Sari la conținut

bububeshi

Membru
  • Număr conținut

    49
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de bububeshi

  1. Mai bine te-ai linisti. Pe langa faptul ca-i prohibitie, in golful Cernei se braconeaza puternic la japca, iar noaptea se curenteaza. Te poti trezi cu lanseta smulsa de pe suporti de catre vreun fomist fortos ce "da la agatat" din barca. Reteta este valabila pe toate golfurile dintre Turnu Severin si Orsova. In aval de podul ce traverseaza Cerna - vei vedea care, nu ma refer la cel de la intrare in Orsova dinspre Herculane si Severin - curentii sunt foarte puternici si-ti vor plimba monturile in permanenta. Poti prinde scobar, clean, platica, salau, somn, sau oblete si guvide la undita. Fitofagul da bine la ancora, cu tehnica smuls . Daca vrei apa mai linistita, urca in amonte putin, insa pe marginea soselei dinspre Herculane, pt ca pe partea cu calea ferata sunt foarte multe proprietati pana la malul garlei. Daca traversezi podul spre calea ferata, mergi in dreapta, ca intre salciile de la intrarea intr-o curte mare din capatul drumului, vei gasi o cismea cu apa potabila, tocmai buna daca vrei sa iei masa cu familia. Poti incearca in golful Mraconia si, ca bonus, vei vizita Cazanele Dunarii. Acolo apa este foarte linistita si adanca, insa pe malul drept, cel cu drumul exista un singur loc bun de pescuit, in dreptul unei salcii, unde-si leaga braconierii barcile. Pe malul opus trebuie sa-ti cari catrafusele in spate, insa vei gasi umbra, liniste (daca ai noroc sa nu urle maneaua de la vilele invecinate) si mai multe locuri de pescuit. Ajungi acolo facand dreapta inainte de podul de la Capul lui Decebal. Noaptea vei fi vizitat cu siguranta de politia de frontiera. Trebuie sa ai permis ANPA de anul trecut, vizat la Mehedinti. In prezent exista un vid legislativ privitor la taxa de pescuit pt 2017.
  2. Nu, nu am. Din pacate, cred ca numai atat s-a putut face in acest caz, fara un contact vizibil intre vehicule, cu nr. masinii neclar si fara mutra vitei de la volan. Daca s-ar fi vazut masina clar, ar fi fost mai usor de identificat si poate l-ar fi chemat la o mustruluiala, care nu stiu cat ar fi contat pt un astfel de zeu al asfaltului. Bine ca nu te-a acrosat. Tu sa fii sanatos!
  3. Cred ca dl. politist a fost putin confortabil. Iata o situatie in care nu a fost vorba de urmarire penala sau proces civil/ penal, dar a fost vorba despre un accident usor cu urme de contact sesizabile (ceea ce nu e cazul tau). Acum 2 luni mi-am gasit masina usor atinsa pe aripa spate-stanga, fiind parcata regulamentar in fata portii. Din fericire, am camere de supraveghere la intrarea in garaj ce bateau spre ambele sensuri de circulatie, insa cea care urmarea traficul de pe sensul cu pricina nu a inregistrat nimic, fara sa realizez ca e defecta. Asadar, pe camera ce monitoriza din spate traficul de pe sensul unde aveam parcata masina s-a observat numai botul masinii mele cand s-a miscat la trecerea unui Duster extrem de aproape de masina mea. Soferul - incepator - a incetinit, iar cand vecina mea de la chioscul de alaturi a iesit la auzul impactului, prostanacul a accelerat. M-am prezentat cu filmarea la Politia Rutiera din Chitila (acolo se raporteaza accidentele usoare petrecute in Ilfov), a doua zi m-am intalnit cu un politist ce a notat avariile (fara a le fotografia), iar peste 2-3 saptamani am fost chemat sa primesc procesul verbal de constatare si copia RCA-ului celui care a fugit. Precizez ca momentul impactului nu a fost vizibil pe camera ramasa functionala, insa nr. de inmatriculare si masina in sine se vedeau foarte clar, iar la nici 30 de secunde, a aparut in cadru si vecina mea, de a carei declaratie nu a fost nevoie. Considerand ca idiotul si-a invatat lectia dupa ce a predat permisul la mai putin de o luna de cand l-a obtinut, nu m-am folosit de RCA-ul lui pt a-mi repara zgarieturile superficiale de pe vopsea si bandoul de plastic. Nu avea rost sa-i cresc cotizatia pentru sacalii din asigurari. Daca ar fi oprit sau mi-ar fi lasat nr. de telefon pe masina ori in cutia de scrisori, il sunam sa-l felicit pt isprava si-l lasam sa-si dezvolte skill-ul in continuare. Concluzia este ca in situatii similare, sa nu va lasati descurajati de experienta pisoiului sau altele auzite pe dupa garduri. Depinde peste ce om dati la birou si cum prezentati informatiile oferite.
  4. /index.php?/topic/735979-motociclist-accidentat-grav-la-deva-are-nevoie-de-ajutor/
  5. LE: Scuze, nu la acest zvon ma refeream, ci la jurnalismul de "senzatie" autohton, bazat pe jumatati de informatie, comentarii culese de pe feisbuci si traduceri trunchiate. Ieri spuneau ca dirija traficul.
  6. http://adevarul.ro/news/eveniment/misterele-mortii-politistului-cazut-intr-o-groapa-capitala-fost-nu-coloana-oficiala-vicepremierului-opreau-1_5627c685f5eaafab2ce5f4e5/index.html ...pt. cine are rabdare, mai sunt inca doua articole referitoare la subiect. Personal, nu agreez zvonistica presa romaneasca, asa ca nu am citit nici un articol in intregime. Din pacate, nu este primul sau ultimul ce moare din cauza indolentei, pe soselele patriei sau aiurea. Fie-i tarana usoara!
  7. Nu-i nimic ciudat in declaratia soferului; este cat se poate de fireasca. Nu vei vedea niciodata pe unul care trece pe rosu sa recunoasca. "Am trecut pe galben" este o afirmatie la fel de comuna ca si raspunsul la intrebarea "Ati consumat alcool inainte sa va urcati la volan?" ..."Numai o bere". Pt multi, culoarea galbena a semaforului are exact aceeasi semnificatie cu cea verde.
  8. [...]"topicul lui e cel mai calm si de bun simt topic de la rubrica accidente" ...pai daca el nu poate sa scrie...
  9. http://adevarul.ro/locale/iasi/foto-video-patronul-hotelului-unirea-iasi-spulberat-lexusul-doi-tineri-aflati-motocicleta-1_5351623f0d133766a8e7758b/index.html Articolul este extrem de "obiectiv", insistandu-se pe factorul viteza. Din filmulet se observa de unde a inceput franarea si ca omul nostru a incercat in zadar sa evite accidentul trecand pe contrasens. Corect, soferul nu l-a observat, insa nu din cauza vitezei, ci pt. ca nu s-a uitat. A avut suficient timp sa patrunda cu toata masina in intersectie pana sa se produca impactul, nu doar a iesit cu botul si a fost acrosat de "fulger". Sanatate amandorura!
  10. Are dreptate cnairda: pot sa ceara ce vor. Nu-ti face probleme suplimentare din aceasta cauza. N-ai nevoie de ele. Important este sa te repari si sa-ti reiei viata. Desigur, ar fi important si pt. flacai, dar vad ca pt. acest lucru au nevoie de cate 100k de caciula... banii aduc fericirea... si viata, pe care mai aveau putin si-o ratau cu desavarsire. Intai la mana, pretentiile lor vor trebui inaintate asiguratorului tau in situatia in care vei fi gasit singurul vinovat pt. producerea accidentului. Polita ta RCA acopera inclusiv daune morale. Apoi trebuie sa demonstreze fiecare cu chitante, facturi, fluturasi de salarii etc. aceasta suma. Aceasta suma trebuie justificata prin ceva palpapil, trebuie sa demonstreze ca accidentul le-a provocat aceasta paguba "morala" prin dovezi concrete, nu prin dureri de masele si tremuratul vocii. Cine a condus motoreta poate fi demonstrat cu ajutorul martorilor si coroborat cu imagini de pe camerele video aflate pe traseul lor, dar m-ar mira ca domnii politisti sa fie atat de sarguinciosi; pt. ei situatia e clara: ti-ai luat-o la intersectia cu un drum cu prioritate... esti vinovat. Sper sa ma insel, sa fiu pesimist. O expertiza legala poate stabili viteza de deplasare a motocicletei si daca se demonstreaza (inclusiv la contraexpertiza) ca este mult prea mare fata de cea permisa pe acea portiune de drum, va exista culpa comuna. Daca se stabileste ca pilotul era cel fara permis categ. A si ca tu te-ai asigurat la intrarea pe drumul cu prioritate si ca nu aveai cum sa vezi motocicleta care se deplasa cu viteza peste cea legala admisa si depasind coloana, vei fi considerat nevinovat si atunci tu vei avea posibilitatea sa le ceri daune morale. Asiguratorul lor ti le va plati (daca vor fi justificate, cum am precizat la inceput) si le va recupera de la smecherul ce a condus fara permis; atunci sa vezi distractie de sute de mii de lei pe capul lui, pt. ca are dreptul sa recupereze toate daunele despagubite de la cel ce ca condus baut sau fara permis corespunzator. Sper ca flacaii sa fi discutat pana acum cu un avocat si sa-si bage mintile-n cap. Oricum, pana nu este solutionat cazul, nu pot sa faca nici un demers legal... bine, daca-s foarte grabiti si siguri pe ei, pot sa-l inceapa, dar va fi amanat. Sanatate!
  11. Daca vrei sa te limitezi la no_name-uri chinezesti sau produse marca proprie ale magazinelor noastre de bricolaj (Go_On sau alte mizerii), nu lua in considerare postul meu. Trusele de la Louis sunt foarte bune si suficiente pentru uzul curent. La acelasi nivel calitativ ar fi si Stanley (recomandat de Cesar), Draper, Mannesmann sau Yato (trusa asta de exemplu: http://www.magazinulcuscule.ro/scule/chei/tubulare/14/truse/yato/yt-3887-trusa-tubulare-si-chei-combinate-antrenor-120-buc). Stiu ca sunt scumpute , dar te vor tine ani de zile si nu te vor lasa la greu. Ceva mai profesional ar fi Unior si ar fi recomandat pentru sculele predispuse la a fi chinuite: clesti, chei (fixe, inelare), torxuri, imbusuri, T-uri, cheie pt filtru de ulei etc. Chiar daca vei cumpara o trusa care sa includa chei combinate, nu-ti strica inca un set, pt ca de multe ori la o motoreta vei avea nevoie de doua chei acelasi numar. Unior gasesti la Dedeman sau Praktiker (unul din ele, dar nu mai stiu care) sau pe site-ul asta: http://www.sculegero.ro/ (iarasi, au cele mai mici preturi din ce-am gasit si toate produsele pe stoc).Toate acestea se vor achizitiona de-a lungul timpului. Pt. inceput ia-ti strictul necesar sa vezi intai cat talent si rabdare ai la mesterit. Marcile de aici sunt date ca exemplu, le am si le utilizez de cativa ani pt revizii si reparatii curente la motorete, masini (ale mele, prietenilor si rudelor, din pasiune si evident, gratuit) si ce apare prin curte/ casa/ apartament. De la magazinele date ca exemplu am cumparat de mai multe ori si totul a decurs normal sau chiar peste asteptari (raspuns prompt, preturi corecte, livrare si facturare fara probleme, chiar si gratuit direct la usa).
  12. Din cate stiu, antigelul nu se pune dupa ureche, verde sau roz, ci in functie de specificatiile producatorului. Mai bine cauta putin pe net sa vezi clar de care iti trebuie. Lichidul de racire isi schimba proprietatile (ca si lichidul de frana) si e posibil ca impuritatile sa-ti fi aparut datorita acestui fapt, nu ca ar fi fost utilizat antigel necorespunzator. Pe masina, schimbam toate zemurile (lichid de racire, de frana si de servo) o data la 4 ani sau 60.000 km. Sunt operatii simple si necostisitoare. Daca vrei sa-i pui roz, cel mai bun ar fi Hepu G12 sau G12+ (pentru masinile VAG); sunt la acelasi pret, doar ca G12+ cica ar fi un produs mai nou si mai dichisit. Un bidon de 1,5L costa 25 - 30 de Lei. Faci amestecul raport 1:1 cu apa distilata si aia e. Instalatia se spala cu apa distilata... este mai mult decat suficient. Cred ca 1L de antigel si 2L de apa distilata iti sunt suficienti pentru toata distractia, ce ramane folosesti mai tarziu sa completezi la cerere. Totusi, tinand cont ca-i cam racoare afara, toarna-i si putin antigel la clatire (eventual, din cel pe care-l ai acum daca in final vei cumpara si un bidon de Hepu).
  13. @George M.: In primul rand, sanatate mamei tale! Omule, in tot acest topic tu ai gresit de la inceput pana la final. In primul rand ai gresit crezand ca aici primesti ajutor sau informatii pertinente. Ar fi fost bine sa urmezi sfatul lui fast_arrow care, de altfel, a fost foarte prompt in a ti-l oferi. In al doilea rand ai gresit ca ai dorit sa oferi detalii suplimentare care au schimbat in totalitate scenariul initial, pentru ca ti s-a parut corect ca "publicul" sa cunoasca situatia reala si apoi deznodamantul <=> lectie de viata oferita pe tava pt. cei dispusi s-o primeasca. N-a fost totusi un demers zadarnic. Ultima greseala - si te complaci in aceasta situatie - este sa te justifici in fata unor necunoscuti ce-si permit sa te judece (alaturi de familia ta) in mod gratuit fara sa te cunoasca. Maica-ta este mai bine si-si revine repede, fara probleme ulterioare; vinovatul de producerea accidentului a fost tras la raspundere dpdv legal; familia acestuia s-a oferit sa va ajute; complicele (soferul celeilalte masini implicate) este puricat si el pt. decizia neinspirata de a nu raporta accidentul. A fost un accident din care toata lumea a scapat intreaga si fiecare in parte si-a tras invatamintele. Nu cred ca cei doi soferi au fost rau intentionati, ci doar au crezut ca scapa fara mari batai de cap. E mai usor de intocmit o amiabila decat sa dai cu subsemnatul pentru un accident cu victime.
  14. http://prog.rarom.ro/listepublice/itp.asp?judet=dolj Vezi 49. Sanatate!
  15. Vand o pereche de Alpinestars Octane Cross, negre, masura M, noi, nefolosite (acum 1 ora am primit pachetul) la pretul de 220 Ron (pretul de achizitie - 49.95 Euro, pe http://www.fc-moto.com/ - raportat la 1 Euro = aprox. 4.35 Ron ...curs BNR de astazi). Pretul nu este negociabil, intrucat nu contine niciun adaos; sunt fericit daca nu mai petrec 2 ore la Posta pt. returnarea lor (nu ma deranjeaza sa platesc returul... n-ar fi prima data cand mi se intampla ), iar potentialul cumparator scapa de eventuale cheltuieli de transport si anuleaza durata de livrare. Livrare doar in Bucuresti... Contactati-ma prin PM si eventual povestim la telefon. Daca nu se arata doritori, luni le expediez.
  16. @"ice": Ma bucur ca esti intreg. Am trecut ieri pe acolo (aprox. 10:10) venind dinspre Bucuresti si m-am proptit in coloana imediat ce am trecut de rond. Initial am vazut doar Smart-ul asezat strategic intre cele doua benzi de pe sensul opus, dar cand am observat plastice si cioburi pe langa masina, mi-am inchipuit ca se lovise o motocicleta de el. Am intrebat politistii si martorul ce ajuta la efectuarea masuratorilor si amandoi mi-au spus ca esti bine, dar recunosc ca nu i-am crezut pe deplin, chiar daca nu parea sa fi fost un impact puternic. @ restul: Articolul din ziar este cam sarac in informatii, asa ca ma bag eu in seama pe aceasta cale . Accidentul a avut loc in afara orasului Pitesti, pe drumul spre Slatina, in localitatea Albota. Omul nostru venea dinspre Slatina, iar Smart-ul dinspre Pitesti. Acesta din urma a virat la stanga pe linie continua spre parcarea Baumax, lovind motocicleta cand se afla cu totul pe sensul opus de mers. Motocicleta era cazuta la 3 - 4 metri de masina, rasucita cu fata spre directia din care venea, ocupand aprox. jumatate din banda de mers de unde venise Smart-ul. Motociclistul nu a avut viteza mare. N-am facut poze si n-am retinut numere de inmatriculare; nu m-a interesat decat starea motociclistului si acum mi s-a confirmat ca este in regula. Sanatate!
  17. De cate ori nu am blamat politistii pt. lipsa de reactie sau neprofesionalismul lor? Eu insumi am facut acest lucru acum 1 an pe baza unei situatii concrete... Acum, privind acest caz, alaturi de alte cateva din ultima vreme - imi vin in minte cel putin alte doua cazuri (cel lovit cu sticla in cap la Targoviste acum vreo 10 luni si cel care acum 2 ani, la Galati, a cedat sicanelor si amenintarilor unui proxenet pe care l-a impuscat mortal... ce e drept, ambii erau in afara orelor de program cand s-au produs aceste incidente) - nu mi se pare corect sa fie judecat pt atitudinea sa. Era in timpul programului si a reactionat in timp real la constatarea comiterii unor infractiuni repetate, considerand ca este de datoria lui sa-l linisteasca pe bivol inainte sa comita vreun accident. Cati dintre voi nu ati injurat sau apostrofat in trafic nesimtiti ca taranelul din Mercedes? Nu vreau sa-l fac erou pe acest politist, intrucat reactia lui era fireasca avand in vedere calitatea functiei sale, dar e derizoriu sa-l acuzam de teribilism. Initiativa sa este laudabila; din pacate consecintele sunt regretabile iar in ultima instanta se rasfrang cu putere numai asupra lui. Sanatate!
  18. http://www.click.ro/vedete/romanesti/natalia_mateut-iubitul-politist-spital_0_1214278691.html Pai de ce ar opri daca "[..]riscă o sancțiune contravențională" si nimic mai mult?
  19. Acesti "sacrificati" nu au murit pt siguranta noastra, a celor ramasi in viata. Moartea unuia nu garanteaza supravietuirea altuia. Din pacate sangele lor si lacrimile rudelor si cunoscutilor acestora sunt uitate cu usurinta sau chiar ignorate cu desavarsire, incepand cu romanul de rand si incheind cu structurile legiuitoare. Vom fi si de acum inainte fiecare pe cont propriu si cu doza de noroc pe care ne-o asiguram singuri. Exista, desigur, situatii in care am putea sa blamam exclusiv nesansa (vezi de curand cazul flacaului cu Dakar-ul ce s-a stins acum cateva zile pe Bd. Unirii), insa ar fi bine daca s-ar concretiza chiar si numai aceste situatii... chiar daca suna oarecum perfid.... Fie-i tarana usoara!
  20. bububeshi

    Accident Siriu.

    Normalitatea a functionat in cazul tau: cadrele medicale si paramedicii si-au facut datoria (nici nu era de asteptat altceva din partea echipajului SMURD), familia si prietenii ti-au fost alaturi, soferul vinovat si-a asumat raspunderea pt. greseala sa si a demonstrat ca este om. Insanatosire grabnica si sper sa-ti recuperezi motocicleta! Felitari lui Gabi pt. loialitate si prezenta de spirit!
  21. Am urmarit acest nefericit caz inca din ziua in care a fost relatat si m-am hotarat sa nu intervin intrucat nu am avut nimic constructiv de adaugat pana in acest moment. Nu sunt o persoana impresionabila, insa imaginile si relatarile prezentate pe parcursul acestor pagini m-au marcat si m-au revoltat deopotriva. Am preferat sa ma implic asa cum am considerat de cuviinta si pe aceasta cale doresc sa multumesc celor care m-au ajutat sa-mi aduc insignifianta contributie cu scopul de a-mi arata compasiunea fata de suferinta membrilor acestei familii. Intrucat "Din pacate din accidentul asta nu se poate invata nimic." (dupa cum bine a concluzionat un coleg intr-o interventie anterioara), singurul lucru ce sta in puterea fiecaruia dintre noi este acela de a nu permite ca aceasta intamplare sa fie uitata, sa nu permitem ca aceste acte de dispret si lasitate criminala sa ramana nepedpsite si astfel sa permitem tacit repetarea lor. La dorinta expresa a unei persoane direct afectata de aceasta crima (pt. ca in esenta nu este decat o crima), voi posta o mica relatare prezentata in particular ce ar creiona motivul principal pt. care asemenea barbarisme au loc pe soselele patriei noastre. In lipsa unei infrastructuri rutiere decente, a unor servicii de asistenta functionale si a respectului reciproc in trafic, ceea ce intregeste acest peisaj si implicit favorizeaza producerea unor astfel de tragedii este atitudinea celor imputerniciti sa previna si sa combata aceste excese ilegale. Am vazut de curand la televizor un domn politist ce se plangea de faptul ca "in tara asta totul este facut pt. a fi contestat" [reproducere aproximativa], de unde se deduce faptul ca autoritatile in drept duc lipsa de mijloace legale stricte si clare pt. desfasurarea activitatii de prevenire si combatere intr-o maniera eficienta. Dar pana sa ajungem acolo, cum ramane cu lipsa cronica de reactie a acestor aparatori ai legii si ordinii? ...Si de aici urmeaza istorioara de care am amintit anterior: [Imi cer scuze pt. apelativele enumerate excesiv in textul de mai jos, insa nu il voi cenzura. Las aceasta sarcina pe seama adminilor si eventual imi asum orice sanctiune la adresa mea din partea acestora] ============================================================ From: bububeshi <xxx_bubu_beshi@yahoo.com> Subject: Iar era sa ma fac praf intr-un SUV To: nu-are-importanta@yahoo.com Date: Tuesday, July 27, 2010 Iata poveste intamplata astazi in drumul spre munca. Mai aveam 1 - 1,5 km pana la locul de munca si mergeam pe un drum cu prioritate, drept, cu o singura banda pe sensul meu si doua benzi pe sensul opus. Ajung la o intersectie in T, cu drumul secundar venind din dreapta mea. Din sensul celalalt veneau masini prin fata mea pt a face stanga, iar pe drumul din dreapta nu aparuse inca nici o masina. Apropiindu-ma de intersectie cu faza scurta aprinsa - pt. ca veneam dinspre DN 1 (drumul pe care a murit Tibi), iar pe drum national esti obligat sa mergi cu farurile aprinse - un Toyota RAV 4 gri venind din fata sa faca stanga opreste pt a-mi permite sa trec si cand ajung in dreptul ei, din dreapta imi apare un Porsche Cayenne alb cu geamuri fumurii care imi iese in fata in 2 m. Franez si claxonez simultan, trag stanga de volan si trec pe contrasens prin spatele RAV-ului oprit si revin din scurt pe sensul meu in fata vacii tinere care vorbea la telefon. Din sensul opus 2 politisti aflati intr-o masina marcata vad toata tarasenia si trag pe dreapta pe sensul lor de mers iar eu opresc, deschid geamul si urlu la ei s-o ia pe proasta in primire pt. neacordare de prioritate. Nici nu au coborat din masina, se uitau ca (cuvant jignitor) cand la mine, cand la masina aleia, iar la mine si iar la proasta aia, care oprise si ea in spatele meu. Am vazut ca autistii aia nu iau nici o masura, i-am trimis la dracu' si am plecat, iar gasculita si-a continuat drumul in spatele meu. Chiar ieri m-a intrebat o doamna de la munca daca am venit cu motocicleta si ii raspunsesem ca nu ma simt pregatit sa feresc toti retarzii de pe sosea. Daca azi as fi fost cu mobra, in mod cert m-ar fi imprastiat pe jos vaca aia... As fi supravietuit, ca nu aveam viteza mare si cunosc ce se poate intampla in intersectia aceea. Nu poti sa opresti o mobra in 2 metri nici daca te urci pe ambele frane, iar daca faci o manevra de evitare din scurt cum am facut eu, ar fi fugit mobra de sub tine imediat. Ce dracu' pretentii sa ai ca se va face dreptate in cazul lui Tibi, ca intr-adevar "organele de ancheta" vor face tot posibilul ca criminalul, coleg de-al lor, sa plateasca pt. fapta sa, cand ei nu reactioneaza nici atunci cand evenimentul are loc sub privirile lor, cand potentiala victima le atrage atentia, nu atat pt. pielea lui (pt. ca si-a salvat-o datorita experientei si reflexelor formate) ci pt. a scoate vaca de pe sosea (prin suspendarea permisului pt. neacordare de prioritate) o perioada in care probabil ar ucide pe altcineva printr-o manevra asemanatoare? Ce tara de rahat! Am vazut la un service auto al carui patron este un nene german foarte de treaba un Mercedes G-Classe de armata vechi de vreo 30 de ani, un adevarat tanc pe roti aflat intr-o stare foarte proasta, dar daca are cutia de viteze si motorul bune, ma gandesc tot mai mult sa-l rog sa mi-l dea mie pe o suma simbolica si sa-l prepar pt. traficul din Bucuresti, sa matur toti coclitii de pe sosele cu el. Prietena lui abia asteapta sa scape de inca o rabla din curtea respectiva si nu cred ca ar fi o problema. M-a vazut cascand gura pe langa el si m-a intrebat daca il vreau, ca as putea sa-l iau oricand, imi pune la dispozitie si platforma ca sa-l car de acolo . Pai daca ratatii nu ma vad in masina cu farurile aprinse, aflat pe o sosea in linie dreapta la o distanta de 2 metri de ei, ce dracu' pretentii sa am sa ma vada pe o mobra care are profilul de 3-4 ori mai mic decat o berlina de clasa medie? Sanatate! ============================================================= Lasand la o parte evenimentul rutier in sine, sunt convins ca nu sunt singurul caruia i s-a intamplat sa constate pasivitatea autoritatilor si nu vreau sa sustin imperativ ca pe aceasta cale am descoperit apa calda. Chiar daca prin descrierea celor doi politisti am generalizat, inca aflandu-ma in stare de nervozitate in momentul redactarii acestui mesaj, vreau sa precizez - cum de altfel am facut-o ulterior si fata de interlocutorul meu - ca nu doresc ca politistii integri (in special cei tineri), ce-si respecta meseria, sa se simta jigniti de atitudinea mea. Aceasta patanie ar fi trebuit prezentata intr-un topic dedicat unor asemenea evenimente care demonstreaza lipsa de fermitate a autoritatilor, pt. a atrage atentia in mod repetat ca a sosit timpul sa se miste ceva in tara asta, pt. ca ocrotitorii "sigurantei si increderii" care tin la vocatia si conduita lor profesionala sa se mobilizeze corespunzator.
  22. Multumesc pentru aprecieri . In privinta "deranjului" pe PM, desigur ca nu reprezinta o problema; astfel as putea sa urmaresc mai usor firul evenimentelor. Prefer sa intervin pe forum doar daca am de comunicat informatii reale, documentate, verificate si utile, fie directionat catre un coleg oarecare, fie de uz general. Chiar daca in tineretea-mi zbuciumata mi-am asumat o portie consistenta de "evenimente nedorite" in trafic si la randu-mi am partea mea de erori dar si situatii pe care le-am negociat mai bine decat ma asteptam, prefer sa ma abtin in a-mi da cu presupusul in privinta vinovatului, a masurilor ce ar trebui luate impotriva acestuia, a conditiilor in care s-a petrecut accidentul etc. In schimb, situatia ta a fost extrem de clara si nu incapea indoiala asupra faptului ca intr-un fel sau altul va trebui sa-ti repari motocicleta si sa treci cat mai usor cu putinta peste eveniment. Este bine ca ai sarit foarte repede peste etapele preliminare ale acestui demers, dar asta nu inseamna ca ai scapat de stres, ca inca simti un disconfort determinat de faptul ca va trebui sa te ocupi personal de reparatii, de plimbatul hartiilor si de a fi nevoit sa interactionezi cu tot felul de necunoscuti mai mult sau (in special) mai putin interesati de rezolvarea problemei tale, ori indiferenti fata de sarcinile muncii lor. Inca o data, iti urez succes in repararea mobrei!
  23. Felicitari pt. faptul ca ti-ai luat toate masurile de siguranta si precautie! Felicitari ca esti relativ intreg! Imi permit sa-ti dau cateva sfaturi: Ar trebui sa obtii un certificat medical pt. ranile pe care le-ai suferit si cu aceasta ocazie sa te asiguri ca durerile pe care le acuzi sa nu tradeze ceva mai grav. Vad ca soferul se eschiveaza de la gestul de a-ti da RCA-ul sau, astfel ca o hartoaga de la medic l-ar putea convinge mai usor. Datorita atitudinii nesimtite pe care inca o manifesta, sunt de parere ca ar trebui sa abandonezi orice tentativa de mediere a situatiei si sa apelezi la caile legale ce-ti stau la dispozitie. Stiu ca solicitand interventia ambulantei, cazul devine automat accident cu victime si astfel vinovatul este cercetat penal. Nu stiu daca acest lucru se anuleaza daca refuzi transportul la o unitate medicala. Astfel, daca in acest moment soferul se afla sub cercetare penala, la un moment dat va trebui sa revii la politie pt. a semna o declaratie conform careia nu ai alte pretentii fata de persoana vinovata. Intrucat nu era "sub influenta", cu siguranta dosarul penal va reveni de la procuror cu propunerea de NUP si sigur va fi incheiat in consecinta de catre politistul ce-l are in instrumentare, iar declaratia de care am amintit va exista. Sfatul meu este sa nu semnezi acea declaratie pana in momentul in care nu-ti vei vedea motocicleta reparata si functionala. Sunt de parere ca nici soferul nu te-a vazut, asa cum nici tu nu l-ai observat in timp util, ca nu a efectuat o manevra nesimtita ori ca s-a bagat la intimidare si in asemenea situatie ar trebui sa tolerezi greseala lui. Insa, atitudinea sa ulterioara, lasitatea demonstrata prin negarea raspunderii pentru fapta sa, amenintarile si absenta oricaror remuscari fata de daunele (materiale, fizice si psihice) pe care ti le-a provocat demonstreaza clar ca merita sa-l sodomizezi cat mai aprig cu putinta. Daca scapa ieftin, va prinde curaj si data viitoare poate va ucide un om intr-o conjunctura asemanatoare. Crede-ma ca daca ii vei oferi ocazia, te va calca in picioare. Sunt conservar de mai bine de 10 ani si mobrist de doar 1 an, astfel ca nu se pune problema de a-l blama pt. faptul ca are doar B-ul si ar fi intr-un fel inferior ca nu detine si A-ul si in consecinta ar trebui lapidat pt. neatentia sa. Nu te baza pe faptul ca-ti vei recupera banii in urma actionarii in judecata a vinovatului. Este posibil sa ti-i recuperezi, insa procesul ar dura minim 1 an, timp in care vor interveni alte cheltuieli: onorariul avocatului, taxa de timbru, expertiza autorizata etc. In septembrie se implinesc 2 ani de cand am deschis o astfel de actiune impotriva unui sofer de Grand Cherokee ce a ignorat semnul <STOP> si mi-am zobit masina in el, deci stiu despre ce vorbesc. Daunele morale sunt foarte greu de cuantificat, demonstrat si despagubit in caz de proces. Daca esti sigur ca ai dori eventual sa mizezi pe acestea, pastreaza chitante de la taxi, bilete si cartele pt. transportul in comun, retete, trimiteri si chitante ale medicamentelor ce a trebuit sa le achizitionezi datorita vatamarilor suferite etc... Orice cheltuiala ce ai fost nevoit s-o efectuezi datorita acestui accident este bine a fi demonstrata legal. In cazul tau nu se discuta despre imobilizarea motocicletei, deci din acest punct de vedere nu ti-a fost lezata capacitatea de deplasare. In privinta asiguratorului te pot sfatui doar sa nu accepti sub nicio forma prima suma oferita ca despagubire. Cum a amintit un alt coleg de forum, analizeaza cu atentie felul in care iti va fi evaluata motocicleta. Prezinta-le orice facturi ale dotarilor suplimentare pe care le ai pe motocicleta, facturi de service care sa ateste revizionarea corespunzatoare si intretinerea impecabila a vehiculului. Am un prieten ce a fost nevoit sa-si repare mobra pe baza unei polite Euroins. In ultima instanta, da-mi un pm si-ti dau nr. meu de telefon pt. a te pune in legatura cu el. Sa spunem doar ca in final a fost foarte multumit de operativitatea asiguratorului in conditiile in care agentul a avut si el de castigat. Sanatate si succes in demersul de a-ti repara mobra!
  24. Este prima mea postare si profit de ocazie pt. a va saluta... Asa ca... Helau, popor! Mi-am cumparat o pocnitoare acum 1 luna din Italia si sper ca informatiile de mai jos sa-ti fie utile. In primul rand, nu se plateste taxa de inmatriculare pt. motociclete sau orice alta taxa la introducerea acestora in tara. Cazul meu: Mobra este o Kawasaki din 2007 utilizata de un tanar putin aiurit, insa aflata in proprietatea tatalui sau si, asemanator, a zacut cam 1 an si ceva in garaj. Faptul ca a vegetat o perioada indelungata nu are nicio implicatie in privinta actelor necesare. Singurul aspect ar fi dat de faptul ca nu are asigurare valabila - ceea ce oricum nu te afecteaza - si ca, in cel mai rau caz, nu ar avea impozitul platit la zi - care iar nu te deranjeaza, intrucat acest aspect depinde exclusiv de proprietar (vanzator). Mai mult ca sigur, dupa aceasta perioada indelungata de stationare are acumulatorul mort (al meu l-am reincarcat si continua sa mearga fara probleme), bujiile precum si uleiul & filtrul ar trebui schimbate, iar lantul curatat si uns; sa ai in vedere si alte lichide, dar si filtrul de aer (daca e metalic, este suficient sa-l sufli bine cu un compresor si sa-l balacesti putin in alcool tehnic, de exemplu). Acte necesare la achitionare: Daca vanzatorul este persoana fizica, incheiati un Contract de Vanzare - Cumparare chiar si "de mana", ori tiparit; modalitatea in care este alcatuit nu este relevanta nici in Italia, unde se face radierea vehiculului, nici in Romania, unde va trebui inmatriculat. Daca forma nu are importanta, continutul trebuie sa cuprinda datele de identificare ale vanzatorului (in calitate de proprietar, coproprietar sau delegat - cum a fost in cazul meu), ale cumparatorului (adica tu insuti) si implicit ale vehiculului in cauza. Cand ma refer la datele motocicletei, nu includ numarul ei de inmatriculare intrucat oricum va fi radiata din circulatie in Italia. Suma pentru care se efectueaza tranzactia este irelevanta, astfel ca nu este obligatoriu sa o precizati. Acestui Contract de V-C va trebui sa-i atasezi o copie dupa Cartea de Identitate a proprietarului, in care sa se vada clar datele si fotografia acestuia. Pe langa aceasta, vanzatorul va trebui sa-ti inmaneze si Certificatul de Proprietate in original si Certificatul de Inmatriculare cu specificatia "Anulat", de asemenea in original. Acesta din urma va atesta faptul ca motocicleta a fost radiata din circulatie in Italia, iar procedura va fi indeplinita la o filiala PRA si va costa aproximativ 90 Euro (din cate imi amintesc), suma pe care va trebui s-o achite cumparatorul, iar placutele cu numerele de inmatriculare vor ramane acolo. Pentru cazul in care vrei sa aduci mobra pe roti, va trebui sa soliciti numere provizorii si sa adaugi listei de hartoage un oarecare "transfer de proprietate" si sa inchei o noua asigurare obligatorie. In acest caz, bugetul va trebui suplimentat considerabil plus ca va implica batai de cap nedorite si o prelungire a perioadei de sedere in Italia, ceea ce se traduce prin alte cheltuieli. Cel mai comod ar fi s-o transporti pe o remorca, intr-o camioneta sau intr-o duba. Daca vei achizitiona motocicleta de la o persoana juridica (concesionar), acesta se va ocupa de toate actele necesare iar Contractul de V-C va fi inlocuit de o Factura Fiscala emisa de catre compania respectiva. Concesionarul iti va oferi o garantie de 1 an conditionata de efectuarea reparatiilor sau operatiunilor de intretinere a motocicletei la service-uri agreate de ei, ceea ce evident nu se va intampla, deci cosider-o ca si inexistenta. Pe de alta parte, ar trebui ca motocicleta sa fie foarte bine curatata si lustruita, avand totodata toate consumabilele schimbate. Identificarea si Omologarea vehiculului: Odata ajuns in Romania cu minunatul obiect, va trebui sa-l plimbi pe la RAR pt. a te mandri cu el in fata acelor baieti. Acestia, din invidie desigur, vor incerca sa-ti curme veselia apeland la nenumarate tertipuri procedurale si tehnici de sodomie psihica. Ai doua variante: 1. sa transporti motocicleta pe propriile roti, ceea ce implica numere de inmatriculare provizorii (deci alte taxe, nu foarte mari dealtfel) si RCA valabil; 2. sa o plimbi iar pe 4 roti, varianta foarte buna mai ales daca aceasta este modalitatea in care ai transportat-o din Italia pana in Romania. Eu am delegat pe cineva care avea la randul sau de identificat o motocicleta sa se ocupe de acest aspect, iar timpul si nervii pe care i-am economisit s-au tradus financiar prin faptul ca am platit transportul ambelor motociclete, evident suplimetar fata de costurile operatiunilor. Pot spune ca a meritat, intrucat m-a costat aproximativ la fel de mult ca si cand as fi inmatriculat-o provizoriu, doar ca am scapat de plimbarea pana la RAR Voluntari. De aici obtii: - Cartea de Identitate a Vehicului in alb (fara a fi trecut numele proprietarului, adica tu insuti) la care ne vom referi cu prescurtarea "CIV"; - Certificatul de Autenticitate; - Anexa la Certificatul de Inmatriculare (intrucat primul ITP al mobrei va fi efectuat de catre flacaii de la RAR odata cu identificarea vehiculului). Administratia Financiara din zona de resedinta a proprietarului: Aici va trebui sa declari motocicleta ca aflandu-se in proprietatea ta si ulterior va trebui sa platesti impozit pt. ea, deoarece, nu-i asa, orice placere costa. Daca figurezi in baza lor de date ca avand amenzi neachitate, ori datorii in general, nu-ti va afecta procedura de inregistrare a motocicletei; acest aspect va intervine doar la revanzarea ei. Ce-ti trebuie: - formular tipizat pt. persoane fizice (in cazul tau) pe care il soliciti de la Registratura si in care va trebui sa completezi datele tale de identificare si cate informatii referitoare la vehicul pe care le vei prelua din CIV; - copie CI + original (pe care ti-l inapoiaza); - copie CIV (este bine sa ai si originalul la tine, sa nu delireze functionarul in cazul in care este mai slab pregatit profesional); - Contract de V-C (original si copie); - traducere legalizata a Contractului de V-C. Nu incerca sa te eschivezi facandu-te ca ploua, ca nu-ti va prelua dosarul. Iata in ce consta procedura: te prezinti la un traducator acreditat ce-ti va povesti in limba romana ceea ce ai povestit la randul tau cu italianul in limba acestuia. Aceasta procedura m-a costat 20 RON. Dupa care te infiintezi cu cele doua exemplare traduse pe care ti le-a inmanat persoana respectiva la Biroul Notarial la care aceasta este agreata si detine mostra de semnatura pentru a legaliza acest Contract de V-C tradus (aproximativ 24 RON). O solutie pt. evitarea acestei situatii ar fi ca la achizitionarea motocicletei sa inchei Contractul de V-C pe numele unei cunostinte, care ulterior sa-ti revanda tie motocicleta, situatie in care vei incheia un nou Contract intre doi cetateni romani, in limba romana. Insa, nu stiu daca la randul sau acea persoana va trebui sa declare motocicleta pe numele sau la Adm. Financiara inainte de a ti-o vinde tie, situatie in care procedura descrisa anterior ar deveni inutila. Daca ai achizitonat motocicleta de la un concesionar (persoana juridica) italian, atunci te vei prezenta in brate cu Factura Fiscala eliberata de acesta si scapi de aceasta problema. - Fisa de Inmatriculare si doua copii pe care le faci la un ghiseu aflat in incinta unitatii (11 RON). Aceasta Fisa de Inmatriculare se va completa pe baza CIV. Nu mai este necesar Timbru Fiscal. Nu exista costuri suplimentare, astfel ca dupa ce iti primeste dosarul pleci fericit acasa si te pregatesti pt. urmatoarea etapa. Pt. persoane juridice se adauga o delegatie din partea societatii comerciale care sa precizeze ca delegatul este imputernicit sa predea actele respective. Inmatricularea vehiculului: Inainte de aceasta, ai nevoie de un RCA valabil astfel ca va trebui sa te ocupi de acest aspect inainte de a te infiinta la Brigada de Politie Rutiera, in cazul Bucurestiului aceasta aflandu-se pe soseaua Pipera, nr. 49, sector 2 (Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere Âşi Inmantriculare a Vehiculelor al Municipiului BucureÂşti). Ca o scurta precizare, as vrea sa subliniez ca se asteapta destul de mult pentru depunerea actelor, astfel ca aveti in vedere sa revendicati un bon de ordine de la dispozitivul aflat pe biroul de Informatii. Numaratoarea se efectueaza pana la 800, dupa care revine de la pozitia #1. Un bon de ordine este valabil doar pt. ziua in curs si isi pierde valabilitatea imediat dupa ce nr. respectiv a fost depasit iar posesorul acestuia nu s-a prezentat la ghiseul indicat in 60 de secunde cat a fost afisat. Acte necesare: - Cerere de Inmatriculare redactata "de mana" pe o coala A4 ce trebuie sa cuprinda informatii referitoare la: subsemnatul, domiciliul stabil, identificat cu BI/CI, vehiculul avand nr. de identificare, culoare etc. (vezi CIV) vrei sa-l inmatriculezi pt. ca acest gest iti va provoca o feerie dementa. Veti gasi un model lipit pe unul dintre stalpii din fata ghiseelor. - CIV (original si copie); Ulterior, originalul il veti primi inapoi completat cu datele proprietarului. - chitanta CEC in valoare de 37 RON reprezentand contravaloarea Certificatului de Inmatriculare Auto (Taxa Talon); - chitanta CEC in valoare de 52 RON reprezentand Taxa de Inmatriculare Auto; - CI (copie si original); Originalul va fi returnat pe loc. - copie RCA (nu strica sa aveti si originalul); - Certificat de Autenticitate (eliberat in prealabil de RAR) - originalul se retine, asa ca nu strica sa-i faceti o copie pe care s-o pastrati; - Anexa la Certificatul de Inmatriculare; Nu este nevoie sa-i pastrati o copie, deoarece valabilitatea ITP-ul va fi consemnata in cadrul Certificatului de Inmatriculare pe care il veti primi ulterior. - Contract V-C incheiat in Italia, netradus (in principiu doar copia, dar nu strica sa le aratati si originalul... mie mi l-au cerut); - Certificat de Proprietate Italia (original) - se retine... o copie pt. palmaresul propriu nu strica; - Certificat de Inmatriculare Italia cu specificatia "Anulat" (original) - se retine... pastrati o copie; - la ghiseu se va plati contravaloarea placutei cu nr. de inmatriculare moto in valoare de 17 RON, la care se adauga optional suma de 45 RON pt. nr. preferential. Daca ati transportat motocicleta pana in tara cu un autovehicul, va trebui sa prezentati o copie dupa Certificatul de Inmatriculare al acestuia cu specificatia "Conform cu originalul" insotita de o Declaratie pe propria raspundere cum ca motocicleta a fost transportata cu auto prezentat in Certificatul de Inmatriculare respectiv. Daca auto apartine unei firme, lipiti si stampila societatii alaturi de textul "Conform cu originalul". Acest aspect nu este prezentat nicaieri, astfel ca dupa prima zi a trebuit sa plimb actele inapoi acasa pt. o noua incercare in dimineata imediat urmatoare. Reveniti dupa 2 ore - pt. nr. de inmatriculare "la ordine" - si respectiv dupa 24 de ore - pt. numere preferentiale - pt. a ridica de la ghiseu (altul decat cel la care ati depus actele) placuta cu nr. de inmatriculare, Certificatul de Inmatriculare si Cartea de Identitate a Vehiculului. Prezentati-va cu BI/CI in brate. Mie mi-au eliberat nr. preferential in acelasi regim cu cel "la ordine", deci sa nu va mire ca aceasta procedura ar putea sa dureze mai putin decat ar fi prevazut. Sper ca am reusit sa acopar toate situatiile posibile. Chiar daca initial m-am adresat doar unei singure persoane, am trecut pe parcurs la persoana a 2-a plural intrucat am considerat ca informatiile sunt de uz general si astfel m-am adresat tuturor celor interesati. Babai! ------------------------------------- Eventuale completari sau corectari sunt binevenite... Nu le voi considera un afront personal. Ma rog, depinde de maniera in care sunt formulate .
×
×
  • Creează nouă...