Sari la conținut

Bigfoot

Super Membru
  • Număr conținut

    1.519
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de Bigfoot

  1. Da, aveam 6bar (mult) back pressure cand am luat masina. Acum nu am apucat sa mai verific cati bari are. Merg destul de mult pe extraurban, dar in regimuri tranzitorii in 50% din cazuri. Acum doar daca e tinuta in sarcina cu 6-a la 3700-4000rpm in acest interval tinuta asa incepe sa apara warning-ul respectiv. Inainte facea "prematur" asa si in 4-a sau 5-a sau in orice kickdown mai serios, hop aparea warning-ul, insa in ultimii 2000km a disparut efectul. In oras nu am primit mesaje dar nu prea sta masina in oras. Nici in coada de pe DN1 din Busteni cand stai 40min nu da mesaje.
  2. Citroen C5 Tourer 3.0HDI 2012 Un DPF Ridex & altele costa 1200-1500ron super decent. DPF sau FAP original nu exista deorece s-au vandut putine 3.0HDI, trebuie facut dosar de urgentare si asteptat sa vina cand o fi sa vina pt o suma modica de +5000ron........dar poate sa vina in 2 luni sau in 8 luni. https://www.prodpf.ro/servicii/?gclid=Cj0KCQjw9MCnBhCYARIsAB1WQVUxtEG4UK7nv_c2W5-BZucMidtPgJgnwiUTS0F5UR837lDQ6qxND0MaAr2GEALw_wcB i-am gasit pe astia pe net. Inclusiv resoftata ii voi pune DPF nou sau il curat pe asta. Nu imi place sa vad masini care merg pe lemne in trafic, mai ales cand prinzi unu din asta de merge pe coceni, pe drum cu o singura banda pe sens si linie continua Nu, dar...se lucreaza fizic pe masina, se scoate piesa se spala piesa se monteaza piesa. Lego. Vulcanizare style, de aceea nu inteleg de ce conteaza daca e Trabant sau Maybach.
  3. Eu caut un serviciu nu un mecanic. Exista vulcanizare de Opel sau de Nissan? Eu nu caut mecanic, eu caut o firma probată de tine de voi daca este cazul care a putut să ofere servicii bune pe tema DPF wash. +50% alt DPF OEM
  4. Salutare dragi motocicliști, În calitate de "diesel redneck" am luat o mașină SH evident, de care sunt foarte mulțumit din toate punctele de vedere, nu e topic de jale asta. Nu este cu adblue, nu este cu injector separat pe DPF, se regenerează cu postinjectii. Mașină a fost cumpărată de noua din Ro și folosita in Ro. Are 228.000km acum, eu am luat mașina de 6luni (8000km cu ea), o folosesc 90% extraurban, in regimul meu de condus on/off, nu sunt vitezoman neapărat, dar dacă am de depășit sau de atins o viteza anume, sudez accelerația de podea, pentru acele momente. Nu îmi place să pierd timpul, să aștept. Bun. La început îmi dădea DPF nu eroare, când eram cu ea "in talpa" gen 90-150, in jur de 140-150 incepea să apară warningul in speta după câteva secunde de talpa, nu am cronometrat, dar înțelegi voi intervalul de timp aferent unei accelerații. Apoi după o vreme aceste warning-uri s-au mai rărit ca si cadență, si apăreau pe la 170 tot așa după câteva secunde de talpa. Eee in ultima vreme pe autostrada strict in talpa grea la viteze mai neortodoxe dupa ce sta 20sec in talpa uneori mai apare acest de DPF. Sa zicem că stilul meu de condus a curățat cat decât DPF-ul și îl va mai curata probabil. Mecanicul meu abia așteaptă să o resoftam și să îi anuleze tot.....bine, clar o voi resofta, însă vreau sa o păstrez din fabrica cu DPF pe ea, in primul rand pt că este mult mai silențios un eșapament cu DPF vs unul non-DPF, plus că nu vreau să miroasă urat și sa fumege. Totuși nu merge pe lemne. Dilema mea este legată de companiile de spălare/curățare DPF, daca voi aveți ceva experiență daca îmi puteți recomanda ceva. Poate sa fie și în afara Bucureștiului nu mă deranjează distanta. E ceva de capul acestor companii? Voi după apelarea la o astfel de companie sunteți mulțumiți? A reușit mașina să facă macar 80.000km după DPF clean? Adică stau să îmi pierd timpul cu așa ceva? Sau mă duc direct și iau un DPF OEM? Un DPF aftermarket este "irelevant" ca și costuri, fata de cel de fabrica, însă mecanicul mi-a zis că tot ce era cu DPF aftermarket, nu își făcea regenerare, din ce a prins el, de aici probabil și "reflexul" sau de DPF off
  5. Eu am avut R1200R de nou luat, si mi-a cazut cutia de viteze si grupul spate pana in 35.000km. Cutia a fost in jur de 3000e (garantie) si grupul spate a fost schimbat cu 6100ron in 2012. Este adevarat ca merg putin mai sportiv sa zicem, insa piesele care cedeaza sunt scumpe. Cand ai 3000e nu poti sa iei BMW. O pereche de anvelope si accesorii Wunderlich te duc LEJER 1500e. Este ca si cum tu ai toti banii 25.000e si NU iti cumperi Skoda Octavia, dar iti cumperi Porsche Cayenne 2012. Iti cumperi BMW doar daca esti OK cu ideea ca daca se strica, zboara miile de euro, altel NU ai ce cauta la capitolul moto BMW.
  6. Eu as sta departe de BMW_uri. Sunt motociclete foarte bune, foarte misto, OZN-uri fata de muritorii de rand Honda Suzuki etc, insa un BMW serios trebuie sa fie unul mai nou, adica unul detinut de o persoana potenta financiar care schimba piesa, nu care mestereste. BMW-uri la 3000e, cumva imi spune ca au fost detinute la randul lor de alti "studenti" care au legat cu sarma si lipit cu guma de mestecat cand ceva s-a stricat. Poti sa iti cumperi un BMW la 3-4mii euro doar daca mai ai bani ca sa il pui la punct, atunci cand va pica ceva. De aceea am zis Honda NTV 650 sau 700 Deauville, este un Logan practic. Sigur in 3-4mii euro gasesti si Yamaha FJR1300 din 2002 gen dar aia s-ar putea sa te streseze putin financiar, raportat la cat esti tu dispus sa cheltuiesti. Cat despre transmisia finala, lantul il folosesti la Trial/Motocross/Enduro/Superbike, in rest pe sosea pe asfalt o transmisie pe lant, iti provoaca overall costuri nejustificate(kit de lant+spray lant), face zgomot (mare) la rulaj fata de o transmisie finala pe cardan si te mai ingenuncheaza la fiecare 600-1000km cand trebuie sa intinzi lantul...............foarte "smart" transmisia finala pe lant, la mersul pe sosea ce sa zic.
  7. Honda Deauville 650 sau Honda Deauville 700(asta din urma este putin mai scumpa), in Bugetul tau. Incearca si Yamaha BT1100 Bulldog, vezi cum te simti pe ea. O motocicleta cu cardan te scuteste de timp pierdut efectiv aiurea cu intins lantul curatat lantul + costurile aferente spray de lant si kit de lant.
  8. Un incepator NU are ce cauta pe o motocicleta grea., cu o masa mare. Un chopper/cruiser este efectiv un asteroid pe doua roti. Incepe pe o Yamaha YBR 125 Custom, macar 10.000km sa iti faci reflexele, apoi treci la categoria tancuri. A incepe cu 120-130kg masa a motocicletei, este ca si cum ai invata schiezi pe o panta lina fara a cara bagaje/ghiozdan. A incepe cu 200-300kg masa a motocicletei este ca si cum ai invata sa schiezi pe o panta abrupta cu frigiderul in carca. La 1.80 daca nu discutam de o jucarie de 125cc ar trebui sa ai o motocicleta mai ales daca e chipper/cruiser adecvata costitutiei tale, motocicleta care din pacate este grea ca masa, total contra indicat pt un INCEPATOR. Spun asta pt ca deobicei cruiserele mici ca si cilindree sunt pt oameni de statura mica.
  9. Bigfoot

    Automobile sport

    Probabil ca si voi il urmariti pe acest om Misha Charoudin pe YouTube. Na poftim minunea japoneza RWD S2000, nu ajunge briosa franceza, de generatie similara FWD Clio 2 Sport PH1, ambele 2.0 aspirate. Fanii Honda sa nu sparga ecranul la minutul 2:30 Mie mi-a placut momentul la minutul 8:47 . A se vedea la minutul 7:00 reactia celor doi, maxima, "loading...." gen , te dai tu jos sa o impingi? "sport". Si uite si o tura cu X6M G06. Dupa cum am zis si in alt post mai sus eu mergand cu 3.0d (4x turbo)..........tehnologia si conceptia sport din fabrica a sasiului si pachetului general face ca un GARAJ din asta 4x4 sa stinga la lumina cam la orice jucarie considerata sport (roadsetere 2.0), stabilitate, putere, raspuns etc.
  10. Bigfoot

    Automobile sport

    Ai dreptate referitor la industria auto, canta maneaua dupa cum cere publicul. Totusi nu stiu daca este valabil si in cazul unui X6, poate in cazul unui X1 X3, care sunt submotorizate 1.5 2.0. Eu am avut sansa sa merg pe Transfagarasan Vidraru - Cartisoara cu X6 G06 3.0d 4turbine, X6 5.0d scrie pe hayon. Nu este masina mea, nu pot cheltui atat pe o masina acum, si nici nu este genul meu SUV-ul ca si specie. TOTUSI, dupa ruta aceea, te dai jos din masina si incepi sa iti pui intrebari, bai cum merge "duba" asta in halul asta. Transfagarasanul il stiu bine il fac de 8x pe an in medie just for fun, imi place sa scot untul din masina pe viraje, indiferent de masina pe care o iau. Mai..........cred ca trebuie incercata experienta cu un X6 5.0d (probabil ca X6 4.4t este mult mai tare)..........no comment. Am condus si RCZ si MX5 2008 2.0i cu plafon metalic hardtop (o singura data) pe ruta asta, nu pot sa zic ca m-am plictisit insa .......mmmm nimic wow, zgomot mult redline, astepti si astepti si astepti, MX5-ul cam fugea de fund, RCZ-ul mult mai stabil si serios pe viraje, mai rapid. Cu un X6 G06 5.0d te caki pe tine daca tragi de el pe viraje, simti ca ceva "e anormal de bine" stabil, si din sasiu si din anvelope, sigur are si el X+1 sisteme, dar toate masinile au X+1 sisteme din 2010 in sus. Motorul super prezent, prea prezent as putea spune, irelevanta treapta de viteza trage la fel de hotarat si daca urci si daca esti pe plat. Nu exista momente moarte sau ezitari. Nu astepti "sa traga" ca la coada de la posta romana, nu exista asta, si spun asta raportat la alte motoare de 3.0d, nu il compar cu 2.0i sau 1.6t. Ca avea 1500rpm sau 3500rpm, panta de urcat sau nu.......masina tragea fara scrupule. De aici intrebarea mea domne..........ce facem cu MX5 oare este masina sport? Poate fi depinde de reperele fiecaruia. Sau daca MX5 este masina sport, atunci M2 F87 ce este? Ktm X-Bow ce este? Ok KTM-ul este un pic cam extrem sa zicem si este stupid de scump. Eu inteleg golaneala de-a latul, dar asta o poti face si cu 118d - 320d cu anvelope uzate, inteleg sentimentul si FUN-ul, insa FUN-ul nu inseamna neaparat sportiv/sport. Probabil ca 50% dintre noi ne-am dat de-a latul mai ales iarna cu masini de familie/naveta gen seria1 seria3, C class. Nu iti trebuie Honda S2000, Nissan Silvia sau BMW Z4 ca sa te distrezi "tembel" baieteste de-a latul. Unii dintre noi poate au incercat si cu Lada 1500 asta, aia fugea doar pe asfalt ud cu ceva praf pe el. Poate ca un Jeep Grand Cherokee poate fi considerat pe bune camion, am mers si cu asa ceva. Insa.........bai nene anomalia aia de X6 G06, pe mine m-a facut sa simt ceva la volan, sa ma sperii, sa ma bufneasca rasul pe acel drum. Cu MX5 sau RCZ mai ales cand urci ai momente.......gen "a few hours later". Poate ca era entuziasmul initial, poate ca am eu o parere preconceputa proasta despre "scutere" RCZ sau MX5 (motorizari Shimano), nu stiu a fost o experienta memorabila, arata a camion/duba/garaj pe roti cum vrei tu sa ii spui, bai dar merge masina aia in mare mare mare fel pe serpentine. In baza experientei mele fizice cu masinile, bate la fund din oficiu MX5 sau RCZ sau alte jucarii, poate ca nu stiu eu sa conduc, o sa zica unii...........o fi si asta......eu stiu. Incercati un X6 G06 din asta pe serpentine si vedeti ce simtiti. Este o comparatie Mere cu Pepeni, insa pachetul final dicteaza, un pepene scump (camion) merge mai bine ca un mar low end entry level, medium level, eu asta am simtit in calitate de "pacatos". Ce vreau sa zic este ca in prezent tehnologia a evoluat atat de bine incat "icon-uri" gen S2000, Silvia, sunt "niste rable" cu ghilimelele de rigoare, comparat la ceea ce poate face un BMW Z4 2.0turbo sau un RCZ R (1.6t 270cai), Megane RS Trophy 300cai 4control (ala de vireaza si cu spatele). S2000 sau Silvia fiind total irelevante in comparatie cu un M2 de exemplu, dar asta este scump rau, nu este pt clasa de mijloc. Tehnologia "maltrateaza" si modifica anual standardul de masina sportiva, ridicand nivelul. O masina din aceeasi clasa din 2005 este ..........irelevanta in fata performantei unei masini din 2020. Cine se gandea in 2005 ca un X6 din 2021 atinge si depaseste performanta dinamica a unui "kart" din 2005. Ar trebui sa facem o intalnire la Amckart cu cei de pe forum. Eu mai trec pe acolo din cand in cand. Cred ca iau kartul de 16 cai? sau ceva de genul, distractive paraitorile alea.
  11. Bigfoot

    Automobile sport

    Da il urmaresc pe Jason Cammisa, insa nu ii impart in totalitate opiniile, chestie normala, fireasca, tine de gusturi, asta nu inseamna ca nu ii apreciez clipurile si punctele de vedere. Pt mine de ex valoros este sa traga masina de jos la repriza, diesel/electric style si sa te iti lipeasca obrazul de geam cand iei viraje (Subaru Style), eficient sa zicem, fara scandal de-a latul exagerat. Nu ma int, rpm sunetul X Y Z, mult zgomot pt nimic. Adevarat cu patura de mijloc, universal valabil in orice domeniu nu doar auto.
  12. Ai mentionat de Raduta si m-am gandit ca erai in trupa care facea "naveta" Snagov-Bucuresti cu 125-urile "in blana" cu 94km/h la mine atat ducea hotarat 125-ul apoi, aveai timp de o pizza si un suc intre 94km/h si 100km/h, cand era cazul sa ajunga la 100km/h.
  13. Bigfoot

    Automobile sport

    Eu la așa ceva am crezut că te referi, ca mașină sport sport pur sânge, daca o mașină polivalentă coupe nu intra in calcul. Cum judeci, sau cum ar trebui judecat oare o mașină sportivă sau mașină sport in cazul următoarelor. Mazda MX-5, Mégane RS, X6M. Eu nu cred, sau nu înțeleg cum poți declara un MX5 mașină sport, când un FWD Hot Hatch, o scoate la tabla "din oficiu", pe același traseu, sportiv vorbind, ce sa mai zicem de un SUV sportiv X6M sau Alfa Romeo Stelvio 2.9t. Adică când o "anomalie mișto" X6M/Stelvio nu are ce discuta cu tine, cum te poți declara mașină sport, pt că ai două uși, motor frontal și propulsie......e cam "fake". Poate că un Porsche 911 este de drept și corect considerat mașină sport, pt el la randul sau scoate la tabla un X6M sau un Stelvio. Teoretic KTM X-Bow ar fi mașina aia sport, restul menționate mai sus fiind niște mașini puternice cu un șasiu adecvat destinației polivalente, fun pe viraje/track si daily driver. Așa mai îmi vine in minte un model de mașină polivalentă nu neapărat sport pur sânge, Morgan Aero 8, concept similar cu MX5, doar că reprezentat corect/adecvat în realitate 4.4v8 cutie manuala, propulsie și 1200kg, așa da Am înțeles ideea de fun la care trebuie sa muncești puțin, dar aici cred că intră și un Citroen C2 VTS, dar asta nu poate fi catalogata ca fiind mașina sport sau sportivă, cel puțin la standardele actuale 2023 mașină pt exercițiu de îndemnare, precum un MX5. Clipul asta tratează destul de corect problema subiectivă a unei mașini sport sau polivalente fun, la un buget omenesc.
  14. Bigfoot

    Automobile sport

    KTM X-BOW merge? Cauta cu atentie, sigur gasesti tu acolo un buton
  15. Bigfoot

    Automobile sport

    Misto topic. Totusi tinand cont de lipsa de identitate de pe piata auto, cu anumite masini, asa zise sport.........este mult de dezbatut. Nu are legatura cu marca. Are legatura cu pachetul primit cand cumperi vehiculul, conceptul in sine. Cat despre cutia automata vs manuala, in afara de faptul ca poti sa pleci tasnind din ambreiaj cu manuala in 1-a, mai departe nu vad avantajul la FUN factor, schimbi din padele la fel cum schimbi din joystick la manuala, odata ce ai schimbat si trecut de 1-a. Eu am avut 407coupe V6hdi (automat), RCZ (automat)am si acum ( motorizare tip Shimano 1.6turbo, am zis sa fiu "deschis" si nu mai gresesc ), Subaru Legacy H6 (automat), E90 LCI 330d manual. O masina sportiva trebuie sa aibe un sasiu foarte bun si o motorizare care sa iti dea voie sa depasesti fara sa ai icoana in mana. Am avut ocazia sa merg conduc si cu Mazda MX5 2.0i, Toyota MR2, E46 330i. Este complicat pt ca toate masinile aspirate, de cilindree mica, mentionate mai sus ................ in opinia mea ele fac mult zgomot pt nimic, mai ales saraca Mazda MX5 2.0i mult zgomot pt nimic, zici ca mergeai pe jos, nu cu masina, zero cuplu. Probabil pt ca facea mult zgomot, asa ii parea prietenului meu ca masina trage.........desi un Passat 2.0tdi cred o intrecea cu o remorca legata de masina, fara a face efort la reprize. Singura masina care mi-a placut dpdv sportiv si care le cam batea pe toate cele mentionate mai sus a fost Subaru Legacy H6 (3.0i aspirat) cu 4x4 permanent. Masina aia fata de e46 330i (aspirat) punea puterea jos cand pleca de pe loc si cam stingea lumina la masinile echivalente ca putere. La fel si pe viraje, mai slabe ca sasiu/balance, e46, e90 turbo diesel, MR2 sau MX5, nici nu aveau ce discuta cu o masina compacta in 4 usi Legacy H6, erau categoric inferioare, ca sasiu si ca eficienta a transmiteri puterii pe asfalt. Cred ca o masina sportiva trebuie sa fie 4x4, sa aibe distributia maselor cat mai corecta 50-50 si evident un motor de minim 3.0 cu turbo. 4x4 te ajuta foarte mult si se vede diferenta evidenta atunci cand pe jos este ud. Pe asfalt uscat diferentele sunt mici. Degeaba pui 2.0t pt ca vei avea un caracter infect de ON/OFF, cu toate hartile si steroizii din lume motoarele mici raman motoare mici si se simte in caracter chiar daca au 300cai 2.0t 4cil. Daca te pui dupa pe 3.0t 6cil 320cai este deja altceva, pt ca are puterea utilizabila si prezenta indiferet de RPM sau treapta de viteza. Cat despre aspirate, asta este o chestie de cultura raportat la o cronologie anume, pt persoane de o anumita varsta. In ziua de astazi daca esti open mind, nu vad de ce ai alege un motor fara turbo............ Turbo este bun pt ca optimizeaza caracterul unui motor, il face sa fie mai "rotund" nu e vorba doar de putere. Ma refer la 3.0-uri sau +3.0, nu la jucarii, la motoarele mici efectul on-off ramane chiar daca ai tu mama turbinelor si softul softurilor. Oricum tinand cont de trendul stupid global in care avem SUV-uri FWD 1.2turbo 3cil cu jante de 19", nu m-as mira sa apara Audi R8 cu 1.0tsi. Liberte/Egalite/Fraternite! In cazul PSA de exemplu au renuntat la un GT 407coupe 3.0hdi, motorizare decenta, sasiu ok, suspensii adaptible si reglabile electronic ca reglaj, au trecut la RCZ cu un super sasiu (n-am ce comenta) insa cu o motorizare absolut jignitoare la adresa clientului (cu tot cu turbo al ei), sigur nu e ca un MX5 2.0i, nu mergi pe jos, dai la pedale. Mie imi fac cu ochiul ca next cars Infiniti Q60S AWD sau 640d coupe (da da d-ul nu i-ul) , stiu ca nu sunt masini sport hardcore, insa au motorizari decente, vin si 4x4. si arata foarte bine fara a fi fake-uri gen SUV-urile 1.0-1.6 cu jante de 19'.
  16. Hai sa iti povestesc cum a fost in cazul meu. De mic copil rupeam bicicleta, mers pe roata spate km gen Floreasca-Baneasa, nu 50m, stoppie,wheelie, ceva trial skills sa zicem. Mers pe o roata in cerc cu bicicleta etc, chestii tehnice la asta ma refer, de aceea dau exemplele astea. Am fost un "tocilar" invatam de frica, nu de pasiune, mi-a prins bine acum matur fiind ce sa zic, cinste parintilor. Abia la facultate am invatat din pasiune la anumite materii. Am avut rezultate bune la scoala si parintii mi-au cumparat prima motocicleta Yamaha XT 125 R, dar cel mai mult a contat faptul ca faceam Bucurestiul in weekend si vara in vacanta cu bicicleta, de asemenea platoul Bucegi il faceam cu bicicleta de la 12 ani. Platoul ala este "autostrada" pt cineva care face trial. Ok, cel mai bun motiv pentru care parintii tai ar trebui sa iti cumpere motocicleta de la 16 ani este legat de alcool. In familia mea se consuma alcool ocazional, insa eu pana la varsta de 16 ani nu m-am atins de alcool ( fara a-mi fi interzis alcoolul ). Pe la 16-18 ani incepi sa iti faci un anturaj anume, mai mergi la un biliard, club, terasa etc cu baietii, cu gasca ta, cu o fata etc. Odata avut carnetul in mana si motocicleta sub mine, brusc pt anumite persoane m-am transformat din "tocilar" in "beizadea" , o sa prinzi ceva "hate" in cercul tau de cunoscuti, insa te vei responsabiliza in baza prioritatilor tale, adica, de cate ori trebuia sa fiu in oras undeva aveam doua optiuni: 1) Sa iau motocicleta mea si sa beau un Prigat sau o apa minerala. 2) Sa iau taxi/ratb/metrou si sa beau alcool. Sa fiu "barbatA" . Prost sa fi la 16 ani sa alegi optiunea nr.2. Acum am 34 de ani, si pot sa spun ca pana la varsta asta adunat din cat am "gustat" alcool se pune de-o sticla de vin. Cat esti tanar <30 de ani ar fi bine sa fi cat mai lucid in ceea ce faci si cel mai important sa nu depinzi de nimeni si sa nu fi constrans de circumstante. Ok pt unii poate e de cacao ca nu bei, dar think about it, in primul rand esti liber, pleci cand vrei cum vrei unde vrei. Nu te costa taxi nu te costa bautura si nu te pui singur in situatii penibile, daca nu ai masura, mai ales cand esti pe cale de a-ti gasi masura. Sa zicem ca cine consuma alcool dupa 30 de ani este mai matur, are alta "scoala". Plus ca ii mai ajuti si tu pe ai tai. Avand carnet te mai duci colo colo sa rezolvi indeletniciri date de parinti, ei se odihnesc, tu te plimbi in interes de familie. Du-te tata si verifica aia, fa asta, cumpara si tu nu stiu ce lucru. Eu nu pot decat sa le multumesc parintilor mei pt ca mi-au cumparat motocicleta la 16 ani, involuntar m-au salvat de un "posibil hobby" alcoolul, in detrimentul unui hobby adevarat, evident legat de moto, care acum se numeste motocross. Pe strada nu mai merg de multi ani cu motocicleta, merg doar cu masina, evident fara a ma atinge de alcool iar asta este meritul 100% al parintilor si al motocicletei. Odata ce ai sa primesti motocicleta de la parinti, nu incerca sa fi idiot. Adica incearca sa faci wheelie, stoppie, abia cand te obisnuiesti tu cu motocicleta 100% cand TU o domini si NU invers. Evita motocicletele grele cu masa mare, sunt o pierdere de timp, mai ales la inceput. Nu puterea este dusmanul tau ( daca ai bunsimt ) masa mare, KG, sunt dusmanul tau. Este ca in orice sport, pasii se fac incet incet, cu MULT TIMP "pierdut" adica investit in tine, in skillul tau. Nu vei putea sa faci "traznai" dupa 2luni, chiar daca tu iti doresti. Dureaza ani de exercitiu ca sa mergi pe o roata de exemplu din frana spate si nu din acceleratie ca o maimuta, care apoi lasa roata fata pe asfalt "din pod" intr-o maniera total necontrolata. Nu exista cursuri (in opinia mea) exista repetitie repetitie repetitie pana cand o faci perfect. Cursurile sunt niste metode de socializare ceva mai "highend" in care te cunosti cu diverse persoane si te poti compara tu altul mai fraier ca tine. Insa daca esti sincer in sinea ta tu stii exact cat % esti fraier si prin repetitie te vei imbunatati unde esti slab. Eu pe "vremea mea" nu am avut cursuri, am avut Cheia/Siriu/Transfagarasan si enduro. Mersul pe enduro te educa si te pune in situatii pe care nimeni nu are cum sa le traiasca pe asfalt indiferent ca este uscat sau ud. Poti sa ai 1mil de km pe asfalt, sa conduci tu (cocos mare) Hayabusa, ZX14 etc, esti pistol cu apa in fata unuia care face enduro sau motocross chiar si daca acela nu a mers vreodata pe asfalt. Mersul pe asfalt necesita putina tehnica si NU dezvolta tehnica. Mersul la enduro (nu trebuie sa fie neaparat hardenduro) sau motocross.......este tehnica in sine. La inceput eram trist ca pe Cheia nu ma dau bine cu 125-ul, am tot repetat pas cu pas (N+1, nu N+100) pana cand am reusit sa merg cum vreau, sa intru in viraj ac de par cu 60km/h fara sa am impresia ca nu am loc sau ca voi cadea. Apoi cat am mers pe asfalt am avut obiceiul/reflexul sa scot untul din motocicleta cand vedeam viraje. Cand aveam mai tarziu Husqvarna 450 SMR si mergeam pe 1 roata cu ea, ai mei stiind si vazandu-ma cand e mai liber pe B. Vacarescu la vremea aceea 2010-2012 nu erau (foarte) speriati, erau speriati de altii ca reactii/soferi neatenti, nu de mine ca as scapa moto pe spate. Mai speriati erau cand luam BMW_ul tatalui meu, ma sunau "hai tata cand vi acasa, lasi masina da?" Multi parinti sunt speriati, pt ca vad tot felul de accidente, eu zic ca 50% din accidentele moto pot fi evitate, daca 1x respecti motocicleta, 2x ai frica, esti fricos, iti dai seama ca nu stapanesti motocicleta 100% si iti vezi de lungul nasului. Insa cand nu stii sa mergi bine pe bicicleta si ii dai 180-200km/h din prima, normal ca la prima frana cazi, sau intri pe Cheia cu 60km/h in viraj, zicand ca e ok, fara sa fi incercat in prealabil de exemplu sa intri in acel viraj ac de par cu 40km/h, brusc "motocicletele IE periculoase". Eu ma uit acum in calitate de automobilist pe asfalt, si ma crucesc in minim 50% din cazuri cand vad motociclisti, pe serpentine, sau in trafic, la cat de stangaci si nehotarati/ezitanti sunt. Aia nu au voie cu bicicleta pe asfalt, nu cu motocicleta, insa totusi au permis........... Orice ai face, cum vei avea norocul de motocicleta, NU te indrepta spre motociclete grele, incepator fiind ai nevoie de ceva 120-130kg nu mai mult, ca sa iti formezi reflexele de echilibru, sa prinzi incredere fondata. Stiu cativa care au inceput cu Honda Hornet....... prima motocicleta, si dupa X ani, sunt la fel de incepatori, pt ca si-au ales o motocicleta foarte grea pt un incepator care trebuie sa deprinda aptitudini. Motocicleta grea iti inhiba deprinderea de aptitudini si vei avea o panta verticala in a invata daca iti iei un asteroid de 180-200kg din prima, sau vei avea o falsa incredere, total nefondata.........."motocicleta oricum te aduce cu picioarele pe pamant daca esti prea increazator nefondat". Stapanesti o motocicleta cu adevarat, abia atunci cand poti scoate untul din ea fara a-ti fi frica, abia atunci, poti sa zici mda ok hai ca trec de la 125cc la 600cc si apoi la 1200cc. Daca respecti asta, o sa vina vremea cand te vei plictisi fondat de 1200cmc pe asfalt. Si 125cc si 600cc si 1200cc cu mai mult de 60km/h nu au cum sa intre intr-un ac de par, acum iti dai singur seama cum e sa ai la 60km/h (hai sa zicem 35-40km/h) incepator fiind, 120kg/185kg/220kg sub tine, cat de usor iti va fi sa inveti. Mult succes! Perfect ai punctat! Respect! merge merge la wheelie SR-ul. Este un fel de naked bike (YBR) cu sa mai joasa si coarne nu ghidon drept. Un fel de YBR Custom cum au fost cele din 2014. L-ai cunoscut pe Alin din Ghermanesti (Virilu') cu Rieju 125 si ulterior......VTR 1000...? Eram foarte putini pe vremea aceea cu A1.
  17. Bigfoot

    ce sa aleg

    Alege motocicleta cea mai usoara la inceput. Asa vei invata si vei deprinde reflexele necesare. Vei avea timp toata viata sa te dai pe 150cai si 250kg, daca ai o baza solida ( motocicleta super usoara la inceput ).
  18. Good point. Ia uite aici alta "mentalitate"
  19. Eu cred ca totul tine de bunul tau simt ca om, respectiv motociclist, cumva tine de discernamantul tau. Daca esti babuin si ai anturaj de "jungla", poti face X cursuri.....sunt irelevante. Noi, nu am avut "cursuri", "fitze", "evenimente moto", am invatat putin cate putin din viata reala cu discernamantul aferent, nu dintr-un poligon de dezmortire. Mai este o problema, minim 50% din cei cu moto ca sunt motociclisti, vanzatori sau intructori, incurajeaza (stupid) inceputul pe 600cc si 180-200kg, indiferent ca sunt limitate sau nu la 34kw. Se incepe de jos frumos pt a forma reflexele, sa zicem ca ai cap sa iti stapanesti "herghelia" insa reflexele de inertie si echilibru NU SE FORMEAZA cu 180kg, trebuie inceput cu o moto de 120-130kg pt a te educa dinamic ca echilibru si reflexe. Orice fraier ii da 300km/h pe linie dreapta..........mare stiinta, iti trebuie experienta "nu gluma" sa faci asta, ia sa vedem cati pot sa intre intr-un ac de par cu motocicleta si sa nu scada sub 45km/h..........aici 90% din "motociclistii experimentati" cu motociclete "serioase" au eroare, blue screen direct, cu tot cu "cornering ABS", "traction control", pampalau help gen, daca ai un minim bun simt, nu ai nevoie de "sisteme", iar odata cu experienta(repetitia) vei putea mentine minim 45km/h intr-un ac de par, deprinzi tehnica. Cand ii dai 300 pe linie dreapta ......... cu tot respectul.... nu ai tehnica.... Am mai zis si pe alt topic, motociclismul e ca ski-ul cumva, trebuie sa aprofundezi tu putin cate putin tot timpul si sa ai o baza mare de experienta care sa iti rafineze discernamantul si puterea de analiza a unei anumite situatii, de la obstacole, aderenta suprafetei de rulare, viteza ta, traiectoria ta, etc. Cand esti incepator, poate ca nici bicicleta nu o stapanesti, te pui direct pe 600cc si 180kg pt ca nu "SE" merita sa incepi pe 125-300cc, aia e ..................creste riscul de accidente pt ca nu ai cum sa inveti corect mersul pe moto si implciit iti faci o imagine falsa asupra "fenomenului". Este ca si cum tu nu stii sa mergi pe role, insa te pui prima oara pe skiuri si te dai direct pe Carp la Sinaia. Tocmai asta este Jmecheria, sa ajungi sa te plictisesti de o motocicleta, abia atunci tu o stapanesti 100% incat nimic nu te mai surprinde..................dar baieti, incepeti direct pe 600cc si 180-200kg pt ca nu "SE" merita sa incepi pe 125-300cc, arunci banii la gunoi. Nu esti "om serios" in "jungla" daca incepi cu 125cc-300cc. Atat s-a putut......
  20. Si eu ma dau pe Mont-Blanc langa Lidl. Probabil m-ai vazut cu Scorpa TY125F. Probabil am si discutat, daca il cunosti pe Petrica. Dupa +100.000km pe strada, inceput cu 125cc, dus in 660cc, apoi Boxer 1200cc apoi, am dat de un Supermoto Husvarna SM 450 care mi-a dat restart total asupra vietii moto, am incercat din toate. Ce sa zic pe asfalt mergeam bine, merg bine, poate prea sportiv/agresiv dupa anumite standarde, insa odata trecut la modul serios in aprofundare, cu un trial, iti dai seama ca esti "foarte slab pregatit" desi tu esti Jmeu pe asfalt. In ultimii ani m-am dat la motocross (Ciolpani, Moreni, Zarnesti) destul de serios, inclusiv in campionat la clasa amatori cu KX450F. Mi-am cumparat Scorpa TY125F pt a ma educa si pt a imi corecta si dezvolta corect anumite reflexe, pt a aprofunda simtul aderentei ca sa zic asa, raportat la centrul meu de greutate pe o panta la dozand comenzile de acceleratie si frana..............nuante / chestii de finete pe care doar cineva ce merge la enduro sau motocross le simte.....................nu cei ce fug de motocicletele fara abs sau fara traction control . De asemenea folosesc trialul si pt a invata sa merg pe o roata corect din frana, nu ca babuinul din acceleratie. Tinand cont de anturaj, mai merg si eu din cand in cand pe motociclete de enduro la enduro, dar nu e genul enduro ( sau hard enduro ), la motocross fiind repetitiv ( X ture pe circuit ) aprofundezi exact punctele tale slabe si punctele tale forte, repetitia mama invataturii. Daca te bagi la o portiune de hardenduro cu o moto de enduro, sansele ca sa o faci sunt de 50% fara sa cazi, folosind o motocicleta de trial, sansele tale cresc la 75% si se simte si pare foarte natural. Adica, daca in conditii uscate faci portiunea respectiva cu o moto de enduro, dar in conditii de aderenta precara ( apa/noroi/pietris) sigur nu poti sa o faci cu moto de enduro, eeee daca te urci pe trial, vei trece usor si te vei simti tu mai stapan pe situatie. Nu este usor deloc cu trialul, sa fac 15min 7 ture la Zarnesti cu KX450F-ul este mai putin solicitant ( si este munca nene, cardio intensiv), decat sa stai 15 min pe Scorpa TY125F (fara a pune piciorul jos) pe un traseu cu busteni, anvelope pietre etc (chiar daca are 10cai). Ca scara de valori si cum se simte............Daca ma urc pe o motocicleta de 1200cc de sosea, ma simt Jmeu fara stres, cand ma urc pe KX450F la circuit, ma simt ca un elev care merge la examen cu 50% din materie invatata superficial, am o jena dar ma descurc eu, eee cand ma urc pe Trial, ma simt "executat" la tabla in fata clasei. Bine spun asta pt ca incerc sa aprofundez echilibrul, sa ma invart intr-un cerc cat mai strans, cumva de pe loc in picioare dozand ambreiajul+acceleratia+pozitia corpului, cu ghidonul bracat la maxim + diverse manevre de "stunt" Wheelie , Stoppie, atat pe plat cat si in panta. Iti trebuie remorca clar si mult timp dedicat. Eu in 2022 in prisma activitatilor cu motocicleta antrenamente si plimbari cred ca am facut undeva 10.000km cu remorca, poate si mai mult. Trialul te invata bunul simt, te educa, mai mult decat enduro sau motocross, chiar aprofundezi sau poti aprofunda dozarea comenzilor si "dansul" cu pozitia corpului, miscand centrul de greutate, in timp ce dozezi acceleratia sau frana, in asa fel incat sa nu rupi aderenta, indiferent de suprafata. Mersul pe strada cu moto neasistata gen 450 SMR este "manea/irelevant" (sau cu un boxer cu senzorul abs scos) ca bun simt/efort intelectual, in ceea ce priveste discernamantul, iar mersul pe strada cu moto asitata de X sisteme..........este o minciuna si o degradare a simturilor tale, practic involuezi. ...... ce mai urmeaza sa se puna ABS pe skiuri . Motocicleta cred ca implica un anumit discernamant tipic ca si la ski, trebuie sa gandesti/simti/procesezi ceea ce faci, nu sa te bazezi pe un c.acat de calculator care iti face treaba.
  21. Interesant topic. Folosind un intermediar, poți aduce mașini din licitații. Descrierile sunt corecte atât pe Adresa cat și pe Auto1. Eu am luat de pe ambele platforme, de fiecare data mașina arata mai bine in realitate vs pozele din anunț, polishate, ceruite, curățate, aspirate, cu tot cu roata de rezerva și piesele auxiliare kitului de rezerva, in integralitate. Evident exact cum a menționat și colegul de mai sus, NU am ales mașinile ieftine dintr-o categorie anume. Faza e că la licitații trebuie sa fii pe faza. Nu exista "mofturi" gen, lasă că găsesc eu una mai buna, mașinile bune se vând în 3-10 zile și este o bătaie pe acestea. Bătaie care uneori le cam crește prețul, însă merita, le cumperi ca noi, atât estetic cat și mecanic, fara sa necesite "bricolaj" odată ajunsă în Ro. Licitațiile sunt pt cei hotărâți pe bune, nu pt cei ce "cochetează" cu ideea de mașina SH, fara a avea un set de criterii stabilit în avans in baza nevoilor și finanțelor.
  22. Excelent a procedat in acest caz politia. Sunt motociclete noi cu tobe sport de fabrica care NU fac zgomot. Motocicleta mea de motocross este silentioasa (pe bune) fata de majoritatea motocicletelor "dah noapte". Cat despre numar......motociclistul a avut tupeu sa comenteze ca numarul nu are nimic. M-am uitat si eu de curiozitate la canalul de youtube al acestui specimen oprit de politie......te crucesti, injura din minut in minut, cam, impertinent raportat la cum merge si ce face. Se intampla diverse sicanari sau neintelegeri in trafic, AIA E BA BAIATULE, treci peste moment si lasa vaicareala ieftina hipsterista, de pasarica neprihanita. Ai motocicleta si mergi urban, considera-te invizibil, altfel, ai optiunea transportului in comun oricand. Punct. Trist este ca asemenea specimene au adepti si multe vizualizari si comentarii (daca te uiti la clipurile lui) care apreciaza asemenea atitudini, mojice, ieftine si needucate. Taranii/cocalarii de genul asta ne fac de ras si pateaza imaginea noastra ca motociclisti din pacate, incepand cu limbajul, comportamentul si starea motocicletei. Plin de forme fara fond cu acces la internet, defapt cu acces la a publica standardul lor mai mult decat "subteran" ca sa ma exprim elegant.
  23. Cata activitate pe acest topic. Pun si eu un clip cu o motocicleta interesanta si unica in opinia mea. Totusi cred ca este o diferenta intre motovloger si youtuber sau o persoana ce face un clip ATUNCI cand are ceva de spus......nu chestii de genul "am fost azi cu moto la piata => motovlogar"
  24. Pai tocmai asta e. In unele cazuri cartea de service este full in alte cazuri apar doar ultimele facturi din 2022 sau 2021. Insa obiectiv vorbind aceste carti de service sunt irelevante, daca ai 2 neuroni liberi. Ideea generala este ca masina noua (2018-2019) cu multi km, by default este servisata. Acum la unele marci e digitala "cartea". Foarte buna replica ta. Mi-ai ridicat mingea la fileu si as avea niste completari. 1. Masinile premium sh sunt efectiv piata. Nu cumperi asa ceva nu supravietuiesti. Piata este un pic bolnava ca mentalitate in opinia mea pt ca decat sa cumperi un BMW de 150-180cai 2013 la 15k mai bine cumperi Renault 130-160cai full 2018 la 15k. Remember anul si dotarile conteaza nu km. Cumva perceptia generala este ca un Renault NU merita mai mult de 10k la sh chiar daca este nou 2018-2019 si full, insa un BMW decent dotat din 2013-2014 (muzeu) merita + 10k. Eu incerc sa ma axez pe masini de maxim 4ani vechime. Aici exista castig si interes din partea pietei reprezentate de oameni cu ceva bani, si cu experienta care s-au ars deja cu savoniere si trotinete noi, sau care sunt clienti vechi BMW, Mercedes, Audi, (Lexus mai greu aici dar sunt si aici interesati). 2. Aici este un pic de snobism. Nu am nici o intentie de a te jigni pe tine sau pe cei ce gandesc ca tine. Este ca si cum ai vedea un sportiv super fit dar tu ai avea dubii ca acesta din urma are un stil de viata sanatos. Acolo in UE nu exista asa multe snobisme cu reprezentanta sau cu uleiul Rivanol/Motul/Castrol. Sunt masini scumpe cu stampile sau facturi (fara stampila pe carte) de la service-uri normale de cartier. Am avut un caz pt un seria 5, i-am facut schimb de ulei (Total dupa norma din carte) si filtre (Bosch), s-a "oripilat" posibilul clientul ca nu este folosit "RIvanol". A muscat fraierul marketing-ul din plin. Masina evident am vandut-o oricum dupa prima vizita la service cu un client matur-serios. Cat timp automobilul (ieftin sau scump) a iesit din garantie, dpdv logic, si ca logica financiara, a merge in continuare la reprezentanta sa platesti 150e in plus pt ca esti la BMW......nu isi are rostul. Masina este iesita din garantie deci..... care este rostul? Unde este avantajul tau? 3. 50% se leaga cu pct.2. Din experienta mea in Ro si Uk unde am si trait ceva timp, de departe cei mai operativi, precisi, experimentati si profesionisti, sunt cine?.....Bingo....baietii de cartier, service-urile de cartier dedicate in unele cazuri pe o marca anume sau multi marca. Aia stiu ce fac, NU merg din inertie precum reprezentantele, serviciul baietilor de cartier este NET superior unui serviciu oferit de o reprezentanta. In cazul baietilor de cartier si daca ar fi acelasi pret ca la reprezentanta, tot la baietii de cartier as merge pt ca sunt 100% sigur ca aia rezolva treaba, au mai vazut de X ori problema si nu ma iau cu gargara : "trebuie sa facem o diagnoza...va dati seama - 300ron" apoi "vedem cand ajung piesele si cand avem timp sa o punem pe rampa". Fuck it, pe banii mei sa iti bati joc de mine. Am masina iesita din garantie, ma duc la baietii de cartier, diagnoza o fac pe loc and ma duc la ei, apoi ma programeaza 2-3-a zi si ma asteapta cu tot cu piesa comandata, la un pret mult mai mic ca la reprezentanta. Operativ si eficient. Pe scurt fara snobisme. 4. Foarte corecta investitia in imobiliare INSA cand vei acea un stil de viata (mai) activ, vei renunta la trotinetele noi si iti vei cumpara o masina sh serioasa la fel sau putin mai scumpa ca o trotineta/savoniera noua, care iti va oferi toate conditiile. Vorba ceea dai un ban dar stai in fata. Fac pariu cu tine si cu cei care poate impartasesc oarecum opinia ta, daca primesti gratis 6luni un BMW sau Mercedes 2018-2019, din ala "rupt tata" cu 200.000km, naiba se mai urca apoi in "savoniera noua" 2022. 5. Nu e vb doar de initiator ci si de un pic de "discutie ca intre pasionati de sporturi cu motor". Cat despre fiabilitate. Daca se strica dupa 1-2ani, fuck it o repari, ai investit in imobiliare, ai chirii destule, nu stai in 2000e factura la service de cartier sau 3500e factura la "reprezentanta". Si aici este o discutie, una e sa mergi cu pipeta la service cate 100-200e pe luna, luna asta rezolv asta luna viitoare alta, si apoi apreciezi Kia Hyundai Dacia. Alta este sa bagi masina in service si sa ceri sa fii sunat cand masina este tipla. Iarasi chestie de mentalitate Cand iti cumperi masina de toti banii sau din imprumut, atunci devii paranoic cu "intretinerea".
×
×
  • Creează nouă...