Geo_ZGA Postat Februarie 12 Share Postat Februarie 12 Acum 1 an hotarasem sa schimb masina si ma tot uitam dupa Patrol, Jeep, Touareg, Discovery 2 si altele din gama asta... scarbit de piata plina de cazane supraevaluate, mi s-a pus pata si am decis sa fac un compromis: masina noua. Pentru mine Duster a fost o dezamagire pe offroad (condusa de mine, nu din auzite), Dacia in general nu imi inspira incredere (desi 1.5 dci-ul a fost un motor excelent). La pickup-uri nu prea vroiam sa ma duc si oricum nu-mi permiteam 40-50k euro, iar Toyota LC avea un pret imens (70k). Ssang Yong imi placeau dar garda la sol mica si lipsa accesoriilor pe piata m-au facut sa renunt la idee. Drept urmare, intr-o zi de luni am inceput sa sun la reprezentantele Suzuki, in cautarea unui Jimny. De preferat verde. Nimeni nu avea stoc,nici macar pt test drive, veneau putine si se vindeau ca painea calda. Un singur vanzator a fost receptiv si a stiut sa ma vrajeasca, iar seara m-a sunat ca "aveti masina. E in Ungaria, inca nu e la noi, dar e verde si o puteti rezerva". Dat avans, platit la final 25k euro, luat masina in vreo 2 saptamani. In ultimul an masinuta a primit diverse modificari, mai mult sau mai putin utile. 1. anvelope "o idee" mai mari, Toyo AT3. excelente, se vede calitatea japoneza. 2. suspensie +5 mai rigida, cea originala era f moale si masina facea balans nasol la peste 105-110 km/h. Nu ca ar merge ea f tare... 3. roof rack din aluminiu, cu led bar prins pe el, pentru ca da, e minuscula si spatiul interior pt bagaje e aproape inexistent. 4. scuturi, intre timp am renuntat la cele de pe punti. 5. diverse spatii de depozitare la interior, cutie in portbagaj "home made". 6. muzica, difuzoare fata inlocuite cu MTX-uri si pe spate, unde nu avea deloc, printati 3d suporti si montate Focal componente de 16.5cm. Playerul original a fost inlocuit cu o navigatie dedicata, chinezeasca dar decenta (sunet mai bun, android auto etc). Ceva STP prin usile fata si aripile spate, la vara vreau sa fac si plafonul (e galagios roof rack-ul). 7. am dat o gaura cu tigarea in scaunul de la sofer, asa ca am pus huse. 8. masina a venit utilitara (reguli UE cu noxele), jos grilajul si am montat o bancheta si centuri spate luate sh, din Italia. Asta din a 2a zi, miercuri am luat masina, joi se monta bancheta. 9. leduri. Osram peste tot, daca tot au omologat pt faruri. Mai am de pus pe marsalier, mi-a fost lene sa dau jos bara iar. Semnale fata si laterale negre, cu led, vizibile (altfel nu le montam). 10. lupta cu rugina (sechele de la Pinin): teroson si ceara peste tot pe dedesupt, ceara prin cavitati, usi etc. Carenaje interioare aripi. Asta dupa prima verificare la 1000km, inca era curata si noua. 11. volan ingrosat si imbracat in piele. 12. display cu date luate din obd, ma interesa in mod special temperatura apei. 13. throttle controller, face pedala de acceleratie sa raspunda mai rapid (sau mai lent). 14. covorase din cauciuc tip tavita, f utile cand te urci cu noroi pe incaltari. 15. folie spate. 16. camera fata-spate 70mai, cea de pe Pinin. 17. oglinzi incalzite originale, pt ca utilitara le-a avut doar cu reglaj electric. Si probabil diverse alte maruntisuri de care am uitat... Plusuri: mica, usoara, agila, f buna pe offroad si in oras. Placuta la condus, comoda in fata. Blocant si reductor la maneta, hill descend assist. Mecanica motorului, a transmisiei si suspeniei simpla, clasica. F usor de lucrat la ea, majoritatea modificarilor le-am facut eu. Minusuri: mica (nu, nu ma contrazic singur, e mai dificil cu bagajele pe plafon), motor cam slabut (105cp), in special pe autostrazi. Viteza de croaziera e pe la 110km/h, unde consuma multicel dar aici mai e si vina rotilor, a inaltimii si a roof rack-ului. Merge si cu 140km/h, dar cu greu ajunge la viteza asta. Teoretic visez la un kit turbo, practic m-ar costa peste 5-6k euro si nu prea renteaza. Desi franele sunt bune, are tamburi pe spate si ma enerveaza ideea in sine. Iau in calcul inlocuirea lor cu discuri, dupa ce iese din garantie... vom vedea. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ianachim Postat Februarie 12 Share Postat Februarie 12 Super jucarie sa o plimbi sanatos de cate ori ajung in thassos prin mai inchiriez una mai veche si urc pe munti Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Moderatori Kristian Postat Februarie 12 Moderatori Share Postat Februarie 12 Un model ce-mi place foarte mult,sa ai parte de km si bucurii cu ea. Fara suparare,o asa caroserie nu e de autostrada,trebuia sa-ti dai seama dupa forma ei si sa nu fii dezamagit la capitolul asta. Ai vandut Pinin-ul? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
florinelu07 Postat Februarie 12 Share Postat Februarie 12 la ITP pui grilajul la loc? vezi ca in caz de incindent poti sa ai surprize mari cu aprobarea despagubirii indiferent daca este cauzat de tine sau terti. Modificarile neomologate sunt costisitoare in cazul unui control. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Geo_ZGA Postat Februarie 12 Autor Share Postat Februarie 12 Acum 21 minute, ianachim a spus: Super jucarie sa o plimbi sanatos de cate ori ajung in thassos prin mai inchiriez una mai veche si urc pe munti Mersi, si eu sunt incantat de jucarie Acum 5 minute, Kristian a spus: Un model ce-mi place foarte mult,sa ai parte de km si bucurii cu ea. Fara suparare,o asa caroserie nu e de autostrada,trebuia sa-ti dai seama dupa forma ei si sa nu fii dezamagit la capitolul asta. Ai vandut Pinin-ul? Mersi, mersi. Sunt constient de asta, stiam de la inceput... de asta am si zis ca am facut un compromis. Ce ma dezamageste e puterea motorului... pierde si pe transmisie, la roata ajung vreo 75cp. Norocul ei ca e usoara, un strop peste 1 tona. Se misca decent, dar o depasire la peste 90km/h trebuie facuta cu elan :)) Da, l-am vandut anul trecut. Evident, pe pierdere, dar asa e in "jocul" asta. Acum 1 minut, florinelu07 a spus: la ITP pui grilajul la loc? vezi ca in caz de incindent poti sa ai surprize mari cu aprobarea despagubirii indiferent daca este cauzat de tine sau terti. Modificarile neomologate sunt costisitoare in cazul unui control. Nu stiu, peste 1 an voi avea primul itp, o sa vad atunci. Nu prea am eu treaba cu controalele si accidentele... stiu ca se pot intampla oricand, dar imi asum. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Moderatori Kristian Postat Februarie 12 Moderatori Share Postat Februarie 12 Comparativ cu Pinin-ul se aplica principiul “There's no replacement for displacement”,dar overall mie mi se pare ca Jimny e mai ok.Poate is subiectiv. Cat priveste motorul,eu am oscilat intre a lua ce am acum aspirata sau turbo-ma refer la benzina,nu diesel.Am ales aspirata. Lasa-l aspirat,fara turbina.Parerea mea. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
apriliacluj Postat Februarie 12 Share Postat Februarie 12 sa ai noroc de ea, misto jucaria! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Geo_ZGA Postat Februarie 12 Autor Share Postat Februarie 12 Acum 13 minute, Kristian a spus: Comparativ cu Pinin-ul se aplica principiul “There's no replacement for displacement”,dar overall mie mi se pare ca Jimny e mai ok.Poate is subiectiv. Cat priveste motorul,eu am oscilat intre a lua ce am acum aspirata sau turbo-ma refer la benzina,nu diesel.Am ales aspirata. Lasa-l aspirat,fara turbina.Parerea mea. Un Pinin nou e mai ok ca un Jimny... spatiu mai mult la interior, putere mai mare, blocant spate. Doar ca nu mai exista noi :)) Clar Jimny nou e mai bun ca un Pinin vechi. Uneori mi-e dor de el, pe offroad a fost extraordinar. E discutabil totusi, fiecare are avantaje si dezavantaje. Oricum nu imi vinde sa dau atatia bani, masina mai are inca 2 ani garantie (per total, ca pe caroserie are 12), deci nu voi face nimic in viitorul apropiat... in timp vor aparea informatii si despre fiabilitatea motorului facut turbo, deja sunt multi care au pus pe ele. Acum 8 minute, apriliacluj a spus: sa ai noroc de ea, misto jucaria! Mersi, mersi Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
frigider Postat Februarie 12 Share Postat Februarie 12 Am tot cautat prin poze, nici măcar una în mare, nici măcar pe plajă Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Geo_ZGA Postat Februarie 12 Autor Share Postat Februarie 12 1 oră în urmă, frigider a spus: Am tot cautat prin poze, nici măcar una în mare, nici măcar pe plajă Nu e genul ala de GIP :)) Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Silver Arrow Postat Februarie 12 Share Postat Februarie 12 @Geo_ZGA o masinuta faina, care nu e facuta sa alerge. Intrebare: in talon e trecuta cu 2 sau cu 4 locuri? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Cavaleru Postat Februarie 12 Share Postat Februarie 12 Acum 1 oră, Silver Arrow a spus: @Geo_ZGA o masinuta faina, care nu e facuta sa alerge. Intrebare: in talon e trecuta cu 2 sau cu 4 locuri? 2, e autoutilitara Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Geo_ZGA Postat Joi la 08:52 Autor Share Postat Joi la 08:52 Exact, cu 2. Nu se poate omologa cu 4 locuri, pt ca nu are distanta minima intre grilaj si usa poartbagajului. Am incercat sa aduc unul cu 4 locuri, turism, din Rep Moldova, dar e non-ue si nu se incadreaza la euro 6 (3gr de CO2 peste limita admisa), nu as fi putut sa o inmatriculez. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Silver Arrow Postat Joi la 10:06 Share Postat Joi la 10:06 Da, pacat. Nu stiu ce distanta o fi aia de zici. Asa cum se vede in poza, scaunele au aceeasi distanta fata de haion ca la RAV4 cu 2 usi. Cand culisez scaunele spate ca sa stea cineva pe ele, ajung pana la 20 cm de haion. Ai intrebat totusi la RAR daca accepta o omologare individuala? Intrebarea nu costa nimica.... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Leon Postat Joi la 10:09 Share Postat Joi la 10:09 Pe langa 25k cat a fost stock, cat ai mai bagat in ea? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Geo_ZGA Postat Joi la 10:37 Autor Share Postat Joi la 10:37 (editat) Acum 28 minute, Leon a spus: Pe langa 25k cat a fost stock, cat ai mai bagat in ea? Nu am facut un calcul, dar sa zic cu aproximatie vreo 2500-3000 euro. Multe maruntisuri sunt luate de pe aliexpress, la preturi mici. Mai scumpe au fost suspensia (vreo 650 euro), anvelopele (400 euro), roof rack (vreo 400 cu led bar), scuturile si carenajele ( 250-300 euro, luate din Rep Moldova, la un sfert de pret fata de UE). Mai adaug player-ul la 100, volanul 100... Acum 31 minute, Silver Arrow a spus: Da, pacat. Nu stiu ce distanta o fi aia de zici. Asa cum se vede in poza, scaunele au aceeasi distanta fata de haion ca la RAV4 cu 2 usi. Cand culisez scaunele spate ca sa stea cineva pe ele, ajung pana la 20 cm de haion. Ai intrebat totusi la RAR daca accepta o omologare individuala? Intrebarea nu costa nimica.... Am intrebat, nu se poate. Nu mai retin exact numarul de cm, dar intre grilaj si portbagaj trebuie sa fie o anumita distanta minima. Ori la Jimny ar mai fi vreo 10-15cm, portbagajul e aproape inexistent, e mai mic decat Rav4. Editat Joi la 10:38 de Geo_ZGA Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
hora09 Postat Sâmbătă la 07:19 Share Postat Sâmbătă la 07:19 Salut Geo, felicitari si numa de bine cu mașina. Anul trecut m-a tot gândeam la ceva mic sa frec prin păduri pe aicea, evident cea mai noua alegere fiind jipny. Am exclus nou din magazin pentru ca prețul aberant și veșnica așteptare, dar piața e plină de din astea de au un an vechime, deci ideal. Ce vreau să zic/propun, ce aveam în plan, deși mulți cu ele la ocazie aveau deja făcut, un tratament a caroseriei anti rugină. Aicea jumate din ce am văzut, le scot din magazin direct la service pentru lucrările astea. Și la celălalt auzului relativ nou a meu ca are ceva peste 3 ani, în fiecare iarnă fac un tratament provizoriu, direct recomandat și făcut în service-urile suzuki. Iarna asta am ajuns să nu fac și deja am niște semne de rugină pe aici pe acolo… calitatea metalului este.. gluma, dar nimic nou la suzuki, am mașini de la ei dintotdeauna, știu care sunt plusuri și minusuri. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Geo_ZGA Postat 15 ore în urmă Autor Share Postat 15 ore în urmă La 15.02.2025 la 9:19, hora09 a spus: Salut Geo, felicitari si numa de bine cu mașina. Anul trecut m-a tot gândeam la ceva mic sa frec prin păduri pe aicea, evident cea mai noua alegere fiind jipny. Am exclus nou din magazin pentru ca prețul aberant și veșnica așteptare, dar piața e plină de din astea de au un an vechime, deci ideal. Ce vreau să zic/propun, ce aveam în plan, deși mulți cu ele la ocazie aveau deja făcut, un tratament a caroseriei anti rugină. Aicea jumate din ce am văzut, le scot din magazin direct la service pentru lucrările astea. Și la celălalt auzului relativ nou a meu ca are ceva peste 3 ani, în fiecare iarnă fac un tratament provizoriu, direct recomandat și făcut în service-urile suzuki. Iarna asta am ajuns să nu fac și deja am niște semne de rugină pe aici pe acolo… calitatea metalului este.. gluma, dar nimic nou la suzuki, am mașini de la ei dintotdeauna, știu care sunt plusuri și minusuri. Salut. Am facut asta dupa verificarea de 1000km, teroson si ceara, plus carenaje in aripi. In fiecare vara voi baga ceara peste tot. Si incerc sa o tin cat mai curata, o spal dupa fiecare iesire. Cam toate japonezele (adica facute in Japonia) au problema asta, nu doar Suzuki. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Moderatori Kristian Postat 15 ore în urmă Moderatori Share Postat 15 ore în urmă Mazda si Suzuki is campioane la rugina dintre japoneze,apoi vin toate celelalte. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Filosofull Postat 14 ore în urmă Share Postat 14 ore în urmă Salutare. Si eu am vandut Niva, se strica prea des si era prea mica pt 3 persoane. Acu am asta: 1988, 2.4 diesel, reconditionata. 7000E. Vis. Sa te bucuri de masinuta. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Geo_ZGA Postat 13 ore în urmă Autor Share Postat 13 ore în urmă Acum 1 oră, Kristian a spus: Mazda si Suzuki is campioane la rugina dintre japoneze,apoi vin toate celelalte. Nici cu Mitsubishi nu mi-e rusine :)) 1 oră în urmă, Filosofull a spus: Salutare. Si eu am vandut Niva, se strica prea des si era prea mica pt 3 persoane. Acu am asta: 1988, 2.4 diesel, reconditionata. 7000E. Vis. Sa te bucuri de masinuta. Mersi, la fel. Eu nu am mai vrut sh, dupa ce am cautat vreo jumatate de an si m-am ingrozit ce cazane sunt la vanzare, mascarite si terosonate. E mica, dar macar cativa ani nu am mari probleme cu ea... bag cheia in contact si plec. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Filosofull Postat 11 ore în urmă Share Postat 11 ore în urmă Corect, sh inseamna sa bagi bani curand in masina respectiva, eu de ex am mai bagat vreo 2500E intr-un an jumate. Dar nu am avut bani de una mare si noua. Plus ca imi plac masinile vechi. A mea are baza buna, adica fara rugina la sasiu sau caroserie, cutie si motor ok. Restul se repara din mers. Probleme la masinile vechi sunt si cu piesele. Si am cautat aproape 2 ani diverse modele pana sa gasec ceva ok: Vitara, Pajero, Patrol, Defender etc. Pt doua persoane Jimny e f ok. A mea e modelul LJ73, ala mai lung, pot sa dorm in ea, bancheta spate se pliaza si se poate amenaja un pat deasupra. Inca nu am facut asta dar e in plan. Mai sigur decat la cort in pustietate. Dezavantaje sunt consumul, impozit, taxa care cica se va baga in curand. Am Euro 0 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Geo_ZGA Postat 10 ore în urmă Autor Share Postat 10 ore în urmă 1 oră în urmă, Filosofull a spus: Corect, sh inseamna sa bagi bani curand in masina respectiva, eu de ex am mai bagat vreo 2500E intr-un an jumate. Dar nu am avut bani de una mare si noua. Plus ca imi plac masinile vechi. A mea are baza buna, adica fara rugina la sasiu sau caroserie, cutie si motor ok. Restul se repara din mers. Probleme la masinile vechi sunt si cu piesele. Si am cautat aproape 2 ani diverse modele pana sa gasec ceva ok: Vitara, Pajero, Patrol, Defender etc. Pt doua persoane Jimny e f ok. A mea e modelul LJ73, ala mai lung, pot sa dorm in ea, bancheta spate se pliaza si se poate amenaja un pat deasupra. Inca nu am facut asta dar e in plan. Mai sigur decat la cort in pustietate. Dezavantaje sunt consumul, impozit, taxa care cica se va baga in curand. Am Euro 0 Daca sta bine la capitolul rugina... merge, restul se rezolva mai usor. Prefer sa refac un motor decat sa fie cancerul in tabla. Inscrisa ca vehicul istoric nu te-ar ajuta? Ca varsta o are. In general mergem in 2.5, adica cu copilul dupa noi. Uneori si cu cainele, dar e mic. Asta a fost motivul pentru care am pus bancheta, altfel o lasam cu 2 locuri si aveam spatiu pentru bagaje la interior, in loc de roof rack. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Filosofull Postat 3 ore în urmă Share Postat 3 ore în urmă Acum 6 ore, Geo_ZGA a spus: Daca sta bine la capitolul rugina... merge, restul se rezolva mai usor. Prefer sa refac un motor decat sa fie cancerul in tabla. Inscrisa ca vehicul istoric nu te-ar ajuta? Ca varsta o are. In general mergem in 2.5, adica cu copilul dupa noi. Uneori si cu cainele, dar e mic. Asta a fost motivul pentru care am pus bancheta, altfel o lasam cu 2 locuri si aveam spatiu pentru bagaje la interior, in loc de roof rack. Are modificată bara spate, dar am originalul. Și jantele sunt altele, aș găsi unele din dezmembrări. Dar e înălțată și cu suspensiile schimbate, aici nu as umblă, mașina se comporta f bine așa. Ar costa și ceva bani sa fac schimbările astea. Sa vedem întâi legea Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate