stiu ca cineva a facut TET cu pasager, dar vorbim de oameni normali, nu de masochisti. Stiu, dar in momentul in care ajunge la solutia cu moto separate, o sa mearga pe sosea cu ce are acum si mai putin cu CRF-ul. Chiar si daca vrea sa mearga pana la munte cu un CRF 300 L e ok pe DN la 90-100km/h, nu o sa vrea sa mearga cu o casca de enduro cu 130 km/h nici macar pe Rally (am incercat, e o idee proasta).
×
×
  • Creează nouă...