frigider Postat 3 ore în urmă Share Postat 3 ore în urmă cat de diferiti sunt oamenii. mie unu mi-e clar ca daca faceau schimbarea la anu erau la fel de in spate atunci cum sunt acum. avand 0 exp cu v4. au decis sa se gandeasca la viitor- sa sacrifice sezonul asta pentru ca poate la anu sa fie si ei pe undeva. ultima oara cu L4 le-a luat 4-5 ani sa revina. poate asa reusesc in 1-2 ani cu ajutorul schimbarii de regulament. stiu ca vreti sa-l vedeti pe Q cum mai ia un pole, dar aici vorbim de viitor. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Cavaleru Postat 3 ore în urmă Autor Share Postat 3 ore în urmă ritmul de dezvoltare al celor de la Yamaha mi se pare mult prea lent.. toti ceilalti reusesc sa inbunatateasca de la an la an performantele si sa mai castige niste sutimi, yamaha abia reuseste sa schimbe ceva Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Method Postat 3 ore în urmă Share Postat 3 ore în urmă Acum 28 minute, Cavaleru a spus: Yamaha pare ca a facut un mare pas inapoi cu V4 asta pt sezonul asta in loc sa pastreze L4. Mi se pare greu de crezut ca intr-un sezon singur sezon o sa gasesti solutii viabile care sa fie si aplicabile sezonul viitor cand se schimba cu totul regulamentul: motorizari, aero.. etc.. So true din pacate...mai ales pt un constructor care nu se simte confortabil in a face revolutii ci mai degraba evolutii usoare de la an la an. Acum 23 minute, frigider a spus: mie unu mi-e clar ca daca faceau schimbarea la anu erau la fel de in spate atunci cum sunt acum. avand 0 exp cu v4. au decis sa se gandeasca la viitor- sa sacrifice sezonul asta pentru ca poate la anu sa fie si ei pe undeva. ultima oara cu L4 le-a luat 4-5 ani sa revina. poate asa reusesc in 1-2 ani cu ajutorul schimbarii de regulament. Am mai zis - mie nu mi se pare ca raspunsul problemei lor era arhitectura motorului.Cu V4 incearca doar sa imite solutiile celor 2 de la varf - Ducati si Aprilia,si culeg roadele imitarii unei forme fara fond. Am mai zis si am dat mai demult un articol cu cineva de specialitate care zicea fix asta - s-ar putea ca L4 sa ii fi ajutat cu reducerea in cilindree si trecerea pe o guma aderenta fata precum va fi la anul.Meh,nu vom sti niciodata,acum daca au trecut la V4 vor avea aceleasi dezavantaje ca si ceilalti... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
frigider Postat 3 ore în urmă Share Postat 3 ore în urmă Acum 13 minute, Cavaleru a spus: ritmul de dezvoltare al celor de la Yamaha mi se pare mult prea lent.. toti ceilalti reusesc sa inbunatateasca de la an la an performantele si sa mai castige niste sutimi, yamaha abia reuseste sa schimbe ceva ceilalti nu au trecut de la L4 la V4 de curand. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Method Postat 3 ore în urmă Share Postat 3 ore în urmă Acum 14 minute, Cavaleru a spus: ritmul de dezvoltare al celor de la Yamaha mi se pare mult prea lent.. si pe deasupra directia razna - au facut V4 pt ca?pt a maximiza grip'ul spate?V4 e o bucatica din tot puzzle'ul ce da grip spate Ducati si Aprilia,sunt multe alte lucruri care impreuna dau acceleratiile alea.Yamaha a imitat ce era evident...si atat. Managementul praf...ce a iesit la suprafata cu motoarele prea putine in test cu puterea limitata cu km putini cred ca e doar varful aisberg'ului. Personal sunt destul de pesimist cu privire la performantele lor - eu ii vad ori iesiti din gp ori chinuindu-se 5-6 ani de acum incolo.Exact precum scria si in articol - din 2017 le-au trebuit 5 ani si un pilot nesperat de bun ca sa iasa in fata.Dar sa nu uitam ca ritmul de dezvoltare de atunci era incomparabil mai slabut decat acum. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
xt600 Postat 2 ore în urmă Share Postat 2 ore în urmă (editat) 1 oră în urmă, frigider a spus: ultima oara cu L4 le-a luat 4-5 ani sa revina. Cu L4 care a evoluat pana in 2025 au inceput in 2004, cand a venit Rossi si au si castigat titlul in acel an. Bine, stim ca in 2007 s-a trecut la 800 cmc, apoi s-a revenit la 1000 cmc, dar conceptul motorului a fost acelasi. Prima cursa a sezonului 2004 a fost castigata de Rossi cu acel motor. Era pentru prima data in istoria competitiei, cand un pilot castiga doua curse consecutive, cu motoretele a doi constructori diferiti. Editat 2 ore în urmă de xt600 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
damager Postat 1 oră în urmă Share Postat 1 oră în urmă 1 oră în urmă, Method a spus: So true din pacate...mai ales pt un constructor care nu se simte confortabil in a face revolutii ci mai degraba evolutii usoare de la an la an. Am mai zis - mie nu mi se pare ca raspunsul problemei lor era arhitectura motorului.Cu V4 incearca doar sa imite solutiile celor 2 de la varf - Ducati si Aprilia,si culeg roadele imitarii unei forme fara fond. Am mai zis si am dat mai demult un articol cu cineva de specialitate care zicea fix asta - s-ar putea ca L4 sa ii fi ajutat cu reducerea in cilindree si trecerea pe o guma aderenta fata precum va fi la anul.Meh,nu vom sti niciodata,acum daca au trecut la V4 vor avea aceleasi dezavantaje ca si ceilalti... cei de la yamaha zic altceva...ca L4 nu mai era competitiv in era 800 din cauza regulamentului privind aero. nu motorul in sine ci faptul ca este mai lat lasand mai putin loc la aero, frana de motor este mai eficienta la V, precum si o plaja mai larga de configuratii care ti-o permite din cauza dimensiunii mai reduse a motorului. Chiar crezi ca nu au analizat toate optiunile ? Chiar crezi ca un mamut ca Yamaha s-au aruncat sa faca un motor nou fara sa analizeze in detaliu asta. Putin probabil Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
xt600 Postat 1 oră în urmă Share Postat 1 oră în urmă Acum 53 minute, frigider a spus: ceilalti nu au trecut de la L4 la V4 de curand. Nu stiu ce asteptari au colegii, dar avand in vedere noutatea absoluta a proiectului, inca stau bine. Au fost in medie cu putin peste o secunda pe tur mai lenti decat liderul Bezzechi, care i-a rupt inclusiv pe colegii de la Aprilia. Daca ne uitam la 2nd best pilot Aprilia si la cele mai bune clasari ale celorlalte echipe, rezultatul nu mai este chiar atat de dezastruos. Si daca avem in vedere si temperaturile in aer si la nivelul asfaltului, rezultatele puteau fi mult mai rele. Imi aduc aminte, ca prin 2017, cand a venit KTM in competitie, motoretele lor terminau frecvent la peste 35 de sec de lider, mergand pana la 60 sec, pe unele circuite. Proiect la fel de nou ca si cel Yamaha de acum. Aceasta cadere in performanta a fost anticipata si de sefii de la Yamaha.. nu mai stiu exact cine, Meregali ori Pavesio a tinut sa precizeze foarte clar acest aspect. De asemenea, aceiasi boss-i, au explicat foarte clar, cum noul regulament i-a obligat sa treaca la V4, pentru ca altfel nu se puteau inscrie cu motoreta in niste parametri. Cand au vazut datele tehnice si dimensiunile in care trebuiau sa se incadreze cu latimea, cu dimensiunile elementelor aero,etc,le-a fost clar ca nu mai puteau continua cu L4. Colegul nostru insa nu vrea sau nu poate intelege un lucru atat de simplu si clar exprimat de oamenii aia. Parca ii este necaz ca au trecut jaopnezii la V4, de parca V4 este monopolul exclusiv al celorlalti constructori din competitie. Acum 20 minute, damager a spus: cei de la yamaha zic altceva...ca L4 nu mai era competitiv in era 800 din cauza regulamentului privind aero. nu motorul in sine ci faptul ca este mai lat lasand mai putin loc la aero, frana de motor este mai eficienta la V, precum si o plaja mai larga de configuratii care ti-o permite din cauza dimensiunii mai reduse a motorului. Chiar crezi ca nu au analizat toate optiunile ? Chiar crezi ca un mamut ca Yamaha s-au aruncat sa faca un motor nou fara sa analizeze in detaliu asta. Putin probabil Exact! Ceea ce nu stie colegul, sau nu vrea sa stie, pentru ca ii afecteaza teoriile, este faptul ca in istoria participarii Yamaha in campionatul mondial de motocicclism viteza, japonezii de la Iwata au pendulat intre cele doua arhitecturi ale motorului, intre V4 si L4. Daca colegul ar fi dat putina cautare pe internet, ar fi putut constata singur treaba asta. Astfel, in 1973, au venit cu un In line 4, pana prin 1981, configuratie cu care au si luat titluri mondiale cu Agostini si K. Roberts. Apoi au avut o perioada de tranzitie, in care au experimentat cu un square four, intre anii 1981 si 1982, dupa care, in 1982 au trecut la V4, cu care au dominat in anii 80-90, cu E. Lawson si W. Rainey. Cu acest motor au concurat pana 2001, cand au revenit la In line four 990cmc cu 5 supape, iar din 2004, desi au pastrat arhitectura L4, au introdus conceptul crossplane, pe care l-au folosit pana in 2025. Deci, daca privim din perspectiva istorica, Yamaha a pendulat intre cele doua arhitecturi, de-a lungul participarilor in motomondial. Un V4 nu este noutate absoluta, la Yamaha si nici nu se poate spune au experienta 0 absolut cu un V4. Doar pentru @Method este ceva nemaivazut si nemaiauzit. Auzi tu! Cum sa indrazneasca Yamaha sa patrunda pe un teritoriu necunoscut si sa construiasca un V4... Este de noaptea mintii... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Kagemusha Postat 1 oră în urmă Share Postat 1 oră în urmă Ceea ce a greșit Yamaha este că au ales să meargă în paralel cu cele două proiecte, 1000 și 850. Probabil că voi primi replica "Stai jos bă, că ești prost, câștigă experiență și testează în curse!" Câștigă pe dracu', doar aruncă cu banii aiurea pe două proiecte! Câștigau mai mult dacă se focusau pe proiectul cu care vor intra în curse anul viitor, puteau investi și testa mai mult, așa cum fac și au făcut ceilalți. Să nu reveniți la treaba cu downscale de la 1000, este iar o prostie sinistră. Sincer, sunt mirat că șefii din fondul ăla de investiții au putut fi prostiți să aloce bani pentru asta. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate