Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

Ce topic deosebit. Cine pe cine educă ? Ce să educe ? Chestia asta cu credința este o treabă intimă și nu văd nici un rost în a o dezbate pe un forum public, mai ales unul înțesat de mitocani.

De ce e X ateu ? Sincer, mi se cam rupe ...

man, daca ma intreba cineva care cred ca e ultimul topic unde o sa dau de tine, ii ziceam ca asta e :)) se mai inseala omul.

o sa raspund tocmai din cauza asta (in rest maxim citesc aici odata la 3 luni).

Chestia asta cu credința este o treabă intimă

intr-o lume ideala asa ar fi. pina atunci, in lumea asta concreta nu e deloc intima.

uite un exemplu (poate din exterior nu pare legat de subiect, dar pt. mine e). eram la inmormintarea unei rude apropiate cu toata familia, intr-un sat de pe linga Iasi. la un moment dat observam ca o tanti din biserica (betivanca satului) ne scruteaza cu niste priviri ucigatoare. numara cite cruci am ratat cind zicea popa sfinta treime. initial am zis da-o naibii. dar la un moment dat am auzit toti (tot restul familiei) cum a comentat tare (intentionat, evident) in spatele nostru "vaaai, nu stiu ca tre' sa te pui in genunchi cind... " (nu mai stiu la ce tre' sa te pui in genunchi si pot sa traiesc linistit fara sa ma informez).

iaca, chestiune intima.

da, stiu, unii o sa spuna, in stilul care a consacrat aceasta minunata, unita, elitista si atit de plina de estrogentestosteron comunitate "hai ba, ce p.izda esti, te-au durut ovarele ca s-a legat de tine o baba cu patru clase" :)

na, stiti cum e, detinatorii de ovare simt citeodata nevoia sa se certe care-i mai tare-n koaie. daca reusesti sa vezi partea amuzanta, e ok.

și nu văd nici un rost în a o dezbate pe un forum public

eu vad toate rosturile din lume. daca unul sau altul vede rost e tot chestiune de experiente personale.

Tu crezi că o discuție de acest gen poate să ducă la ceva bun ?

pai, in general in viata toate lucrurile duc la X% bine si (100-X)% rau. asa si cu discutia asta. pe alocuri chiar sint lucruri interesante.

Crezi că își schimbă cineva opiniile în urma acestor discuții car nu fac altceva decît să polarizeze opinii ?

omul e o fiinta dinamica, nu mori cum te nasti. eu mi-am schimbat de multe ori opiniile.

daca e s-o luam asa, hai sa le scriem hate-mail tuturor celor din clipurile postate aici, militanti pro-ateism.

sau sa-i inviem pe Paul Dirac si Wolfgang Pauli si sa le dam vreo doua palme ca s-au implicat in discutii de tipul. eventual si pe Mark Twain, Einstein etc.

Oricum e o treabă care ține de experiențele fiecăruia, este o sumă de cazuri particulare.

ca fapt divers, cu toate ca nu provin din familie religioasa, la o virsta frageda credeam ca lucrurile se intimpla pt. ca e un fel de boss in ceruri. aveam fix viziunea antropomorfa a lui Dumnezeu, dumnezeul personal, razbunator. dumnezeul abrahamic, pe scurt. credeam ca Boss ma monitorizeaza constant si ca am linie directa cu el. asa gindeam, fix asa. dar in timp m-am schimbat. unele viziuni s-au schimbat datorita unor experiente, altele prin analiza si autoanaliza. nu spun ca ma consider ateu (e doar o alta eticheta) ci ca resping orice idee de Dumnezeu asa cum e definit in interpretarea crestina a Vechiului si Noului Testament si a Coranului. ca fapt divers, am si Coran in casa.

Și ateismul e tot o chestiune de credință

e des vehiculata aceasta idee. pe undeva e asa, pe undeva nu. depinde cum definesti ateismul. se poate discuta la infinit daca lipsa e ceva e tot un ceva dar nu stiu daca e relevant.

Păi unul crede că există, altul crede că nu există, unul crede că crede, altul crede că nu crede, etc ... Eu nu am întîlnit pînă acum pe cineva care să fie deținătorul adevărului suprem.

sa nu fii detinatorul adevarului suprem nu inseamna ca orice discutie teologica e stupida. iar faptul ca un numar (chiar mare) de oameni o considera aprioric stupida, tot nu o face stupida.

Louis Cyphre a zis:

Vai de mine, Bibi, dar cum poti sa spui ca nu ai intalnit stapanii ADEVARULUI SUPREM?

e clar ca n-ati fost la mine la tara :D am acolo o echipa de detinatori ai adevarului.

bibi a zis

În viață am întîlnit și oameni normali. Unii creștini ortodocși, alții musulmani și alții atei. Atîta timp cît nu încearcă să-ți bage ceva cu lingura pe gît și sînt în stare să respecte opinia celuilalt, treaba este OK.

eu am impresia ca ratia normali/nebuni din viata reala e aceeasi, forumurile doar stimuleaza manifestarea, nimic altceva. in plus, asa cum stii ca am mai spus-o si-n alte rinduri, ramin la convingerea mea ca nu e nebun doar ala care pare nebun, unii stau dupa colt si le iese foarte bine.

si mai e o treaba. parerea mea e ca majoritatea oamenilor sint complet straini de ideea de disputa a ideilor. pur si simplu asa ceva nu exista in universul lor. multi dintre cei care activeaza pe forumuri au comportament de tip ciine vagabond: exista haita lui (aia buni) si haita din cartierul vecin (aia rai). asta e tot ce le trebuie pentru a functiona in lume. sa le spui daca esti dinamovist sau stelist, ca sa stie daca trebuie sa te urasca sau sa te invite la o bere. in mintea lor cam totul e dihotomie. daca esti ateu sau credincios. daca ai *ass *abs sau ****phase (inside joke, don't ask). nu zic, probabil e extrem de frumos intr-o lume din asta simpla. probabil ca functioneaza mult mai usor cind orice gri e fortat automat sa fie negru sau alb. ii recunosti usor, la cel mai mic semn ca sint pe terenul mlastinos al ideilor gresite si ca incep sa se scufunde, mai o lovitura sub centura, mai un misto de colt de bloc etc.

bibi a zis:

Am spus că este un forum plin de mitocani

comunicarea in mediul virtual e oricum mult mai predispusa la anumite probleme. cum ar fi rastalmacirea unui punct de vedere, jocul de-a "hai sa ne prefacem ca nu intelegem, ca poate se irita cineva inainte sa se prinda de functia ignore si abia ce avem motiv sa-l luam la pumni virtuali" etc. chestii care se intimpla mult mai rar in viata reala, pentru ca acolo ai cum sa-l opresti pe om din a minca o oala de rahat inainte s-o termine etc. ce vreau sa zic e ca mie unul mi-e clar ca pe forumuri nu poti sa faci treaba decit pina la un punct. degeaba scrii o chestie, daca peste o zi cind te intorci sint deja 20 de posturi care rastalmacesc continutul. mai mult, multi oameni sint incapabili sa se exprime coerent in scris. actul de a pune pe hirtie (virtuala sau nu) niste idei la unii se concretizeaza intr-un sos vag de cuvinte.

Vrajitorul din Oz a zis:

De-a lungul timpului am citit multe chestii interesante si destepte pe topicul asta, cred ca mai mult decit cam pe orice alt topic (ma rog, prin natura topicului e mai decshis la asa ceva).

sint de-acord, si mie mi se pare unul din putinele topicuri interesante si destul de civilizate.

PS: ce interfata mizerabila. limiteaza numarul de quote-uri, a trebuit sa pun citeva la mina ca sa se inteleaga. Jesus Fucking Christ (LOL). bine ca nu mai intru pe forum.

si daca tot a reinviat persona mea virtuala, un articol cumva tangential, care mie mi-a placut foarte mult, in special pentru citatul de mai jos: http://www.nationalreview.com/node/222265

The ordinary modes of human thinking are magical, religious, and social. We want our wishes to come true; we want the universe to care about us; we want the esteem of our peers. For most people, wanting to know the truth about the world is way, way down the list. Scientific objectivity is a freakish, unnatural, and unpopular mode of thought, restricted to small cliques whom the generality of citizens regard with dislike and mistrust. There is probably a sizable segment in any population that believes scientists should be rounded up and killed.

Editat de CalinD
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

@călind - hai că am obosit rău de tot zilele astea. Poate ne vedem odată să bem un suc, o bere sau un sînge, ceva , ca de la creștin-ortodox la satanist :D

aia cu topicul unde să dai de mine e corectă - am avut o clipă de întunecire și am intrat pentru o clipă pe aria asta Social-Politică de care mă feresc ca dracu' de tămîie

Da să mor dacă arunc un ochi pe vreun topic cu politică sau cu homosexuali

Link spre comentariu

Poate ne vedem odata sa bem un suc, o bere sau un sînge, ceva , ca de la cre?tin-ortodox la satanist
tot planificam noi sucul ala dar in ultima vreme mai rar pe-acolo.
(de cind am datorii ma feresc si mai tare LOL)

am intrat pentru o clipa pe aria asta Social-Politica de care ma feresc ca dracu' de tamîiep
cred ca in viata reala am avut o singura data o discutie despre religie. s-a terminat cu ridicat de la masa si chestii din astea. chiar s-a convenit ca urmare sa devina subiect interzis. deci, bine faci.

Da sa mor daca arunc un ochi pe vreun topic cu politica sau cu homosexuali
apropo de homosexuali si de schimbarea perspectivelor. de felul meu nu-s homofob dar nu pot (puteam) sa inghit sa adopte copii. intr-o discutie cu un concitadin (mai citeste si pe-aici) mi-a zis asa (citez aproximat wai, doar stii ca nu retin exact cind is baut): "nu e ca si cum multe familii heterosexuale n-ar avea probleme. poate niste homosexuali ar putea sa creasca nistecopii chiar mai bine". si m-a pus pe ginduri.
nu sintem totusi o suma de conceptii imovabile.

iar in alta ordine de idei.
citatul asta din prologul de la "The Last Temptation of Christ" mi-a ramas in cap mult timp:
The dual substance of Christ—the yearning, so human, so superhuman, of man to attain to God or, more exactly, to return to God and identify himself with him—has always been a deep inscrutable mystery to me. My principal anguish and the source of all my joys and sorrows from my youth onward has been the incessant, merciless battle between the spirit and the flesh. Within me are the dark immemorial forces of the Evil One, human and pre-human; within me too are the luminous forces, human and pre-human, of God—and my soul is the arena where these two armies have clashed and met.

pe undeva ma regasesc in el, in sensul ca nu cred sa ma fi urmarit ceva mai mult pe tot parcursul vietii decit aceste intrebari.

a mai fost postat recent un clip in care la un moment dat vorbitorul a concretizat o idee care ma urmareste de ani de zile: credinciosul care simte gratia divina in rugaciunea egoista, dar care, la intrebarea "cum explici ca pe durata rugaciunii tale au murit zeci de copii nevinovati?" vine cu acel implacabil "misterioase sint caile Domnului". mai precis, mi-a placut comentariul vorbitorului, care a spus ceva gen "e obositor sa auzi oameni inteligenti gindind asa".

a mai fost postata o prezentare despre Biblie, de la Universitatea Yale. in care se spune undeva ca Biblia e plina de subtilitati de exprimare.
ceea ce nu pare sa stie sau sa constientizeze multa lume e faptul ca Biblia e scrisa in ebraica si partial aramaica. ebraica, chiar daca e limba oficiala a Israelului, e o limba inviata. a murit si a fost inviata. e de banuit ca in acest proces de resurectie s-au pierdut multe. asa cum araba coranica e diferita de araba contemporana. de aramaica nu mai zic, e moarta si ingropata (neinviata).
si as mai adauga ca aceste limbi sint net diferite de cele indo-europene. exista cuvinte cu conotatii greu de tradus concis. va propun un exercitiu: cautati un pasaj oarecare din Biblie. apoi cautati o traducere in romana si una in engleza. pot sa va garantez de-acum ca ideile sugerate vor fi diferite.
exista multa controversa legata de interpretarile Bibliei, de faptul ca nimeni n-are habar ce-au vrut aia sa zica in vremurile respective. daca ei intelegeau prin cuvintul asa-si-pe-dincolo ce intelegem noi, in ziua de azi. sper ca nu are cineva iluzia ca limba e un fenomen independent de contextul cultural si ca, de exemplu, acum mii de ani imaginea mentala sugerata de echivalentul cuvintului contemporan "sfera" e cea pe care o avem azi. exemplul nu e intimplator, exista controversa in legatura sensul cuvintului din biblie care exprima forma Pamintului (rotund vs. sferic).
dar nu. epistemologii de-aici (stim noi care sint, minca-i-ar mama) sint mai presus ce intrebarile astea :)

samd.

PS: urasc INTENS aceasta noua interfata

Editat de CalinD
Link spre comentariu

ma gandeam ca n'o sa scriu niciodata p'aci.. :tomato:

am gasit azi o chestie stupefianta pentru mine.

adica, in cimitir, NU AI VOIE SA LUCREZI TU NIMIC,

ci DOAR firma care are ,,contract'' cu cimitirul.. si cum cimitirul e ,,ceva crestin''... parohia, adica, face ,,biznisu'' cu durerea oamenilor... :-L

.. nu stiu cum or face aia, p'acolo... dar daca as fi EU in problema cu ei, acolo, cred ca iese bataie mare, cu toata firma lor de paza.

eu banui ca aia sunt ne-batuti.. si profita de ,,crestini''...

..curat ,,mana domnului''...

Link spre comentariu

Mana Domnului grebla se facu....

Link spre comentariu

fiecare generatie a "conlocuit" cu viermii de popi... viecare generatie a crezut ca doar popii din timpul lor erau "corupti" sau niste viermi in general... de asemenea fiecare generatie crede ca "nu toti sint la fel" pentru ca fiecare om a auzit macar odata de un popa/calugar care "era de treaba"... adica... un gunoi de om dar inconstient de raul pe care il face.

cu toate astea... majoritatea cetatenilor nu realizeaza ca "adevarul" este purtat si livrat de tagma asta de viermi de scursuri umane numite... papistasi... popi... lepre... calugari... Si ca astfel acel "adevar" este nulificat din start. ca insasi notiunea suprema din "el" este pusa sub semnul intrebarii direct si fara nici un demers stiintific necesar pentru asta. 'mnezo... o minciuna purtata de mincinosi... lepre... viermi... jigodii...

Cred ca majoritatea popilor dincolo de nevroza/psihoza sau direct jmenu invatat de la tata popa inteleg mai devreme sau mai tirziu ca fiecare dintre ei e doar o lepra si un vierme al soicietatii... efectiv o rozatoare... mi-ar placea ca fiecare papistas in momentul ala de "epifanie" a conditii lui de jigodie sa primeasca un vagon de flegma in ochi de la restul cetatenilor.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

.....Aceeasi discutie pe care am avut-o legat de politicieni. De ce sunt popii atat de demni de dispret, si nu amaratii care ii finanteaza fara nicio urma de discernamant?

Creezi un contrast artificial, care nu are niciun rost.

Link spre comentariu

Nu inteleg de ce vezi ori una ori alta? Faptul ca nu le-am mai bagt carne pe git la politicieni in postul de mai sus nu inseamna ca ei sint scutiti de amestec in povestea asta. Dar... cu sau fara politicieni, teoretic sau practic/istoric, popii asta au fost mereu... niste viermi despre care oamenii au crezut ca "doar" generatia lor a avut ghinionul de asa lifte... in timp ce au considerat ca "adevarurile" pe care le vind ei sint adevarate ca provin din cartea sfinta...doar mesagerii/vinzatorii povestii sint corupti de data aia.

Link spre comentariu

Ma acum eu cunosc niste popi care nu-s ticalosi si nici corupti... adica fac un ban cit sa traiasca foarte modest, unul a infiat si un copil (pe linga cei naturali) etc.

Fac rau? cred ca in oarece masura da, dar nimic prea grav. In mare fac mai mult bine decit rau. Daca ai ajuns sa iti spuna popa cu s-a facut lumea si viata n ziua de azi nu e mare lucru de capul tau oricum, asa ca e indiferent ce crezi... nu e ca si cum s-ar fi pierdut un einstein ca n-a fost educat in spirit stiitific.

Link spre comentariu

As zice ca daca industria religioasa nu ar fi existat oamenii aia s-ar fi ocupat cu altceva... poate mai folositor. Evident ca sint multe industrii (prea multe) complet nefolositoare dar asta nu ii scuteste pe aia de critica.

Link spre comentariu

Vizitator 9fingers

Nu inteleg de ce vezi ori una ori alta? Faptul ca nu le-am mai bagt carne pe git la politicieni in postul de mai sus nu inseamna ca ei sint scutiti de amestec in povestea asta. Dar... cu sau fara politicieni, teoretic sau practic/istoric, popii asta au fost mereu... niste viermi despre care oamenii au crezut ca "doar" generatia lor a avut ghinionul de asa lifte... in timp ce au considerat ca "adevarurile" pe care le vind ei sint adevarate ca provin din cartea sfinta...doar mesagerii/vinzatorii povestii sint corupti de data aia.

M-ai inteles gresit. Faceam doar o analogie cu discutia despre politica, unde la fel sunt infierati politicienii pe cand electoratul lor este exclus din discutie, si responsabilitati.

Popii nu sunt cu nimic mai rai deca oamenii simpli care le calca pragul in fiecare zi.

Editat de 9fingers
Link spre comentariu

Mana Domnului grebla se facu....

gura pacatosului...

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14797542-protocol-colaborare-intre-patriarhia-romana-ministerul-agriculturii-preotii-vor-informa-comunitatile-rurale-despre-fondurile-europene-disponibile-pentru-dezvoltarea-agriculturii.htm?cfnl=

"Preotii reprezinta vectorul principal in mediul rural si au o credibilitate foarte mare", au declarat reprezentantii Ministerului Agriculturii.

mai lipseste sa-l angajeze pe Dog Whisperer sa faca dresaj cu satenii si treaba e completa.

Link spre comentariu

M-ai inteles gresit. Faceam doar o analogie cu discutia despre politica, unde la fel sunt infierati politicienii pe cand electoratul lor este exclus din discutie, si responsabilitati.

Popii nu sunt cu nimic mai rai deca oamenii simpli care le calca pragul in fiecare zi.

Evident... nimeni nu e nevinovat doar ca unii sint mai mult ca altii...

Link spre comentariu

..mi-am amintit de alta faza:

-cumnata-meu, dintr-un sat mai incolo de Calinesti (dupa buzescu..) cica au la ei acolo un popa care le vinde OBLIGAT calendare si alte d'astea de ,,promo''... si care nu cumpara, cand are nevoie de popa.. nu pupa... :-L

cred ca daca mi-ar face MIE asa ceva popa, prima data i-as zice ,,frumos'': -parinte, ce zici daca te ajut sa-ti vezi creatorul mai devreme?? :crack:

..nu mai zic, daca mi-ar pune conditzii, la un botez sau o nunta...

..faza mai ,,asa'' e ca la ei in sat, vicele, polismanu', popa sunt strans ,,uniti''... petrec impreuna.. si cum romanu' la sat e molcom... :-L

Link spre comentariu

Ministerul Finanţelor a primit din partea BOR o notă de plată pentru prima ploaie din cadrul proiectului derulat în colaborare cu Ministerul Agriculturii.

"În mod normal am fi aşteptat o factură, dar am înţeles de la Patriarhul Daniel că metodologia BOR e întrucâtva diferită, în sensul că ei ne-au indicat un cont şi suma, urmând ca noi să le dăm un telefon când virăm banii", a declarat Decebal Popescu, ministrul Finanţelor.

Patriarhul Daniel speră că oficialii din Ministerul Agriculturii şi fermierii sunt mulţumiţi de nivelul precipitaţiilor de ieri şi îşi cere scuze pentru căderile ocazionale de grindină.

"Am lăsat un preot novice să îndeplinească unele rugăciuni de ploaie şi, fiind tânăr şi neexperimentat, a încurcat cu rugăciunile de zăpadă. Din cauza asta, cu totul izolat, au fost şi porţiuni unde a căzut grindină, dar asigurăm fermierii că nu se va mai întâmpla", a declarat Patriarhul Daniel.

Proiectul "Ce semeni, aia culegi", realizat de Ministerul Agriculturii împreună cu BOR presupune efectuarea de rugăciuni de ploaie, soare şi alte fenomene naturale specifice muncilor agricole, în schimbul unor sume fixe de bani, alocate în special finanţării Catedralei Neamului.

http://www.timesnewroman.ro/politic/9325-patriarhul-daniel-a-trimis-guvernului-nota-de-plata-pentru-ploaia-de-ieri

Link spre comentariu

Pai ti se parea ca pe "breaking news" ala il duce capul mai mult? :D

Acum toti popii de la tara isi modifica liturghia de duminica sa cuprinda si ceva tehnica de obtinut fonduri SAPARD.

Nu m-ar mira sa vad popi trimisi la Bruxelles pentru specializare...

Ideea in general e buna, in multe localitati popii sunt singurele persoane cu scoala cat de cat si sunt si oarecum respectati, insa..

Insa toata ideea e lipsita de fundament pentru ca "targetul" caruia vrea Ministerul Agriculturii sa i se adreseze prin intermediul preotilor nu este capabil oricum sa acceseze fonduri europene. Din lipsa de educatie elementara. Cei care au o bruma de educatie si sunt capabili sa se califice pentru astfel de proiecte nu prea cred eu ca se duc duminica la slujba si au nevoie de popa sa le explice ce si cum...

Amuzant este si "acordul"... cum poti semna un acord cu o institutie care din principiu nu este credibila si nu poate garanta nimic. :|

Link spre comentariu

Toti cred ca in Iad, lumea lui Lucifer, Belzebuth etc, pacatosii sunt chinuiti etern de draci cu functii mai mari sau mai mici.
Ca ard in focul vesnic, ca sunt intepati cu furcile, ma rog, subtilitati de astea.
Pai, nu prea este asa. De ce?
Hai sa o luam logic:

Lucifer este ingerul decazut, care a fost alungat de Dumnezeu din Rai si mutat la confort 3, in Iad.
Asadar, Lucifer este dusmanul lui Dumnezeu, dintotdeauna. Se urasc de numa'-numa'.

Acuma, un om rau, imoral, care face pacate, un necredincios, il manie pe Dumnezeu si il face pe Diavol sa-si frece palmele de bucurie, nu?
Si, daca nu se pocaieste, omul ala rau este aruncat in Iad, sa-l chinuie dracii o eternitate si ceva. De parca Satana(nu userita) ar fi un amploaiat de lu' God, care se ocupa de treburile murdare.
Intreb si eu, de ce l-ar chinui Diavolul pe unul care toata viata i-a facut zile negre lui Dumnezeu, iar pe el l-a umplut de bucurie?
Cred ca mai degraba il asteapta pe pacatos cu o bere rece si o gagica cu tzatze mari.

Pai nu?

Bai, in sfarsit am dovada ca Dumnezeu exista:

post-10629-0-44215400-1368782376_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu stiu daca a mai fost . Este edificator in format inductiv. Are un titlu foarte indraznet si se ridica la inaltimea lui.

Why Evolution is True and Why Many People Still Don't Believe It

"La fiecare slujba preotii au incluse rugaciuni pentru recolte manoase. Sunt rugaciuni de ploaie, cand este seceta, sau de contenire a ploii, cand ploua prea mult", a mai spus el.

De unde incepi ?

Editat de arw357
Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Daca tot l-ai adus aici pe Jerry A. Coyne, are si un blog consacrat deja, cu acelasi nume ca si cartea. E destul de interesant si activ.

Why Evolution is True

Mie mi se pare trist ca cineva chiar trebuie sa explice asta. :mellow:

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic