Sari la conținut

Electrochimie la otel


dedant68
 Share

Postări Recomandate

''Un aiurit '' a venit cu o intrebare in urma cu cateva zile...Astazi am incercat un proces termo-chimic pentru un surub de otel de la suportul scarite pasager pe care l-am colorat in negru, este mai simplu, iar negru are un grad de acoperire mai mare. Am luat un surub de la suport scarite pasager si l-am supus procesului. Dupa mai multe incercari/probe/ variante am obtinut '' noul produs''. Vreau sa extind procesul si pentru alte culori.

post-74268-0-56405400-1449952494_thumb.jpg

post-74268-0-96379500-1449952512_thumb.jpg

post-74268-0-71406000-1449952518_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca te referi la procedeul cunoscut sub denumirea de "brunare" ce se foloseste spre exemplu la piesele armelor de foc cred ca ar trebui precizat faptul ca acest procedeu este mai greu accesibil si e nevoie de un cocteil de substante chimice. Simpla incalzire la rosu sau nu, si cufundarea piesei in ulei ars sau alt tip de ulei ori ungerea inainte si incalzirea ulterioara produce doar o inegrire superficiala la suprafata si care nu rezista in timp . Am mai auzit si de folosirea banalei cepe dar sunt rezervat in privinta rezultatelor. Personal am incercat cu ulei ars, iese frumos piesa, dar nu rezista. La mobra mea m-am apucat sa inlocuiesc bolturile si suruburile ruginite de la scarite sau din alte locuri, cu unele din inox. Totusi exista pe piata cateva solutii "minune" pentru o asa-zisa brunare la rece si un simplu search pe google va poate lamuri.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pe Internet circula multe variante de tratare a otelului sau anodizare pentru aluminiu. Multe sunt aberatii teoretice, iar din filmele postate lipsesc anumite secvente, acelea fiind etape din procesul tehnologic, in final nu iti iese nimic, pierzi timp si materiale! Piesa nu se coloreaza, sau culoarea se sterge cu carpa uscata!!! Lucrez pentru culoarea GALBEN -AURIU, inca nu reusesc...am probleme cu tiosulfatul de sodiul in reactie, culoarea nu se mentine pentru ca nu am stabilizatorul corect. Teoretic reactia imi iese pe hartie cu depunere de culoare, dar in practica o pierd... Maine incerc pentru ROSU, sper sa fac rost si de acid sulfuric concentrat !!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

am gasit acid la norauto,are concetratie de 38% e 19 ron un bidon de 1l.Eu am reusit sa nodizez aluminiu dar trebuie sa fac rost de culoare,am incercat cu pigment de lavabila,dar nu coloreaza.Maine vreau sa incerc cu vopsea de textile sa vedem ce iese

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt la otel pana acum, inca mai studiez si aici sa reusesc o culoare in afara de Negru. Pigmentul este foarte important, iar substantele de baza nu se mai gasesc, unele se dau numai la firme pe baza de autorizatie. H2SO4 nu am gasit concentrat in Targoviste, este numai diluat, adica electrolitul pentru acumulator. Caut si acid clorhidric(apa tare), vreau sa incerc si o alta varianta pe OTEL, greu de gasit??

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu inrosirea piesei si scufundarea in ulei nu te duci la diagrama fier-carbon si ajungi la alte chestii, respectiv modificarea proprietatilor piesei? Adica la majoritatea nu ar fi cine stie ce, dar suruburi importante nu le.as face asa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

modificarea proprietatilor piesei?

corect. se disctruge tratamentul termic al otelului.

pentru inegrirea otelului se foloseste clorura ferica sau otet cald. diferenta este de timp. timpii la clorura sunt de genul minutelor, la otet de ore.

atentie ca mananca si material. sa nu va treziti fara filet pe surub.

metode casnice la otel mai sunt si suc de rosii, portocale (am mai zis pe topicul celalalt).

despre alte culori nu cunosc asa ca nu imi dau cu parerea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Sulfuric concentrat am eu (99% parca), dar e greu cu transportul

2. Acidul clorhidic nu e "apa tare", nu faceti confuzie. "Apa tare" se zice la multe, la acid azotic concentrat, la clorura de zinc acida, unii berbeci chiar confunda "apa tare" cu "apa regala"...

3. Aveti mare grija cu procedeele de tratate termica a pieselor de moto, puteti scadea in indicele de rezistenta si o sa ramaneti cu piesa-n mana cand ti-e mai drag..Fereasca Domnul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cand am aplicat tratament termo-chimic, m-am referit la o incalzire a piesei din otel in intervalul 50-55 grdC, acesta este valoarea de lucru. In final nu se afecteaza cu nimic structura materialului, iar culoarea persista si sub actiunea agentilor chimici( Proba cu soda caustica in concentratie 20% timp de 30 min, culoare OK). La anodizare(aluminiu) in baia de electroliza temperatura trebuie sa fie constanta. Aici intervin mai multi factori in proces, totul trebuie sa fie controlat, aftfel culoarea nu se depune sau este neuniforma pe piesa de Al.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, mai sunt procedee, cateva folosite cu ceva timp in urma prin ''intreprinderile socialiste'', pentru ca si comunistii aveau suruburi si piese colorate! Am facut atelierul uzina chimica....vase de inox, plastic, 2 bai de electroliza, plita electrica, acizi, baze si culori, etc. Nu este simplu, dar nici imposibil..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

eu am reusit sa anodizez aluminiu si sa il colorez,dar trebuie sa fac rost de o vopsea mai buna(speciala pentru anodizare,am folosit vopsea pentru textile),dua ce am fiert piesa si am frecat cu partea aspra a buretului de vase s-a cam luat ,dar in rest imi pare ca arata bine,trebuie sa mai ma joc cu timpii si concetratiile.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce culoare ti-a rezultat? Trebuie sa scoti calitate si stabilitate a culorii " for ever". De ce crezi ca cei de la http://pro-bolt.com/ cer 7 euro pentru un surub de 5 mm colorat? Piesa colorata este montata pe motocicleta in contact cu agenti fizico-chimici( benzina, ulei, praf, variatii de temperatura, etc). Dupa ce finalizezi piesa trebuie sa o testezi, apoi o montezi pe motocicleta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Albastru,ca albastra era vopseaua,uite poze,prima e dupa ce am frecat piesa cu partea aspra de la un burete de vase


» Post actualizat in 14 Dec 2015 21:00

pentru otel ca si colorat in albastru am gasit asta:

Fier (sau otel) in albastru intens. In 300 ml de apa in fierbere dizolvati 45 g de hiposulfit de sodiu (sare de fixat fotografica) si 30 g de acetat de plumb. Cufundati obiectele in solutie (care fierbe) timp de 8-12 minute, dupa care frecati-le cu o carpa uscata si ungeti-le cu putina vaselina sau ulei mineral.

DEunde iau eu acetat de plumb,ca sare de fixat fotografia poate gasesc la magazinele foto


» Post actualizat in 14 Dec 2015 21:04

dupa o cercetare am vazut ca e o firma in bucuresti care are asa ceva

post-52345-0-56065900-1450126346_thumb.jpg

post-52345-0-18277300-1450126358_thumb.jpg

post-52345-0-19251100-1450126366_thumb.jpg

post-52345-0-59301300-1450126372_thumb.jpg

post-52345-0-58675400-1450126378_thumb.jpg

post-52345-0-16360800-1450126391_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Singura culoare care imi iese la otel este cea NEGRA, aceasta culoarea persista pe surub si in contact cu agentii chimici. Am incercat pentru rosu, galben si verde_ NU SE MENTINE, se sterge, nu mai vorbesc de contactul cu agentii chimici (soda caustica). Suruburile raman negre/otel, suporturile scaritelor pasager sunt de Al o sa le fac tot negre, iar scaritele pasager in auriu. Experiment incheiat la otel. O sa ma ocup de anodizarea aluminiului, unde sper sa gasesc substante de culoare care sa fie absorbite si mentinute de catre Al in conditii cheie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aici este problema..colorantul, trebuie gasita compozitia care sa adere la piesa. Ieri am citit un articol al unui englez in care spunea ca a reusit cu concentratia standard a electrolitului

pentru acumulator(1,28 gr/cmc), iar acesta se gaseste in comert.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • adidas changed the title to Electrochimie la otel

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...