categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Spune popa ala in filmuletul de mai sus niste lucruri foarte clare: Sa intretii averea bisericii costa o avere si totul este impozitat. Pe de alta parte bunurile bisericii sunt bunurile intregului popor. Sunt bunuri care fac parte din istoria poporului, cu care ne mandrim si care nu pleaca de aici. Vorbesti despre Stefan cel Mare, despre batalii, despre Istoria Neamului, vorbesti automat si despre Putna, Voronet si restul ctitoriilor acestui voievod. N-ai cum sa separi biserica de istorie. Asa cum a spus si popa din filmulet: Scoateti biserica din manualele de istorie si vedeti cu cate file mai ramaneti. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
andrei111 Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Mda, ești incorigibil. În asta și rezidă problema ta. Faptul ca nu ești în stare sa îți dai seama ca bagajul tău de cunoștințe este destul de redus, pe cale de consecință, ai idei puține și fixe. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Pai atunci baga ceva din bagajul tau de cunostinte. Dar altceva in afara de masini de lux, popi grasi si rumeni in obraji, spitale si nu catedrale, scutiri de impozite si alte frustrari. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator john17 Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Bă f__u-i în zbang de popi cu salariile alea mizere, dar când îți slujește de înmormântare și îi bagi 300 în sutană zice "cam puțin!" Pe banii ăia cine plătește impozit, tanti Aglaia?!? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Silver Arrow Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 @categoria"A" 1 - vezi ca esti "out-dated" . Este Sfantul Voievod Stefan cel Mare. A fost canonizat in 1992, desi ar trebui sa fi aflat pina acuma Sau poti folosi si terminologia de Stefan cel Mare si Sfant. Asa, mai poetic. 2 - pe bune? daca scoti biserica din manualele de istorie nu ramane nimica? Biserica nu a facut istorie, doar s-a agatat si ea pe linga istorie ca sa isi justifice cumva axistenta parazita, si acuma isi aroga drepturi si fapte pe care nu le are. 3 - treaba cu "bunuri ale intregului popor" este fix labareala promovata de comunisti. Bunuri ale intregului popor de care ne bucuram noi. 4 - costa o avere sa intretii averea bisericii. Pai sunt convins ca nu e ieftin sa tina merzane. Si sincer las-o balta cu istoria. Nu ii ajungi nici la degetul mic a lui @andrei111 in ceea ce priveste cunostintele de istorie. Daca tot spui ca besereca e cu bunurile la dispozitia intregului popor, mergi si cere-le o locuinta. Mergi chiar IPF. Vezi cam ce iti ofera. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator goe 75 Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 BOR este o institutie esentiala . Atata timp cat exista dovedeste ca nu exista dumnezeu. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 11 minute, john17 a spus: Bă f__u-i în zbang de popi cu salariile alea mizere, dar când îți slujește de înmormântare și îi bagi 300 în sutană zice "cam puțin!" Pe banii ăia cine plătește impozit, tanti Aglaia?!? Si din nou ajungem la bani... Pe acelasi principiu putem sa aratam cu degetul si spre profesori, ca iau o gramada de bani pe meditatii si nu platesc niciun impozit. Habar nu aveti cam cati bani face un profesor de matematica din meditatii. Pai un profesor de matematica se p..a de la distanta pe orice popa. Acum 13 minute, Silver Arrow a spus: Si sincer las-o balta cu istoria. Nu ii ajungi nici la degetul mic a lui @andrei111 in ceea ce priveste cunostintele de istorie. Da, am observat cate cunostinte despre istoria BOR are @andrei111: Popii au bani si mai stiu despre ei ca au bani si cateodata mai iau bani cu care fac alti bani care produc si mai multi bani. De fapt astea sunt singurele cunostinte pe care le aveti toti. Acum 13 minute, goe 75 a spus: BOR este o institutie esentiala . Atata timp cat exista dovedeste ca nu exista dumnezeu. Exista, dovedeste ca nu exista, dar exista si ce exista nu exista, dar cu siguranta exista. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator john17 Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Numa' profu de fizică de la Sighii s-a 3.14șat de sus pe popi la capitolul bani. Și doar pe o parte din ei! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
vladf Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 1 oră în urmă, categoria"A" a spus: Si din nou ajungem la bani... Pe acelasi principiu putem sa aratam cu degetul si spre profesori, ca iau o gramada de bani pe meditatii si nu platesc niciun impozit. Habar nu aveti cam cati bani face un profesor de matematica din meditatii. Pai un profesor de matematica se p..a de la distanta pe orice popa. Da, numai ca topicul se numeste "Este nevoie de BOR?" Si totusi, profesorul de matematica nu-ti baga mana in buzunar iar daca-l duce capul pe copil ti-l invata gratuit in scoala, adica pe banii statului. Preotul? Daca-ti moare copilul nici nu se uita spre tine daca nu bagi mana in buzunar, tot platit din banii statului. Niste mizerabili, multi din ei, in frunte cu securistul Daniel. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 39 minute, vladf a spus: Da, numai ca topicul se numeste "Este nevoie de BOR?" Si totusi, profesorul de matematica nu-ti baga mana in buzunar iar daca-l duce capul pe copil ti-l invata gratuit in scoala, adica pe banii statului. Preotul? Daca-ti moare copilul nici nu se uita spre tine daca nu bagi mana in buzunar, tot platit din banii statului. Niste mizerabili, multi din ei, in frunte cu securistul Daniel. Daca-ti raspund o dam in altele. O sa incepeti sa ziceti ca am ceva cu profesorii. E greu cu voi... Dar ca idee, sa stii ca scoala nu il invata nimic gratuit pe copil, pentru ca totul e platit din banii nostri, ai tuturor. Faptul ca unii profesori nu sunt capabili sa predea materia astfel incat copiii sa invete din clasa, e o problema reala si din cauza acestei probleme mie mi se baga mana in buzunar pentru meditatii. PS. Tocmai ca topicul se numeste "Este nevoie de BOR?" si nu "Ce parere aveti despre averea BOR?" si nici "Exista sau nu dumnezeul propovaduit de BOR?". Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator _Raul_ Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 (editat) Este nevoie de biserica? Da. Este nevoie de bor? Da. Trebuie bor reformata radical? Da Este posibil acest lucru? Da, orice este posibil. Am sa ating doar punctul 3. In Romania post decembrista (si nu numai), biserica este o institutie ce face parte din angrenajul de control, aflata intr-o simbioza totala cu puterea politica. Din pacate pentru noi, suntem mai aproape de modelul saudit decat de cel nord european. Politicienii prefera sa dea piept cu o constiinta publica manipulata de biserica in locul uneia indrumate de stiinta. Evident ca este mai simplu sa tii sub control oameni de o prostie si un habotnicism extrem vs. oameni emancipati, calauziti de o calitate a vietii demna de Europa sec. XXI. De ce? Fiindca greutatea atingerii celei de a doua le-ar demasca incompetenta, i-ar forta la eforturi de adaptare incredibile si, cel mai sigur, i-ar impinge spre pierderea puterii. In plus, in cazul optiunii religioase ingredientele sunt arhicunoscute, reteta simpla si testata de zeci de ori. Revenind la oile noastre, mai mult la figurat decat la propriu: - pastrezi societatea inapoiata si infometata pentru a o controla mult mai usor - sporesti dincolo de orice imaginatie puterea bor pentru a avea un singur intermediar la masa atunci cand vine vorba de controlul celor de la primul punct. bor are la ora actuala peste 16.500 de puncte de desfacere in Romania. Si construiesc chiar in momentul acesta undeva. Cu atatea puncte de lucru si o asemenea putere de penetrare, bor detine monopolul pe piata comunicarii (sau manipularii, irelevant) cu un segment serios din populatie. Intamplator chiar acela care voteaza cel mai constant, fiindca nu are dubii, intrebari, scopuri sau nazuinte (cum zicea cineva mai sus - idei putine , dar fixe). Din cauza pozitiei dominante, la ora actuala nu exista nici un partid/alianta politica care sa vrea sa fie dusmanul si nu prietenul bor. Acum, fiindca esti un stat nu foarte competent dpdv economic si nu poti sa le dai atatea miliarde, ce faci pentru a ii tine prosperi? (Ma rog, e un catch 22 mai sus. Daca ai fi competent economic, nu ai avea timp si nevoie de atatea biserici) Le inlesnesti participarea la viata comerciala de pe pozitii net superioare - scutiri de taxe, infiintarea de entitati comerciale, etc. Cunosc manastiri in Caras care sunt un concurent serios pe piata produselor bio - de la hrana bruta pana la produse cosmetice. Ultima gaselnita de produs bani seriosi este turismul religios, motiv pentru care mai toate manastirile construiesc masiv centre de cazare. Din simbioza ei cu politicul biserica a beneficiat de biblioteci de propaganda si edificii impunatoare iar unii vor ca eu sa respect aceste abjectii la adresa demnitatii umane. Ce va contribui in Romania la reformarea, respectiv limitarea rolului nociv al bor in societate? Pai, se schimba incet dar sigur urmatoarele: - nivelulul si modelul de educatie, se inclina natural balanta catre stiinta vs dogma, creste nivelului de trai, oamenii calatoresc/ies din tara, altii se muta la oras, unii aleg sa se mute la tara dar duc acolo mentalitati de la oras (sa zicem o emancipare a satului romanesc, fortata mai nou si de industrailizarea agriculturii). Si, mai presus de toate, vad mai nou si chestia asta care ma bucura enorm - oamenii sunt satui de scoala traditionala si investesc din ce in ce mai mult in cursuri particularizate pe placerile, nevoile si aspiratiile lor in viata. Se dezvolta ei personal, fara sa mai astepte ceva de la stat, indiferent ca fac pasul asta la 18, 22 sau 45 de ani. Si cred (sau sper) ca pe oamenii cu asemenea mentalitati nu poate sa ii manipuleze un slujitor puhav. Odata cu cele de mai sus va scadea serios interesul pentru aceasta institutie ca parghie de control, lucru ce va aduce de la sine pierderea privilegiilor, stoparea constructiilor, etc, etc. De ce nu avea nevoie Ceausescu de bor? Pentru ca avea securitatea. Si pentru ca omul nou trebuia sa fie rational si muncitor. Nasol. A pierdut pariul. Nu sunt pro nici Ceausescu, nici ce a venit dupa in materie de interactiune cu biserica. Reteta nu e nici una, nici cealalta. Solutia consta in edificii normale, modeste si doar suficiente la numar in care credinciosii, indiferent de confesiune, sa isi exerseze fiecare tripurile lor. Mi-as dori ca Romania sa fie amintita peste 2000 de ani pentru cea mai mare biblioteca, universitate sau muzeu din lume si nu pentru biserica ei. Editat Aprilie 17, 2020 de _Raul_ Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 4 minute, _Raul_ a spus: Mi-as dori ca Romania sa fie amintita peste 2000 de ani pentru cea mai mare biblioteca, universitate sau muzeu din lume si nu pentru biserica ei. Pai sa faca, ma, cine trebuie sa faca si biblioteci si universitati si muzee si SPITALE. Romania are miliarde de euro de la Uniunea Europeana pe care nu reuseste sa le absoarba. Ce treaba are BOR cu toate de mai sus? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator _Raul_ Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 (editat) Mai draga, ca sa-ti citez un idol, mi-am adunat ultimele rezerve de putere ca sa iti scriu un raspuns politicos, echilibrat si care sa nu blocheze dialogul pe topicul asta. catedrala mantuirii neamului s-a construit cu bani publici. Si daca ai fi citit raspunsul meu (imposibil, la cat de rapid ai raspuns dupa ce am postat eu) ai fi observat ca am spus de cel putin 3 ori ca bor este unde este astazi din cauza ca este apendicele unui stat de o incompetenta si infractionalitate crunta, care are nevoie de ea ca sa supravietuiasca/sa se perpetueze. Nu avem nevoie de ea in configuratia actuala, cum nu avem nevoie nici de statul roman in situatia actuala. Te rog sa te stradui putin mai tare data viitoare. Daca noi am facut totusi abstractie de nivelul cunostiintelor, exprimarii si logicii tale, si am revenit cu niste postari calme si argumentate, fara a cobori in suburban ai si tu sansa de a fi un partener egal de dialog. Editat Aprilie 17, 2020 de _Raul_ Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 32 minute, _Raul_ a spus: ...se inclina natural balanta catre stiinta vs dogma... Stiinta momentan confirma dogma. Dar nu despre asta discutam aici. Iar o luati pe aratura si o dati in afaceri, credinta si alte lucruri care nu au legatura cu subiectul. Acum 20 minute, _Raul_ a spus: ...catedrala mantuirii neamului s-a construit cu bani publici. Tu, VOI, intelegeti ca nu despre asta este vorba atunci cand ne intrebam daca este sau nu nevoie de BOR? Mai dati-i dracului de bani, ca bani sunt sa facem de toate. Sunt zeci de miliarde de euro alocati Romaniei de catre UE si noi nu suntem in stare sa-i absorbim. Pai daca eu trebuie sa repet un lucru de 100 de ori ca pentru destepti, te astepti sa ma port in continuare ca si cum as avea cu cine sa discut? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator john17 Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 1 oră în urmă, categoria"A" a spus: Dar ca idee, sa stii ca scoala nu il invata nimic gratuit pe copil, pentru ca totul e platit din banii nostri, ai tuturor. Faptul ca unii profesori nu sunt capabili sa predea materia astfel incat copiii sa invete din clasa, e o problema reala si din cauza acestei probleme mie mi se baga mana in buzunar pentru meditatii. La fel și bor! Tot din banii noștri! Doar că se poate duce copilul la școală fără să plătești meditații, și dacă il duce liftu' și își dă interesul poate să se și lipească de el una-alta din ce prestează profii pe salariu. In schimb popa nu-ți face slujbă dacă nu plătești - fără factură, chitanță, impozit pe venit - deși are salariu fix pt asta! Nu mă aștept să pricepi... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 7 minute, john17 a spus: La fel și bor! Tot din banii noștri! Doar că se poate duce copilul la școală fără să plătești meditații, și dacă il duce liftu' și își dă interesul poate să se și lipească de el una-alta din ce prestează profii pe salariu. In schimb popa nu-ți face slujbă dacă nu plătești - fără factură, chitanță, impozit pe venit - deși are salariu fix pt asta! Nu mă aștept să pricepi... Iar discutam despre bani? Bine, hai sa discutam: BOR detinea pe vremea lui Cuza un sfert din terenurile agricole al tarii, iar Cuza a lasat-o fara bunurile astea. Teoretic Statul ar trebui azi sa faca niste retrocedari, doar ca iti dai si tu seama ce ar insemna lucrul asta. Asa ca Statul mai face si el cate o concesie pe ici pe colo, ca sa ramana lucruile asa cum sunt. Multumit? Putem incheia subiectul? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Doctor X Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Întrebarea e cum a ajuns biserica să acumuleze astfel de averi. Cum ar fi să vină acum toți boierii de pe vremea lui Cuza să-și revendice moșiile? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Chiar acum, Doctor X a spus: Întrebarea e cum a ajuns biserica să acumuleze astfel de averi. Cum ar fi să vină acum toți boierii de pe vremea lui Cuza să-și revendice moșiile? Pai intrebarea mea e alta: Cum poate cineva sa acumuleze o avere impresionanta in doar 30 de ani de capitalism? Pentru ca biserica a acumulat averea in sute de ani de existenta. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Altair Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Nu prea sunteti cu toate tiglele pe casa, daca politicienii le dau bani si privilegii cum credeti voi ca ar putea zice cineva nu? Zic si ei"bogdaproste ! Sa fie primit!" si mai trag un chiolhan intre cele sfinte. Au si ei cateva masini scumpe, mai pun un goldeanu pe ei dar nu se apropie nici macar de unu la suta de mii de cat au sifonat politicienii din tara asta. De asta le si dau bani, ca sa nu și-i puna in cap, să-i tina aproape dar problema nu incepe la ei. Sunt doar un simptom. Acum 10 minute, categoria"A" a spus: Pai intrebarea mea e alta: Cum poate cineva sa acumuleze o avere impresionanta in doar 30 de ani de capitalism? Pentru ca biserica a acumulat averea in sute de ani de existenta. Daca nu iti suna clopotele cand citesti ce ai scris mai sus inseamna ca nu stii cam care ar fi rolul bisericii si cam care e treaba cu capitalismul. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 4 minute, Altair a spus: Daca nu iti suna clopotele cand citesti ce ai scris mai sus inseamna ca nu stii cam care ar fi rolul bisericii si cam care e treaba cu capitalismul. Pai nu eu amestec finantele cu biserica. Sau si tu citesti pe sarite? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Altair Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Citesc ce ai scris, presupun ca erai serios cand ai scris Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
categoria"A" Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 14 minute, Altair a spus: Citesc ce ai scris, presupun ca erai serios cand ai scris Ai inceput sa citesti topicul de la ultima pagina? Ca sa stiu cum o sa purtam discutia. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Doctor X Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 37 minute, categoria"A" a spus: Pai intrebarea mea e alta: Cum poate cineva sa acumuleze o avere impresionanta in doar 30 de ani de capitalism? Pentru ca biserica a acumulat averea in sute de ani de existenta. Știi că nu-i frumos să răspunzi cu o întrebare, nu? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Altair Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 25 minute, categoria"A" a spus: Ai inceput sa citesti topicul de la ultima pagina? Ca sa stiu cum o sa purtam discutia. Nu stiu ce te face sa crezi ca vreau sa port o discutie. Ti-am facut doar o observatie. Poate ti-a scapat, gen nu vezi padurea de copaci, se poate intampla oricui. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
vladf Postat Aprilie 17, 2020 Share Postat Aprilie 17, 2020 Acum 2 ore, categoria"A" a spus: Pai intrebarea mea e alta: Cum poate cineva sa acumuleze o avere impresionanta in doar 30 de ani de capitalism? Pentru ca biserica a acumulat averea in sute de ani de existenta. Referitor la cum fac altii bani, n-are sens, nu duci prea mult. Dar... Citat “Donațiile date bisericii în mod liber” la care se referă PF Daniel includeau nu doar pământuri arabile, iazuri, păduri șamd făcute cadou de-a lungul veacurilor de diverși boieri sau domnitori mânăstirilor închinate Constantinopolului din Valahia și Moldova, ci și satele aferente, ca să nu mai vorbim de zeci de mii de robi țigani. Biserica din țările române a fost una dintre instituțiile care a beneficiat de sclavagism și a exploatat robii până târziu în secolul XIX. Intelegi? Biserica a facut averile de care vorbesti tu sub forma de plata pentru putere, iar boierii aia iti donau pamantul, satul, pe tine si pe toata familia ta. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate