Sari la conținut

mihaio07

Super Membru
  • Număr conținut

    1.792
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de mihaio07

  1. Ce scrie acolo de 70000 rambos (9k eur) e costul bateriei pe care nu il mai platesti cand cumperi masina. Abonamentul lunar e pe la 120 euro. De cealalta parte, Elon cel s3xy anunta in toamna ca Tesla are de gand sa integreze bateria in sasiu.
  2. Mie nu mi se par misto nici ca masini de oras. In orase, cel putin in Europa de Vest, exista deja solutii mai bune decat masina la capitolul deplasare. In loc sa se profite de eliminarea masinilor pe benzina / diesel pentru a reorganiza layout-ul orasului: cartiere mixte birouri / rezidentiale, trotuare mai mari, zone pietonale mai multe, piste de scutere si biciclete, transport in comun, se pedaleaza tare cu masini electrice. Care inseamna trafic, locuri de parcare si ineficienta, ca una e sa mearga 20 de oameni cu 20 Tesle vs 20 de oameni cu 1 troleibuz. Mi se pare inadmisibil sa vad prin Europa de Vest autobuze si microbuze diesel vechi de 10-20 de ani care merg cot la cot prin oras cu masini electrice subventionate de stat. Clientela tinta a fost formata de oamenii din State, care fac naveta 2 + 2 = 4 ore pe zi, cate unul in masina. Solutia evidenta? Nu planificare urbana, nu tren, nu autobuz, nu transport in comun, ci masina electrica. Cat despre exemplul tau, telefoanele Android nu au fost niciodata subventionate de stat si telefoanele Nokia nu au fost niciodata "descurajate" sau interzise prin lege, motiv pentru care exista si acum. Dar da, e de porc ca telefonul modern cu ditamai bateria are autonomie de 1 zi, maxim 2, cu tot avansul tehnologic. Insa alternativele exista: telefoane mai mici, cu ecrane de rezolutie mai mica, curatate de molozware, tin sensibil mai mult.
  3. Ar fi fost bun Belbodul OG, ca mai stia chestii si ne mai lamurea una alta. Eu unul sunt curios cum e afectata eficienta masinii electrice care nu are cutie de viteze. Am gasit prea putine informatii pana acum. Doar ca motorul electric ar avea randamentul maxim in sarcina de 60-80%. Ori cand ai o singura treapta, asta se suprapune peste o plaja destul de ingusta de viteza. Si in sarcina de peste 80%, nu am gasit pe nicaieri cu cat scade eficienta. Graficul asta e de la biciclete electrice, dar ar explica multe: Am scris mai sus ca la Model S e vorba de 1/3 din valoarea de nou, nu 1/2. Model S are doar 7-8 ani vechime, deci inca nu sunt destule date despre ce inseamna inlocuitul bateriei, iar de Model 3 nu mai zic. Nissan Leaf in schimb, e printre noi de vreo 10 ani. Si sunt destule exemple de schimbat bateria pe bani multi. Canada, 15k CAD https://www.cbc.ca/news/business/nissan-leaf-electric-vehicle-new-battery-1.5769998 Portugalia, 17k EUR https://insideevs.com/news/453505/high-prices-leaf-battery-packs-off-gridders/ Australia, 33k AUD (22k USD) https://www.teslarati.com/tesla-model-3-nissan-leaf-owner-faulty-battery-nightmare/ Problema e ca bateriile astea au fost subventionate de producator, cel putin la Leaf. In teorie costau 5k, in practica fie nu se gaseau, fie costau triplu. La Tesla, deja a inceput lumea sa maraie ca nu poti schimba nimic la service-uri terte si esti legat de ei, ca de Apple. E o metafora aia cu aruncatul la gunoi in 5 ani. Dar daca Tesla se hotaraste ca nu mai vrea sa subventioneze baterii, sau ca vrea sa "incurajeze" cumparatul de masini noi, se mai schimba datele problemei. Iar daca UE descopera ca prin Congo (DRC) copii de 7-8 ani sapa cu mainile goale dupa Litiu si Cobalt, poate ne trezim cu "BatteryGate" si embargou pe baterii.
  4. Nu am condus, pentru ca nu ma intereseaza. In oras merg putin spre deloc cu masina. Prefer scuter sau trotineta, unde car dupa mine doar 10-20kg de baterii. Iar pe autostrada, pe serpentine si pe offroad, o masina electrica, de aproape 2 tone, si cu o singura pedala, nu e ce trebuie. Fa-ti putin temele inainte sa ii acuzi pe altii ca nu stiu cum functioneaza economia. Tesla Model S in Europa incepea de la 80k euro in 2012-2013. Si ajungea la 100, chiar 120k, in functie de model si optiuni. 90k euro in 2012 inseamna 97k in 2020, ca tot stii cum functioneaza economia. Deci 1/3 din pretul initial, nu 1/2. Aoleu bre, mea culpa. Acum vad ca am scris "e mai scump sa cumperi si sa detii o masina electrica decat o masina similara pe benzina". Nu asta am vrut sa zic, in mod evident, ci invers, dupa cum reiese din al doilea paragraf. Dar da, am vorbit cu cativa norvegieni, fata in fata si pe persoana fizica, si toti mi-au confirmat ca si-au luat electrice fiindca e mai ieftin si la achizitie, si la exploatare. Bag de seama ca nu ai stat prea mult prin Norvegia. Iti fac eu o lista scurta cu regrete, daca imi permiti putin offtopic. - faptul ca se intuneca la ora 3 toamna si primavara - faptul ca au limite de viteza de 50 si 80 peste tot, si incep sa te arda de la +5kmh peste limita - faptul ca e frig si nasol 9 luni pe an Plin de turisti de luna august care au impresia ca in Norvegia e misto tare. Si inca ceva, daca ai impresia ca bogatia norvegienilor nu are treaba cu petrolul ala. Afla ca in 1970, GDP per capita era pe la 3000$. Apoi au descoperit petrol in Marea Nordului, si pana in 1980, deci in 10 ani, GDP per capita ajunsese 15000$, deci 500% crestere in 10 ani. Si nu pentru ca si-au dat singuri salarii mari.
  5. Cred ca amestecam putin modelele. Model 3 a aparut abia in 2018, deci alea care sunt la vanzare SH sunt cvasi-noi. La Model S, acolo da se poate vorbi de masini cu peste 5-6 ani vechime si km multi. Care costa SH tot vreo 30 de mii. Si pe care nu prea se imbulzeste lumea sa le cumpere.
  6. Pai aia e, masina electrica nu avanseaza pe meritele proprii, care clar exista, nu zic nu. Avanseaza si castiga adoptie pentru ca intervine statul cu ambele maini, asa cum bine ai observat si tu. Subventii, reduceri de impozite, scutiri de taxe de drum, de pod, etc. Si de cealalta parte, interdictii peste interdictii. O fi buna abordarea asta? Vom vedea in cativa ani. In Norvegia e mai scump sa cumperi si sa detii o masina electrica decat o masina similara pe benzina. De aia isi ia toata lumea electrice pe acolo, chiar daca jumate din an temperaturile sunt sub -20 de grade.
  7. Asta e un argument subtire de tot. Am mers in destule masini electrice, cu troleul, cu tramvaiul, cu metroul. Cu bicicleta electrica. Am facut commuting cu tot felul de scutere electrice. S-ar putea mai multi km decat becul cu cotetul lui. Si m-am lovit de multe dintre problemele pe care le-am mentionat. Cele mai grave fiind pierderea capacitatii bateriei in timp. Si eficienta de 3-4 ori mai proasta in sarcina mare (viteza maxima, deal). Ce crezi ca o sa descopar care sa imi schimbe parerea daca ma pun la volanul a 2 tone de baterii? https://www.theguardian.com/environment/2015/sep/22/the-rise-diesel-in-europe-impact-on-health-pollution Volkswagen’s rigging of emissions tests for diesel cars comes after nearly 20 years of the technology being incentivised in Europe in the knowledge that its adoption would reduce global warming emissions but lead to thousands of extra deaths from increased levels of toxic gases. Japanese and American car makers backed research into hybrid and electric cars, but the European commission was lobbied strongly by big German car makers BMW, Volkswagen and Daimler, to incentivise diesel. A switch to diesel was said by the industry to be a cheap and fast way to reduce the carbon emissions that drive climate change. Daca era pe baza de economie la buzunar, nu se dadeau subventii de la stat.
  8. Si de ce mi-l arati? Ai nevoie de aprobarea mea? Buyer's remorse? Poate ai sa descoperi ca aberatiile alea repetitive si "partial adevarate" se aplica si la cotetul tau. Sa ne tii la curent. Noroc cu Nederlandezii ca ti-au limitat ocazia de a testa consumul la peste 100km/h. Daca nu ma insel, si promovarea masinilor diesel a avut la baza tot argumentul "eco". Acum vreo 15 ani, cand "eco" insemna emisii CO2 si incalzire globala, si VW pedala din greu cu motorul diesel pe toate liniile. Intre timp s-a descoperit ca mai sunt si alte emisii in afara de CO2, dar a fost o perioada cand in anumite tari gen Spania primeai subventie de la stat sa iti cumperi diesel in loc de benzina.
  9. 1. Nu as pune prea mare pret pe ce declara Tesla in materie de autonomie. Orice update de software poate sa reduca puterea masinii si sa mascheze degradarea bateriei. Iar atunci cand folosesti bateria doar intre 20% si 80%, din start vorbim de 60% din autonomia declarata de producator. 3. Uite aici niste masuratori care dau pana la -40% autonomie pe frig, atunci cand pornesti si caldura. https://apnews.com/article/04029bd1e0a94cd59ff9540a398c12d1#:~:text=DETROIT (AP) — Cold temperatures,as much as the cold. Si ca o mentiune, vis-a-vis de cat de onesti sunt astia de la Tesla: In a statement, Tesla disputed the AAA results. The company said that based on data collected from its cars on the road, “the average Model S customer doesn’t experience anywhere near that decrease in range.” The company said the range dropped by roughly 1 percent at 95 degrees, but it would not release a percentage for cold weather. Or fi uitat. 4. Toate numerele si toate masuratorile pe care le-am vazut arata ca motorul electric scaleaza mai prost decat motorul termic cand e vorba de dat talpa. Fie ca e vorba de urcat la deal, de mers cu viteza mare sau de accelerat brusc. Graficul de mai sus cu consumul la o anumita viteza mi se pare cel mai relevant. Nici un motor termic nu o sa consume de 3 ori mai mult la 140km/h ca la 100km/h. O arunci in momentul in care nu mai este economic sa o repari. Cand reparatia, i.e. inlocuirea bateriei costa cat valoarea masinii in sine. Acum ceva timp umblau tot felul de articole cu costul inlocuirii bateriilor de Nissan Leaf, si se vehiculau sume de la 10k pana la 30k (inclusiv manopera) pentru niste masini a caror valoare pe piata SH era 12-14k. https://insideevs.com/news/379055/nissan-30000-euros-leaf-battery/ In two years, his car had considerable battery degradation. He claims he used to be able to travel 210 km with one charge, and now all he gets is 60 km. On June 12, he ordered a new battery pack for €9,220. Graficele pe care le-am postat masurau "puterea consumata la viteza constanta" si apareau KW pe axa Y. In rest, am adus in discutie puterea maxima pentru ca o masina electrica condusa in regim "talpa grea" consuma cam de 10 ori mai mult decat consumul mediu, in timp ce una pe benzina consuma cam de 2 ori mai mult decat consumul mediu. Nu stiu ce cotet imi arati aici. E al tau? E scump? Ar trebui sa fiu impresionat? Nu e vorba de consumuri mari la demaraj, ci si consumuri mari la viteze mari: Imi imaginez ca asta se "datoreaza" intr-o oarecare masura si lipsei de cutie de viteze. Care lipseste nu pentru ca e complet inutila, ci pentru ca e mai ieftin asa. Uite aici o factura pe persoana fizica pentru inlocuirea bateriei la un Model 3 in California. 13500$ bateria, 16000$ cu manopera inclusa. Daca nu ma insel, pretul de nou in state pleaca de 35000. Pretul mediu la SH, cam tot pe acolo. Deci, chiar si cu preturile umflate de la SH, reparatia costa cat jumate din masina. Deci ce faci in situatia asta? Platesti reparatia? O dai pe nimic si iei alta? Tragi de cu 50% baterie pe care trebuie sa o tii intre 20% si 80% sa nu moara de tot?
  10. Am computer de bord la un cotet de 1.6 benzina transpirat. Consum mediu 8 la suta. Niciodata nu am vazut consum instantaneu mai mare de 30, deci 4x. In exemplul cu Tesla, consumul mediu era 20 KW si consumul instantaneu de 500 KW, ceea ce inseamna 25x. Consumul instantaneu la 100 km/h e cam 7, iar la 140 km/h cam 10, deci +50%. In exemplul cu Tesla, e vorba de 15 KW vs 40 KW, deci +250%. Nu degeaba o masina electrica dusa pe circuit ramane fara zeama dupa 2-3 lap-uri. La un Volkswagen ID.R, bateria tine fix cat un lap de Nordschleife. Asta unu la mana. Doi la mana, ti se pare normal si eco ca o masina eletrica sa tina doar 5 ani? Si apoi sa fie buna de aruncat? Mie nu mi se pare, indiferent de cost. Sau astia cu EV sunt generatia 2.0 de posesori de BMW 1200 GS, pentru care toti sunt hateri pentru ca nu isi permit? Trei la mana, fast charging-ul e daunator oricarei baterii Li-ion. O masina incarcata doar de la supercharger va face bateria pilaf mult mai repede decat una incarcata incet de la priza.
  11. Revenind ontopic, sa imi spun si eu of-ul cu privire la viitorul electric. Masina electrica nu am avut, dar cu baterii Li-Ion m-am tot intalnit. Si cam toate problemele se regasesc si la masini. 1. Capacitate utila de doar 60%. Daca vrei sa prelungesti viata bateriei, trebuie sa nu o lasi sa scada sub 20% si sa nu o incarci peste 80%. 2. Scaderea capacitatii in timp. Intre 5% si 10% pe an. Asta inseamna ca dupa 5 ani, ramai cu 77%, respectiv 59% capacitate maxima. 3. Scaderea capacitatii la temperaturi joase. Aici, consensul pare sa fie -20% atunci cand temperaturile ajung pe la -5 -10 grade celsius. 4. Scaderea capacitatii la descarcare rapida. La masini, se aplica si la viteza "mare" si la acceleratie blana. https://cleantechnica.com/2018/07/15/tesla-range-plotted-relative-to-speed-temperature-graphs/ Model S, putere consumata la 64km/h: 10 KW. La 130km/h: 30 KW. La 160kmh, se termina graficul, dar bate spre 45 KW. https://youtu.be/t7xKWGzLjlo?t=292 Putere maxima consumata in "Ludacris" mode: 500 KW Cand se combina toate astea, ajungi la concluzia ca poti merge doar cu masina in priza. Autonomia aia data de fabricant e o poveste care nu are treaba cu realitatea.
  12. Daca tin bine minte, la Long Way Round au optat initial pentru KTM, " but KTM ultimately declined to provide them with promotional bikes out of concern that the team might fail." Ca s-a dovedit ulterior o reclama buna pentru BMW, e alta poveste. La iteratia asta, pare ca au o agenda clara.
  13. Pare ca e reclama la mobre electrice, reclama la Harley, reclama la Rivian, reclama la masini electrice. Si eu nu prea obisnuiesc sa ma uit la reclame.
  14. Eu nu m-am uitat. Dar sunt curios ce autonomie medie au avut, fata de cea nominala. Ca ma astept ca la deal / pe offroad / pe frig / la viteza mare, autonomia reala sa nu aiba treaba cu aia din carte. Si mai sunt curios daca au avut generator la indemana prin masinile de asistenta.
  15. Am corectat mai sus. Ma refeream la urcarea din Cheia spre Tabla Butii. Din Slon parca e 100% pietruit, destul de lat si pante destul de line.
  16. Putem sa mutam discutia despre redneck machines pe topicul original si de mare angajament. Acolo offtopicul e binevenit. Dar ontopic, vreau sa vad de unde cumpar Jimny cu 1400 de lei. Cat despre tampenia cu masina pornita, ideea in sine nu e tampita, dar executia poate fi. Daca nu tii cont, de exemplu, de directie, de viteza, de panta, de distanta pana la stalp. Am fost acum 2 ani cu masina, dar era iarna si nu am ajuns pana la capat. Cu mobra am fost mai demult, dar asa tin minte, ca era piatra pana la golul alpin. Parca fix inainte de iesirea din padure era o panta mai nasoala si mai fara piatra. Dar as zice ca este mai lejera decat urcarea aia de la Slon - Tabla Butii. Si la o adica, ai copaci sa te troliezi. Dar odata ajuns in golul alpin, se complica lucrurile, ca drumul e de pamant si are pe alocuri panta laterala. Corectie: urcarea nasoala la care ma refer era din Cheia spre Tabla Butii. Drumul Slon - Tabla Butii e mai lejer decat Lacul Vulturilor.
  17. Din Chiojdu sau din Lunca Jaristei. Pe ambele variante, drumul e pietruit pana la iesirea din padure. Iar pe platou acolo, daca e ud, nu m-as incumeta cu 2wd. @john17 Astea americane. Fermierul Krebbs, mai tii minte? Cu automata fara reductor nu prea ai ce cauta pe offroad.
  18. Intr-a 1-a si cu reductorul cuplat, nu prea are timp sa fuga. Acuma, daca e la vale si e in buza rapei, se numeste lucru manual.
  19. Vreo 10 - 15kg, dar nu prea il tii in brate. Tragi 1 m in 5 minute poate, depinde de conditie fizica. De cele mai multe ori, 1-2 metri e fix cat iti trebuie sa iesi din rahan. La masina automata, poti sa o lasi in drive, si te mai ajuta si rotile. Clar nu poti sa te arunci unde e rahanu mai mare si sa te troliezi din 30 in 30m, cum am mai vazut eu pe la astia profi. Dar nici nu ramai blocat aiurea fiindca nu ai troliu in spate, fiindca s-a rupt cablul / telecomanda sau fiindca ai ramas fara baterie. Cum am mai vazut eu pe la astia profi. Spatiul e intr-adevar o problema la Jimny, dar ar fi loc intre scaunele din fata si cele din spate. Cu cablul e mai complicat, eu am luat initial de 30m, dar apoi am mai taiat din el, si completez cu sufe. Nu prea am patit sa fie nevoie sa trag mai mult de 2 lungimi de masina o data, in regim de enduro-touring.
  20. Recomand troliu manual (tirfor). 20-30m de cablu, doua sufe de 9m, o sufa de copac de 3m, 2-3 ocheti si acoperi 90% din situatii, chiar daca esti singur. Portabil, fiabil si ieftin. Poti sa il folosesti in fata, in spate, pe lateral, poti sa urci si masina in copac fara cine stie ce efort fizic. Eu am luat asa ceva, pe la 1000 lei acum vreo 3 ani. https://proflexbrasov.ro/wp-content/uploads/2017/01/PRO-AL-Troliu-Manual-cu-Cablu-Tirfor.jpg
  21. Inca o chestie pe care am observat-o, tot asa, semi-empiric, e ca la telefoane dual-sim cu ambele cartele inauntru, semnalul e vizibil mai prost la cartela principala. E de la telefon sau e de asteptat?
  22. Parca am citit mai demult ca Digi foloseste tot antenele de la Vodafone. Cum de are semnal mai bun atunci?
  23. Cred ca ai dreptate. Tocmai ma uitat aici la cateva zone de interes: https://www.aisemnal.ro/home Si intr-adevar pare ca Vodafone sta mai prost fata de restul. Iar Telekom pare ca are acoperirea cea mai buna 4G. Legat de experimentul meu de mai sus, am sunat sa confirm si am aflat ca Huawei-ul ala era de fapt Digi, nu Vodafone :))
  24. Am o problema cu semnalul Vodafone cand ajung prin locuri mai putin circulate. Inclusiv prin Bucuresti, de multe ori ma trezesc cu -80 sau chiar -90 dbm. Asta inseamna cam 3 linii, dar vad in aplicatii de profil cum telefonul tot sare de la un turn la altul, consumand si baterie aiurea. Initial am crezut ca e vina setarilor (APN), apoi a telefonului, apoi a cartelei. Le-am eliminat rand pe rand si am ajuns la concluzia (provizorie) ca ar fi de la ei, de la Vodafone. Pur si simplu au ceva setari de quality of service sa prioritizeze pe cei cu abonament in detrimentul celor cu cartela. Ultimul experiment, undeva pe malul Dunarii, 3 telefoane Vodafone: Sony cartela, Samsung cartela, Huawei abonament. Semnal: -110 dbm 3G (0 linii), -100 dbm 3G (o linie), -90dbm 4G (3 linii). S-a mai confruntat cineva cu probleme de genul? Care ar fi cea mai buna solutie pentru acoperire 3G cat mai mare in tara?
  25. Ca reprezentanti ai categoriei 2t, ar mai fi: Aprilia RS 250 Honda CR 500
×
×
  • Creează nouă...