Sari la conținut

Locuinte alimentate cu surse de energie neconventionale,dar si conventionale.

Vizitator foxbat
 Share

Postări Recomandate

Vizitator foxbat

Salutare.

Pe aici ceva colegi cu legaturi cu  "Casa verde"?

daca nu- merg pe off grid

- easun IV (5.6 KW) - wifi inclus

- lipo de 6.2 kw , 48  v

- 8 ..9 panouri de pana in 500 W ( 4..5 Kw)

sugestii ? ( victor, fronius out of buget/optiuni).

monteaza cineva (+ conectica) in zona IF? 

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 182
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Nu am neaparat legaturi, dar inainte sa-ti faci multe planuri si calcule asigura-te ca ai cartea funciara in regula. Sunt extrem de multe probleme in zona asta, chiar daca tu ai actele de acasa in regula, daca extrasul de carte funciara nu este la fel de in regula o sa-ti fie respins dosarul.

Editat de therocketscientist1
Link spre comentariu

Vizitator foxbat

Multumesc. La ce anume faci referire  mai exact te rog? Actele sunt ok -ideea este sa "aplic" pentru ca pana e gata"Casa" mai dureaza  dar procedura sa fie "pe rol".

referitor la partile tehnice, ceva idei?

Link spre comentariu

Victor nu. Am auzit numai de rele. Și eu sunt preocupat de treabă asta. Am luat invertorul deja.... Poți încerca și Growatt. Cică sunt mai ok decât Easun. Vezi că Easun nu e agreat pt prosumator. Growatt nu știu. Fronius da, dar și prețul....

Cu 8-9 panouri (chiar și de 500w) nu faci mare sfârâială. Cel mai bine ( cred) inseriezi până la 200-300 v ( adică probabil 5-6 panouri) 2500w și pui 2 serii in paralel. Cică poți depășii puterea maxima a controlerului cu o treime ( așa se recomanda in Australia de exemplu) dar fara să depășești voc-ul maxim (ba chiar lăsată o marjă de siguranță de 10-20%). Panourile nu ating puterea maxima decât rar, la anumita temperatura, înclinație, etc... Iarna, pe frig, le crește voltajul. Atenție la tensiunea maxima....

In momentul asta am un sistem de 12v  (4 panouri 165w 18 v, niste mizerii de controllere pwm și baterie de 200A) pentru camere, routere, lumini gradina, etc. Își fac treabă. Sper că în maxim o lună să mă apuc și de sistemul pt restul casei. Nu fac prin afm.... Nu mă interesează să injectez curent în rețea 

Editat de chucki
Link spre comentariu

1 oră în urmă, foxbat a spus:

Multumesc. La ce anume faci referire  mai exact te rog? Actele sunt ok -ideea este sa "aplic" pentru ca pana e gata"Casa" mai dureaza  dar procedura sa fie "pe rol".

referitor la partile tehnice, ceva idei?

Inteleg ca vrei sa aplici la Casa verde. Daca am inteles bine va trebui sa depui niste acte. Exista lista pe site-ul AFM. Asa am crezut si eu ca sunt actele ok, cele pe care le am acasa sunt ok, dar trebuie actualizat ceva pe cartea financiara pentru ca cineva mai departe de mine nu si-a facut treaba la un moment dat. Am de facut multe drumuri si de cheltuit niste dinero. 

Link spre comentariu

Vizitator foxbat

am inteles. Multumesc . deocamdata fiind " in lucru"este suficienta o "Ceva " de la primarie cica

dpdv tehnic sunt cam "indoit", difernta de bani pentru "prosumer" si " off grid" este mare rau..

si pe solutia aleasa  de mine sigur n-o sa accepte "romanu' " aparatele "necertificate" , chiar daca sunt mult peste ce au ei pe lista.

Link spre comentariu

Nu iti accepta o ceva de la primarie. Iti spun pentru ca eu am fost deja respins. Trebuie actele perfecte, altfel te resping si nici nu-ti explica de ce. Iar pentru aia 20k lei din Casa verde cred ca trebuie sa fii si conectat la reteaua nationala - trebuie sa verifici. 

Link spre comentariu

Vizitator foxbat

da,asta ziceam- actele se depun (Daca furnizorul este din cei ok) odata cu cele de conectare . e zapaceala mare pe zona dar macar sa curga " pe timpul lor".

ma rog, pentru mine primul pas era instalatia operationala(oricum din aia 20k, se duc cam 13 k de la inceput si vin ..cand o vrea Domnul) deci tot pe banii "tai" ti o faci practic.

Link spre comentariu

Salut, ma bag si eu in discutie, am inteles ca nu tu te ocupi, nu tu instalezi/cumperi chesti.. trebuie sa iei legatura cu firme de specialitate agreeate de stat..

Poate gresesc...

Link spre comentariu

Vizitator foxbat

salut.

da, asa este cel putin pe hartie

in realitatea daca te apuci si verifici cu calculatorul in mana te ia capul cand vezi ca ti se dubleaza cel putin pretul intalatiei si cu perfomante mai slabe

clar pentru autorizare e nevoie de firme, acum incerc sa "Sparg" in 2 parti proiectul - unul tehnic cu care sa dau drumul la"productie" Si partea cu autorizarea casei verzi. Ideal era sa mearga hartiile ( care vor dura luni/poate 1 an) in timpul asta si nu sa incep "cand e gata".

pe partea tehnica vad ca preturile(Care incepusera sa scada ) au luat-o in sus..

ceva recomandari de solutie tehcnica(exclus victron, fronius ). in zona "Easun"?

Multumesc

Link spre comentariu

Procedura de depunere a actelor se face via instalatorul acceptat de AFM. Gasesti o lista a lor pe site-ul AFM. Nu poti face in regim propriu cu bani din Casa verde decat daca esti instalator autorizat si acceptat de AFM. Nu mai bine dai 1,2,3 telefoane la instalatori autorizati AFM? In general poti instala 3kW cu 20k de la AFM + intre 2700 si 7000 lei din buzunarul tau. Daca te uiti pe ofertele instalatorilor vei vedea ca au cam acelasi echipamente, doar ca unii decid sa-si faca titlu de glorie ca lucreaza cu produse Sharp sau Huawei, iar altii doar le mentioneaza fara sa faca bannere flashy. 

Link spre comentariu

Vizitator foxbat
Acum 3 ore, therocketscientist1 a spus:

Procedura de depunere a actelor se face via instalatorul acceptat de AFM. Gasesti o lista a lor pe site-ul AFM. Nu poti face in regim propriu cu bani din Casa verde decat daca esti instalator autorizat si acceptat de AFM. Nu mai bine dai 1,2,3 telefoane la instalatori autorizati AFM? In general poti instala 3kW cu 20k de la AFM + intre 2700 si 7000 lei din buzunarul tau. Daca te uiti pe ofertele instalatorilor vei vedea ca au cam acelasi echipamente, doar ca unii decid sa-si faca titlu de glorie ca lucreaza cu produse Sharp sau Huawei, iar altii doar le mentioneaza fara sa faca bannere flashy. 

dap.

de asta am deschis topic aici unde paote sunt si instalatori autorizati cu care poti sa ai o relatie mai apropiata de cea normala si nu cea "master - slave" ( slave  = client).

toti pe care i-am apelat sunt "foarte ocupati"si/sau nu au loc pentru"proiectele" de pana n 10 kw.

Acum 2 ore, ianachim a spus:

Daca apare ceva pentru scutere cu panouri fotovoltaice pe geaca si casca…ma abonez si eu la topic 

asta am rezolvato de   2 luni,

baterii de 800Wh, panouri de 200. merge ca focu' treaba.

Link spre comentariu

Vizitator AdrianB1

Vezi ce consum in gol are MPPT-ul, s-ar putea sa ai surprize cu alea ieftine si sa iti consume bateria peste noapte in gol. Sunt unele si cu peste 100W in gol, pentru Easun nu am gasit valoarea, nu e in specificatii.

Programul "teapa verde" e cu bataie lunga, poate te califici si iei teapa mai ieftin, dar firmele acreditate vand aceleasi chestii cu marje de profit marite, ca e pe banii statului si tu nu prea ai nimic de zis. S-ar putea sa gasesti si firme ok, taica-meu cauta de cateva luni si inca nu a gasit (nu stiu detalii, ca eu vreau sa imi fac pe banii mei pe capacitate mult mai mare).

Vestea buna a e ca lista pe care ai pus-o e gandita bine, 48V si capacitate panouri vs baterie e ok la prima vedere.

Editat de AdrianB1
Link spre comentariu

Ca si om care a trecut prin toate procedurile cu actele pentru Casa Verde si acum asteapta doar sa vina in tara panourile ca sa i le monteze instalatorul, iti pot da cateva idei despre cum functioneaza acest program,

Tu te inscrii la un instalator autorizat de AFM, ii duci actele  pe care el le depune la AFM. Adica extras de carte funciara plus multe certificate fiscale dela ANAF, locale, etc, cum ca nu exista datorii pe numele proprietarului. Dupa ce AFM iti aproba dosarul, tu trebuie sa ceri avizul tehnic de racordare de la distribuitorul tau de energie. La mine e E-ditributie Muntenia SA. Atentie, e vorba de distribuitor, nu de furnizor. Adica daca tu ai acum Enel care iti aduce curentul pana la poarta prin e-distributie, tu poti sa-l schimbi pe enel cu alt distribuitor, insa E-distributie va ramane ca si distribuitor de-al tau orice ai face.

In aceasta faza, de cerere a avizului tehnic de racordare, instalatorul tau iti da specificatiile tehnice si marca panourilor si a invertorului pe care ei il monteaza, iar tu trebuie sa le treci in cererea de avizare. Dupa ce iti iese avizul, semnezi contractul final cu AFM-ul, iti faci avizarea PRAM a casei si astepti ca instalatorul sa aduca pe banii lui panourile, tu urmand sa platesti doar diferenta de la 20.000 lei cat iti da AFM la cat costa panourile. Niste panouri de 3Kw sunt undeva pe la 22.000-26.000, depinzand de fiecare instalator, iar daca vrei mai mult de 3Kw vorbesti cu instalatorul cat sa iti monteze si ce pret poate sa iti asigure.

Per total, tu nici nu vezi aia 20k, sunt intre instalator si AFM. Iar marca si specificatiile tehnice ale panourilor trebuie sa fie fix alea trecute in cererea pentru avizul tehnic de racordare. Altfel nu cred ca risca nimeni sa iti dea vreun aviz sau sa instaleze ceva daca tu te-ai apucat de capul tau sa bagi nu stiu ce panouri.

Parerea mea, daca vrei sa dai niste bani in avans, e urmatoarea: iei legatura cu un instalator autorizat, vorbesti cu el, vezi ce optiuni ai ca sa incepi tu lucrarea inainte. Poate tu nu vrei doar 3kw, cat sponsorizeaza AFM-ul, ci vrei 5 sau 7kw. Incepi lucrarea in regie proprie, dar cu aceleasi panouri pe care ti le va monta si instalatorul in cadrul programului, si cand te inscrii in program il lasi pe el sa termine.

Repet, cei 20k de la AFM tu nu ii vezi. Ce bagi tu din banii tai e doar putere suplimentara, pete cei 3kw sponsorizati.

Link spre comentariu

Vizitator foxbat
La 02.02.2022 la 15:45, AdrianB1 a spus:

Vezi ce consum in gol are MPPT-ul, s-ar putea sa ai surprize cu alea ieftine si sa iti consume bateria peste noapte in gol. Sunt unele si cu peste 100W in gol, pentru Easun nu am gasit valoarea, nu e in specificatii.

Programul "teapa verde" e cu bataie lunga, poate te califici si iei teapa mai ieftin, dar firmele acreditate vand aceleasi chestii cu marje de profit marite, ca e pe banii statului si tu nu prea ai nimic de zis. S-ar putea sa gasesti si firme ok, taica-meu cauta de cateva luni si inca nu a gasit (nu stiu detalii, ca eu vreau sa imi fac pe banii mei pe capacitate mult mai mare).

Vestea buna a e ca lista pe care ai pus-o e gandita bine, 48V si capacitate panouri vs baterie e ok la prima vedere.

thx.

easunul e in zona 40 ..60W

am verificat

are si un mod "Standby"(menu4) in care scade isi mai jos

sa zicem 1Kw /zi e ok( + consumul lui in sarcina care e dependent de "sarcina"

cam 1.4 KW la 1.2 utiliz pe scurt.

un panou "teapan" de 500W rotund nu sare de 200 eur .

1200 eur e cam departe de 20000 ron.

de fapt asta e si cioaca.daca mi-l "fac" ies la preturi foarte acceptabile. de banii aia la firme imi dau foarte putin (nici jumatate)

ma gandeam ca din aia 20k poate niste panouri mai primesc si eu ( la mica intelegere cu aia de la firma care sa treaca ce trebuie in acte) si sa le"Grefez " pe instalatia mea.

aia 20k ron de fapt nu sunt "pe bune" decat vreo 6...8k max.

pret baterii  noi :

16500 Ron 18Kw

10.000 Ron 10Kw

cum par?

Link spre comentariu

Din aia 500w din specificatie, o sa vezi 75% in iulie la orele pranzului...

Eu am (offgrid) de 235w (Canadian Power) si mai mult de 180w nu a scos niciodata. Astazi la pranz baga vreo 30w anemici.

Pentru un sistem asa de mare ca al tau as supradimensiona lejer cu 50%.

Eu am (offgrid) de 235w (Canadian Power) si mai mult de 180w nu a scos niciodata. Astazi la pranz baga vreo 30w anemici.

PS. Eu folosesc la iluminat garaj, consumatori mici si incarcat tzoacla electrica deci nu sunt afectat decat de problema stocarii.

Link spre comentariu

Acum 40 minute, florinelu07 a spus:

PS. Eu folosesc la iluminat garaj, consumatori mici si incarcat tzoacla electrica deci nu sunt afectat decat de problema stocarii.

Bagi direct prin invertor?Si daca da ,de cat?Nu folosesti baterie,chiar si auto intermediar si de stocare?

In legatura cu eficienta ,ai dreptate,maximul scris nu exista ,doar in cazuri exceptionale,dar si atunci se pierde unghiul maxim si cade ,,semnalul"

rau de tot.

In fapt daca nu ai panourile reglabile,mecanizate,capabile sa modifice pozitia,totul este un compromis.Se cauta eficienta medie dar se renunta la varful maxim la cele normale,fixe.

Link spre comentariu

Acum 1 minut, frigider a spus:

lux, aprinzi in maxXx 3 becuri led de 10W :grinbandit:

Nici pe alea.Pierzi pe traseu.Maxim doua.Cu indulgenta.

Lumea asta a solarelor si a energiei alternative,zise si eco,este precum a pescarilor.Mai ,mitomana de felul ei.

Multi cred ca 3kw insemna chiar 3kw.In fapt insemna mult mai putin.

Link spre comentariu

Din ceva calcule reieșea că un panou cu o putere nominală de vârf de 1kw, orientat spre sud, ridicat la 25 de grade pe montură fixă, produce ca medie anuală (3-3.5h x puterea nominală) cam 3-3.5kwh energie zilnic x 365 de zile = ~ 1200kwh total pe an. 

În realitate se apropie? 

Cam cum se comportă la praf pe ele? 

Dacă sunt greu accesibile cam la cât timp trebuie să le speli? 

Cum le cureți? 

Editat de September
Link spre comentariu

Acum 9 ore, adiy32 a spus:

Bagi direct prin invertor?Si daca da ,de cat?Nu folosesti baterie,chiar si auto intermediar si de stocare?

In legatura cu eficienta ,ai dreptate,maximul scris nu exista ,doar in cazuri exceptionale,dar si atunci se pierde unghiul maxim si cade ,,semnalul"

rau de tot.

In fapt daca nu ai panourile reglabile,mecanizate,capabile sa modifice pozitia,totul este un compromis.Se cauta eficienta medie dar se renunta la varful maxim la cele normale,fixe.

Stochez in doua baterii auto de 75ah si utilizez fie 12v (prin iesirea controller) fie 230v printr-un invertor de 500w.

Acum 8 ore, frigider a spus:

lux, aprinzi in maxXx 3 becuri led de 10W :grinbandit:

Baiul este ca acum nici nu prea am nevoie si bateriile stau 95% din timp pe float. Am consumat zilele trecute vreo 300W si i-a bagat la loc in 1zi.

Acum 4 ore, September a spus:

Din ceva calcule reieșea că un panou cu o putere nominală de vârf de 1kw, orientat spre sud, ridicat la 25 de grade pe montură fixă, produce ca medie anuală (3-3.5h x puterea nominală) cam 3-3.5kwh energie zilnic x 365 de zile = ~ 1200kwh total pe an. 

În realitate se apropie? 

Cum le cureți? 

Eu am acoperisul garajului (o singura apa) orientat spre sud si vam la 18-20gr. Panoul este montat aproape ideal si prinde lumina buna majoritatea zilei. 

Se simte destul de tare daca sunt vreo 2 saptmani fara ploaie - ramane prafuit/murdar cam ca masina. Mai mult de un furtun de apa nu ii dau, dar cei care fac bani din asta se preocupa se le spele bine.

Cat despre performanta, la amiaza (soarele aproape perpendicular) ajunge la 180-185w (~6ah) din ce imi spune controllerul (Victron Smartsolar 75/15). 

Am folosit si controller PWM si este manivela fata de MPPT, deci merita banii.

La mine este mai mult joaca, dar potentialul exista.

Pot fi gasite solutii de utilizare offgrid pentru utilizare casnica mai serioasa, dar deja se amplifica provocarile si costurile.

PS. Tatonez si cu Liion reciclat din baterii de laptop, dar este balamuc sa nimeresti pe tensiune utilizabila eficient (12v/24v - ideal 48v) dar dai in tehnologie mai costisitoare.

Link spre comentariu

Vizitator foxbat
Acum 11 ore, florinelu07 a spus:

merci! Stiu de asta - nu am preaemult spatiu deci sa merg pe panouri mai scumpe ( cele de 480..500w).

TIn cont!

Acum 14 ore, foxbat a spus:

thx.

easunul e in zona 40 ..60W

am verificat

are si un mod "Standby"(menu4) in care scade isi mai jos

sa zicem 1Kw /zi e ok( + consumul lui in sarcina care e dependent de "sarcina"

cam 1.4 KW la 1.2 utiliz pe scurt.

un panou "teapan" de 500W rotund nu sare de 200 eur .

1200 eur e cam departe de 20000 ron.

de fapt asta e si cioaca.daca mi-l "fac" ies la preturi foarte acceptabile. de banii aia la firme imi dau foarte putin (nici jumatate)

ma gandeam ca din aia 20k poate niste panouri mai primesc si eu ( la mica intelegere cu aia de la firma care sa treaca ce trebuie in acte) si sa le"Grefez " pe instalatia mea.

aia 20k ron de fapt nu sunt "pe bune" decat vreo 6...8k max.

pret baterii  noi :

16500 Ron 18Kw

10.000 Ron 10Kw

cum par?

ca idee de preturi ( momentan)

- panouri ~ 200 eur / bucata ( cele 480...500W).

- baterii ~ 10.000 ron pt 10kW

- manopera montare/instalare - 2000...3000 ron

- invertor pt offgrid cu surse multiple si balansare (Accepta si generator/retea)- easun 5Kw ~ 700...800Eur

total - cam 3500 eur

pare rezonabil.

Acum 5 ore, September a spus:

În realitate se apropie? 

Cum le cureți? 

iarta ma ca raspund un pic si eu (si pe langa)

- la noi productie mare ( ca asa am am inteles ca se zice) este in zilele de iarna cand e soare, ba chiar sunt probleme pentru cei care au supradimensionat nr de panouri.

TInand cont de numarul de zile insorite (si aici stam destul de bine - n am acum statisticile la indemana), productia este buna daca sunt panouri ok si montate corect (si stationar, pentru ca instalatia automata de pozitionare nu merita deloc la productia "domestica"). Eventual mai pui 1..2 panouri peste cat calculezi ca sa "compensezi" pierderile date de pozitioare/unghi etc.

Din experienta de "caravanist" de o vara, praful (doar el) nu impacta prea mult (panouri montate orizontal pe acoperis rulota) - cred ca le-am spalat de 2 ori / an si era suficient o singura data, toamna, la sfarsit- si atunci mai mult de alte reziduri (gainat,frunze ramase lipite dupa ploaie)

estimez ca mai mult de 10% nu le a scazut eficienta. Iar asta nu se prea simte cand ai soare de vara si produci mult (mai mult decat consumi).

Porneam plita electrica(3Kw) pentru o omleta doar sa vad ca se mai "plimba curentul" prin fire, altfel era mereu 85...95% bat.

Pesemne ca la stationare se simte nitel mai mult(nu am luat in calcul asta prea tare) dar de zapanda ma tem cel mai tare:)

Respect!

Link spre comentariu

• Vizitator changed the title to Locuinte alimentate cu surse de energie neconventionale,dar si conventionale.
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic