Sari la conținut

vene

Membru
  • Număr conținut

    276
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de vene

  1. vene

    Voshod

    Asa arata si al meu, acum arata deja cu suncile de 128.5 ca sa intre in carterele cu 130. Altfel restul pare la fel (si cursa sper sa fie identica, daca nu, asta e, l-am stricat ca si asa nu-l foloseam! Multumesc! Interesant ca la un motor mai mic si teoretic mai turat sa ai un ambielaj cu contragreutati mai mari! Au ambele 58 cursa.
  2. vene

    Voshod

    O intrebare! Am un ambielaj ce l-am pastrat ca fiind de Voshod, dar acum am constatat ca are "suncile" cu diametrul de 130mm, iar la Voshod sunt de 120mm, in rest axele-palier sunt la fel (atat spre dinam cat si spre ambreiaj sunt la fel si ca diametre si ca lungime). Gandind de la ce ar putea fi m-am gandit la CZ. Jawa, dar .ceva tot nu iese, ca are pana la dinam iar la CZ- era stift, dar nu stiu si la generatiile mai vechi. De ce ar mai putea fi?- deci diametrul 20 la arbore-palier, diametrul de 14mm la bolt-biela, sunci de 130mm.
  3. Poate o sa-ti dea Lolo motorul cu o toba (si cu toba) ce i l-am trimis si a uitat sa-l plateasca! Daca ti-l da tie, pentru tine o sa-l consider cadoul din partea mea! (Acum de aproape 2 ani de cand l-a "cumparat gratis" si la el l-am trecut la "fie primit", ca mi-am cam pierdut speranta ca voi mai primi banii! Cam asa e comertul intre iubitorii de motociclete la noi!).
  4. Salut, Acele puncte au un profil "diamant", -ca o piramida egipteana, -sunt solutia pentru a pastra planeitatea pieselor din tabla relativ subtire dupa stantare. Acest procedeu o sa-l vedeti si la alte piese (de ex. in ceasurile de masa la placile mari ale mecanismului. Probabil ca daca refaci acele placute vei folosi ca tehnologie frezarea in pachet, in acest caz poate nu se vor deforma dupa eliberare, dar in general datorita directiei de tragere a tablei exista aceasta tendinta ca sa se faca "barca" - in functionare se incalzesc. Oricum ca sa le realizezi ai nevoie de o scula asezata pe o presa, doar asa, punctare aleatorie nu stiu daca este acelasi lucru, poti sa incerci si apoi sa le mai faci o "curatire" pe rectificare, cat mai fin sa nu le incalzesti.
  5. Aceasta este a lui Alin si arata chiar bine! Se poate face frumoasa! Mai ar fi nevoie la prima vedere de buson rezervor, manete (originale au fost cu manete din aAluminiu cu colier din Zamac, colierele originale au cam cedat). Acum Alin sa aibe timp sa se ocupe de ea! Spor!
  6. Salut, Daca pui si o poza poate e mai simplu de inteles cam ce ai mai avea nevoie. Ca si piese, sunt cateva ce se pot folosi de la Voshod, iar restul doar de pe la "donatoare" ori refacute cele vechi. Daca e functional cred ca e cel in 4 viteze (1961) (cu "iepurasi din tabla ambutisata,reprezentare stilizata-nu cei turnati cu 2 iepurasi fata in fata) deoarece cele cu 3 viteze nu prea mai sunt functionale, ori foarte rar. Este cel cu 4 viteze, asa cum am presupus, 1961. Este cal din pozele atasate! Cand ajunge asa e bine!
  7. https://www.piesedrujba.com/www-piesedrujba-ro/PIESE-MOTO-MINSK-M125-c23_0_1.htm Dar mai gasesti si la Gaspar si cred ca si prin pietele "la Rusi"- ce se mai afla prin multe orase. Depinde si ce piese doresti, dar se gasesc!
  8. vene

    Ij (izh)

    Mihaita, schema cu bec si fara releu nu este pentru "vesnicie", este valabila sa verifici daca este OK dinamul! Nu trebuie turat motorul, daca dinamul incarca, becul se aprinde progresiv cu cresterea turatiei, daca nu incarca, becul ramane aprins slab. Deci este doar de control, nu este solutie de inlocuire permanenta a releului. Nu se intampla nimic cu bateria, doar ca daca dinamul incarca bine si cresti mult turatia se va arde becul!
  9. vene

    Ij (izh)

    Cred ca asta vrea Cornel. Cum sa verifici dinamul, excluzand releul.Era o varianta folosita frecvent si pe la camioane, daca va amintiti becul de far ce statae aprins sub masca fata la Roman. Asa este legarea dinamului cu releu si bec-martor.
  10. "Gat de lup" este cunoscut acest model de MZ, deoarece "nu poate intoarce capul ca si un lup", farul fiind fixat de cadru, nu de furca fata, mai neobisnuit in acele vremuri. "Bot de cal" este un model de Mercedes, cel cu faruri oarecu, dreptunghiulare dispuse vertical, ce semanau cu un cap de cal (desigur, fiecare cu imaginatia lui).
  11. Nu se modifica deloc carterul, se pune aceasta flansa de adaptare (cred ca a fost 25Lei de la Gaspar)- ajustata (flansa) ca sa fereasca nervurile de la carter, iar pe ea se prinde o aprindere Minsk ori de Voshod (in poza este cu un rotor de Voshod, de la magnetoul de 90W. Este mai fiabila, scapi de baterie, de platina, dar nu mai este original.Depinde de fiecare ce vrea.Daca dinamul este bun, cu un Gotronic este deasemenea o buna optiune (pe care eu personal o prefer, dar la care as renunta daca incarcarea ar face probleme). Ca si costuri, daca nu ai dinamul bun, este mai OK cu aceasta adaptare decat sa cumperi dinam, releu, baterie, Gotronic. Fiecare hotaraste ce vrea sa faca cu "fierul" lui, e bine ca exista totusi variante.
  12. Se gasesc, nu conteaza ca ai minus la cadru, asa cum am mai scris, la varianta cu dinam polaritatea se poate inversa (sunt scheme ce au minus la cadru dar si cu plus la cadru). Daca ai cumparat Gotronic vei face instalatia in concordanta cu Gotronic-ul cumparat (cu plus ori minus la cadru). Dinamul "se naste prost"- nu stie de + si de -, se educa prin magnetizare cand avem tensiune pe el, apoi ramane putin magnetizat (magnetizarea remanenta) si asta are ceva importanta in ceeace priveste polaritatea instalatiei, dar repet, nu este ceva fix, se poate inversa, iar releul este acelasi. Releu are Gaspar (trebuie intrebat), dar se mai vand si folosite, dar nu vei sti daca e OK si daca e bine reglat (in releu sunt de fapt 2 relee (conjunctor si unul disjunctor, ambele importante ca sa ai incarcare si apoi sa incarce si cat trebuie).
  13. Complicat cu aprinderea! Aprinderea Gotronic (atat varianta cu senzor cat si cea la care ramane platina) sunt foarte bune, e o alegere buna. Problema este ca in primul rand ai nevoie ca motocicleta sa incarce, adica sa ai dinamul OK si un releu OK. Releu gasesti, cred ca era unul pe OLX de curand, ori cumperi unul nou (si te rogi sa fie OK). In general nu releul este problema la aceasta instalatie ci dinamul, in cele mai multe cazuri (asa cred eu)- defectul principal este deteriorarea rotorului datorita frecarii in stator, se rotesc tolele si se scurtcircuiteaza. Poate ca inainte de a mai investi sa verifici daca incarca, fie cu un releu de la cineva, fie folosind schema simplificata cu bec.Daca nu incarca dinamul nu e bine, daca incarca, cumperi un releu si montezi Gotronic asa cum este schema. Ar fi bine sa te ajute cineva care cunoaste instalatia electrica -varianta cu dinam. Pedale, vezi tot pe OLX, este un baiat de prin Iasi ce vinde multe piese de IJ .
  14. Nu stiu mai multe, am vazut doar anuntul asta.
  15. Nu te mai uita atat inapoi! A fost, nu mai poti face nimic! Vezi pasul urmator! Ori strici bine si bagi "Helicoil"- e o varianta buna, nu este "carpaciala", se foloseste si industrial la produse noi, unde sunt filete in aluminiu, poti desemenea si sa sudezi la un atelier profesionist (poate merge, poate nu!- e gaura mica pe adancime mare si poate nu e posibil), ori schimbi carterele, dar si asta va implica si schimbare de serie in carte, unde se poate, dar e pe bani!
  16. S-a rupt, s-a rupt! Asta este! Poate fi o fisura mai veche (ori era deja "intins", un defect de material- pot fi mai multe).E bine daca e rupt in asa fel incat poate fi scos din carter. Acum mai este o problema sa-l inlocuiesti, incearca sa gasesti unul original, deoarece daca-l vei face prin filetare (cu cutit de strung ori cu filiera) nu este OK, cele originale au filetul facut prin "rulare", cele filetate nu sunt foarte OK. Se mai rup! Nu esti nici primul si nici ultimul care intalneste aceasta problema.Se rup si suruburi de chiulasa la masini, prezoane de roti, etc. Merge viata mai departe asa.Spor!
  17. E IFA (DKW RT2) 1954.M-a fascinat acest ambreiaj. Apoi au modificat sistemul atat partea de arcuri cat si placile de frictiune (se vede ca aici placile de frictiune sunt pe iesire si cele metalice pe oala, apoi au introdus placile de textolit ce sunt antrenate de oala si cele metalice pe butuc si arcurile cu montaj independent.Cred ca la acesta este mai complicat sa apesi toate arcurile si sa pui inelul de siguranta. Si a devenit asa!
  18. Da, a fost greu de facut ca era modificat spatele, aplicata o asa-zisa suspensie, a fost greu de refacut si lipsea furca fata originala.Apoi altele, mici, dar multe! Am mai pus s o poza cu o alta raritate-zic eu- un Simson SR1 care deasemenea a fost mai complicat cu el deoarece nu prea gasesti piese pentru el, in afara de motor, nu prea are mare treaba cu SR2-ul. Cu spatele, despre asta vorbesc! Asa a venit initial.
  19. Daca tot vorbim despre IJ 350, apoi sa aratam un IJ 350!
  20. Salut, Are cineva acest model de ambreiaj? (IFA 125 RT 1952-1954).Ma intereseaza ceva dimensiuni pentru arcuri si paharele de arc.
  21. Sunt 2 modele, pentru cel din 1960 si partial 1961- cu actionarea din cutie, e un cablu lung, nu cred ca se gaseste usor,dar cel pentru far mic cu actionarea de la roata (modele 1961-1962), are Gaspar.
  22. Da, aceste aprinderi de 6V au fost pe Carpati si Stela (cred ca asa se scheama motoreta aia mica, ruseasca). Acest magnetou fiind mai mic ca inaltime se preteaza a fi montat la MZ 125, necesitand doar flansa de adaptare pe carter si putandu-se monta fara modificare carter. Asa cum se vede si in specificatia tehnica este pentru 5.5- 7.5 Volti. Este posibil ca la inceputuri sa fi fost montate si pe Voshod ca sa ramana instalatia de 6V, dar nu am intalnit asa ceva. Ca rezumat, daca are acest cod, este OK, este pentru 6V. In poza de mai jos sunt cele 2 tipuri de magnetou, cel de 6V in stanga si cel de Minsk, 12V in dreapta.
  23. Aici sunt codurile napolitanelor. Nu sunt identice cele de Carpati (6V) cu cele de Minsk ori Voshod. Nu stiu daca nu are si Gaspar.
×
×
  • Creează nouă...