TheHuskyCrobats Postat Martie 17, 2022 Share Postat Martie 17, 2022 Acum 2 ore, Cavaleru a spus: @TheHuskyCrobats Salut, ce suprafata ocupa panourile pe care le ai. sunt montate pe acoperisul casei sau pe suporti la nivelul solului? Sunt montate pe acoperis dar nu am idee ce suprafata au. Am 4 siruri peentru ca am un acoperis mai ciudat: - un invertor cu 2 MPPT -> 3240W (12x270W) si 3000W (10x300W) - un invertor cu 2 MPPT -> 1900w (5x380W) si 1520W (4x380W) Mai e loc de upgrade, dar trebuie sa reorganizez acoperisul Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cinezicealae Postat Martie 17, 2022 Share Postat Martie 17, 2022 La 15.03.2022 la 8:59, florinelu07 a spus: Are cineva o recomandare de distribuitor solutii de montaj panouri solare, la pret "normal"? Suporturi făcute acasă din țeavă recuperată, cumpărată de pe olx. 1/3 din preț pe metru, și de trei ori mai groasă. 5mm. Trebuie să ai mare grijă să le pui perfect în plan, fără să le torsionezi, că stau tensionate și se sparg mai ușor la grindină...etc. Pe acoperiș am avut la fel. Nivelă laser, atenție mare și ieși de 3 ori mai ieftin și mai solid. Dezavantajul, e muncă multă... Ce se vede în poză, are 25m lungime și a costat aproximativ 1500lei. Panourile au cam 90cm/170cm și 20kg. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Martie 17, 2022 Share Postat Martie 17, 2022 Acum 28 minute, cinezicealae a spus: Suporturi făcute acasă din țeavă recuperată, cumpărată de pe olx. 1/3 din preț pe metru, și de trei ori mai groasă. 5mm. Trebuie să ai mare grijă să le pui perfect în plan, fără să le torsionezi, că stau tensionate și se sparg mai ușor la grindină...etc. Pe acoperiș am avut la fel. Nivelă laser, atenție mare și ieși de 3 ori mai ieftin și mai solid. Dezavantajul, e muncă multă... Ce se vede în poză, are 25m lungime și a costat aproximativ 1500lei. Panourile au cam 90cm/170cm și 20kg. bravo!!! profil de teava rectangulara? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Cavaleru Postat Martie 17, 2022 Share Postat Martie 17, 2022 Acum 49 minute, cinezicealae a spus: Suporturi făcute acasă din țeavă recuperată, cumpărată de pe olx. 1/3 din preț pe metru, și de trei ori mai groasă. 5mm. Trebuie să ai mare grijă să le pui perfect în plan, fără să le torsionezi, că stau tensionate și se sparg mai ușor la grindină...etc. Pe acoperiș am avut la fel. Nivelă laser, atenție mare și ieși de 3 ori mai ieftin și mai solid. Dezavantajul, e muncă multă... Ce se vede în poză, are 25m lungime și a costat aproximativ 1500lei. Panourile au cam 90cm/170cm și 20kg. foarte tare! bravo! nu stiu daca ai scris ce putere ai per panou si in total? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TheHuskyCrobats Postat Martie 17, 2022 Share Postat Martie 17, 2022 Ai avut si teren unde sa le pui Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cinezicealae Postat Martie 17, 2022 Share Postat Martie 17, 2022 Acum 3 ore, Cavaleru a spus: nu stiu daca ai scris ce putere ai per panou si in total? 6800w cand e cald, 7400w cand e rece... Scot direct 220v din ele, si consum direct, fara invertoare. La motoarele asincrone am variatoare de frecventa... Aparatul de sudura, aerotermele si sculele electrice de mana, merg direct la 220V curent continuu. ATENTIE, merg doar sculele electrice cu control electronic. Cele cu intrerupator mecanic on off, iau foc. Urmeaza un fel de boiler pus pe instalatia de incalzire a casei, in serie cu centrala pe gaz. In afara de doua sigurante de 32A, curent continuu, nu am nimic pus pe langa panouri si nici nu am de gand. O sa mai cumpar niste relee solid state pentru cunsumatori, pentru ca nu rezista niciun intrerupator obisnuit la arcul electric de curent continuu. Nici termostatele mecanice, nici intrerupatoarele obisnuite, nici releele mecanice nu rezista. Se vaporizeaza Am pus la un consumator rezistiv de 2-3kw, daca va amintiti voi, niste cuple din alea de fier de calcat de pe vremuri, din ceramica. Cand am scos cupla, a ramas arcul aprins si ma uitam ca curca-n craci, ca nu stiam ce sa-i fac Deci, da, nu fiti prosti ca mine !!! P.S. M^%e enel!!! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Martie 17, 2022 Share Postat Martie 17, 2022 Acum 7 ore, Mariusik85 a spus: @Robyb multumesc de raspuns. @foxbat Sunt curios cat o sa ai costul final, te rog sa ne tii la "curent" De asemenea daca poti lasa link-uri de unde ai cumparat aparatura, chiar si pe bucati, cred ca ar ajuta si mai mult, nu numai pe mine, ci pe orice doritor viitor. www.solarpower24.it olx/electricieni panourile - astept o promotie la canadian solar de 5xx W ( Ca n am prea mult spatiu pana in 4k ( maxim ca n am atat buget acum ) eur. tot cu 6kw baterie Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Silver Arrow Postat Martie 17, 2022 Share Postat Martie 17, 2022 Acum 3 ore, cinezicealae a spus: 6800w cand e cald, 7400w cand e rece... Scot direct 220v din ele, si consum direct, fara invertoare. La motoarele asincrone am variatoare de frecventa... Aparatul de sudura, aerotermele si sculele electrice de mana, merg direct la 220V curent continuu. ATENTIE, merg doar sculele electrice cu control electronic. Cele cu intrerupator mecanic on off, iau foc. Urmeaza un fel de boiler pus pe instalatia de incalzire a casei, in serie cu centrala pe gaz. In afara de doua sigurante de 32A, curent continuu, nu am nimic pus pe langa panouri si nici nu am de gand. O sa mai cumpar niste relee solid state pentru cunsumatori, pentru ca nu rezista niciun intrerupator obisnuit la arcul electric de curent continuu. Nici termostatele mecanice, nici intrerupatoarele obisnuite, nici releele mecanice nu rezista. Se vaporizeaza Am pus la un consumator rezistiv de 2-3kw, daca va amintiti voi, niste cuple din alea de fier de calcat de pe vremuri, din ceramica. Cand am scos cupla, a ramas arcul aprins si ma uitam ca curca-n craci, ca nu stiam ce sa-i fac Deci, da, nu fiti prosti ca mine !!! P.S. M^%e enel!!! Ca sa nu mai ai arc ai incercat cu contactori? Adica comanda indirecta- intrerupatorul comanda contactorul. Contactoarele au distanta mai mare intre contacte si viteza mai mare la ruperea contactului. Exista intrerupatoare speciale cu camera de stingere a arcului. Adevarul este ca am lucrat doar in AC cu asa ceva. Dar cred ca un circuit paralel cu rezistenta serie cu condensator ar putea opri arcul. Dupa care sa ai un curcuit de descarcare al condensatorului. Oricum interesanta instalatia. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cinezicealae Postat Martie 17, 2022 Share Postat Martie 17, 2022 Acum 52 minute, Silver Arrow a spus: Ca sa nu mai ai arc ai incercat cu contactori? Adica comanda indirecta- intrerupatorul comanda contactorul. Contactoarele au distanta mai mare intre contacte si viteza mai mare la ruperea contactului. Exista intrerupatoare speciale cu camera de stingere a arcului. Adevarul este ca am lucrat doar in AC cu asa ceva. Dar cred ca un circuit paralel cu rezistenta serie cu condensator ar putea opri arcul. Dupa care sa ai un curcuit de descarcare al condensatorului. Oricum interesanta instalatia. Exista si cu stingerea arcului, dar nu vad cum as putea sa pun o atrocitate din aia la masina de spalat sau la bec in casa Cand cupleaza sau decupleaza, se aude de la vecini... Releele solid state sunt ideale, sau IGBT. Inca lucrez la asta. Am montat panourile in mod special pentru atelier. Aici nu sunt pretentii. In casa trebuie cu atentie mare ca ia foc ceva ... Mi-a mai zis cineva pe aici de circuitul R/C, am sa incerc. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Martie 24, 2022 Share Postat Martie 24, 2022 Nu stiu ce s-a intamplat ca de vreo 2-3 saptamani au disparut stocurile de invertoare hibrid (offgrid) de pe piata. Se cere cu 25% lejer extra fata de acum o luna, plata in avans, pentru stocuri ce inca sunt prin barci din Asia spre Europa.... dafuq? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Cavaleru Postat Martie 24, 2022 Share Postat Martie 24, 2022 criza preturilor la curent care au luat-o in sus obliga lumea sa se gandeasca la solutii alternative pentru proctia proprie de curent adaugi la asta si fondurile europene care sprijina proiectele solare si ti-ai raspuns la intrebare. mai bagam in ecuatie inca 2 probleme: criza chipurilor/semiconductorilor si oprirea productiei de neon la cele 2 mari fabrici din ucraina ... avem reteta pt niste preturi exagerate fata de acum 2-3 ani cand nu aveam covid razboi etc.. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Martie 24, 2022 Share Postat Martie 24, 2022 Acum 1 oră, Cavaleru a spus: criza preturilor la curent care au luat-o in sus obliga lumea sa se gandeasca la solutii alternative pentru proctia proprie de curent adaugi la asta si fondurile europene care sprijina proiectele solare si ti-ai raspuns la intrebare. mai bagam in ecuatie inca 2 probleme: criza chipurilor/semiconductorilor si oprirea productiei de neon la cele 2 mari fabrici din ucraina ... avem reteta pt niste preturi exagerate fata de acum 2-3 ani cand nu aveam covid razboi etc.. "criza chip-urilor" este cam tot pe acolo, iar gazul neon nu impacteaza asa sever industria - nu este un consumabil. cu siguranta criza energetica este un factor convingator pentru o multime de nehotarati pana acum (eu de exemplu), dar in acest timp fondurile europene nu sunt chiar cea mai buna varianta de finantare - costa aprox x2 fata de regie proprie. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TheHuskyCrobats Postat Martie 24, 2022 Share Postat Martie 24, 2022 Acum 8 ore, florinelu07 a spus: Nu stiu ce s-a intamplat ca de vreo 2-3 saptamani au disparut stocurile de invertoare hibrid (offgrid) de pe piata. Se cere cu 25% lejer extra fata de acum o luna, plata in avans, pentru stocuri ce inca sunt prin barci din Asia spre Europa.... dafuq? Am un vecin la 2 case care tocmai si-a monat si el, Fronius Primo 5.0.1 si 5000W in panouri. Bateria cica nu se stie cand vine. Vecinul din dreapta mea, care acum un 2 ani imi spunea ca am facut o mare gogomanie cu sistemul de fotovoltaice si ca el plateste 100 lei/luna pentru tot ce consuma (pompe, motoare, etc). Acum ma alearga sa vorbesc cu cel care mi-a instalat sistemul sa ii puna si lui, "peste rand".... In ultimele 3-4 luni numai eu am recomandat instalatorul cu care am lucrat de 6 ori. Toti monteaza acum sau sunt in curs de montare a sistemelor cu el. Daca toti instalatorii au patit asa, e clar ca se vind sistemele ca painea calda. Toti cei de mai sus instaleaza cu banu' jos, fara nici un program. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Martie 25, 2022 Share Postat Martie 25, 2022 am inteles si eu de la un vanzator ca este sevraj in piata... se cumpara orice. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ENEOS Postat Martie 25, 2022 Share Postat Martie 25, 2022 Uite cum s-a impulsionat treaba cu energia regenerabilă. Programele prin care se finanțează sunt fix pix, crește prețul la curent și tot omul dă năvală să pună panouri, treabă socoteală! Pe urmă n-au decât să pună taxe pe mp de panou și mai vin niște bani în visteria statului. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Martie 25, 2022 Share Postat Martie 25, 2022 Acum 1 oră, ENEOS a spus: Uite cum s-a impulsionat treaba cu energia regenerabilă. Programele prin care se finanțează sunt fix pix, crește prețul la curent și tot omul dă năvală să pună panouri, treabă socoteală! Pe urmă n-au decât să pună taxe pe mp de panou și mai vin niște bani în visteria statului. Ii cred in stare sa iti ia impozit si pe ele... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Martie 25, 2022 Share Postat Martie 25, 2022 Acum 4 minute, Djebelu' a spus: In mod sigur, la fel cum vor introduce impozit si pe ev-uri, hibride&co, incet, dar sigur. o sa te caute cu "gugal meps"! PS: sa lamurim misterul - venitul provenit din vanzarea de energie produsa de un sistem mai mare de 3kwh este supus deja impozitarii. deci a fi prosumer se dovedeste inca odata buleala din partea statului. asa ca produci pentru consumul propriu si am inchis cazul Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Silver Arrow Postat Martie 25, 2022 Share Postat Martie 25, 2022 Acum 4 ore, florinelu07 a spus: am inteles si eu de la un vanzator ca este sevraj in piata... se cumpara orice. Cei de la care am cumparat eu panoul solar (pentru apa) mi-au spus ca au renuntat la montaj din lipsa de personal pentru vanzari. Toata lumea din firma vinde sau livreaza, se cumpara intr-o veselie. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Martie 28, 2022 Share Postat Martie 28, 2022 La 25.03.2022 la 12:49, Silver Arrow a spus: Cei de la care am cumparat eu panoul solar (pentru apa) mi-au spus ca au renuntat la montaj din lipsa de personal pentru vanzari. Toata lumea din firma vinde sau livreaza, se cumpara intr-o veselie. am reusit sa "prind loc" pentru livrarea de invertoare de maine. in vreo 10 zile ma apuc de montat. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TheHuskyCrobats Postat Martie 29, 2022 Share Postat Martie 29, 2022 (editat) Am primit urmatoarea notificare cu cererea aferenta (de completat si semnat). Intra in vigoare de la 01.05.2022 Nu e rau Protejez bateria cativa ani. Editat Martie 29, 2022 de TheHuskyCrobats Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Cavaleru Postat Aprilie 4, 2022 Share Postat Aprilie 4, 2022 (editat) cine imi poate face o recomandare pentru un sistem solar minimal incarcat baterii de scule, telefoane, iluminat prin cateva proiectoare led. ce ar trebui sa contina un astfel de sistem, ma gandesc ca este foarte asemanator cu un sistem offgrid pt o autorulota. panouri solare + acumulatori si un controler invertor - https://www.shoptei.ro/invertor-pur-sinus-poweracu-vm-2000-24-mppt-2000va-2000w-24v sau https://www.vonmag.ro/produse/info/a0061547-invertor-solar-850va-500w-pret-12v-230v-unda-sinusoidala-pura-ted-electric ce ar mai fii nevoie? Editat Aprilie 4, 2022 de Cavaleru Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cinezicealae Postat Aprilie 4, 2022 Share Postat Aprilie 4, 2022 1 oră în urmă, Cavaleru a spus: panouri solare + acumulatori si un controler inverto Dar de ce vrei tu sa faci din 36V sau cat are un panou, 220V, ca sa faci dupa aia din 220V, 18V sau cat are un acmulator de bormasina? Mai dai si 2000lei pe un invertor inutil, care are si el pierderile lui... https://www.sigmanortec.ro/39-componente-electronice Iti iei de aici asta: https://www.sigmanortec.ro/sursa-tensiune-automata-coborareridicare-05-30v-cu-lcd Mi-am luat eu acum si merge impecabil. Un acumulator de cat ai nevoie pentru lumini si telefoane...12A, sa zicem. Un modul de incarcare tot de la astia, pentru acumulatorul de 12V si un amarat de modul pentru 5V telefon. Insumate, nu cred ca dai 100 lei pe ele, fara acumulator. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Aprilie 4, 2022 Share Postat Aprilie 4, 2022 Un sistem din doua panouri de 235w (chiar second) sau unul 350-380w (nou) + controller MPPT + invertor 500-1000w (chiar si chinezesc) + accu auto care inca nu a murit de tot -> cam pe la 1500lei te duce. De banii astia scoti in cel mai fericit caz, vreo 3kw pe zi si practic (in plafonul mediu socotit de stat - 0.85lei/kwh) vei recupera costul in vreo 600 de zile de utilzare maximala. Pentru solutii simple, este mai convenabil sa folosesti din retea altfel mai mult te joci (been there...). Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Cavaleru Postat Aprilie 4, 2022 Share Postat Aprilie 4, 2022 Acum 6 minute, florinelu07 a spus: Un sistem din doua panouri de 235w (chiar second) sau unul 350-380w (nou) + controller MPPT + invertor 500-1000w (chiar si chinezesc) + accu auto care inca nu a murit de tot -> cam pe la 1500lei te duce. De banii astia scoti in cel mai fericit caz, vreo 3kw pe zi si practic (in plafonul mediu socotit de stat - 0.85lei/kwh) vei recupera costul in vreo 600 de zile de utilzare maximala. Pentru solutii simple, este mai convenabil sa folosesti din retea altfel mai mult te joci (been there...). mda, doar terenul e extravilan iar reteaua e la 350m + ca sa ma conectez acum am nevoie de undeva la minim 3000-4000euro pentru proiect, sapat+ ingropat + cablu + copex + ceva oameni care sa ajunge la intinsul cablului. da reteau era solutia ideala, dar pana nu mai apare inca 1-2 doritori in zona aia n-am ce face. probabil ca solutia va fi 1-2 acumulatori auto de 100ah care ii incarc la garaj si un invertor de la 12v la 220v Acum 34 minute, cinezicealae a spus: Dar de ce vrei tu sa faci din 36V sau cat are un panou, 220V, ca sa faci dupa aia din 220V, 18V sau cat are un acmulator de bormasina? Mai dai si 2000lei pe un invertor inutil, care are si el pierderile lui... https://www.sigmanortec.ro/39-componente-electronice Iti iei de aici asta: https://www.sigmanortec.ro/sursa-tensiune-automata-coborareridicare-05-30v-cu-lcd Mi-am luat eu acum si merge impecabil. Un acumulator de cat ai nevoie pentru lumini si telefoane...12A, sa zicem. Un modul de incarcare tot de la astia, pentru acumulatorul de 12V si un amarat de modul pentru 5V telefon. Insumate, nu cred ca dai 100 lei pe ele, fara acumulator. mi-ai dat cartonas rosu depaseste cunostintele mele ce spui tu aici. se poate mai ca la prosti? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
cinezicealae Postat Aprilie 4, 2022 Share Postat Aprilie 4, 2022 Acum 3 ore, Cavaleru a spus: probabil ca solutia va fi 1-2 acumulatori auto de 100ah care ii incarc la garaj si un invertor de la 12v la 220v Acumulatorii de masina sunt buni pentru sarcini cu curent mare la rupere. Tie iti trebuie acumulatori "deep cycle". Pentru consumatorii enumerati mai sus, 12V/200Ah, e exagerat. Ti-ar trebui un minim de 25Ah din panouri, timp de 10 ore zilnic ca sa ii incarci. Un bec cu LED consuma 0,2A X 5 bucati x6 ore pe seara = 6A, un acumulator de bormasina...sa zicem ca ia si el 5A ca sa se incarce X 10bucati = 50A, telefonul nu consuma nimic . Deci, ce sa faci cu 200Ah? O baterie de 12V/12Ah, iti tine becurile si telefoanele aprinse toata noaptea. O sursa din aia de ti-am aratat mai sus, face orice tensiune intre 0,5 si 30V, si de la 0 la 4A, indiferent de tensiunea de intrare(5,5-30V). Adica, daca soarele intra in nori, sursa aia mentine tensiunea constanta, tragand curent(amperi) din panou. O setezi la 14V/1,2A, ca sa-ti incarce acumulatorul, la care adaugi un modul de incarcare acumulator cu plumb (20-30lei). Pentru acumulatorii sculelor, procedezi la fel. In functie de tensiunea lor...18V sau cat o fi, plus un modul de incarcare Li-Ion. Ce vrei tu sa faci, e overkill si overspend. De banii eonomisiti, mai bine adaugi panouri. Ce-ti propun eu, face acelasi lucru, doar ca te costa o fractie din pret. Nici 400lei nu cred ca dai, cu tot cu baterie. Un singur panou de 300W, pentru ce ai tu acolo nevoie, e suficient. Zi doua, ca sa mearga si cand ploua. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate