Sari la conținut

Cafea, cafenele de specialitate si........ceaiuri


DonFlamingo
 Share

Postări Recomandate

Eu unul nu am espressor acasă, folosesc metode alternative de făcut cafea: cold brew, v60 sau filtru vietnamez. Daaaar pentru curățarea și decalcifierea unui fierbător folosesc oțet și deși nu știu cum o fi la espressoare dar pentru restul aparatelor face minuni.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 64
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Preferata mea e espresso normal, fara nimic adaugat, data peste cap din doua guri la o tigara. Dar beau filtru, in acelasi mod, din cauza ca dimineata sunt grabit, permanent in intarziere si cu curru-n sus pana ma sui pe mobra. Dupa aia imi trece. Deci n-am rabdare si nici timp sa-mi fac espresso, sa astept sa se raceasca etc.

Cand beau cafea dupa-amiaza e altceva. Tot filtru beau, nu mi-am mai luat espressor pentru ca l-as folosi doar in w.e.-uri. Dar nu-l mai beau chior. Am testat zeci de cobinatii. Foarte bune sunt cele cu amaretto, whiski si Kahlua (in combinatii de doua sau trei). Frisca doar un pic, de design.

Azi am ales Sheridan in loc de Kahlua. Singura chestie misto la Sheridan e ca se stratifica singur, nu tre sa-ti mai bati capu' cu lingurita de bar. In rest e o mizerie mult prea dulce. Dar in cafeaua de azi a mers. Asta doar pentru ca am adaugat scotch din belsug.

ED924011-1AEE-47DC-9C07-68041AAD4735.jpeg

Curatarea la orice filtru, espressor, cana de fiert etc se face foarte bine cu sare de lamaie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

7 hours ago, Cavaleru said:

lamureste-ma si pe mine ca nu am gasit la mine in instructiuni cum se folosesc pastilele astea de decalcefiere

cel mai bine cauta si citeste prospectul aparatului

Al meu are un prg de decalcifiere si unul de curatare pornite periodic functie de duritatea estimata a apei (curenta 6-7 grade germane) si aparatul zice singur ce sa fac si cind

daca nu te lamuresti am un amic ce face service la din-astea ,iti dau nr lui 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 18.02.2022 la 9:56, SenorPink a spus:

Dar buna ziua,

 

intrucat vad ca exista topicuri pentru sex, bautura si tutun....hai sa ii dam si cu un alt "viciu": Cafeaua!

 

Propun sa facem schimb de impresii despre locatii cu cafea buna de specialitate, de origine, retete, tipuri de preparare, origini preferate, calatorii (da exista si excursii de asa ceva). 

 

Incep eu cu cateva locatii bune din Bucuresti: 

 

- > Narcoffee Roasters - langa Atheneu. Ei sunt din Cluj de fapt unde au vreo 2 locatii acolo. Ei isi prajesc cafeaua si au numai cafea de specialitate. Se gasesc de orgini Africa (Etiopia si Rwanda) si America de Sud si centrala plus House Blend-ul lor. Foarte relaxati, au si gustari "mai curate, mai eco mai bio". Personal de nota 10. 

 

Mai urmeaza sa pun proceduri de preparare preferate, tipuri de cafele, etc.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ahhh si ceai 🤭

Salutare,

 

Mare vorba ai spus despre Narcoffee... am dat azi o fuga pe la ei... si exact cum spuneai - sunt cu mult peste toate cafenelele din Bucuresti...

 

Ba mai mult am intalnit si oameni cunoscuti acolo... printre angajati...

 

Multumim de recomandare...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 18 minute, Papa_Bear a spus:

Salutare,

 

Mare vorba ai spus despre Narcoffee... am dat azi o fuga pe la ei... si exact cum spuneai - sunt cu mult peste toate cafenelele din Bucuresti...

 

Ba mai mult am intalnit si oameni cunoscuti acolo... printre angajati...

 

Multumim de recomandare...

Mă bucur că ți-a plăcut, chiar sunt ce trebuie. 

 

A mai recomandat un coleg aici o cafenea și o să încerc mâine. 

 

Ca alte recomandări de cafenele de specialitate: 

 

- Yvi Rosetti - foarte buna cafeaua la ei nota 10, au de la Mabo in principiu + sandwichuri și salate fitness. 

 

- Orygins cel din Romana - foarte buni și ei, nota 10 

 

-Citrick Cafe - Universitate in spate la TNB - super prietenoși și cafea buna ori Mabo ori Guido , nota 9 la cafea. 

 

- Fellow One Coffee Shop - calea Victoriei, este a lui Guido deci cafea de nota 10

 

In Brașov i-am descoperit pe Book Coffee shop -  nota 10 și oameni și cafeaua.

 

Și cum e corect sa punem și pe aia mai overrated sa zicem așa: 

 

- Origo: prea aglomerat, prea industrial

- Saints Roastery: buna cafeaua dar puhoi de oameni 

- Milu Cafe: Universitate, deși cafeaua e buna, oamenii care vin pe acolo sunt genul bembeu fai 🙄 și în general atmosfera nu e atât de plăcută

- BOB: piata Charles de Gaulle - la fel prea turistic, prea industrial 

 

Acum motivul principal pentru care nu îmi plac astea "industriale" este că deobicei încep să mai ciupească la calitate, la atenție, etc. Exemplu la o cafea de tip cold brew in loc să-ți pună cafeaua și câteva cuburi de gheata, îți umpli paharul de gheata și după pun și un pic de cafea 🙄

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 20.02.2022 la 22:56, SenorPink a spus:

Mă bucur că ți-a plăcut, chiar sunt ce trebuie. 

 

A mai recomandat un coleg aici o cafenea și o să încerc mâine. 

 

Ca alte recomandări de cafenele de specialitate: 

 

- Yvi Rosetti - foarte buna cafeaua la ei nota 10, au de la Mabo in principiu + sandwichuri și salate fitness. 

 

- Orygins cel din Romana - foarte buni și ei, nota 10 

 

-Citrick Cafe - Universitate in spate la TNB - super prietenoși și cafea buna ori Mabo ori Guido , nota 9 la cafea. 

 

- Fellow One Coffee Shop - calea Victoriei, este a lui Guido deci cafea de nota 10

 

In Brașov i-am descoperit pe Book Coffee shop -  nota 10 și oameni și cafeaua.

 

Și cum e corect sa punem și pe aia mai overrated sa zicem așa: 

 

- Origo: prea aglomerat, prea industrial

- Saints Roastery: buna cafeaua dar puhoi de oameni 

- Milu Cafe: Universitate, deși cafeaua e buna, oamenii care vin pe acolo sunt genul bembeu fai 🙄 și în general atmosfera nu e atât de plăcută

- BOB: piata Charles de Gaulle - la fel prea turistic, prea industrial 

 

Acum motivul principal pentru care nu îmi plac astea "industriale" este că deobicei încep să mai ciupească la calitate, la atenție, etc. Exemplu la o cafea de tip cold brew in loc să-ți pună cafeaua și câteva cuburi de gheata, îți umpli paharul de gheata și după pun și un pic de cafea 🙄

 

 

 

Hai ca mi-ai facut programul pentru weekend-urile urmatoare... chiar sunt curios sa le incerc pe cele pe care nu le stiu din lista ta.

Dilema este... ca vreau sa mai ajung si la Narcoffee...

 

Despre cafenelele overrated... suntem pe aceeasi lungime de unda....

Eu la BOB am nimerit si cafea care parea de calitate slaba... era foarte amara si nu avea aroma si nici miros...

 

Langa BOB, mai este si Steam... nici acolo cafeaua nu m-a impresionat, insa cateodata au deserturi de calitate ff buna....

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 18.02.2022 la 11:20, DiarM a spus:

20210924_121602.thumb.jpg.311c61bc38771e31ccda8d885b7aac91.jpgCea mai buna cafea (latte) bauta in Buc este la Zissou, la eroilor. Beau numai latte ca idee

Am mai incercat Meron, Tucano, Origins, Mad Goat, Steam, Bob, Human Coffee, Throwback coffee, Origo, Beans and Dots, First coffee, 2 minutes, Saints roastery, T-zero (doar din ce imi aduc aminte)

Unele sunt ok, altele au fost aruncate direct in cos.

 

Am mai primit recomandari dar nu am ajuns la Onest

 

O sa incerc sa vad Zissou cum sunt. 

 

La 18.02.2022 la 13:25, Dan Ny a spus:

Când aveți drum în zona Universității, treceți și pe la Florian. Nu o să regretați.

 

https://florianlecafe.ro/

 

Fara suparare, am fost sa incerc - foarte misto amenajat acolo, mirosul incredibil, curat, cafea boabe pe toate gusturile...dar, am incercat un espresso si nu stiu doamnele sa il faca cum trebuie. A iesit de o nota 7. 

 

 

 

Acum 9 ore, Papa_Bear a spus:

 

Hai ca mi-ai facut programul pentru weekend-urile urmatoare... chiar sunt curios sa le incerc pe cele pe care nu le stiu din lista ta.

Dilema este... ca vreau sa mai ajung si la Narcoffee...

 

Despre cafenelele overrated... suntem pe aceeasi lungime de unda....

Eu la BOB am nimerit si cafea care parea de calitate slaba... era foarte amara si nu avea aroma si nici miros...

 

Langa BOB, mai este si Steam... nici acolo cafeaua nu m-a impresionat, insa cateodata au deserturi de calitate ff buna....

 

 

 

Dap si eu sunt fan Narcoffee inca de la cand erau langa Lido unde acum e Trattoria Il Calcio. 

 

O alta cafenea de specialitate buna - pe calea victoriei pe partea dreapta pana in Hotel Radisson - Sloan Coffee Shop. Cafeaua foarte buna, nota 9.5, cei de acolo tineri toti si foarte prietenosi dar este si foarte aglomerat. Langa au pe unii cu pizza la tava, aia cu beri craft si unii cu inghetata asa ca acolo va fi tot timoul plin. 

 

 

 

Editat de SenorPink
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca iti place sa faci tu manual acasa incearca si V60 sau moka pot. Moka pot poate scoate cafeaua cel mai aproape de gustul de espresso de la un aparat specializat facut de un barista ca lumea. 

Descoperit astazi inca o cafenea de specialitate:

 

Boteca13 pe strada Boteanu, tot pe langa Atheneu - nota cafeaua si nota 11 pentru om (Bogdan il cheama daca am retinut cum trebuie); el este proprietarul, el face cafeaua, el suteaza, el centreaza. A deschis in septembrie si din vara vrea sa faca si cocktail bar. De mers si aici 👍

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 12 minute, Penetru a spus:

Dacă Moka Pot mai are şi elementul Brikka scoate un caimac generos aproape ca espresso.  Mare inginerie nu e, o supapă de siguranţă în vârf.

 

Am vazut un video de la Narcoffee in care explicau cum sa scoti o cafea foarte buna prin metoda Moka Pot:

 

1. Ratia apa cafea - adica nu trbuie prea multa apa ca sa iasa cat mai aproape de espresso

2. Cafeaua trebuie "batatorita" un pic cu o lingurita, dar nu foarte compact ca la espresso pentru ca apa nu trece cu presiune

3. apa trebuie sa fie pre-fiarta cand se pune la baza acolo

4. se pune pe aragaz cu capacul deschis pentru a se observa exact cand se termina ca sa nu stea mai mult decat e cazul

 

Mie mi-a iesit foarte bine asa doar ca e un pic de muncit la ea.

 

La V60 recunosc ca nu mi-a iesit niciodata

 

Cold Brew in schimb - specialitatea mea :D

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai adaug aici un fel de cafea care poate e mai putin popular la noi dar foarte la moda in Grecia (care sunt si inventatorii de altfel): Freddo

 

Cam doua tipuri sunt - Espresso Freddo si Capuccino Freddo. Grecii le fac din cafea instant ceea ce este o porcarie sinistra si de nebaut, in schimb la noi cei care au cafenele de specialitate au incept sa le faca din Espresso de specialitate.

 

Pentru acasa cei care isi fac espresso singuri si le iese bine, spre exemplu la aparat sau la moka pot, reteta e simpla:

 

2 shot-uri de espresso

5-6 cuburi de gheata (nu apa de la chiuveta)

Se blenduiesc pana "se incorporeaza" complet gheata

se pune in pahar

se mai adauga 2 - 3 cuburi de gheata

bei azi si mori maine de placere

 

Pupa tata pe data viitoare

 

PS: si pentru nebautorii de cafea se poate pune lapte 🙄

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De curiozitate, a gustat careva cafeaua aia căcată de maimuțe? Am uitat cum ii zice, dar costul e mai mare decat a mobrei mele...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 9 ore, TETEA. a spus:

De curiozitate, a gustat careva cafeaua aia căcată de maimuțe? Am uitat cum ii zice, dar costul e mai mare decat a mobrei mele...

 

Da am gustat eu direct la ei la mama lor in Indonezia. Mers frumos la plantatia de cafea, tur, tot ce trebuie. Ce pot sa zic este ca e foarte buna intr-adevar doar ca ☝️ bulangii aia tin animalutele alea in inchise custi ca sa le "produca" lor boabele alea de cafea, asa ca din acest punct de vedere nu vreau sa incurajez asta si nu voi mai bea. Si in al 2-lea rand pentru ca mi-au dat teapa - am luat la pachet acasa (macinata ca nu vindeau boabe la momentul respectiv) si surprzie surprize era o mizerie de 3 in 1 pentru care am platit o carca de bani. 

 

Si ca sa fiu punctual la intrebare - e diferita fata de cafeaua normala in sensul ca zici ca parca bei direct cafea cu lapte, e mai dulce. 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La V60 torni tu cu mâna peste tot, nu se face groapă la mijloc, temperatura e optimă tot timpul, nu începe cu apă rece. Gaura de la ieşire e mică, să băltească niţel. După aia nu stă cafeaua o oră pe plita aia să se coacă şi să se amărască.

La infuzarea la rece pui apa rece cu cafeaua într-un pahar cu capac, laşi toată noaptea pe masă sau la frigider şi dimineaţă o filtrezi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asta stiu, dar proportia? Si cafeaua rasnita mare, mediu, fin?

Apropos de v60, spuneam mai sus ca beau cafea la filtru de lene si graba. Dar cand vreau o cafea buna mai buna scot cana de la filtru si las apa fierbinte (filtrul meu desi nu e vreo capodopera da direct apa fierbinte) sa stea in filtru, peste cafea vreo 3-5 minute. Apoi pun cana filtrului la loc ca sa se scurga in ea. Si intotdeauna, chiar si cand o fac in graba, dimineata, nu las niciodata filtrul pornit dupa ce e gata cafeaua, ca sa nu se supraincinga cafeaua dar si pentru ca nu-mi place cafeaua fierbinte.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 12 minute, Speedy.K a spus:

Asta stiu, dar proportia? Si cafeaua rasnita mare, mediu, fin?

Cred că mediu, proporţia depinde de om, e chestie de gust. Mie îmi place sa fie un espresso concentrat încât să-i simt dulceaţa, nu pun zahăr sau lapte ca să nu atenuez gustul cafelei. La fel cu vinul natural, nu înţeleg de ce să pun sifon sau chiar mai rău, cola.

Teoria spune că apa trebuie să fie cam la 95 de grade deci o mai laşi după ce clocoteşte, opăreşti apoi filtrezi. Dacă extracţia durează mult cafeaua iese mai amară şi mai puţin aromată, la peste 30 de secunde începe să scoată prea multă cofeină.

La fel cu prăjirea, o cafea mai blondă va oferi aromă, o cafea mai prăjită va da impresia de intens, amar, pentru a masca o calitate mai slabă a mărfii iniţiale.

Aici nu-i ca la ciorba de văcuţă unde trebuie să fiarbă mult, eventual la oala sub presiune ca să se frăgezească.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 23 minute, Penetru a spus:

Cred că mediu, proporţia depinde de om, e chestie de gust. Mie îmi place sa fie un espresso concentrat încât să-i simt dulceaţa, nu pun zahăr sau lapte ca să nu atenuez gustul cafelei. La fel cu vinul natural, nu înţeleg de ce să pun sifon sau chiar mai rău, cola.

Teoria spune că apa trebuie să fie cam la 95 de grade deci o mai laşi după ce clocoteşte, opăreşti apoi filtrezi. Dacă extracţia durează mult cafeaua iese mai amară şi mai puţin aromată, la peste 30 de secunde începe să scoată prea multă cofeină.

La fel cu prăjirea, o cafea mai blondă va oferi aromă, o cafea mai prăjită va da impresia de intens, amar, pentru a masca o calitate mai slabă a mărfii iniţiale.

Aici nu-i ca la ciorba de văcuţă unde trebuie să fiarbă mult, eventual la oala sub presiune ca să se frăgezească.

Merci. Cred ca sunt de acord cu toate spuse, din testele mele de-a lungul timpului, cand m-am apucat eu de cafea nu era decat ibricu...

Nici eu nu pun absolut nimic in cafea dimineata. Dupa amiaza e altceva, dar nu pun niciodata zahar sau lapte in afara de alea continute de lichioruri, frisca etc. Din pacate frisca e la tub...

Zicea cineva, undeva de 10 ml de apa la un gram de cafea, oi fi retinut bine?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1/10? Eşti departe...

 

Clive recommends a 1:1.5 brew ratio for espresso.

For a triple basket: for 20 grams of ground beans in, you want to get about 30 grams of liquid espresso out. If you do not have a scale to weigh your input and output, it translates into 1.5 oz of liquid, including the crema. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu vorbesc despre espresso, alea sunt sub presiune. Ma refer la infuzie.

O lingurita de cafea afanata (nu presata) cu varf are cam 5 grame. Doua lingurite egal 10 grame de cafea. Doar n-o sa pun 15 ml de apa?!

Mi se pare rezonabil 100 ml de apa la 10 grame de cafea. Cu ce ramane in zat o sa iasa cam 80 de ml de infuzie dupa filtrare, adica o cafea medie. Gresesc?

Editat de Speedy.K
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Speedy.K Pentru cold brew reteta:

 

Ratie cafea - apa => 1 la 10, adica la 1 gram de cafea se toarna 10 ml de apa. Cafeaua rasnita cel mai grunjos (sau coarse cum ii zice pe englezeste).

la 100g cafea punem 1 litru de apa rece dupa care o punem pentru maxim 24 de ore la frigider. Pe urma strecuram prin tifon si de abia dupa prin filtru de hartie.

 

Pentru V60 e mai complicata treaba, mie nu mi-a iesit niciodata cum trebuie dar diferenta fata de cea la filtru facuta de aparat este ca asta dureaza 3 minute - 3 minute si jumatate si se face manual. Iar pe langa asta conteaza timpii, adica sunt mai multe etape si ar trebui si un cantar special cu timer. Dar in mare arata asa:

 

1. 50ml - 0:45

2. 70 ml - 0:50

3. Wait - 1:19

4. 60 ml - 1:30

5. Wait - 2:05

6. 60 ml - 2:10

7. Wait - 2:45

8. 60 ml - 2:50

9. Wait - 3:00 - rezultat 300 ml.

 

Pe coloana din stanga avem cata apa se pune, pe coloana din dreapta avem pana la ce minut - adica la pasul 1 pun 50ml in 45 de secunde. Total apa care se pune 300 ml. Cafea macinata mediu spre coarse cam 20 de grame. Inainte de preparare se toarna un pahar/cana de apa fiarta pentru a se indeparta gustul de hartie (foarte important pasul asta, am testat si se simte diferenta).

 

Problema la V60 este ca trebuie exersat mult si incercat de multe ori, dar poate deveni un ritual foarte frumos si poate iesi o cafea exceptionala prin metoda asta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • adidas unpinned this topic
  • Vizitator pinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...