Bigfoot Postat 3 ore în urmă Share Postat 3 ore în urmă (editat) Salutare, Inca din ianuarie 2025 eram "fiert" sa imi cumpar un Supermoto adevarat, dar din diverse motive, pana vinere trecuta, nu s-a putut asa ceva. Probabil ca EST Bike a adus doar doua SWM-uri SM500R modele 2024 Euro 5. Ma bucur mult de tot ca am avut sansa (Multumesc lui Dumnezeu), sa cumpar modelul 2024, pt ca modelul 2025 NU imi place dpdv estetic, cum arata, mult prea mult negru pt gustul meu. Din cate am inteles SWM SM500R 2025 nu a obitnut omologarea euro 5+ in Ro si de aceea nu s-a vandut, pt ca eu tot sunam la EstBike, alooo vreau si eu una va rog, am tot fost amanat pana in Iunie. Bun sansa mea era clar sa iau ceva SH. Pe glob in prezent sunt doar companii care produc Supermoto-uri adevarate pursange cu omologare de sosea din fabrica SWM (SM500R) respectiv, Sherco (500SM Factory), atat, punct. Suzuki Drz400 SM si KTM 390 SM astea sunt motociclete de mers "la Mega" cu design in stil supermoto, dar nu au nimic din ceea ce inseamna un Supermoto adevarat. Supermoto adevarat inseamna monocilindru de 450-500, suspensii supradimensionate, unghiul furcii din cadru mai agresiv cu cateva grade din fabrica(mare mare atentie aici) si o masa de aproximativ 130kg la gol, cu semnale far stopuri, placuta de inmatriculare etc. BONUS asta are omologare de doua persoane din fabrica, Sherco 500SM Factory nu are. Bine, nu o sa merg eu cu cineva la touring, dar este "nice to have". Mai si ma tot uitam pe net, chiar si dupa ce am luat 450 MT-ul care este excelent pt mers in doi, no comment, dar cumva vroiam ceva care sa fie "jucaria mea", vroiam ceva care sa ma faca sa zambesc doar cand ma uit la ea, stiind ce giumbuslucuri poti face cu asa ceva, fara sa te lupti cu masa ei, asta are 140kg la plin. Si cu CF Moto 450 MT mai fac traznai, dar este un asteroid de 205kg la plin, masa aia se simte, orice ai spune, iar eu sunt obisnuit cu motociclete usoare ca masa, in ultimii ani avand KX450F-ul pt motocross, motocicleta pe care am vandut-o acum 18luni dupa ce am avut "o cumpana" sa zicem. Eu am mai avut in 2011 o Husqvarna 450 SMR cu care am fost si la o etapa din campionatul national de SM de la AMCKart. SWM defapt avand ca baza Husqvarna anilor 2009-2010 si este facut in Varese Italia in fabrica originala, care a fost cumparata de conglomeratul industrial Shineray. In 2026 vreau sa il bag pe SWM in campionatul national de Supermoto. Acum sa zicem dupa ce am experimentat mai multe genuri de motociclete cu diverse capacitati cilindrice, stiu clar ce vreau si ce conteaza pt mine, iar acest SWM SM500R este oooohhhh Mon Dieux, la creme de la creme. Pe bune. Mai si ma uitam pe net, Mobile, Autoscout, Leboncoin.fr, OLX, FB market place. Sa aduc de afara un SWM ma costa ceva mai mult, dar era aproape gen Austria/Germania, deci un drum irelevant ca distanta, remorca am, nu era o problema, ma uitam si in Franta la Sherco-urile 500SM Factory, dar cumva trebuia sa le combin cu o excursie, mai ales daca discutam de Franta. Fratilor apare acest SWM SM500R in Romania in Caras-Severin, dau un telefon vb cu omul stabilesc intalnirea, a durat cam 1luna sa ne sincronizam, dar ma bucur mult de tot, nespus de mult ca am ajuns sa am asa motocicleta in garaj. Geometria este....wow, franele sunt...brutale, inclusiv fata de fosta mea 450SMR, frana asta radiala pe fata cu 4 pistoane, este foarte "sensibila" la fiecare milimetru de cursa a leviurului de frana, extrem de dozabila si controlabila. As putea spune ca este preiculoasa pt cineva "neatent". Evident are ABS pt ca na norme EU, dar o sa il deconectez tot timpul, bine ca are optiunea asta. Motocicleta mea a fost cumparata la 690km pe bord si inca este limitata la 20kw, dupa 1000km se termina rodajul, la 1000km vine al doilea schimb de ulei, apoi teoretic se schimba uleiul la mers civil la 2000km sau in cazul competitiilor, de bun simt este sa schimbi uleiul la fiecare cursa pt ca scoti untul din ea pe circuit. Better be safe than sorry. Totusi si asa limitata la 20kw este o placere sa o conduci/pilotezi. Eu am m-am cazat le Clisura Dunarii in Dubova si m-am plimbat Vineri seara pe defileul Dunarii, a fost o placere, un adevarat rasfat sa faci un asemenea traseu cu un Supermoto adevarat. Recomandarea doctorului. Momentan am 54km facuti cu ea, cat e in rodaj, defapt pana la 2000km cred ca o las limitata, apoi la 2000km pe bord ii schimb uleiul si o delimitez. Asa limitata cu 1-a se ridica pe o roata fara ambreiaj, are un cuplu mare. In opinia mea 140kg la plin cu 20kw este pachetul idéal pt incepatori, dar na la noi se incepe direct cu 200kg si 100cai....si ne miram ca multi conduc ca niste cizme. Acum in ceea ce priveste motocicletele de supermoto, probabil ca unii dintre voi o sa imi spuneti: De ce nu ai luat un enduro pt a fi convertit cu roti SM? Gresit. Foarte gresit, pt ca baza unui supermoto adevarat este o motocicleta de motocross si nu de enduro, nu mai descriu tot aici diferentele Enduro vs Motocross, va las clipul aici: Plus ca asa cum am mai zis si pe topicul cu CF Moto 450 MT piata SH are niste scoruri, absolut aberante, jenante, cadavre de 10-15ani la 5000e, Doamne fereste! Atentie ca in aceste preturi primesti enduro-uri cu frane slabe pe fata (unele au discul de 260mm de enduro pus pe roata de SM), cu adaptor de 320mm pt etrier simplu axial cu doar 2 pistonase, dar NU cu etrier Radial cu 4 pistonase, diferentele in ceea ce priveste performanta franei este colosala. Unii cer 7000e pe motociclete vechi 2015, KTM 500 EXC modificat de supermoto cu roti de 17 dar cu frana fata banala, avand etrier "mort" axial cu doua pistonase, ce e drept montat cu adaptor la disc de 320mm, dar tot este jenant de scump pt ceea ce primesti ca pachet. Un Sherco 500SM Factory din 2024 este vreo 9000e sau un SWM SM500R este aproximativ 5000-6000e si astea sunt supermoto-uri adevarate cu suspensii dure (nu moi ça de enduro) cu o cutie cu rapoarte lungi, etc. Pana in 2016 se putea omologa in baza seriei de sasiu o motocicleta de motocross, la o companie din Italia cu apeoximativ 350euro imi scapa numele, cine e in domeniu, rog sa ma completeze aici, insa din 2017 conform EU motocicletele de motocross nu mai pot fi omologate asa de usor, pt ca nu au catalizator. Totusi si asta se poate, in Franta de exemplu costa 1100e omologarea, insa acum omologarea este mult mai serioasa si stricta, dar se poate daca stii unde sa cauti si vrei. (In Franta Supermoto-ul ca fenomen este cel mai popular, raportat la EU) De aceea este practicata modificarea la scara larga a motocicletelor de enduro in motociclete de supermoto, pt ca cele de enduro vin omologate pt strada din frabrica. De ce nu sunt asa de populare supermoto-urile adevarate? ->Pt ca astea sunt motociclete pt cineva ce are deja alta motocicleta. Daca discutam de motociclisti experimentati. ->Pt ca pot fi intimidante, trebuie sa ai MULT bun simt in comenzi, acceleratie, frana, altfel esti pe jos, executat. Daca ai fost obisnuit si ai inceput pe motociclete care au ABS si TC, va trebui sa inveti sa respecti motocicleta, sa o stii de frica si sa umbli fin la comenzi. Inclusiv la mers sportiv cand scoti untul din ea, mai ales atunci, trebuie sa fii foarte fin, cu mult bun simt si "respect" in comenzi si in sincronizarea comenzilor. ->Pt ca trebuie sa ai rabdare si timp 2saptamani macar sa iti dai seama cum sa iti reglezi suspensiile fata spate raportate la stilul tau de mers. ->Pt ca nu fuge 300km/h, cu asa ceva te distrezi, daca stii ce sa ii ceri, pana in 100km/h. La nevoie fuge 180km/h, eu atat fugeam maxim cu 450SMR, momentan SWM SM500R pe care il am acum limitat la 20kw, fuge 128km/h, mai mult nu duce. ->Pt ca sunt foarte usoare si in mana unui motociclist normal, expert in eu stiu, Hornet-uri sau FZ6 sau CBR 600, ce e la moda pt "incepatori" , nu ii pare stabila. Eu va recomand sa incercati Supermoto. S-ar putea sa va placa mult, sau sa ziceti clar asa cv nu e pt mine, in functie de experienta, gusturi, temperament. Si KTM 690 SMR (pe care am mers) sau Husqvarna 701 SM sau GasGas 700 SM sunt distractive dar ele NU sunt supermoto-uri, sunt niste motociclete de strada, cu pozitie de enduro, foarte foarte capabile fiind relativ usoare la 150kg la gol, dar au suspensii mai "civile", motociclete marketate drept supermoto, in baza unui design in stil supermoto. Revin cu mai multe informatii despre SWM SM500R dupa ce "ne mai cunoastem". Editat 3 ore în urmă de Bigfoot Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ALEX-Guzzista Postat 2 ore în urmă Share Postat 2 ore în urmă Sa o calaresti sanatos si fara evenimente nasoale. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate