ENEOS Postat Februarie 20 Share Postat Februarie 20 La unele magazine Louis aveau un soi de tunel de vânt pt testat căștile. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Aprilie 4 Share Postat Aprilie 4 (editat) Dopuri. Când veneam după un drum de 2-300km pe motor la 120-160km/h și mă urcam în mașină, îmi bârâiau urechile distorsionând muzica încă câteva ore. Abia dimineața era ok. Dopurile Alpine au câte 2 culori, cam -15dB și -20dB. Alea de silicon 3M pot atenua ~30dB. Scala deciBell-ilor nu este liniară. O creștere cu 3dB înseamnă o dublare a puterii... La 10dB puterea crește de 10 ori și amplitudinea zgomotului de 3 ori. Adică între 60dB și 90dB nu creste "zgomotul" cu 50%, crește puterea zgomotului de 1000 de ori (10^3) și amplitudinea lui de ~30 de ori. La viteze mari zgomotul la vânt poate trece de 100-110dB. La 110dB puterea zgomotului crește de 100000 de ori iar amplitudinea lui de 300 de ori față de 60dB. Nu-i de joacă. 60dB fiind zgomotul făcut de un instrument muzical rece. Ex: vioară. De la 90dB în sus, în timp, aproape obligatoriu apare o diminuare a acuității auditive. "Ideal" alegeți combinația motor-cască-dopuri-viteză de mers, să rămâneți sub 90 de dB. Nu-mi pun muzică, deși cu dopuri se aude bine indiferent de viteză. Auzi și traficul cu dopurile moto specializate. Iar conversațiile cu pasagerul sunt normale. Am constatat că la drum lung îmi creste viteza medie, auzind motorul doar mai sus în turație. Concluzie: Folosiți dopuri! Cu "burlane", și-n oraș. O să mulțumiți la "maturitate". Editat Aprilie 4 de September Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Contabil Postat Aprilie 4 Share Postat Aprilie 4 Acum 3 ore, September a spus: Dopuri. Când veneam după un drum de 2-300km pe motor la 120-160km/h și mă urcam în mașină, îmi bârâiau urechile distorsionând muzica încă câteva ore. Abia dimineața era ok. O singura data in @ 20 ani am avut o urgenta din cauza careia am mers +140km/h mai mult de 250km, mi-au tiuit urechile la fel ca si tie .... nu-i ok deloc. Interesant ar fi de stiut daca pe bucati scurte @100 km (in care nu-ti "biriie" urechile) iti afecteaza auzul pe termen lung. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ENEOS Postat Aprilie 4 Share Postat Aprilie 4 Acum 4 ore, Contabil a spus: mi-au tiuit urechile De la oglinzi, când sunt pliate ai + 5 dB! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
3.14 Postat Aprilie 4 Share Postat Aprilie 4 46 minutes ago, ENEOS said: De la oglinzi, când sunt pliate ai + 5 dB! Mah ...tu ai subler digital de esti asa precis Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ENEOS Postat Aprilie 4 Share Postat Aprilie 4 Acum 5 ore, 3.14 a spus: tu ai subler digital de esti asa preci Neah, sunt pe clasic că știu să-l citesc! + că digitalu' fix când ai nevoie de el nu mai are ... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate