Gilbert Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 (editat) H Sa negi Critias, toata familia? De la origini si pana azi? In plus, exista 7 copii ale manuscriselor lui Plato. Don't get me started about Xenophon. Tu compari niste tarani analfabeti fictivi (apostoli) carora li se atribuie scrieri cu filozofi in adevaratul sens al cuvantului. Deci daca exista 7 copii ale manuscrisului le crezi, dar daca ezista 407 pentru Noul Testament(pe care le poti data tu si traduce daca stii) nu crezi. Ciudata logica... Nu-i suficient. M-am saturat sa trebuiasca sa argumentez orice zic. Vreau cceva si din partea cealalalta. Nu ma astept sa-si asume cineva documentarea pentru a sustine ca "apostolii nu au existat" dar vreau sincer sa inteleg cum cred ateei pur sange ca s-a format biserica . Fara nici un soi de marturie. Fara dovezi istorice (la vremea aia) , fara vot popular , intr-un timp in care era mai bine sa f*ti capre decat sa fii crestin. Dorinta utopica. Orice societate s-a format pe baza a ceva. Editat Noiembrie 16, 2011 de Gilbert Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Budd Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Deci daca exista 7 copii ale manuscrisului le crezi, dar daca ezista 407 nu crezi. Ciudata logica... 407 copii dupa ce? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Eliadar Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 as dori doar sa subliniez ca sunt ateu dpdv al religiei. adica nu cred in ce propovaduieste biserica, moscheea, templul etc. in rest sunt extrem de credincios si cand prind cate un rasarit de soare ma umplu de bucurie si fericire. nu dau 2 bani pe biblie si pe alte carti "de capatai". sunt niste aiureli pentru prosteala. cum as putea sa cred in balivernele alea. in afara de viata lui Isus si de pildele lui, fara prosteli cum ar fi apa facuta vin (ca si cum ar avea vreun rost toata isprava, dealtfel de admirat doar pentru betivani notorii...) sunt carti si filme mult mai pline de invataminte cum ar fi "The Matrix" de ex. Pana si intr-un film ca K-Pax sunt mai multe chestii utile ca in biblie sau coran... despre carti... 1001 de nopti sunt o placere... fara pretentii de altfel. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Budd Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Nu-i suficient. M-am saturat sa trebuiasca sa argumentez orice zic. Vreau ceva si din partea cealalalta. Nu ma astept sa-si asume cineva documentarea pentru a sustine ca "apostolii nu au existat" dar vreau sincer sa inteleg cum cred ateii pur sange ca s-a format biserica . Fara nici un soi de marturie. Fara dovezi istorice (la vremea aia) , fara vot popular , intr-un timp in care era mai bine sa f*ti capre decat sa fii crestin. Iar eu vorbeam despre imbratisarea unei reliigii in vremuri ale dracului de dificile , in nici un caz de ce a facut Biserica dupa. Aia e alta discutie.Daca vreau sa aflu cum era vazut Isus atunci ma duc si sparg Vaticanu. Biserica a fost un ca cat pana aproape de sfarsitul primului mileniu. Ori in acea perioada dupa caderea unei super puteri in care saracia si moartea in mizerie era singura certitudine este imposibil sa nu fi cazut in capcana promisiunii unei lumi utopice. De altfel este exact ceea ce se inatmpla azi, cei saraci, cei asupriti, cei analfabeti isi spun : trebuie sa existe ceva mai bun, e imposibil sa nu existe ceva mai bun, sigur exista o viata mai buna eventual dupa moarte. Biserica a speculat un vid de putere si atat. Sau tu nu crezi ca ea dorea binele omenirii,nu? La mijloc e doar puterea, puterea absoluta. Asta e miza si astazi. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Gilbert Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 407 copii dupa ce? Dupa Noul Testament...dupa viata lui Isus. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Budd Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Dupa Noul Testament...dupa viata lui Isus. Noul Testament s-a pus la cale la Nicaea la 300 dupa ce presupusl Gizas murise. Stai jos, n-ai fost atent. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Ender28 Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 (editat) Nu te contrazic de fel. Iti spun doar ca proto-biserica respectiva formata din apostoli si acoliti a spus adevarul in legatura cu Isus Hristos ca fiind cel care sub mana lui Pilat din Pont si a clericilor evrei si-a dat viata pentru libertatea poporului sau.Si asa a cazut Imperiul si am intrat in Evul Mediu bisericesc. Nu ca mesajul lui Isus ar fi avut ceva de a face cu asta. Omul in mizeria si nimicnicia lui , in dorinta de putere a fost catalizatorul. Poate ca fara Biserica eram cu 200 de ani mai inainte.Pe de alta parte poate vorbeam toti turca si ne stergeam la poponeata cu mana stanga. Editat Noiembrie 16, 2011 de Ender28 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Gilbert Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 (editat) Biserica a fost un ca cat pana aproape de sfarsitul primului mileniu. Ori in acea perioada dupa caderea unei super puteri in care saracia si moartea in mizerie era singura certitudine este imposibil sa nu fi cazut in capcana promisiunii unei lumi utopice. De altfel este exact ceea ce se inatmpla azi, cei saraci, cei asupriti, cei analfabeti isi spun : trebuie sa existe ceva mai bun, e imposibil sa nu existe ceva mai bun, sigur exista o viata mai buna eventual dupa moarte. Biserica a speculat un vid de putere si atat. Sau tu nu crezi ca ea dorea binele omenirii,nu? La mijloc e doar puterea, puterea absoluta. Asta e miza si astazi. Ai dreptate. Dar cine da dreptate oamenilor alora? De-asta a aparut Luther care a batut pe usa bisericii(la putere) cele 99 de teze cu riscul arderii pe rug . Biserica a fost in continua schimbare si a avut si revolutionari care bineinteles ca au fost vazuti ca niste gunoaie. Noul Testament s-a pus la cale la Nicaea la 300 dupa ce presupusl Gizas murise. Stai jos, n-ai fost atent. N-ai fost atent tu. Eu am spus despre cate manuscrise sunt la biblie. Si ca si cultura generala biblia are peste 14000 de manuscrise autentice, departajand lejer orice scriere antica, iar ca si traducere au cam 10 cuvinte interpretabile intre toate astea. In rest sunt identice. Nu-ti spune nimic asta bineinteles. Editat Noiembrie 16, 2011 de Gilbert Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Budd Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Nu te contrazic de fel. Iti spun doar ca proto-biserica respectiva formata din apostoli si acoliti a spus adevarul in legatura cu Isus Hristos ca fiind cel care sub mana lui Pilat din Pont si a clericilor evrei si-a dat viata pentru libertatea poporului sau. Problema este ca tot ce spui tu acolo sunt fabulatiuni ale caror fundament istoric a fost cautat DUPA ce le-a venit ideea alora de-au infiintat-o. Ironia face ca "poporul sau" sa nu-i fi cerut sa-si dea viata pentru libertatea lui. E sablonul tipic profetului de la intersectie schilodit de Alzheimer care-si aminteste brusc ca e mesagerul unui nor de praf sau al unui tufis in flacari din desert. Scuze, nu ma aplec. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Gilbert Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 (editat) Problema este ca tot ce spui tu acolo sunt fabulatiuni ale caror fundament istoric a fost cautat DUPA ce le-a venit ideea alora de-au infiintat-o. Ironia face ca "poporul sau" sa nu-i fi cerut sa-si dea viata pentru libertatea lui. E sablonul tipic profetului de la intersectie schilodit de Alzheimer care-si aminteste brusc ca e mesagerul unui nor de praf sau al unui tufis in flacari din desert. Scuze, nu ma aplec. Budd draga. Te sfatuiesc sa citesti si tu macar o data biblia, dar mai mult Noul Testament. Sa vezi si tu cu ochii tai daca tipii aia chiar aveau vreo boala psihica. Altfel risti sa contrazici ceva ce nu cunosti Editat Noiembrie 16, 2011 de Gilbert Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Ender28 Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 (editat) Problema este ca tot ce spui tu acolo sunt fabulatiuni ale caror fundament istoric a fost cautat DUPA ce le-a venit ideea alora de-au infiintat-o. Ironia face ca "poporul sau" sa nu-i fi cerut sa-si dea viata pentru libertatea lui. E sablonul tipic profetului de la intersectie schilodit de Alzheimer care-si aminteste brusc ca e mesagerul unui nor de praf sau al unui tufis in flacari din desert. Scuze, nu ma aplec. Asta e de-a dreptu ridicol. Respingi istoria care nu se pupa cu doctrina ta la fel cum credinciosul care cu fervoare isi jertfeste toata agoniseala Bisericii respinge Lumea mai veche de 4000 de ani. Istoria e istorie si desi e facuta de castigatori isi gaseste autenticitate tocmai prin faptul ca intruneste caracteristici atat de umane ca daca nu ar face-o ar parea falsa. O istorie in care toti cred in toate si vine unu bogat si zice credeti in Dumnezeul meu nu are sens si este ilogica. S-au adunat doi printi si au zis ca vor sa controleze omul nu prin cenzura feudala aka bata in cap cin prin precept religios. Haide mah !!! Crestinismul s-a ridicat de la omu de pe camp in sus si nu invers , ca in toate religiile. Iar ca omul de pe camp sa creada ceva trebuie sa vada ceva : spicul , vinul , orbul. Editat Noiembrie 16, 2011 de Ender28 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Budd Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 N-ai fost atent tu. Eu am spus despre cate manuscrise sunt la biblie. Si ca si cultura generala biblia are peste 14000 de manuscrise autentice, iar ca si traducere au cam 10 cuvinte interpretabile intre toate astea. In rest sunt identice. Nu-ti spune nimic asta bineinteles. Frate , are you for real? Tu stii cand s-a legat biblia? Tu stii ce-i biblia? Ce inseamna manuscris "autentic" ? Cine a scris biblia? Doar 14000 de manuscrise? Esti intr-o mare eroare. Eu cred ca tu habar n-ai despre ce vorbesti. Inca o data, sa-ti reimprospatez memoria : noul testament a fost adoptat in 325 EN. Acolo s-a votat, ca in parlament : deci, dragi parlamentari, inaltimile voastre, ce scrieri bagam si nu bagam in noua carte de capatai? Unele evanghelii au fost lasate la o parte, altele (care aveau cu totul alt mesaj, vezi pe cea a lui Petru) facute uitate, chiar incercare de distrugere a lor. Asta e noul tau testament. Nu e nicio magie, nu a venit gizas sa puna pana-n mana lui Ion sa-si scrie apocalipsa stai linistit. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Louis Cyphre Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Gilbert, esi prototipul pupatorului de moaste. Poate nu ai prins ocazia, poate inca nu ai realizat asta, Intre tine si o baba care baleste pe icoane nu este nicio diferenta. O sa afli asta, cat de curand, cand o sa mergi la biserica si o sa sarbatoriti nasterea prunculu imaculat. Nu-mi servi citatul din Tutea, ca l-am fumat demult. Cat despre suava insinuare ca as fi filo-maresal si cu inclinatii legionare...este cea mai mare idiotenie pe care am auzit-o. PS Io inteleg ca biserica se sprijina si se serveste de ritualuri, de comemorari. Va cred ca va bucurati la nastere si la inviere, la inaltare samd, dar sa ai prilej de stropit gatu' si la moarte...cam ciudat. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Ender28 Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Sunteti dusi cu capu cu Biserica asta neica '. Va orbeste sutana de nu mai vedeti in spatele ei. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Budd Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Asta e de-a dreptu ridicol. Respingi istoria care nu se pupa cu doctrina ta la fel cum credinciosul care cu fervoare isi jertfeste toata agoniseala Bisericii respinge Lumea mai veche de 4000 de ani. Ce istorie resping. Fi specific. Gresec undeva? Istoria e istorie si desi e facuta de castigatori isi gaseste autenticitate tocmai prin faptul ca intruneste caracteristici atat de umane ca daca nu ar face-o ar parea falsa. Si ce este uman in Gizas? Daca ma uit in jur nu vad nimic din ce zici. O istorie in care toti cred in toate si vine unu bogat si zice credeti in Dumnezeul meu nu are sens si este ilogica. Ai avut tu impresia vreodata ca preotii ar fi saraci? S-au adunat doi printi si au zis ca vor sa controleze omul nu prin cenzura feudala aka bata in cap cin prin precept religios. Haide mah !!! Crestinismul s-an ridicat de la omu de pe camp in sus si nu invers , ca orice religie. Iar ca omul de pe camp sa creada ceva trebuie sa vada ceva. Ei, nu era nevoie de bataie de multe ori, era suficient sa ridice un streang si sa-l arate respectivului. Crestinismul nu s-a ridicat, a coborat la omul de la camp. Ala nu a devenit peste noapte mai harnic si nici mai destept. Avea nevoie de mancare, un acoperis etc. Intamplator sau nu, ala care le oferea se facuse crestin. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Gilbert Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 (editat) Frate , are you for real? Tu stii cand s-a legat biblia? Tu stii ce-i biblia? Ce inseamna manuscris "autentic" ? Cine a scris biblia? Doar 14000 de manuscrise? Esti intr-o mare eroare. Eu cred ca tu habar n-ai despre ce vorbesti. Inca o data, sa-ti reimprospatez memoria : noul testament a fost adoptat in 325 EN. Acolo s-a votat, ca in parlament : deci, dragi parlamentari, inaltimile voastre, ce scrieri bagam si nu bagam in noua carte de capatai? Unele evanghelii au fost lasate la o parte, altele (care aveau cu totul alt mesaj, vezi pe cea a lui Petru) facute uitate, chiar incercare de distrugere a lor. Asta e noul tau testament. Nu e nicio magie, nu a venit gizas sa puna pana-n mana lui Ion sa-si scrie apocalipsa stai linistit. In 300 s-a facut canonul...adica cartile ce vor face parte din biblie. Dar s-au desoperit pe langa canonul asta multe alte manuscrise care-i confirma autenticitatea. @Budd Daca te uiti in istoria crestinismului o sa vezi oameni mari crestini omorati in primul rand de cine? Nu de atei, ci de presupusi crestini. Cat n-o sa poti vedea diferenta asta o sa-i bagi pe toti in aceeasi oala si o sa faci un mare amalgam. Isus a fost omorat de cine? De preotii vremii lui carora li s-aparut ca le strica afacerile. Acum crestinii de cine-s persecutati? Tot de cei care si voua vi se par penali. Editat Noiembrie 16, 2011 de Gilbert Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Budd Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Budd draga. Te sfatuiesc sa citesti si tu macar o data biblia, dar mai mult Noul Testament. Sa vezi si tu cu ochii tai daca tipii aia chiar aveau vreo boala psihica. Altfel risti sa contrazici ceva ce nu cunosti Nu stiu de ce am impresia ca tu nu ai citit-o. Vorbesc in cunostinta de cauza,stai linistit. Bunicamiu a fost chiar preot. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Ender28 Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 (editat) Io mi-am mai desfacut o bere apropos. Mi-o desfaceam oricum dar ideea ca religia vine de la ai' bogati care au de toate la ai sarmani care nu stie sa ceteasca si a caror viata e far' de speranta e epica. epica Budd. Iete bre suntem frati intru Hristos prin bunici. La mine strabunicu a fost preot. A murit intr-o sura din comuna ca avea 102 ani si nu mai voia nimeni sa-l ingrijeasca. Banuiesc ca erau multi atei prin sat ori ca in prag de noapte s-a strecurat cu sutana la prea multe femei maritate ) Editat Noiembrie 16, 2011 de Ender28 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Budd Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 @Budd Daca te uiti in istoria crestinismului o sa vezi oameni mari crestini omorati in primul rand de cine? Nu de atei, ci de presupusi crestini. Cat n-o sa poti vedea diferenta asta o sa-i bagi pe toti in aceeasi oala si o sa faci un mare amalgam. Da breh, stim. Evreii au fost gazati de asa zisi nazisti, ce dreq. Ei erau oameni buni. Io mi-am mai desfacut o bere apropos. Mi-o desfaceam oricum dar ideea ca religia vine de la ai' bogati care au de toate la ai sarmani care nu stie sa ceteasca si a caror viata e far' de speranta e epica. epica Imi pare rau, plec acasa acum. Schuss! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
zaelu Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 ... dar ideea ca religia vine de la ai' bogati care au de toate la ai sarmani care nu stie sa ceteasca si a caror viata e far' de speranta e epica. epica adica ce? ar fi prima oara? sau rara faza? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bogdan192 Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Exista o stiinta. Se numeste Istoria Religiilor. Una din gaselnitele acestei stiinte e ca sunt cateva elemente comune tuturor religiilor din lumea asta. Primul ar fi un set de reguli etice si al doilea un grup de credinciosi care sa le aplice. Adunat cu niste sociologie si un pic de filozofie, e usor de observat ca etica (fie ea meta, normativa sau aplicata) nu apare din neant si nici nu e dictata de undeva de sus. De obicei daca aduni cativa oameni intr-un grup, or sa-si creeze propriile norme de conduita, niste reguli de coexistenta si asa mai departe. A afirma ca religia, in general, e dictata de cineva bogat si puternic si sarantocii sunt fortati sa o inghita e un pic anti-logic. Istoria insangerata a lumii asteia ne arata ca de obicei tiranii sfarsesc sfasiatii de propriile aparate represive. A presupune ca timp de 2000 de ani nimeni n-a omorat in masa preotii crestini pentru ca sunt protejati de un grup select de oameni bogati si puternic e un pic hazardat IMHO. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
zaelu Postat Noiembrie 16, 2011 Share Postat Noiembrie 16, 2011 Ce amuzant... cind e vorba de a da "greutate" argumentului prorpiu... bagam stiinta in propozitie. In rest... numa prostii la astia cu stiinta... auzi la ei... evolutionism Ce stiinta dom'le? Istoria miturilor... tot stiinta e? Istoria basmelor? la fel? Ai zis bine ca atunci cind se aduna oamenii isi creeaza propriile seturi de reguli si nu e nevoie de interventii de sus penstru asta... cred ca regulile... sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu minti vin destul de rapid altfel colaborarea/cooperarea in acel grup se duc sulii de suflet rapid. Si intre tilhari alea trei reguli sint "sfinte". Da... la fel ca la religiosi... sa nu ucizi pe ala de aceeasi religie cu tine... la fel si la tilhari... se refera la aia din aceeasi banda. Papistasii nu au fost niciodata conducatori... ei mereu au slujit conducatorii si nu prea si-au luat-o de la enoriasi pentru ca o ard bine de tot la papagal. In plus... te bate doamne doamne daca dai in popa... e o superstitie ca la tilhari. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
P.C. Refinantat Postat Noiembrie 17, 2011 Share Postat Noiembrie 17, 2011 A afirma ca religia, in general, e dictata de cineva bogat si puternic si sarantocii sunt fortati sa o inghita e un pic anti-logic. Partea cu "fortatul religiei" e pentru cei cu mintea odihnita Insa exista un sambure de adevar in dihotomia asta bogat sarac. Daca religia noastra (vestica) e o religie a celor saraci, religia estica e mai mult o religie a celor bogati. Insa diferenta tine doar de abordare adica "ambalajul" NU are nici o legatura cu "continutul", acesta in mare e acelasi. Poate ca suna urat sa faci dihotomia asta saraca/bogat insa asa au fost concepute la inceput, cu timpul se vede ca s-au "slefuit" pentru a fi intelese de ambele "tabere". Pentru semidoctii care confunda budismul cu ateismul, ce spun eu suna ilogic, insa ei oricum nu inteleg "religia" in general, asa ca nu ma astept sa inteleaga cazuri particulare Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
zaelu Postat Noiembrie 17, 2011 Share Postat Noiembrie 17, 2011 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cicloburu Postat Noiembrie 17, 2011 Share Postat Noiembrie 17, 2011 Ateule, ia d-aici Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate