Sari la conținut

Detinatori de Yamaha FZR


ray
 Share

Postări Recomandate

De ceva timp "feezer-ul" meu incepuse sa sune a tractoras si, cum si consumul de ulei ma cam dispera, am decis ca a venit vremea sa vad care'i treaba. Dupa ce am dat motorul jos de pe cadru si l'am demontat, mi s'a confirmat o mai veche banuiala si a nume - uzura la lantul de transmisie primara Hi-Vo.

post-11356-0-48496200-1313353161_thumb.jpg

Pentru a'l inlocui a trebuit insa sa dau jos si vibrochenul moment in care am facut o descoperire nu tocmai placuta - cuzinetii lateral dreapta ciufuliti serios si urme adanci in vibrochen.

post-11356-0-49379000-1313353194_thumb.jpg

 

Nu am avut alta alternativa decat sa inlocuiesc arborele cotit si toti cuzinetii de palier si, daca tot ma apucasem de treaba i'am inlocuit si pe cei de biele.

 

Cilindrii aratau surprinzator de bine, la masuratori rezultand ca 1-4 sunt inca in cotele de manual iar 2-3 cam 2 sutimi peste. La sfatul unor mecanici vechi am renuntat la re-honuiala si am inlocuit doar segmentii.

 

Chiulasa a primit un set nou de semeringuri de supape, supapele au fost curatate si re-pasuite pe paturi iar jocurile refacute. Cum tot aveam o chiulasa mai veche de YZF750 am inlocuit si toate arcurile supapelor, cele de YZF fiind mai groase, respectiv mai tari. Toate garniturile noi, bineinteles.

post-11356-0-75326700-1313353854_thumb.jpg

 

Carburatoarele au primit si ele un set nou de garnituri, ace de dozaj, tuburi emulsoare si, dupa indelungi cautari - un set nou de membrane vacuumatice. Deoarece cu noul set de ace-tuburi am avut senzatia ca amestecul era cam sarac, mai ales in zona de mijloc-sus, am trecut si la o masura mai mare a jiglerelor principale, 127.5 pe cilindri 1-4 si respectiv 125 pe cilindri 2-3. Acele la pozitia de mijloc (3), 13.5mm inaltimea plutitoarelor si 3.2 ture deschidere la suruburile pilot.

 

Dupa ce am cumparat si o baterie noua si am reusit sa gasesc un ulei mineral de standard API mai vechi (SH) pentru rodaj, azi am iesit la primele teste. Motorul porneste la sfert, relantiul este incredibil de stabil iar motorul urca si coboara din ture de juri ca'i pe injectie. Vibratiile si troncanelile au disparut si am putut auzi din nou vechiul sunet de turbina particular motoarelor YAMAHA cu 5 supape/cil. Caldura si mai ales traficul infernal de pe litoral mi'au limitat posibilitatile de test insa oricum, cum nu am re-alezat cilindrii intentionez un rodaj de tip "bland". Daca si consumul de ulei MACAR s'a diminuat, ma pot considera satisfacut. Singura problema ar fi ca dupa ce am parcat'o in garaj am descoperit cateva picaturi de ulei, se pare ca va trebui sa inlocuiesc si semeringurile de la schimbatorul de viteze si tija ambreajului pe care nu le'am avut disponibile cand am inchis motorul.

 

Nu am facut socoteala exact insa toata "distractia" a costat un pic peste 1000Euro insa rezultatele justifica si ultimul cent!

 

Mai multe impresii dupa primul schimb de ulei...

 

Ride Safe!

 

 

 

P.S.

Noii etrieri de R1 '03 "yellow spots" pe care montat anul trecut impreuna cu furtune cu tresa metalica, au primit si ei un set nou de placute de frana - EBC double HH. Ca sa fie toata treaba completa pana la capat, am montat si pe spate acelasi tip de placute si am inlocuit si pompa pe fata cu una cu debit mai mic (cilindru de 14mm), cea veche de FZR fiind prea puternica nu prea permitea dozarea graduala a franarii. Nu prea am avut loc de testat cu adevarat si nici nu am avut timp inca sa le pasuiesc si "coc", insa asa, ca prima impresie, noile placute par sa confirme comentariile pozitive pe care le'am citit despre ele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 3,3k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Adevaru' e ca dai un ban (si 1000 de euro e ceva) dar stii o treaba. Cred ca multi se intreaba: "pai cu 1000 si un pic imi iau una intreaga". Da, corect dar apoi crezi ca nu bagi nici un ban in ea?

 

In fine, bine ca "fluiera" din nou asa cum trebuie. Sa speram ca decurge rodajul fara probleme si apoi o sa mearga struna in continuare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dupa primii 500km pe care i'am facut in regim foarte bland, am inceput sa urc treptat in ture. Deocamdata am ajuns pe la 8000rpm si, probabil datorita jiglerelor principale mai mari dar si membranelor vacuumatice si tuburilor/acelor noi, se simte clar diferenta fata de inainte, motorul trage ca un marfar. Cu siguranta top-speedul a crescut, abia astept sa verific. Reversul medaliei este ca si consumul a crescut cam la 7.5L/100km fata de cca 6.5L/100km inainte. Desi relantiul este perfect, deoarece la pornirile la cald vrea un pic de acceleratie, am senzatia ca amestecul este un pic bogat pana in 2500-3000rpm. O sa incerc sa mai inchid o idee suruburile pilot desi cred ca cea mai buna miscare ar fi un filtru de aer mai permisiv, gen K&N.

 

Initial am fost tentat sa revin la jiglerele originale insa odata ce sunt sigur ca amestecul s'a imbogatit si deci timpul de expansiune al gazelor a crescut, ma bategandul sa ma joc un pic cu modulul de aprindere programabila si sa cresc o idee si avansul. Nu reusesc insa sa gasesc setarile exacte ale valvei EXUP, grade de deschidere sau "voltage-feedback"-ul servo-motorasului. Am gasit o diagrama insa este mai mult de tip comercial, fara valori exacte. Cred ca voi trage doua fire de la potentiometrul de feedback al servomotorului si voi monta multimeter-ul langa turometru pentru a determina valorile tensiunii cu motorul in sarcina. Am mai incercat metoda insa doar cu motorul pe loc iar rezultatele nu m'au satisfacut, deoarece motorul urca prea brusc in ture fara sarcina nu am putut face un tabel precis mV/rpm.

 

post-11356-0-19517000-1313650333_thumb.jpg

 

Ride Safe!

 

Are cineva un termostat de FZR1000 sau FZ-YZF750?

 

Se pare ca al meu s'a blocat pe deschis, in mers temperatura nu mai sta la cca 85gr. C ci coboara sub 80...

 

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Incearca sa cauti termostat pentru alte modele de motociclete sau masini, e posibil sa gasesti ceva pe dimensiunile astea. Sau pune-i buton on/off.

 

Cat ar costa segmentarea unui FZR600 3HE? Ce garnituri/piese mai necesita pe langa segmenti?

Editat de skvj
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sa pun buton on-off la termostat ?!?! Cred ca faci confuzie cu termocupla...

 

Segmentii sunt cam 25E/cilindru si ai nevoie obligatoriu de garnitura de chiuloasa si de la blocul de cilindri. Alte piese... depinde de ce gasesti dupa ce desfaci.

 

Ride Safe!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru FZR 1000 cam astea au fost preturile la piesele pe care le'am schimbat:

 

Hi-Vo chain - 86 Euros

Piston rings - 25 Euros (x 4)

Main cyl head gasket - 44 Euros

Lower gasket - 28 Euros

Upper gasket - 26 Euros

Valve stems (Viton) - 60 US Dollars

Crank bearing - 8 Euros (x 10)

Rod bearing - 12 Euros (x 8)

Crankshaft (old but good) - 100Euros

 

Ride Safe!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dupa reparatia capitala la motor (vibrochen, cuzineti, lant transmisie primara Hy-Vo, semeringuri supape, segmenti si garnituri noi, curatat supape si chiulasa, pasuit supape si refacut jocuri termice, arcuri supape mai groase de YZF750, ace de dozaj, tuburi emulsoare si membrane vacuumatice noi, jiglere principale o masura mai mare 125-127.5) si 1000km in regim de rodaj (ulei mineral ARAL Basic Elastic 15W40 API/SH) am schimbat filtrul de ulei si uleiul (mineral OMV Bixxol 15W40 API/SJ), weekendul trecut am facut primul test de drum, cca 1500km, combinat autostrada si munte (Constanta-Buc-Pitesti-Rm.Valcea-B.Fier-Transalpina-Sebes-Sibiu-Fagaras-P.Marului- Brasov-Cheia-Buc-Drajna-Harsova-Constanta).

 

Pe autostrada am incercat sa stau "sub radar", undeva la 170Km/h (cca 6500-7000rpm) iar pe serpentine, datorita bagajelor si pasagerului, am mers relativ bland, intr'un regim de 4-5000rpm. Prima mare veste buna este ca nu am folosit nici o picatura din uleiul de rezerva pe care l'am avut in bagaje, becul rosu din bord ramanand stins pe toata perioada. Dupa nivelul uleiului la sosire apreciez ca lipsesc cca 350-400ml, mult sub consumul anterior cand, pentru un asemenea traseu completam aproape 2L. In al doilea rand motorul suna si merge intr'un mare fel, desi nu am verificat viteza maxima cuplul este evident imbunatatit, practic nesimtind nici o clipa nevoia de a recidiva din ultima treapta de viteze, chiar si in depasiri mai in scurt.

 

Costurile reparatiilor au fost destul de mari insa rezultatele sunt pe masura, vechiul meu prieten fiind din nou in mare forma.

 

post-11356-0-51565900-1315464740_thumb.jpg

 

Ride Safe!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

salut baieti in cele din urma tot aici revin din nou cu o intrebare de baraj "cel putin pentru mine" , vreau sa schimb kitul de lant si nu stiu exact ce configuratie este buna , am cautat pe internet si am gasit doua variante 530/110 si 532/110 , vreau sa l schimb neaparat mi-e frica sa merg cu el in starea in care este , daca se poate un sfat as fi recunoscator , motorul este fzr 1000 1991 . va salut cu stima

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

FZR1000EXUP 89-95 are lantul standard 532/110, pinion 17 dinti, foaie 47 dinti. O modificare curenta este kit de 530/110 cu acelasi raport al dintiolor la pinion/foaie.

 

Lantul 530 este doar o idee mai ingust decat cel original 532 si se preteaza perfect deoarece este dotarea standard pe R1. Bineinteles, daca faci conversia la lant 530 va trebui sa inlocuiesti si pinionul si foaia (kit complet). Recomand aceasta conversie deoarece standardul 532, pe langa faptul ca este mai scump este si mai rar de gasit.

 

Ride Safe!

Editat de yo4hgx
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce culoare trebuie sa aiba antigelul ce trebuie bagat in FZR 600 3HE?

Unde se afla releul de incarcare? Stiu ca se arde destul de usor si ma intrebam daca ar fi ok sa pun pe el un fan de pe un calculator, sa aiba o racire mai buna.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

FZR1000EXUP 89-95 are lantul standard 532/110, pinion 17 dinti, foaie 47 dinti. O modificare curenta este kit de 530/110 cu acelasi raport al dintiolor la pinion/foaie.

 

Lantul 530 este doar o idee mai ingust decat cel original 532 si se preteaza perfect deoarece este dotarea standard pe R1. Bineinteles, daca faci conversia la lant 530 va trebui sa inlocuiesti si pinionul si foaia (kit complet). Recomand aceasta conversie deoarece standardul 532, pe langa faptul ca este mai scump este si mai rar de gasit.

 

Ride Safe!

ca intotdeauna ma pot baza pe ajutorul vostru , mersi frumos yo4hgx

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Salutare la toti posesorii de FZR.Ma alatur si eu voua cu batrnelul meu din 87 care inca mai merge fara nici unfel de problema .Mai precis este un FZR 1000 din '87 care inca mai are vana in el .Il detin de o luna de zile si inca nu m-am dat cu el pentru ca nu am permis pentru moto.Deocamdata stau si il privesc il pornesc il mai sterg de praf ,pana in primavara cand voi incepe scoala pentru categoria A.Sunt foarte mandru de el imi place la nebunie este prima mea motocicleta (cam mare pentru un incepator )si stiu asta dar sper sa nu am incidente si promit ca o sa fiu cu capul pe umeri .Va salut pe toti si sper ca ma primiti si pe mine in grupul vostru de FZR-isti.Asfalt uscat !!!

post-67570-0-65981600-1318806085_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bine ai venit printre noi! Foarte dragut facut. Uite-o pe a mea: post-49786-0-68495900-1318833316_thumb.jpg

 

Si da, merge si ea bine, nu face probleme.

Ti-am urmarit si topic la motocicleta mea si ce pot sa spun decat ca ai un super motor. De la tine am invatat sa dau jos capacul de la rezervor si sa curat filtrul de aer pt ca sincer habar nu aveam :P.Sper ca pe viitor sa nu avem probleme cu batranelele .Multa bafta in continuare si sa ne auzim cu bine !

 

sa o stapanesti sanatos. apropo, o VAND SI EU PE A MEAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!

 

Ms frumos man !Ce pot sa spun motorul tau fata de al meu arata intr-un mare fel si este mare diferenta .Chiar isi merita banii pe care ii ceri si iti doresc mult succes la vanzare !

Editat de bmw_ursul3tz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...