Jump to content

Cota piston.


adidrg99
 Share

Recommended Posts

Salut am o honda crf250r 2007 și în primăvara as vrea sa schimb pistonul. Cum aflu ce cota îmi trebuie? Trebuie desfăcut motorul pentru a afla cota? Nu vreau sa îl desfac momentan pentru ca încă merge doar ca nu mai am aceeasi compresie și doar în primăvara as vrea sa îl schimb. Mersi. 

Link to comment
Share on other sites

In general se masoara cilindrul cu un micrometru de interior, la un atelier de planat chiulase auto. Aia au astfel de micrometru. Toleranta trebuie sa fie cam 0,04-0,05mm, maximum tolerantei ar fi 0,07mm. Deja la 0,07 ai compresie slaba.

Eu unul nu vad cum sa dai doar chiulasa jos, cum spune colegul, si sa te duci asa, cu motorul desfacut, la un atelier ca sa ti-l masoare. Strungarul ala nu are loc sa bage micrometrul, ii e incomod pentru o astfel de masuratoare de finete. Trebuie sa-i duci cilindrul demontat, ca sa-ti dea masuratori exacte. Si apoi comanzi pistonul potrivit masuratorilor, nu inainte, daca vrei sa iasa treaba buna.

 

Uite si aici, astia spun ca toleranta la EXCF-uri e tot 0,04mm conform cartii. CRF-ul e aceeasi mancare, acelasi principiu de functionare, aceleasi tolerante.

https://www.unimotors.ro/Kit-piston-KTM-EXC250-Racing-4T-06-13-SX-F250-06-12-7596-7996mm-Wossner_p_68066.html

 

P.S. Intereseaza-te din ce e cilindrul tau. La o ovalizare minima a cilindrului, poti pune doar un piston nou. La o ovalizare pronuntata, de peste 2-3 sutimi, trebuie clar refacut si cilindrul. Si la unele motoare se preteaza alezarea, cum spune colegul mai sus. Insa cele mai multe de enduro au cilindrul nicasilat. Nicasilul e f dur, dar casant, daca-l bagi la alezat distrugi cilindrul. In aceste cazuri trebuie trimis cilindrul la renicasilat, si asta dureaza (nu stiu de ateliere de renicasilat in Romania, totul se trimite in Germania-Austria).

Link to comment
Share on other sites

daca e nevoie de renicasilat , renunta , cilindru nou de crf nici nu e scump , n.ai ce sa trimiti la renicasilat , se cer preturi de 1800 lei pentru aceasta operatiune care include transportul tur retur , renikasilatu propriuzis si o taxa la firmele astea intermediare , oricum suma e enorma , se merita doar in cazul in care ai o motocicleta la care nu se mai gasesc cilindrii , nu e cazul tau .

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, mircea.cazachevici said:

Eu unul nu vad cum sa dai doar chiulasa jos ...

Cerinţa a fost de a afla cota, nu gradul de uzură al cilindrului, ovalitate, conicitate (în sutimi).

10 hours ago, adidrg99 said:

Cum aflu ce cota îmi trebuie?

Asta s-a întrebat, la asta am răspuns.

 

Standard e 77,95-77,98 mm (cu clase de toleranţă A - D) ... cota "zero".

Dar se găsesc şi pistoane pentru cote de reparaţie "Big Bore" ... la 79 mm (78+1) /256 cmc, 81 ... (78+3) /269 cmc.

Depinde de ce vrei.

https://www.campbellenterprises.com/honda/crf-250r-parts/cp-crf250r-piston-crf-250r-big-bore-kit.php

 

Adică, după demontarea chiulasei (cum am zis) poţi măsura diametrul cilindrului cu un şubler şi poţi afla cota.

Poate fi cota "zero" sau altceva în el, dacă nu eşti primul proprietar sau nu mai ştii cine /ce a lucrat pe acolo :D

Valabil şi la femei :crack:

Edited by patrick1
Link to comment
Share on other sites

Tocmai, ca aici nu ai dreptate. Nu se foloseste sublerul la masurarea cilindrului pentru ca un subler are limbile alea ce se pozitioneaza pe interiorul cilindrului  perfect drepte. Adica zona de uzura la un cilindru e cea pe care freaca segmentii. Tu daca bagi sublerul pe deasupra, reusesti sa masori doar partea superioara a cilindrului, adica aia 2-3 mm pe care nu freaca segmentii. Acolo clar iti va da masuratoarea cum ca ai cilindrul la cota A.

Pentru astfel de masuratori se foloseste micrometrul de interior. Crede-ma sunt la al 4-lea piston schimbat de mine personal, intotdeauna am mers inainte la masurat cilindrul cu micrometrul si am stiut exact si ovalizarea, si ce piston sa pun urmatorul. 

 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, mircea.cazachevici said:

un subler are limbile alea ce se pozitioneaza pe interiorul cilindrului  perfect drepte

OIP.thumb.jpg.b590d7e3ccb1937db8dbdd847fa4f863.jpg

Aşa?

5786706607865856_e090_a000_final_t1611222927990_1_1200_800_fit.thumb.png.ce56dce0903e9c1cf883af33e449f456.png

:D

12 minutes ago, mircea.cazachevici said:

reusesti sa masori doar partea superioara a cilindrului, adica aia 2-3 mm pe care nu freaca segmentii.

Numai dacă "şublerul" tău e unul chinezesc (fără degajări).

Link to comment
Share on other sites

patrick , stai jos , esti praf rau , se foloseste subler de interior si se masoara in 3 puncte , se calculeaza pe urma . ce cacao sa masori tu cu ala la mijlocul cilindrului unde apare ovalizarea , fix pix .

 

gasesti clipuri la greu despre cum masori , unde masori si cum calculezi .

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, 3dfx said:

esti praf rau

Dacă foloseşti şi tu şublere d'astea chinezeşti ...

341064_02_mig_750_480_fit.thumb.png.af6062381b10d49113336b3b09010cf0.png

atunci e mai bine să descoperi cota de reparaţie  cu micrometrul de interior.

Sau cota 1.400 (Sinaia):crack:

 

7 minutes ago, 3dfx said:

la mijlocul cilindrului unde apare ovalizarea

Ember!

Ovalizarea şi uzura maximă apar la un motor în zona de presiune maximă (şi foc) a segmenţilor (sus) unde apare şi un prag, niciodată nu apare la mijlocul cilindrului  (ca la compresoare de frigider) :)

 

Nah' ... tu poţi (dacă doreşti) să măsori şi la mijlocul cilindrului, sau şi la mijlocul pistonului, dar la motoarele tale, fără să le strici pe ale altora sau să îi "înveţi" cum să şi le strice după metodele tale "metrologice".

De acord?

 

Am scris "Ember" pentru că la unii "mijlocul" cilindrului este pe lungime (axial, pe generatoare) iar la alţii pe diametru (radial). Chestiune de limbi perpendiculare :crack: 

Link to comment
Share on other sites

uuuuu , e grav la tine . deci uzura apare sus unde defapt segmentii nici nu ajung , e groasa rau mecanica ta .

un lucru nu pricep , in fata evidentei , de ce insisti in prostie , asta nu pot pricepe . toti mecanicii e nebuni si defapt tu ai secretul absolut . nu te pune putin pe ganduri ?

Link to comment
Share on other sites

Nenea patrick, problema e ca tu stii multe si poate reusesti sa faci o masuratoare corecta cu un subler de buna calitate. Insa cine intreaba pe topicurile astea cate ceva, gen cum se determina cota pistonului, aproape sigur nu va putea sa faca asta cu cine stie ce subler are el. Daca omul a intrebat daca trebuie sa desfaca motorul ca sa afle cota, eu banuiesc ca e in stare sa desfaca motorul, eventual sa il si puna inapoi, si cam atat. Masuratoarea trebuie sa o faca cineva cu experienta si cu scule.

 

Am mai vazut eu si topicul ala cu honda XR ce nu merge bine. L-ati invatat pe om cum sa masoare carburatoare, jiglere, aprinderi, etc. Laudabil, insa omul a ajuns sa dea 2500 lei pe un carburator nou, si sa vada ca nu e de fapt de la carburator, ca l-a cumparat degeaba.

 

Parerea mea: da-i omului informatia de care are el nevoie ca sa-si rezolve problemele in limita aptitudinilor lui. Cand isi depaseste aptitudinile, trimite-l la mecanic. Iese mai ieftin cu un mecanic bun decat cu investitii in piese noi, scule noi, etc.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, mircea.cazachevici said:

Laudabil, insa omul a ajuns sa dea 2500 lei pe un carburator nou, si sa vada ca nu e de fapt de la carburator, ca l-a cumparat degeaba.

Pe acel topic, omul avea ideea fixă din start de a înlocui un carburator Keihin (bun) cu un carburator Mikuni.

Indiferent de adevărul tehnic, şi doar după impresia lui "artistică" că dacă un motor nu se poate accelera e problemă din carburator (şi numai din carburator).

Motorul lui, carburatorul lui, banii lui. Eu i-am spus că poate fi aprinderea defectă (generatorul de 200Vac) dar el tot şi tot pe fixul lui cu carburatorul.

Ce să-i fac? Nu poţi ajuta orice nebun din rătăcirile lui, pentru că nici nu ştii (de la început) că e nebun.

Trebuie o vreme ... :)

 

 

A şi măsurat rezistivitatea bobinei generator de alimentare /aprindere, de 3-4 ori mai mare decât normal (>850 Ohm), i-am scris că e defectă dar degeaba, el voia şi voia şi voia alt carburator (Mikuni) că aşa a auzit /văzut el pe net.

 

Nah' ... dacă (majoritatea) nu şi-ar strica şi motocicletele s-ar opri economia, statul nu ar mai percepe taxe (TVA, vamale, ar dispare contabilii şi miliţienii, etc. :crack:

băncile, creditele, politicienii şi vaccinurile obligatorii).

Adică jaleee!

Link to comment
Share on other sites

1 oră în urmă, 3dfx a spus:

patrick , stai jos , esti praf rau , se foloseste subler de interior si se masoara in 3 puncte , se calculeaza pe urma . ce cacao sa masori tu cu ala la mijlocul cilindrului unde apare ovalizarea , fix pix .

 

gasesti clipuri la greu despre cum masori , unde masori si cum calculezi .

Zici de șubler de interior și pui exemplu cu comparator de alezaje! 🤦‍♂️ Care de fapt e scula potrivită pt a măsura cilindri (împreună cu un micrometru cu care îl calibrezi). 

Dar cu șublerul poți afla cota la care este prelucrat cilindrul, măsurând chiar acolo sus unde nu se uzează! Nu vei putea ști însă dacă se poate prelucra la următoarea cotă și va ieși curat până nu bagi comparatorul. Măsurătorile se fac în general la 3 niveluri și pe 2 axe perpendiculare între ele, respectiv pe direcția bolțului și la 90° pe ea. 

Link to comment
Share on other sites

termina mai cu mecanica asta romaneasca , am avut un cilindru de yamaha yz 250 , sus statea fix pistonul la mijloc misca fusta pistonului in laterale juca lambada , pe unde sa fii masurat cotele prin porturi ? , ce tot o tineti cu sublerul clasic , ma mir ca nu v.au descoperit astia din F1 la cat de buni sunteti .

cred ca mai clar de atata nu se poate atunci cand sustin achizitionarea oricarei motociclete doar Vest , sa te feresti de astea din Romania mai ceva ca dracu de tamaie , facute in beci de mecanici de facebook

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, 3dfx said:

sus statea fix pistonul la mijloc misca fusta pistonului in laterale juca lambada

Nah' ... pistonul tău (anormal) o fi avut sus şi ceva segmenţi de stătea fix.

Dacă i-ar fi pus idioţii ăştia de ingineri ceva segmenţi şi pe fustă - nu ar mai fi jucat lambada la mijloc.

Nu te-ai gândit să pui? :crack: Un strungar bun te rezolvă.

 

La mijloc de codru des
Toate păsările ies,
Din huceag de aluniş,
La voiosul luminiş,
Luminiş de lângă baltă,

...

Link to comment
Share on other sites

Acum 17 ore, adidrg99 a spus:

Salut am o honda crf250r 2007 și în primăvara as vrea sa schimb pistonul. Cum aflu ce cota îmi trebuie? Trebuie desfăcut motorul pentru a afla cota? Nu vreau sa îl desfac momentan pentru ca încă merge doar ca nu mai am aceeasi compresie și doar în primăvara as vrea sa îl schimb. Mersi. 

Se masoara cu un calibru telescopic si cu micrometrul. https://ro.raptorsupplies.com/pd/mitutoyo/155-907 asta e calibrul. https://www.triton.com.ro/produs/344882-micrometru-de-exterior-150-175-mm-insize asta e micrometrul.

Cu sublerul, poate doar daca dai 500de euro pe un Mitutoyo... si tot iti trebuie calibru, ca nu ajunge sublerul la jumatea cilindrului.

Cu sublerusl de 39,99lei de la dedeman, masori asa...plus, minus o zecime :) la un gard, un lant de caine...

Cel mai probabil, daca ai pus intrebarea de mai sus, nici nu are sens sa incerci tu asa ceva :) 

Du mobra la mecanic si iesi mai ieftin si mai sigur.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, cinezicealae said:

 

Total aiurea, ca de obicei!

Cu şublerul obţii diametrul cilindrului actual (probabil 78mm dacă este la cota "zero") şi aflii asta demontând doar chiulasa. Nu micrometre de interior şi alte prostii de atelier specializat.

Oricum, următoarea cotă de reparaţie este 79mm (+1). Nu se uzează cilindrul atât de mult (peste 0,5mm /rază) decât dacă s-a spart ceva (cu zgârieturi adânci).

Sau înlocuieşti cilindrul cu altul nou (sau reparat prin depunere de nicasil şi prelucrare ulterioară înapoi la cota "zero"). Sau cu Big Bore şi pistoanele aferente.

 

Edited by patrick1
Link to comment
Share on other sites

Acum 18 ore, patrick1 a spus:

Cu şublerul obţii diametrul cilindrului actual (probabil 78mm dacă este la cota "zero") şi aflii asta demontând doar chiulasa. Nu micrometre de interior şi alte prostii de atelier specializat.

Oricum, următoarea cotă de reparaţie este 79mm (+1). Nu se uzează cilindrul atât de mult (peste 0,5mm /rază) decât dacă s-a spart ceva (cu zgârieturi adânci).

 

 

 

Confunzi cota pistonului cu cota cilindrului.

La o cota a cilindrului de 78.00mm, poti lua cote diferite ale pistonului, A, B, C, D, in functie de uzula cilindrului. Iar acea uzura se determina cu acele "alte prostii de atelier specializat". Dupa ce treci de cota D a pistonului, atunci vezi daca te duci pe alezare spre big-bore sau spre cumpararea unui cilindru nou.

 

Parerea mea ramane: nu mai da sfaturi necunoscatorilor, ca te incurci chiar tu in propriile sfaturi. Acum zici bine, mai incolo uiti ce ai spus si sustii altceva, si mai rau ii incurci.

 

Initiator, daca vrei sa rezolvi tu singur, presupunand ca stii cum sa iti demontezi singur cilindrul, solutia e sa il dai jos si sa te duci la un atelier specializat pentru masuratoare. Atunci stii sigur ce cota ai de cumparat.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, ENEOS said:

Eu știu că alea (A, B, C samd) sunt CLASE, nu cote! Adică la cota 0 poți avea mai multe clase în plaje determinate de miimi de mm. 

Corect!

Sunt clase de toleranţă în cadrul aceleiaşi cote, diferă cu o sutime între ele. Asta la orice motor.

20 minutes ago, mircea.cazachevici said:

Confunzi cota pistonului cu cota cilindrului.

La o cota a cilindrului de 78.00mm, poti lua cote diferite ale pistonului, A, B, C, D, in functie de uzula cilindrului.

Nu confund nimic!

Tu confunzi o clasa de toleranţă (în cadrul aceleiaşi cote de reparaţie, sutimi de mm) cu o cota de reparaţie ("cuantizată" cu trepte de 0,25mm sau 0,50mm, pe diametru = "alezaj").

Între sutimi de mm şi zeci de sutimi de mm este oarece diferenţă de ordin de mărime, imperceptibilă unora.

Chestiune de clase  🤣 nu de cote (ale tale).

 

Vezi să nu începi să te asemeni cu pinnochio (din mecanizarea agriculturii).

Că tocmai în perioada asta aniversăm scăparea de cizmari şi florărese  :crack:

 

Sau doar mi s-a părut?

@ENEOS abaterile (în subiect la pistoane /cilindrii) în clasa de toleranţă sunt însă de sutimi de mm (nu de miimi de mm = microni), adică de zece ori mai grosiere. Pentru că deşi unealta de măsură mecanică se numeşte "micrometru" ... ea nu măsoară microni ci doar zeci de microni (valabil şi la ceasul comparator +/- 0,01 mm).

Denumirea de "micrometru" este o mică "păcăleală" pentru neavizaţi.

Dilatările şi contractările de material cu temperatura la care se face măsurătoarea sunt de ordinul micronilor (miimi de mm). :D

 

 

https://crfsonly.com/forum/viewtopic.php?t=38273

[Is it correct that 2004+5 have std.77.95 and 2006 - 2009 have 77.96 for the piston.(why this different, if it correct)
I am looking on wossner piston and they have piston from 77.95 - 77.98 and I think to go .01 or .02 up in size, because my cylinder have many hours]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...