Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Asa si ? ...

Ca sa pastram comparatia ... noi facem ceva sa ne aparam egalul ? Facem ceva sa rasturnam guvernul sau sa-l atentionam ca nu e bine cum ne conduce? Nu conteaza care guvern, ca oricum nu m-am simtit aparat si protejat de niciunul din ele de dupa 89.

Pana atunci ar fi cazul sa ne uitam un pic la ... the big fucking picture ... ca sa stim de unde putem s-o apucam ... si mai exact, daca putem :bounce:

Totul se repeta in aceeasi ordine la orice scara ... de la atomi si electronii ce-i orbiteaza ... zoom out spre interesul meschin al reginei furnicilor ce-si pune furnicarul la treaba ... zoom out spre biserica si enoriasii ... zoom out spre guvern si natiune ... zoom out spre soare si planetele ce-l orbiteaza ... zoom out spre gaura neagra din centrul galaxiei, zoom out spre whatever ...

Mie asta mi se pare mai interesant, the big picture ... ca schimbarile mici sunt nesimificative ... oricum ai face, nu ai cum sa iesi din "patternul" asta ...

Stai un pic, ca doar Vaticanul e stat in stat. Adica ce sa fie, credinciosii sa se ocupe de problemele Bisericii ca institutie, si ateii de problemele guvernamentale de stat? Nu-i corecta imparteala asta, pentru ca traim tot in aceleasi granite, sub aceleasi legi, platim aceleasi taxe, respiram acelasi aer. Toti suntem influentati de aceeasi factori, atei sau credinciosi, ne infruntam cu aceleasi probleme. Ateii si credinciosii vocifereaza impreuna (fara efect, ce e drept) impotriva greselilor conducatorilor de stat, dar daca ateii vocifereaza si impotriva nedreptatilor impuse de biserica, credinciosii zic "stop joc! va rugam, putin respect...". Cat despre big fuckin' picture, daca e asa, putem sa nu mai discutam deloc, despre nimic, pentru ca la o scara mai mare de cea globala, rolul nostru se cam incheie. existenta noastra e irelevanta, trecatoare. Vorbim de subiectul asta, pentru ca aici putem actiona, aici e "our fuckin' picture", asta e nivelul nostru. Nu dam zoom out prea mult, ca atunci nu mai conteaza nimic.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da de ce tre sa credeti? Adica sa fiti convinsi ca nushce e suta la suta nushcum? Cistigati ceva? sau pierdeti ceva?

Ati pus botu la rima aia cu "ferice de cei care au vazut si au crezut dar mai ferice de cei care nu au vazut si au crezut"?

La fel faceti si la femei? Mobrele tot pe "neve" le luati? Banii la fel ii dati?

La faza asta sint si eu agnostic... stai frate ca nu e nimic sigur...

Link spre comentariu

Stai un pic, ca doar Vaticanul e stat in stat. Adica ce sa fie, credinciosii sa se ocupe de problemele Bisericii ca institutie, si ateii de problemele guvernamentale de stat? Nu-i corecta imparteala asta, pentru ca traim tot in aceleasi granite, sub aceleasi legi, platim aceleasi taxe, respiram acelasi aer. Toti suntem influentati de aceeasi factori, atei sau credinciosi, ne infruntam cu aceleasi probleme. Ateii si credinciosii vocifereaza impreuna (fara efect, ce e drept) impotriva greselilor conducatorilor de stat, dar daca ateii vocifereaza si impotriva nedreptatilor impuse de biserica, credinciosii zic "stop joc! va rugam, putin respect...".

Hai ma, lasa vaticanu, ca nu la asta m-am referit ...:bounce: Normal ca si enoriasii platesc dari la stat si ar trebui sa fim in aceeasi oala, dar ce pretentii ai putea sa ai ...cand ei doar cred si fac ce li se zice, deci platesc la stat fra sa se intrebe de ce ... same shit, old story :laugh:

Cat despre big fuckin' picture, daca e asa, putem sa nu mai discutam deloc, despre nimic, pentru ca la o scara mai mare de cea globala, rolul nostru se cam incheie. existenta noastra e irelevanta, trecatoare. Vorbim de subiectul asta, pentru ca aici putem actiona, aici e "our fuckin' picture", asta e nivelul nostru. Nu dam zoom out prea mult, ca atunci nu mai conteaza nimic.

Pai tocmai asta e ... ca nu conteaza ... cel putin asta cred in sinea mea.

Topicul, dupa titlu mi s-a parut strict de ateisti ... de-aia sunt aici, sa cunosc si alte pareri ... nu sa ma zbat sau sa ma cert cu credinciosii ca asa e bine si asa nu-i bine ...

Link spre comentariu

nu e nimic sigur (poate suntem in matrix:D) da' unele lucruri sunt mai probabile ca altele.

in functie de capacitatile tale (la care ajungi din biologic + educatie/experienta) si informatiile pe care le ai la dispozitie - analizezi si alegi ce e mai probabil si crezi treaba aia.

si tot in functie de capacitati alegi daca sa ti credinta aia pentru tine sau s-o imprastii. si cum s-o imprastii.

P.S.: aceasta credinta nu e numai religioasa. poti sa crezi ca pamantu' se invarte sau ca e rotund :bounce:

Acu ca' unii au capacitati mai bune si ajung la concluzii mai bune...asta e.

Life's not fair :laugh:

Editat de vladase
Link spre comentariu

Topicul, dupa titlu mi s-a parut strict de ateisti ... de-aia sunt aici, sa cunosc si alte pareri ... nu sa ma zbat sau sa ma cert cu credinciosii ca asa e bine si asa nu-i bine ...

Lasa Nervule, ca nu trebuie sa te certi cu nimeni, poti vorbi doar cu noi, ateii, si putem face schimb de idei, un ping-pong de pareri pana ne ia durerea de cap, nu e o problema.

Luam subiecte, le dezvoltam, de desfacem, le analizam, le reconstruim, invatam, totul spre mai bine.

nu e nimic sigur (poate suntem in matrix:D) da' unele lucruri sunt mai probabile ca altele.

in functie de capacitatile tale (la care ajungi din biologic + educatie/experienta) si informatiile pe care le ai la dispozitie - analizezi si alegi ce e mai probabil si crezi treaba aia.

Exact.

Editat de Roger Moore
Link spre comentariu

pai...unii analizeaza prost :bounce:

L.E.: si din motive sentimentale nu accepta analizele corecte. Sentiment > ca logica.

Uitasem partea asta.

la unii oameni cazul "sentiment > logica" e majoritar. La altii minoritar.

Si daca te duci la unu' sa-ti explice logic de ce a facut o alegere sentimentala... cam degeaba.

Si pana la urma discutiile intre atei si credinciosi la asta ajung.

Editat de vladase
Link spre comentariu

...

1- cred, pentru ca mi se ofera dovezi, deci ma inchin.

2- nu stiu, cercetarile au fost incerte, deci continui sa investighez, abordez altfel strategia, pana ajung la un rezultat

3- nu cred, pentru ca totul se dovedeste a fi o nascocire a altora, iar dovezile nu exista (ergo Zorgon nu exista) deci nu ma inchin.

Speram sa nu te simti jignit, dar recunosc, am fost un pic cam incisiv in descrierea mea in privinta agnosticilor. DAR, tu spui ca in final, NU CREZI. Deci esti necredincios. Iar senzatia aia viscerala care iti spune ca nu esti singur, despre care vorbeai, are multe alte explicatii/variante in afara religiei. Poate inca nu ai citit ce trebuie. Te felicit sincer ca ai studiat biblia si coranul, sunt putini care fac asta (eu nu am avut ocazia sa citesc coranul), inseamna ca ai inmagazionat ceva informatie si puncte diferite de vedere, si ai putut ajunge singur la propriile-ti convingeri. Parerea mea e ca te-ai oprit prea devreme. Incearca si ceva filosofie si psihologie, si senzatia aia viscerala o sa capete un sens. Natura umana e un mecanism atat de intricat, complex, si aleatoriu, incat da nastere multor intrebari, si necesita mult timp pentru a raspunde la ele. dar sunt acolo, la indemana, trebuie doar sa iti pui intrebarile potrivite.

Iti urez si tie noroc, sanatate, si tot ce ai nevoie.

Nu m-am simtit jignit. Incercam doar sa-ti arat ca ai plecat la drum cu conceptii daca nu neaparat gresite, cel putin distorsionate. Si anume: respect doua categorii dar o dispretuiesc pe a treia. Si totusi fac un poll care sa le includa pe toate trei, prin care le invit pe toate trei sa-i expuna parerea...

Apoi, in raspunsul pe care i l-ai dat lui Shobo, agnosticii nu mai sunt neaparat "curve", lenesi sau miserupisti. Sunt cei care sunt nelamuriti si inca mai cerceteaza problema.

Mai departe, nu am spus "in final" ca NU CRED. Era chiar in prima parte a postului. In ceea ce priveste senzatia viscerala despre care vorbeam, nu cred ca se poate explica nici prin prisma filozofiei, nici neaparat prin prisma psihologiei, prima fiind o stiinta abstracta iar cea de-a doua tinand mai mult de mental decat de fizic. Mai probabil se poate explica prin prisma istoriei evolutive si a geneticii, pentru ca eu cred ca este un sentiment transmis prin generatii, de la prima maimuta care a coborat din copac (sau a cazut de frica) atunci cand a fost martora primului fulger, a primului foc, apoi a evoluat putin, si-a pirdut din acuitati si a inceput sa se teama de intuneric, de necunoscut, etc. Din frica asta ancestrala s-a nascut credinta, indiferent in cine si in ce colt al planetei. Ca apoi organizarea tribala a exploatat-o si mai tarziu a transformat-o in religie, este alta problema. Sunt multe lucruri care inca nu se pot explica. Asa ca unii prefera sa le nege, altii le accepta ca fiind un adevar, in vreme ce altii sunt indecisi in privinta lor, indiferent daca le cerceteaza sau asteapta sa fie lamurite si explicate de alcineva.

In privinta salutului, observ si eu (ca si cineva mai devreme) ca pe tine te deranjeaza strict denumirea, nu neaparat ideea :bounce: Poate esti si tu un agnostic si nu o sti inca? :laugh: Am preferat sa spun Doamne-ajuta, pentru ca sunt roman (din fericire... sau poate din pacate?!?) si este o expresie care face parte din folclor, din punctul meu de vedere. Un credincios putea spune Doamne, la fel de bine cum putea spune Allah, sau Yahve, sau Budha, sau Monstru Zburator din Spaghetti :laugh:

Te salut mai ardeleneste, asa: No, Rock!

Link spre comentariu

Nu m-am simtit jignit. Incercam doar sa-ti arat ca ai plecat la drum cu conceptii daca nu neaparat gresite, cel putin distorsionate. Si anume: respect doua categorii dar o dispretuiesc pe a treia. Si totusi fac un poll care sa le includa pe toate trei, prin care le invit pe toate trei sa-i expuna parerea...

Apoi, in raspunsul pe care i l-ai dat lui Shobo, agnosticii nu mai sunt neaparat "curve", lenesi sau miserupisti. Sunt cei care sunt nelamuriti si inca mai cerceteaza problema.

Mai departe, nu am spus "in final" ca NU CRED. Era chiar in prima parte a postului. In ceea ce priveste senzatia viscerala despre care vorbeam, nu cred ca se poate explica nici prin prisma filozofiei, nici neaparat prin prisma psihologiei, prima fiind o stiinta abstracta iar cea de-a doua tinand mai mult de mental decat de fizic. Mai probabil se poate explica prin prisma istoriei evolutive si a geneticii, pentru ca eu cred ca este un sentiment transmis prin generatii, de la prima maimuta care a coborat din copac (sau a cazut de frica) atunci cand a fost martora primului fulger, a primului foc, apoi a evoluat putin, si-a pirdut din acuitati si a inceput sa se teama de intuneric, de necunoscut, etc. Din frica asta ancestrala s-a nascut credinta, indiferent in cine si in ce colt al planetei. Ca apoi organizarea tribala a exploatat-o si mai tarziu a transformat-o in religie, este alta problema. Sunt multe lucruri care inca nu se pot explica. Asa ca unii prefera sa le nege, altii le accepta ca fiind un adevar, in vreme ce altii sunt indecisi in privinta lor, indiferent daca le cerceteaza sau asteapta sa fie lamurite si explicate de alcineva.

In privinta salutului, observ si eu (ca si cineva mai devreme) ca pe tine te deranjeaza strict denumirea, nu neaparat ideea :bounce: Poate esti si tu un agnostic si nu o sti inca? :) Am preferat sa spun Doamne-ajuta, pentru ca sunt roman (din fericire... sau poate din pacate?!?) si este o expresie care face parte din folclor, din punctul meu de vedere. Un credincios putea spune Doamne, la fel de bine cum putea spune Allah, sau Yahve, sau Budha, sau Monstru Zburator din Spaghetti :laugh:

Te salut mai ardeleneste, asa: No, Rock!

Daca nu respect o a treia categorie la fel de mult ca pe celelalte doua, nu inseamna ca trebuie sa o exclud, sa o ignor. Normal ca o invit sa isi exprime parerea, nu sunt ipocrit, nu imi pun ochelari de cal. Ascult parerile lor, asa cum le asculta si ei pe ale mele.

Agnosticismul este un pas inevitabil in drumul catre ateism, atunci cand vii dinspera credinta. Intai treci prin incertitudine. Dar daca ramai acolo, e doar vina ta. Nimeni nu te ia de manuta sa te invete cum trebuie sa faci, si daca o face, acel cineva se baga unde nu trebuie, iar tu, daca te lasi dus de manuta sa ti se spuna ce s gandesti, esti slab. Nu ma refer la agnosticism ca etapa trecatoare, ci ca stare definitiva. Cea din urma pierde respectul meu. Dar nu o ignor.

Cat despre salut, cred ca ai interpretat prea mult. Nu am nimic cu tine sau altcineva pentru ca zice "Doamne-ajuta". Nu ma derajneaza. Dar eu nu o spun, pentru ca nu cred in sensul din spatele cuvantului, iar ca sa o spun asa, doar pentru ca o spun altii, ca asa "se spune din batrani", mi se pare o aiureala, un fals. Ca sa fiu sincer, folosesc doar cuvintele mele, in care cred. Deci nu te gandi ca ti-am raspuns altfel la salut pentru a te atentiona in vreun fel ironic, ci am facut-o asa cum am crezut eu de cuviinta, in cuvinte pe care le spun cu sinceritate.

Dar, ca sa nu fiu "dusman" in ochii tai, No, Rock! :laugh:

Link spre comentariu

la chestia cu respectu' nu prea's de acord. eu respect f. putini oameni, ca tre' sa fie foarte OK ca sa castige respectul meu. In primul rand tre' sa fii mai OK ca mine macar la un capitol.

Ca acu's atei care dau in cap la oameni si fura - nu merita respect doar pentru ca's atei si nu cred in 'mnezeu.

Sau oameni care au credinte diferite de ale mele - eg agnosticii - daca's oameni din celelalte puncte de vedere pe care eu le consider OK (se tin de cuvant, nu fac rau de palcere/ultra-egoism, te ajuta la nevoie, samd) - gata, ii refuz de la respect ca nu s-au hotarat la treaba asta.

Iar bunica mea e credincioasa dar nu a facut niciodata vreun rau cuiva in numele credintei ei, e un om f. bun - si o respect pentru ca e un om bun. Mai bun decat cred ca as putea ajunge eu vreodata. Chiar daca ea e credincioasa si eu sunt ateu :bounce:

Doar o credinta nu te face neaparat din start demn de respect/sau lipsa de respect. Omul e mai mult decat alb/negru sau ateu/religios respectiv motociclist/conservar.

Sa nu simplificam aiurea ca ne trezim ca dam cu bata'n balta.

Editat de vladase
Link spre comentariu

"De ce sunt ateu?

Pentru ca pot!"

:bounce:)

obama-yes-we-can.jpg

LE: e doar o gluma, nu sunt sustinator al nici unui reprezentant sau partid politic strain, nu vreau sa deviem discutia in directia aia...

Editat de Roger Moore
Link spre comentariu

Sincer, nu cred ca problema e cu religia. La urma urmai..cel putin Biblia se exclude ca sursa singura prin contradictii si inconsistenta. Sunt destul de sigur ca mult din cei care au raspuns "credincios" la poll sunt atei in acceptiunea lui Roger. Credincios inseamna doar sa respect litera de lege ce zice o religie sau doar sa "crezi" in altceva? Stiu o gramada de oameni (de fapt majoritatea cunoscutilor mei) se considera credinciosi dar nu am mare tangenta cu biserica. Pur si simplu li se pare ca ceva e putred acolo. Dar asta nu inseamna ca nu cred in ceva, intr-un Dumnezeu universal, superior..etc. La urma urmei aceast dumnezeu nu trebuie sa aiba nimic in comun cu cel biblic. Nu e un zeu, nu e o persoana, e un concept.

Cred ca discutia ar fi mult mai interesanta daca am discuta despre ceea ce cred ateii. Excludem din start chestiile ce tin de institutia bisericii. Cand vad toata pleiada de sfinti si toata ierarhia parca citesc Legendele Olimpului. Oamenii au reusit sa aduca un concept atat de complex ca Dzeu la un nivel dea dreptul infantil. Avem o ierarhie de sfinti (tipic organizati ca orice societate de pe pamant) unde tre sa te rogi ca sa ai succes mai sus (un fel de spaga)..sa puna careva o vorba buna (de fapt un sistem cu nimic diferit de politeismul antic cu toata pleiada lor de zei si semizei). Avem sfinti ocrotitori de orase, sfinti ocrotitori ai pastorilor/calatorilor/etc. De asemenea avem impresia ca o entitate superioara, in alt plan de existenta, stapanul universului, omipotent, asculta de rugile mamei sale pamantene....

Ma enerveaza la culme faptul ca toate conceptele fundamentale (ideea de Dumnezeu, plan superior, energie pura..etc) este adus si tranformat intr-un zeu, personificat (batran cu barba alba? ->wtf). Recomand cu caldura Mircea Eliade "Istoria religiilor si credintelor religioase". Este o lucrare fenomenala, care iti permite sa vezi evolutia acestor credinte de-a lungul timpului la o multitudine de populatii de pe diferite continente, de-a lungul istoriei. Se poate observa foarte usor din carte corelatia dintre dezvoltarea societatii umane si diferitele credinte (zeii solari, zeii agrari..etc) si de asemenea se poate vedea foarte clar o credinta se transforma in alta. De ex, aproape toate sarbatorile crestine actuale si riturile existente au la baza rituri pagane, ale fertilitatii, ale vietii, mortii..etc. Tot ce traim ca religie institutionalizata e un amalgam de pagan si crestin.

Link spre comentariu

Pentru ca initial,copil fiind, pur si simplu nu s-a "prins" de mine. Ma ducea tata din cand in cand pe biserica,dar din cate imi amintesc nu vroiam sa intru in biserica. Adevarul e ca pentru un copil poate fi destul de intimidanta atmosfera aia inchisa si oamenii aia imbracati in negru. Cand a vazut ca nu vreau,nu a mai insistat.

Anii au trecut si tot nu s-a prins nimic de mine. :bounce:

Acum vreo 2-3 ani am citit o carte despre buddhism. M-a fascinat. Cred ca in buddhismul descrie cel mai bine gandirea umana si cauzele suferintelor noastre emotionale. Toate bune pana la partea cu renasterea si karma. Ca o paranteza vad ca multi cand zici de dumnezei si zeitati il baga si pe Siddhārtha Gautama ( Buddha) in aceeasi oala. In primul rand acesta NU e dumnezeu,nu e o fiinta supranaturala,nu are super-puteri si din partea mea e un personaj istoric mult mai real ca Isus.Cel putin despre Buddha se stie teoretic si practic (asa zic arhelogii/istoricii) unde s-a nascut si si-a petrecut copilaria. Dar in final am lasat-o si pe asta. Mi-a mai placut putin ca idei Satanismul moderm a lui Lavey. M-am uitat de curiozitate pe o varianta online a bibliei satanice. Totul pare ateist si logic pana cand incep sa vorbeasca de magie. Pai magia nu intra tot in categoria bullshit religios?

Ideea e ca ma fascineaza acest fenomen numit religie/credinta/dumnezeu. Cum au zis si altii mai sus din punctul meu de vedere nu prea se pot separa.

Nu respect credintele altora asa cum nu respect gusturile in materie de muzica ale unora.

Link spre comentariu

Omul are o aplecare naturala spre despicarea firului in 4; orficii au tinut neaparat sa deosebeasca dragostea de sex, de pilda, oferind religiei crestine un instrument filozofic pentru definirea ciudateniei conceptuale a "iubirii de dumnezeu" sau a "iubirii crestine". In acelasi registru se sustine ca poti fi religios fara sa frecventezi si institutia respectiva sau pe reprezentantii ei - un fel de a treia cale. Biserica a rezolvat rapid problema - oamenii care se sustin a fi religiosi inafara bisericii sunt si ei eretici. Scurt.

Afirmarea credintei inafara bisericii/cultului/aparatului ecleziastic este ca si cum ai sustine ca trenurile nu au nici o legatura cu calea ferata.

Link spre comentariu

Acum vreo 2-3 ani am citit o carte despre buddhism. M-a fascinat. Cred ca in buddhismul descrie cel mai bine gandirea umana si cauzele suferintelor noastre emotionale. Toate bune pana la partea cu renasterea si karma. Ca o paranteza vad ca multi cand zici de dumnezei si zeitati il baga si pe Siddhārtha Gautama ( Buddha) in aceeasi oala. In primul rand acesta NU e dumnezeu,nu e o fiinta supranaturala,nu are super-puteri si din partea mea e un personaj istoric mult mai real ca Isus.Cel putin despre Buddha se stie teoretic si practic (asa zic arhelogii/istoricii) unde s-a nascut si si-a petrecut copilaria. Dar in final am lasat-o si pe asta. Mi-a mai placut putin ca idei Satanismul moderm a lui Lavey. M-am uitat de curiozitate pe o varianta online a bibliei satanice. Totul pare ateist si logic pana cand incep sa vorbeasca de magie. Pai magia nu intra tot in categoria bullshit religios?

Ideea e ca ma fascineaza acest fenomen numit religie/credinta/dumnezeu. Cum au zis si altii mai sus din punctul meu de vedere nu prea se pot separa.

Pe linga budism pe acolo mai exista "confucianismul" sa ii zicem asa in China si Shintoismul in Japonia. Toate trei dau clasa la orice ora religiilor avraamice. Toate trei au morala super rafinata si fara porcarii cu pedepse divine si bau bau. Asta ca idee pentru cei care in putul gindirii isi inchipuie ca toate relele bisericilor avraamice sint acceptabile doar pentru rolul pseudo moralist pe care il au bazaconiile instigarile la rau si restul aberatiilor din ele.

Pentru astia trei din est nu exista iad care sa ii sperie ca sa nu faca rau... exista un soi de purgatoriu... dar intelegerea lui are multe nivele... la fel ca si reincarnarea. Problema aici e aceeasi... prostimea (ca si ei au) are tendinta sa "gregarizeze" filosofia finuta din spatele conceptelor alora... purgatoriu... reincarnare... si de aia se ajung la extreme cretine de genu... "cutare e reincarnarea lu cutarica" sau la demonii din purgatoriu. Nu intru in detalii ca in 2 fraze nu se poate transmite nimic dar, indemn cu caldura orice avramist sa citeasca oleaca din filosofiile religiilor astora... s-ar putea sa se trezeasca cu un nod in git la un moment dat si sa vada ce primitiveala de religie au din nastere.

O religie "veche" dar cizelata acum destul de bine este si Hinduismul. Desi complet teistica... poli chiar, morala din ea este net superioara avraamicilor... numai si prin faptul ca nu au deloc conceptul de "orto-dogma". Brahma pentru ei este dumnezo si nu ii deranjeaza ca tu te rogi la maica domnului... ba chiar sint curiosi de cine este ea printre zeitatile lor :bounce: . ca si printre ei mai gasesti cretini care intaritati de musulmani se iau la omor... asta e altceva... dar nu sint talibani. In plus religia la ei este oficial acceptata ca medota de control al maselor de prosti. Nu te consideri prost? foarte bine... no Brahma for you... treci la filosofii... gen Samkhya :laugh: .

Cum ziceam... prostimea si nevoiele ei idioate de supravietuire dupa moarte a fiintelor banale si bashite ce sint combinata cu interesul politic dau partile cele mai urite din religii... altfel... ar fi doar niste filosofii si atit.

Nu respect credintele altora asa cum nu respect gusturile in materie de muzica ale unora.

Nici eu nu "respect" credintele altora atunci cind le consider eronate si aducatoare de rau. Dar gusturile in muzica am invatat sa le accept. Muzica nu face rau. Nici macar maneaua. Daca te opui manelei de exemplu... manelaru incepe sa cinte de dushmani... deci o parte din vina e si a ta :laugh: . Muzica mi se pare mult mai spirituala (oricare forma a ei) decit povestirile absurde instigatoare la ura sub masca "iubirii" false pe care o emana "rationamentele" religioase.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca te duci la Hagia Sofia si calci pe covoru alora, necalcat printr-o traditie ce dateaza de mii de ani in lumea musulmana? :bounce:

Eu sunt de parere asa, cum zice nenea asta:

"The more I study science, the more I believe in God" Albert Einstein

Si nu Dumnezeu ca nume, ca in opinia mea oamenii il numesc diferit, ci ca entitate suprema ce ne leaga pe toti(aici includ si legile fizicii,nu neaparat noi homo centrul universului), entitate nevazuta de capacitatile banale umane( precum undele radio) :laugh:

Link spre comentariu

Sa inteleg ca te duci la Hagia Sofia si calci pe covoru alora, necalcat printr-o traditie ce dateaza de mii de ani in lumea musulmana? :laugh:

:bounce:

nici nu e de mirare ca apoi sustii chestiile din celelalte doua paragrafe.

Editat de zaelu
Link spre comentariu

:bounce:

nici nu e de mirare ca apoi sustii chestiile din celelalte doua paragrafe.

pai si daca as fi ateu si as avea motivele mele pentru a nu crede, le-as respecta credinta unor oameni care teoretic nu mi-au facut nimic...

Da, daca mi-ar da foc la casa unii din diverse motive religioase atunci s-ar schimba placa cu dansii, dar asa...de ce sa nu-i respect...

Dan zicea ceva si de muzica...Pana mea, de ex manelarii atata timp cat n-au ceva de rau cu mine sa ma supere, sa-si vada linistiti de muzica lor, musulmanii,catolicii sau altii de religia si convingerile lor, samd...

Cel mai bun exemplu la treaba cu muzica este insusi Goran Bregovic care a intrat in casa si l-a lansat in lumea mondiala pe un "interpret" in casa caruia multi dintre noi marii roackeri motoristi nici n-am dori sa intram....

Dar cu religia, mi se pare ok sa imi vad de treaba mea si sa-i respect pe altii in functie de omenia si felul lor de a fi mai ales fata de mine, indiferent ca-s atei, gay, manelisti, politeisti, etc... :laugh: Si eu unul sunt de parere ca nu gandesc aiurea!

Link spre comentariu

Nu e chiar asa.

Unii oameni sustin niste idei. Daca ideile se dovedesc in urma unor rationamente ca fiind "daunatoare" pe termen lung. Ce faci? Nu incerci sa le explici ca ce fac ei nu e corect?

Daca le explici ca ideile sint incorecte inseamna ca nu ii respecti? poti face asta fara sa le spui ca ideile sint incorecte? Daca ei numesc asta jicnire... ce faci?

Respect... este iar un cuvint overrated. Respect e folosit acum pe post de pumn in gura in prealabil folosindu-se ideea de ofensa... Asta este un abuz si este un abuz al permisivitatii legilor laice si nu cele religioase care in absenta celor dintai isi arata iar coltii mascati sub zimbetul zchizoid de iubire.

De exemplu ce ai scris anterior... este complet aberant si plin de erori grosolane. In sinea mea consider asta fix o prostie. OK... ce simti acum? Este ca esti ofensat? Ai fi receptiv sa asculti de ce ceea ce spui este eronat? Ai fi de acord sa accepti sa iti schimbi opinia daca intelegi erorile?

Sa presupunem ca da. Sa presupunem ca deja ti-ai schimbat punctul de vedere. Acum, cum ar putea sa conteze pentru procesul intern de corectie a erorii faptul ca tu ai incarcat emotional lantul de rationamente rezistind initial "schimbarii" minat doar de puterea sentimentelor legate de punctul tau de vedere initial?

Link spre comentariu

Busted! Next please....

huh? busted la ce? M-ai prins la furat, sau ce?

Sincer, nu cred ca problema e cu religia. La urma urmai..cel putin Biblia se exclude ca sursa singura prin contradictii si inconsistenta. Sunt destul de sigur ca mult din cei care au raspuns "credincios" la poll sunt atei in acceptiunea lui Roger. Credincios inseamna doar sa respect litera de lege ce zice o religie sau doar sa "crezi" in altceva? Stiu o gramada de oameni (de fapt majoritatea cunoscutilor mei) se considera credinciosi dar nu am mare tangenta cu biserica. Pur si simplu li se pare ca ceva e putred acolo. Dar asta nu inseamna ca nu cred in ceva, intr-un Dumnezeu universal, superior..etc. La urma urmei aceast dumnezeu nu trebuie sa aiba nimic in comun cu cel biblic. Nu e un zeu, nu e o persoana, e un concept.

Of, mai nene, ce ai cu mine? De ce iti place sa presupui ce gandesc? Eu nu fac confuzie intre credinciosi si bisericosi. Unii credinciosi nu merg la biserica, si unii care merg la biserica nu sunt credinciosi... Sunt de parere ca cei ce au raspuns la poll ca sunt credinciosi, chiar sunt credinciosi, pentru ca ei asa se considera. Tu ai impresia ca eu ii consider pe toti atei, sau ce? incerc sa conving lumea ca de fapt nimeni nu crede cu adevarat?! Pff, nici nu imi pasa chiar asa de mult in ce crede altcineva, imi pasa doar cand credinta lui imi influenteaza mie si celor apropiati mie existenta, atat.

Link spre comentariu

Nu e chiar asa.

Unii oameni sustin niste idei. Daca ideile se dovedesc in urma unor rationamente ca fiind "daunatoare" pe termen lung. Ce faci? Nu incerci sa le explici ca ce fac ei nu e corect?

De exemplu ce ai scris anterior... este complet aberant si plin de erori grosolane. In sinea mea consider asta fix o prostie. OK... ce simti acum? Este ca esti ofensat? Ai fi receptiv sa asculti de ce ceea ce spui este eronat? Ai fi de acord sa accepti sa iti schimbi opinia daca intelegi erorile?

Sa presupunem ca da. Sa presupunem ca deja ti-ai schimbat punctul de vedere. Acum, cum ar putea sa conteze pentru procesul intern de corectie a erorii faptul ca tu ai incarcat emotional lantul de rationamente rezistind initial "schimbarii" minat doar de puterea sentimentelor legate de punctul tau de vedere initial?

Mah, sa fiu sincer, profet sau apostol nu-s, sa stau sa dovedesc altora prin exemple faptul ca vorba alora dintr-un film clasic, toata natia lor sufera de o boala a iluziei in masa, sa incerc sa le schimb convingerile cu care au fost crescuti/indoctrinati acolo unde este cazul!Si nici nu ma cheama Tudor Barbu sa prezint astfel de aspecte la oTV :laugh:

Cat despre ce am scris anterior, nu este deloc aberant, ci este la un caz general referitor la "respect" in materie de religie, asa cum si tu ai sesizat...Ori nu pumn in gura, dar vezi tu, unii oameni chiar sufera de lipsa de respect general...Sa zicem aici in exemplificarea mea cu biserica si covorul de la intrare, ca ateii in cultul lor cred in ei si puterea lor se afla in asternutul patului in care isi petrec juma de viata, si nu se urca imbracati acolo, ca asa e traditia ateilor...Ori daca vine unu care din lipsa de respect se suie constient fiind, cu blugii din praful de afara, ateii nostri s-ar simti bine?S-ar simti ofensati, jigniti.Eu nu vorbeam de opinii in cadrul unei discutii, ca astea pot fi ofense, in conceptia unora chiar jigniri si lipsa de respect, dar in aceasta situatie nu poate fi vorba de lipsa de respect.Lipsa de respect intervine cand chiar acesta nu exista si constient, il jignesti pe om, nu il combati in idei cu argumente valabile.

Cat despre mine, nu m-am simtit deloc ofensat, si nici aberatii n-am spus pentru ca erau chestii generale in 2 randuri... chiar mi-a placut exemplul tau si stilul de a aborda situatia, dar ce ai facut tu, asa cum am zis mai sus, nu consider ca e o jignire... :laugh: Si nici nu te-ai suit murdar pe patul meu, ateule :))

PS: sa fii mai respectuos pe viitor :bounce:

Link spre comentariu

o credinta gresita nu merita respect. respectul e ceva major, rezervat doar pentru chestiile bune, bune, bune.

in cel mai bun caz merita acceptata - si asta doar daca devine daunatoare pe termen lung.

iar problema cu religiile e ca sunt daunatoare pe termen lung deoarece introduc un concept de "divinitate superioara" care este manipulat de diferiti lideri carismatici pentru a convinge oamenii mai simplii sa faca rau semenilor lor in numele acestei "divinitati".

de-aia shintoismul/budismul/confucianismul nu prea au istorie sangeroasa, ca nu au o "divinitate superioara" care sa le zica "dati-o la necredinciosi".

da, se bat aia pe-acolo - dar nu in numele religiei.

Editat de vladase
Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic