Sari la conținut

Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?

Postări Recomandate

Vizitator foxbat
Nu inteleg intrebarea. Care e treaba cu biserica de la Ciurel si hramul ce il poarta?

Ca sa stii ceva, trebuie sa ai dovezi irefutabile, si argumente care sa intareasca o explicatie plecata de la o ipoteza.

Ca sa crezi ceva, nu ai nevoie decat de o ipoteza. Argumentele si dovezile devin irelevante, tu doar crezi ca e asa cum iti doresti sa fie, ignorand orice fel de combatere a ipotezei tale.

Am pus intrebarea catre cei eruduti in subiectele acestea - nu arata a biserica .."normala".

In mare, ca sa fie nevoie de "dovezi" si "argumente" ar trebuie sa fie si o miza.

Si personal nu o am.

Totul se rezuma ( sau incepe ) de la alegeri. Restul , ca sa fac o gluma, e can can.

Cautam armonie si partile comune si pozitive si constructive, e perfect. In caz contrar nu e nevoie prea mare de argumente ca lumea si asa e intr-o stare de "dezagregare" accelerata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 13,1k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Marfa asta ...http://www.cetatea-crestina.org/cgi-bin/familia/cautare.pl

Pe langa banca comerciala, biserica are si matrimoniale ... mai urmeaza sa deschida si o banca ... cu borcanashe sterile :)

Dan06 ... si eu sunt curios, la modul serios, lasa la o parte ce am scris mai sus ... biserica e exclusa complet din discutie.

Editat de nervOptik
Link spre comentariu

Strict ontopic:

Cum am devenit ateu? Simplu, n-am crezut niciodata in dumnezeu, satan, zei, semizei, ingeri sau valkyrii; le-am luat ca pe niste basme, povesti de entertainment naive. Ulterior am aflat ca ateu e termenul corect pentru oameni ca mine - nu-mi plac etichetarile, dar daca se vrea neaparat o denumire pentru tipul asta de personalitate, ok, fie... Parerea mea este ca starea creierului in care omul crede in asa ceva se datoreaza unor baze neurofiziologice, legate de afecte, emotii - circuite care includ probabil amigdala; poate eu - si oameni ca mine - nu le avem suficient de dezvoltate sau sunt inhibate mai eficient de cortex.

Mai pe langa, dar totusi legat de subiect:

- Religia nu se poate disjunge de cult/biserica; e ca si cum ai spune ca trenul n-are nimic cu calea ferata. Daca n-ar exista biserica, morala, regulile de conduita si obiceiurile derivate, structura sociala si stilul de viata corespunzator, modurile de educatie si influenta ecleziastica asupra statului laic, poate ca n-ar mai deveni nimeni credincios. Orice religie s-a dezvoltat in zeci, sute de ani - biserica a fost sistemul care a raspandit-o si a impus-o. Ideea ca poti fi religios inafara bisericii e considerata o erezie si te pune in aceeasi banca cu ateii; de ce sa nu atunci mergi pana la capat?

- Spiritualitatea e un termen cu o acceptiune destul de vaga, dar in sensul in care a fost folosita se poate incadra la ce am spus mai sus. Daca din copilarie ti se sugereaza existenta unei entitati superioare si creierul tau "cedeaza nervos" - chiar daca ulterior iti vine sa respingi institutia bisericeasca ca un epifenomen, ai fost "contaminat"... Spiritual sau penticostal, esti de-al lor...

- abordarea in alb si negru ar trebui nuantata; fata de mayasii care sacrificau oameni scotandu-le inima de vii, crestinii pareau ca iluministii fata de inchizitie. Teoriile si divagatiile filozofice sunt una, aplecarea speciei umane spre abisalul malefic e altceva. Ce folos ar fi sa existe un dumnezeu promovat de diavoli?

- orice religie e rasuflata ca ideologie de baza in viata individului si in societate in conditiile a ceea ce stim la ora actuala, deci ar fi cazul sa evoluam...

Link spre comentariu

DECI intrebari PT ATEI:

cu ce va "deranjeaza" credinta in dumnezeu in viata de zi cu zi ? faptul ca se aloca bani de la buget pt biserica?

Pentru mine ar fi ... scurt asa ... INDOLENTA

Cred ca mai scurt de atat nu am cum sa fiu ...

Link spre comentariu

cu ce va "deranjeaza" credinta in dumnezeu in viata de zi cu zi ? faptul ca se aloca bani de la buget pt biserica?

Adica din banii ateililor, musulmanilor, budistilor, liber cugetatorilor, adventistilor, agnosticilor, credinciosilor care dispretuiesc biserca? A, cu nimic. Un furt in plus.

Topicul e prost facut. Orice afirmatie extraordinara trebuie demonstrata. Cine crede intr-o versiune oarecare de religie e cel care trebuie sa demonstreze nu invers.

Editat de vrajitorul din oz
Link spre comentariu

fii mai explicit te rog!

Pai hai sa excludem banii si biserica din start. Nu ma intereseaza cati din banii mei se duc la biserica, cum a ajuns sa nu ma mai intereseze nici cati bani se duc la sanatate, pensie s.a.m.d. ... Stim cu totii ca scalvia se plateste, deci suntem sclavi legal ... dar aici intram intr-alta tema, pentru care nu cred ca esti pregatit.

Ai intrebat "cu ce va "deranjeaza" credinta in dumnezeu in viata de zi cu zi ?"

Iaca ... referitor lapersoana mea, nu ma deranjeaza cu nimic, ca eu nu cred in dumnezeu ... dar ma deranjeaza faptul ca religia, in general, oricare ar fi ea, ingradeste mintea omului ...

Sunt constient ca religia avut rolul ei ... pana acum cateva secole bune, cand omul nu era interesat de nimic altceva decat de mancare, bautura si femei, mai exact a fost un indrumar ...

In schimb, civilizatia a evoluat ... intr-un sens sau altul, in bine sau in rau, nu avem cum sa spunem, pentru ca scara de valori ne-o facem singuri in functie de directia in care mergem ... A evoluat si creierul ... nu mai sculptam pietre, facem iPaduri ... nu mai batem potcoave, facem trenuri levitante ... (ai inteles sensul) ... Cum am ajuns noi sa trecem de la una la alta in 2 secole? ... prin INTREBARI, prin intelegerea fenomenelor, prin CUNOASTERE ... prin experienta ...

Si acum, ca n-am chef sa ma lungesc ... o sa-ti dau cateva exemple de INDOLENTA in ceea ce priveste CUNOASTEREA (ca la asta ma referisem in postul anterior) Indolenta ce e data de prea slavita Biserica ... Indolenta data de prea iubita voastra Biblie .... care te indeamna sa nu pui intrebari ...

Uite-te la filmele de mai jos, si lasand la o parte incultura indusain mare parte de biserica dar prelungita de stat ... si zi-mi tu ca oameni astia nu sunt credinciosi ... Izi zic eu, sunt FOARTE credinciosi, sunt enoriasii perfecti ... fara intrebari, fara imaginatie, fara putere in fata lui dumnezeu ... niste zombi ... astia vin si fac coada la mitropolie sa pupe membre de cadavre.

Numa intelege gresit, n-am nimic cu oamenii astia, dar religia i-a adus aici ... si religia ii tine asa. Comparatia cu vacile din abator care sunt crescute pentru lapte ... n-ar fi deplasata.

P.S. Nu te obosi sa-mi dai vreo explicatie ... stiu ce-o sa-mi zici ... ca astia sunt cazuri particulare ...

Mesaj completat

Bottom line,

In loc de religie in scoala, ar trebui pus mai mult accentul pe stiinte naturale si educatie civica ... numai asa putem evolua ... altfel, ramanem niste primitivi si facem cozi sa pupam ciosvarte de cadavre ale unor sfinti fictivi din mintea unor dementi.

Religia a fost un indrumar, acum nu mai este decat un mijloc, nu numai legal, dar si perpetuat si cerut de oameni, de cersetorie ... chiar furt calificat.

Link spre comentariu

bine punctat @nervule dar oamenii aia sunt prosti datorita conditiilor de viata si lipsa de educatie/scoala nu din cauza bisericii. precum vezi n-au nici o treaba cu nici o biserica, habar n-au de chestii elementare care se fac pana in clasa a 4a, caci n-au apucat sa ajunga pana in clasa a 4a...

Nu biserica crestina i-a prostit, ar fi fost prosti oricum

oamenii astia isi fac cruci din cauza ca sunt superstitiosi nu din credinta, e o mare diferenta

de cate ori n-am vazut si in autobuz si pe strada o gramada de lume care isi face cruce cand trece pe langa o biserica, de parca e obligatoriu sa faca gestul asta ca de nu li se intampla nush ce...sau li se mai adauga o bila neagra. asta e supersitie! se intampla cam in toate culturile lumii...de la inceputuri....

Link spre comentariu

bine punctat @nervule dar oamenii aia sunt prosti datorita conditiilor de viata si lipsa de educatie/scoala nu din cauza bisericii. precum vezi n-au nici o treaba cu nici o biserica, habar n-au de chestii elementare care se fac pana in clasa a 4a, caci n-au apucat sa ajunga pana in clasa a 4a...

Nu biserica crestina i-a prostit, ar fi fost prosti oricum

oamenii astia isi fac cruci din cauza ca sunt superstitiosi nu din credinta, e o mare diferenta

de cate ori n-am vazut si in autobuz si pe strada o gramada de lume care isi face cruce cand trece pe langa o biserica, de parca e obligatoriu sa faca gestul asta ca de nu li se intampla nush ce...sau li se mai adauga o bila neagra. asta e supersitie! se intampla cam in toate culturile lumii...de la inceputuri....

Nu este superstitie ... este minimul lor de educatie ... de la parintii lor ... si poate nu te-ai uitat atent si pana la final .. toti sunt nelipsiti la slujbele de duminica ...

Daca religia i-ar fi invatat un pic de stiinte naturale, un pic de cultura generala, nu erau asa ...

In fine, cert este ca religia a fost si va fi mereu un mijloc de manipulare in masa. Cu cat mai prosti oamenii, cu atat mai usor de anipulat ... si banii sunt si ei asigurati. (ca sa tratam si subiectul material din intrebarea lui Black_wolf)

@black_wolf ... n-am vrut sa apun ca iti subestimez inteligenta cand m-am referit la pregatirea ta in ceea ce priveste subiectul cu sclavia platita ... ci am vrut doar sa-ti zic ca nu numai religia este o problema pe lumea asta ... ci si sistemul monetar, in sine ... dar asta, poate pe alt topic ...

Fa o mica comparatie ... doua cercuri de oameni fac cate o afacere ...

Un cerc de oameni cumpara razatori ieftine dar proste si bat din usa in usa si vand acele lucruri cu un anumit adaos ...

Un alt cerc de oameni inoculeaza un basm in mintea oamenilor ca exista d-zeu si satan, ca astia traiesc unul in rai cu salcami infloriti si altul in iad printre flacari si cazane cu smoala, ca exista un mantuitor care le-a spalat pacatele, ca exsita sfinti ..ca exista minuni ... si astia bat din usa in usa ... si iau bani pe povestea asta ...

Care ti se par mai castigati ? :)

Editat de nervOptik
Link spre comentariu

Faza cu dumnezeu mie mi se pare buna in primi ani de formare si pana ajungi sa gandesti bine si corect. Asta pentru ca traiesti cu senzatia ca daca faci un lucru rau -pacat- dumnezeu o sa te pedepseasca si o sa ajungi in iad....adica actioneaza prin frica mai direct lucru ce educatia civica (sau altceva) nu face.

De ce sunt ateu? Pentru ca daca exista un dumnezeu, in toata lumea trebuia sa fie doar o religie. Asa de unde sa stiu eu daca crestinismul este religia corecta si nu islamismul, hinduismul etc. Ce vina aveam eu daca ma nasteam intr-o tara unde hinduismul este religia de baza?

Am fost la cateva intruniri la "biblisti" (nu mai stiu cum se numesc da` eu se iau doar dupa ce scrie in biblie) si ziceau acolo sa ma las pe mana lui dumnezeu ca asa ii place lui ca o sa ma simt mai bine....si chiar asa a fost.Deja credeam ca dumnezeu exista. Apoi m`am gandit la efectul placebo si am vazut ca totul este din mintea mea.

Asa ca daca gandesti pozitiv si te crezi zmeul zmeilor o sa te simti bine fara frica de iad toata viata :)

Link spre comentariu

cert este ca religia a fost si va fi mereu un mijloc de manipulare in masa. Cu cat mai prosti oamenii, cu atat mai usor de manipulat.

:)

Poate cel mai eficient mijloc de manipulare a maselor - nu trebuie sa ai un raspuns plauzibil la o intrebare pertinenta, mai simplu - nu trebuie sa ai un raspuns. "de ce? - ca-i PACAT pacatosule, pleaca capu si mai zi o rugaciune" ... si ne consideram fiinte rationale, superioare animalelor....

Traim intr-o societate bolnava/nenaturala si o mare parte din vina o are religia.

"...si nu cuteza sa incerci sa schimbi ceva dupa doua mii de ani de somn usorrrr..."

sarmalele reci

Link spre comentariu

Scriptura este mentionat ca fiecare popor va fi judecat dupa religia pe care o poarta. - "De unde stiu ca, crestinismul este religia corecta?" - Rectific eu, Crestinism-Ortodoxismul...de ce? Pentru ca sunt pastrate dogmele neschimbate de 2000 de ani incoace. Restul religiilor printre care si catolicismul ( vezi Marea Schisma 1054) au venit cu adaosurile lor sau cu eliminarile dupa cum i-a dus capul.

Pai daca meritul e cu virsta, atunci sa nu va mai aud ca biblia a fost scrisa pentru "timpurile alea".

Daca biblia nu a fost scrisa pentru timpurile alea, cum justifici aiurelile din ea (de la crime la minciuni)?

Daca biblia a fost scrisa pentru timpurile alea, nu e normal sa fie updatata? deci care e meritul ortodoxismului?

Daca vechimea si neschimbarea sint merite, imi pare rau dar ortoddoxismul asta e o secta noua pe linga alte religii. Ca sa nu mai spun ca e urmat de o foarte mica parte din populatia planetei. Cam incompetent dumnezeu, daca religia adevarata i-a iesit numa cu o gasca de betzivani est europeni, fara mari contributii la lumea asta.

Satanismul intra la religiile acceptate de biblie? da scientologia? da flying spaghetti monster ( http://www.venganza.org/ )? religia asta e dupa cum te nasti sau poti sa alegi din oferta?

Link spre comentariu

Pot sa iti raspund prieteneste la cateva dintre intrebari, raspunsurile sunt corelate intre ele. "Daca exista Dumnezeu de ce nu este o singura religie?"- In Sfanta Scriptura este mentionat ca fiecare popor va fi judecat dupa religia pe care o poarta. - "De unde stiu ca, crestinismul este religia corecta?" - Rectific eu, Crestinism-Ortodoxismul...de ce? Pentru ca sunt pastrate dogmele neschimbate de 2000 de ani incoace. Restul religiilor printre care si catolicismul ( vezi Marea Schisma 1054) au venit cu adaosurile lor sau cu eliminarile dupa cum i-a dus capul. Cam atat pot sa iti raspund din stiinta mea. Mai multe lucruri exacte gasesti in cartile de specialitate. Numai bine.

Chestia cu "fiecare popor va fi judecat dupa religia pe care o poarta" e inca o dovada de intoleranta maxima din partea bisericii. Ai fi surprins cat de "neschimbate" sunt aceste dogme de care spui; practic fiecare papa a adaugat sau a scos cate ceva pana la marea schisma, iar dupa patriarhii au preluat rolul. Daca ar fi sa presupunem prin absurd ca Iisus a existat vreodata in realitate si ar veni sa citeasca Biblia nu stiu daca ar recunoaste 10% din ce scrie acolo. Si daca tot vorbim de "eliminat cum i-a dus capul", sunt sigur ca stiai deja ca tot biserica a refuzat sa accepte 8 din 12 evanghelii, pentru ca nu i-a convenit ce scria pe acolo si nu corespundea cu planul ei de manipulare in masa. Adica sa elimini 66% din evanghelii si dupa aia sa arati cu degetul spre altii ca au mai taiat unele chestii, mi se pare o mare ipocrizie....

Editat de X-eL
Link spre comentariu

@GoodKat

Mai, eu nu inteleg o chestie. Daca Dumnezeu ii va judeca pe toti dupa religia lor, la ce dracu' e asa de ofuscat pe "idoli falsi", pe celelalte religii, pe pagani, pe atei, pe blasfemistii aia care ii duc numele in desert (whatever that means, e o analogie foarte proasta), pe islamistii care ii scuipa pe icoane, pe egiptenii pe care i-a nimicit pentru ca s-au luat de poporul lui ales? (care apropos, erau evreii, nu crestin-ortodocsii) Vrei sa imi spui ca la judecata de apoi, daca un islamist si-a respectat religia foarte bine, a fost in linia intai la jhad-uri, n-a pierdut nici o decapitare, si-a omorat nevasta cu pietre pentru ca nu a fost virgina sau si-a aratat fata in public si stie coranu' pe dinafara, ala va fi primit in rai pentru ca e judecat de Dumnezeu dupa religia sa?! "Da, esti ok, du-te si vorbeste cu Sf. Petru sa iti dea cheia de la camera, spune-i ca te-am trimis eu." Aztecii si mayasii la fel? Mormonii si amerindienii la fel? Pentru ca Manitu avea alte reguli din cate stiu eu... Ii placeau scalpurile si sacrificiile mai mult decat coliva si lumanarile. Pentru ca am citit biblia (da, in toata lumea, cred ca sunt mai multi atei care au citit biblia decat credinciosi) si iti spun sincer, sunt atatea contradictii acolo ca l-ar face de rusine in direct pe Dan Diaconescu. Atatea incoerente la un loc nu exista absolut nicaieri in lumea asta, textele alea (mai ales vechiul testament) par a fi scrise de un sarman copil autist, care a crescut inchis in cusca (imi cer sincer scuze fata de autisti, ei nu au nici o vina)... Va place sa aruncati in stanga si in dreapta cu citate din biblie, dar nu stiti ce scrie de la cap la coada in scripturile alea, pentru ca nu e nevoie, voi credeti si gata.

Te iei de atei ca daca nu au gugal, 70% din ei nu stiu ce e aia Marea Schisma...

Hai sa fim seriosi. Chiar poti veni aici sa sustii ca credinciosii stiu asa de multe?!

Arunci statistici inventate pe loc, procente fantastice, cu pretentie de credibilitate. Nu suntem la stirile de la ora cinci.

Ne spui ca vorbim din necunostinta de cauza, dar te inseli, amarnic. Noi vorbim despre ce aflam, despre ce descoperim, despre ce ne informam. Voi vorbiti despre ce credeti. Care vorbeste in necunostinta de cauza?

Link spre comentariu

@GoodKat. Chestia cu "nemodificat de 2000 de ani" e foarte relativa. Da, ortodocsi au pastrat mult mai bine varianta originala DAR..intre anii 0 si 3-400 (anii de inceput a crestinismului) circulau o multitudine de variante ale invataturilor lui Isus si o multitudine de secte crestine. Fiecare biserica (si cam fiecare cetate avea o institutie de genul asta) avea propria interpretare a evenimentelor. Erau destui care credeau doar in caracterul divin al lui Isus, altii in caracterul uman, altii nici nu credeau in inviere (dar asta nu schimba cu nimic ideea de baza a religiei)..etc.

Au fost o serie de concilii in care s-a facut ordine in toata harababura asta. Adica...au fost niste oameni care au zis :ok..asta ramane, asta taiem. De acum incolo ASTA e varianta oficiala si CORECTA. Gandeste-te doar ca apostolul Pavel (de al care vin majoritatea normelor de conduita ni biserica) nici macar nu l-a intalnit pe Isus. A venit cu interpretarea lui proprie asupra evenimentelor (spune-i iluminare, revelatie, cum vrei).

Vreau doar sa spun ca lucrurile nu sunt chiar asa de alb si negru....

Link spre comentariu

Daca toata lumea ar prelua conceptele de toleranta propovaduite in atatea religii..sincer cred ca am avea o societate mai buna. Problema e ca mult prea multi considera mult prea putin importanta faza cu "Iubeste-ti aproapele" si mult mai important "mergi de Sf Marie la Manastirea Nicula si fa 5 ture in genunchi " sau "azi e miercuri...nu ai voie sa mananci un corn ca poate are urme de lapte".

Adica si ideile bune din diferitele religii sunt intelese prost..indiferent ca e vb de crestinism , islamism (vezi ideile despre jihad) sau orice alta religie.

Religia a avut un rol: erau niste oameni primitivi, aia mai destepti trebuia sa-i tina in frau ca altfel era haos.

Sisteme etice au existat dinaintea religiei crestine (eg cel mai cunoscut) - numai ca de inteles le intelegau efectiv putini, cei eruditi. Ei intelegau "de ce" nu e bine sa faci aia si ailalta, ce-i aia onoare, samd. Ca sa poti intelege niste concepte tre' sa gandesti logic, implicatii, variante, scenarii, samd. Iti trebuie cat de cat o formare a gandirii mai avansata.

O populatie de barbari aveau nevoie de un sistem & ceva sa-l impuna. Unii care toata ziua dau la sapa/vaneaza/se omoara nu prea aveau timp de studiat& inteles & acceptat etica&filosofie.

Daca ai 5 tarani care vor s-o violeze pe una si tu esti batranu' satului si nu poti sa-i rupi pe-aia'n 2 - daca-i rogi frumos si le zici ca "nu e bine" nu prea te asculta. sau daca te apuci sa le povestesti de ce e bine si ce e rau dpdv al onoarei, regulilor, corectitudinii, samd.

daca le zici ca o sa arda in viata ailalta - poate te mai asculta. Frica de moarte ii face sa VREA sa existe o "lumea ailalta" iar tu poti sa te folosesti de astea sa bagi niste reguli in ei.

Asa au aparut religiile. Asta a fost rolul lor.

Pareta naspa e ca la un moment dat odata ce i-ai invatat pe aia ca "tre sa asculti de codul asta etic CA ASA ZICE 'Mnezeu" - atunci din start ideea de 'mnezeu e mai tare decat ideea de "cod etic". Therefore daca 'mnezeu se razgandeste la un moment dat si-ti zice ceva prin care sa incalci codu ala - tu o faci. Ca ideea de 'mnezeu e mai tare decat ideea de cod. Si mereu se gasetse 'mnezeu sa-ti zica cate ceva (prin reprezentantii sai, ofc) - ba o cruciada, un jihad, o inchizitie, o crestinare cu forta, samd.

Sau daca nu macar sa jignesti & sa fii agresiv cu aia de-i iau numele in desert, daca doar atata poti si n-ai bani de mitraliera.

So...atata timp cat 'mnezeu>cod etic = religiile vor face rau. Atat prin abuzuri (financiare, morale, militare, whatever) cat si prin indepartarea oamenilor de la o viata logica.

iar in momentul in care 'mnezeu<cod etic = religiile dispar/isi pierd din putere.

cam asta se intampla in tarile mai dezvoltate dpdv social (gen Suedia, japonia, samd)- acolo oamenii inteleg DE CE e bine sa nu omori, violezi, samd - inteleg DE CE sa te comporti etic, sa te tii de cuvant, sa fii bun - sa fii OM. SI odata ce inteleg DE CE sa fie asa & pun in aplicare nu mai e nevoie de "sperietoarea" 'mnezeu sau de "baiatu cu zahareu" - 'mnezeu

Ideea de 'mnezeu atotputernic care iti impune un cod de conduita pe principiu pedeapsa/rasplata (biciu si zaharelu') e valabila pentru zonele in care oamenii nu's destul de dezvoltati. Ca Romania :)

Link spre comentariu

Eu cred ca orice fiinta cat de cat evoluata de la stadiul de maimuta ar trebui sa poata ajunge prin rationament la concluzia ca nu e bine sa omori, furi, violezi, fara sa fie nevoie sa-i spuna un mos cu barba din cer pe care nimeni nu l-a vazut vreodata prin intermediul unuia care are des halucinatii asta....

Link spre comentariu

Eu cred ca orice fiinta cat de cat evoluata de la stadiul de maimuta ar trebui sa poata ajunge prin rationament la concluzia ca nu e bine sa omori, furi, violezi, fara sa fie nevoie sa-i spuna un mos cu barba din cer pe care nimeni nu l-a vazut vreodata prin intermediul unuia care are des halucinatii asta....

sau foloseste cadelnita pe post de bong!

Link spre comentariu

Ce e cel mai haios este ca, credinciosii de azi nu ar fi avut Noul Testament daca nu existau gnosticii care ii cam bateau la puncte pe crestinii vremii. Din aceasta cauza s-a incropit, cam la repezeala si asta se cam vede, manualul bisericii, suportul religiei si expresia credintei - Biblia.

Editat de aquilla
Link spre comentariu

Am fost cativa atei care au vorbit putin despre "de ce"-ul ala. Si-au spus punctul de vedere, si au motivat necredinta lor. Sunt destui credinciosi pe aici care au postat, au votat, dar nici unul nu s-a apucat sa ne spuna DE CE este credincios. Care sunt elementele ce l-au determinat sa creda in Dumnezeu, in scriptura, ce l-a facut sa fie adeptul religiei lui. Orice in genul: "Sunt credincios pentru ca...". Ce anume l-a convins pe el ca asta e singurul adevar, ca e singura cale dreapta, si orice altceva ar fi gresit. Fratilor, nu e o provocare la duel, nu e cearta, e o invitatie. Aveti ceva de spus, poftiti in fata. Va rog, vreau si eu sa stiu cum functioneaza mecanismul credincios, pentru ca pana acum mi-a scapat. Poate, cine stie, o sa vad lucrurile in aceeasi lumina ca voi, si pana acum nu am vazut adevarul din cauza nasului...

Link spre comentariu

pai uita-te in jurul tau mai bine si o sa-ti dai seama ca crezi gresit (scuze la cacofonie).

Avantajele furtului, ale minciunii sunt evidente. Si mari. Fiinta evoluata de la stadiul de maimuta le vede si le vrea.

Avantajele unei vieti cinstite sunt mai greu de vazut. De exemplu maretii nostri lideri politici, crema cremelor, fala poporului nu reusesc inca sa le vada.

@roger moore: in continuare eu cred ca "de ce"-ul credinciosilor (adevarati), mecanismul ala functioneaza ca dragostea/o boala psihica.

gen:

- de ce o iubesti pe aia, cand ailalta e mai frumoasa/mai putin curva? Pentru ca e cea mai minunataaaaa.

- de ce crezi in 'mnezeu? Pentru ca simt asa...samd

- de ce te comporti ca un (esti) paranoic? Pentru ca toata lumea vrea sa ma omoare/imi faca rau.

- de ce te comporti ca un (esti) schizofrenic? pentru ca asa imi spun vocile...

Mecanism similar. Necesar studiu psihologic & biologic pentru a putea fi explicat in amanunt.

Editat de vladase
Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Este nevoie de BOR? De ce sunt ateu?
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic