Vizitator Adrian Postat Decembrie 3, 2013 Share Postat Decembrie 3, 2013 Nu ma supar, ai indreptat-o dar ai contrastat-o prea mult pt gustul meu. Initial era sa o fac si eu asa, dar mi s-a parut prea exagerat. Prin supra-saturare devine putin nenaturala Iar la cadrul tau, da, arata mai ok acum,nu? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
florinelu07 Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 (editat) Am si eu cateva probleme asociate Adobe Pack-ului (Lightroom & CS6). Mai precis imaginea RAW deschisa cu Bridge/PS este alterata fata de preview-ul de pe camera. Sunt mii de postari pe internet pe aceasta tema, dar inca nu am gasit nimic edificator... Cadrele sunt facute in modul manual, in preview-ul de pe camera imaginea arata ok, histograma ok, saturatie culori ok - fara alte setari suplimentare din camera pentru ajustare contrast/saturatie/sharpness. La deschiderea in Adobe Bridge totul arata ok (preview) pana cand soft-ul proceseaza toata lista (load exif data), si in scurt timp (3-5 secunde) caracteristicile si setarile sunt "alterate" fata de informatia initiala, respectiv desaturate si/sau expuneri ajustate. In acest moment totul devine frustrant pentru ca pe PC, imaginea este alta decat cea vazuta pe camera la momentul fotografierii si practic incep sa recontruiesc imaginea in Adobe. Partea interesanta este ca daca trag RAW + Jpeg, informatia embedded in Jpeg ramane valabila si in Adobe, dar pentru RAW nu - toate bune si frumoase d.p.d.v. saturatie si contrast, dar cu modificarea expunerii nu pricep (RAW-ul inregistreaza parametrii specifici cadrul la momentul declansarii). Daca deschid RAW-ul in alt soft (Irfranview) imaginea este nealterata si cel mai probabil pastraza informatia conform alogritmului de procesare al camerei. Cum ziceam, problema nu o intalnesc doar eu.... Mentionez ca am pus pe off toate setarile care ar putea altera preview-ul: Dynamic Range Optimizer si alte setari culoare/contrast/sharpness. PS: nu am setari de develop in Adobe Editat Decembrie 4, 2013 de florinelu07 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator Adrian Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 ceea ce vezi tu pe camera este un jpeg care este embedded in RAW ul tras de tine. Tu chiar daca tragi raw, aparatul face un jpeg mic pt a ti-l afisa la preview, pe aparat.Daca folosesti anumite setari (o anumita temperatura de culoare setata in grade Kelvin,un anumit balans de alb, un anumit profil din camera), atunci cand vizualizezi poza, acea poza se afla sub incidenta acelor setari.Multe din aceste setari devin nule cand te uiti la RAW pe calculator.Ai in vedere si ca majoritatea soft urilor de vizualizat imagini, chiar daca suporta si RAW, multe dintre ele nu sunt color-management-aware. De asemenea tre sa te uiti si color profile ai setat in Adobe, si ce color profile ai setat in windows.Mi-am smuls paru din cap cu problema asta o lunga perioda din timp Eu trag exclusiv RAW, si m-am obisnuit cu faptul ca ceea ce vad cu irfan view cand deschid RAW ul, pe PC, o sa difere de ceea ce vad importat in Photoshop,cand bag acelasi RAW.Ce trebuie sa te intereseze, este ca atunci cand bagi un RAW si il procesezi in photoshop (camera raw, implicit), ceea ce vezi la final in Camera Raw / Photoshop sa semene exact cu ceea ce exporti in final, ca JPEG. De ex bag un raw in camera raw, ma joc cu el (expunere, balans culoare,shadows, highlights, contrast etc) si ii dau export (as jpeg). dar dupa ce dau export, nu inchid fereastra cu camera raw, si o tin deschisa pt a compara jpeg ul exportat (deschis acum cu viewer ul de imagine (irfanview, acdsee, etc) cu imaginea care e inca in Camera Raw. Astea 2 tre sa arate la fel. Pt ca tu editezi si procesezi ceva sa arate intr-un fel, iar cand dai export si deschizi fisierul exportat vezi ca anumite nuante is diferite etc.. sper ca nu te-am facut mai confuz... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
iulia_boris Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 Adrian,pozele tale sunt deosebite.. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
florinelu07 Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 ceea ce vezi tu pe camera este un jpeg care este embedded in RAW ul tras de tine. Tu chiar daca tragi raw, aparatul face un jpeg mic pt a ti-l afisa la preview, pe aparat. Daca folosesti anumite setari (o anumita temperatura de culoare setata in grade Kelvin,un anumit balans de alb, un anumit profil din camera), atunci cand vizualizezi poza, acea poza se afla sub incidenta acelor setari. Multe din aceste setari devin nule cand te uiti la RAW pe calculator. Ai in vedere si ca majoritatea soft urilor de vizualizat imagini, chiar daca suporta si RAW, multe dintre ele nu sunt color-management-aware. De asemenea tre sa te uiti si color profile ai setat in Adobe, si ce color profile ai setat in windows. Mi-am smuls paru din cap cu problema asta o lunga perioda din timp Eu trag exclusiv RAW, si m-am obisnuit cu faptul ca ceea ce vad cu irfan view cand deschid RAW ul, pe PC, o sa difere de ceea ce vad importat in Photoshop,cand bag acelasi RAW. Ce trebuie sa te intereseze, este ca atunci cand bagi un RAW si il procesezi in photoshop (camera raw, implicit), ceea ce vezi la final in Camera Raw / Photoshop sa semene exact cu ceea ce exporti in final, ca JPEG. De ex bag un raw in camera raw, ma joc cu el (expunere, balans culoare,shadows, highlights, contrast etc) si ii dau export (as jpeg). dar dupa ce dau export, nu inchid fereastra cu camera raw, si o tin deschisa pt a compara jpeg ul exportat (deschis acum cu viewer ul de imagine (irfanview, acdsee, etc) cu imaginea care e inca in Camera Raw. Astea 2 tre sa arate la fel. Pt ca tu editezi si procesezi ceva sa arate intr-un fel, iar cand dai export si deschizi fisierul exportat vezi ca anumite nuante is diferite etc.. sper ca nu te-am facut mai confuz... chiar deloc... :-) problema mea este mai mult de logica situatiei, respectiv de ce pana mea am o tona de setari in aparat (non apertura, shutter & ISO) cat timp in RAW algoritmul producatorului oricum nu se potriveste cu soft-ul de editare? este aproape frustrant ca la x ore/zile dupa ce am tras cadrele trebuie sa imi aduc aminte ce am fotografiat sau eventual sa ma joc de-a potrivit JPEG-ul cu RAW-ul... mai precis sunt frustrat de corectitudinea feedback-ului. din ce zic forumist-ii, problema se gaseste si la DSLR-uri cu pretentii (D800....) tot sapand prin forumuri, am ajuns sa instalez soft-ul de la Sony pentru procesarea RAW-urilor (chiar de azi) si la prima vedere pastraza algoritmul de prelucrare. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Cap0ne Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 am o tona de setari in aparat (non apertura, shutter & ISO) cat timp in RAW algoritmul producatorului oricum nu se potriveste cu soft-ul de editare? Astea nu iti modifica culorile, ci expunerea Diferente vei vedea doar la culori, din cauza spatiilor de culoare, a calibrarii etc. Aici trebuie muncit putin, inteles si configurat Expunerea va fi aceeasi si in raw si in jpeg. De asemenea, daca vrei neaparat sa iti fie simplu cu culorile, folosesti softul producatorului pt editare, avand cea mai mare compatibilitate. Chiar daca de cele mai multe ori est einferior programelor dedicate, gen lightroom. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ruxi2k Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 Mie imi place! Voua? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
rul Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 (editat) Mie imi place! Voua? Mie .da..desii tehnic cred ca o sa fie criticata de profesionisti!!este facuta de pe terasa cabanei Postavaru? Editat Decembrie 4, 2013 de rul Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator Adrian Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 Mie imi place! Voua? si mie. Astea nu iti modifica culorile, ci expunerea Diferente vei vedea doar la culori, din cauza spatiilor de culoare, a calibrarii etc. Aici trebuie muncit putin, inteles si configurat Expunerea va fi aceeasi si in raw si in jpeg. De asemenea, daca vrei neaparat sa iti fie simplu cu culorile, folosesti softul producatorului pt editare, avand cea mai mare compatibilitate. Chiar daca de cele mai multe ori est einferior programelor dedicate, gen lightroom. sa stii ca si expunerea e afectata... la 5D mark II are cacao.tul ala,cum ii zice, de ia profil ul lensului si corecteaza singur vignetarea la colturi. De ex daca ti recunoaste profilul la lens (eu aveam 24mm 1.4L II) si daca activam optiunea aia, nu-mi mai vigneta asa tare colturile si elimina distorsiunile. Dar asta era valabil DOAR in preview ul de pe camera, caci RAW ul nu stie chestiile astea. Daca il deschizi cu ACR de la adobe ,daca il deschizi cu DPP de la Canon, ala stie toate setarile particulare ale raw ului. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bocosb Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 (editat) O poza mai veche pe care i-am facut-o prin 2009 unui prieten aerografician(sau cum se zice) Editat Decembrie 4, 2013 de bocosb Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Emanuel Iancu Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 Nice photo Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
florinelu07 Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 Astea nu iti modifica culorile, ci expunerea Diferente vei vedea doar la culori, din cauza spatiilor de culoare, a calibrarii etc. Aici trebuie muncit putin, inteles si configurat Expunerea va fi aceeasi si in raw si in jpeg. De asemenea, daca vrei neaparat sa iti fie simplu cu culorile, folosesti softul producatorului pt editare, avand cea mai mare compatibilitate. Chiar daca de cele mai multe ori est einferior programelor dedicate, gen lightroom. sunt 99% sigur ca ii modifica si expunerea... adesea am subexpus cu 1/3 sau 2/3 ca sa ajung cu raw-ul intr-o zona utilizabila. cat despre munca, trebuie sa iti dau dreptate, este enorm de mult de invatat si muncit pentru ca imaginea sa nu necesite ajustari majore... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
StefanSC Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 (editat) sunt 99% sigur ca ii modifica si expunerea... adesea am subexpus cu 1/3 sau 2/3 ca sa ajung cu raw-ul intr-o zona utilizabila. ACR-ul (care este baza LightRoom-ului si partea de editare de RAW-uri din orice Photoshop CS) NU MODIFICA expunerea. Ce modifica in schimb e curba aplicata imaginii si asta influenteaza felul cum apare imaginea (default, ACR foloseste o curba liniara...). http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/photoshop-curves.htm Acum, felul cum se obtine o expunere nu este chiar acelasi pentru toata lumea. De exemplu, aparatele Olympus subexpun imaginea si apoi o aduc la expunerea corecta in software. Daca tragi RAW majoritatea convertoarelor curente vor stii sa faca aceasta corectie automat. Unele mai obscure insa nu sunt in stare si de aici rezulta confuzii. Lucru valid si pentru corectarea distorsiunilor samd. De asemenea, daca se folosc functiile de tonare a imaginii (AD-L la Nikon, nu stiu la restul cum se numesc), fenomenul este similar precum cel de la Olympus. Din pacate (sau fericire) LightRoom nu stie sa compenseze functia respectiva si apare imaginea subexpusa. Specific Nikon: Cu Capture NX-ul (soft-ul oficial de editare Nikon) pot sa obtin detalii sensibil mai bune decat cu LR din acelasi RAW (desi distanta se reduce la fiecare noua versiune LR). Din pacate, ultima data cand am testa Capture NX, era o porcarie de software instabil si ce se misca precum un melc. Editat Decembrie 4, 2013 de StefanSC Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ruxi2k Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 Mie .da..desii tehnic cred ca o sa fie criticata de profesionisti!!este facuta de pe terasa cabanei Postavaru? Poza e facuta de langa telecabina din Postavaru... bun ochi, felicitari! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
rul Postat Decembrie 4, 2013 Share Postat Decembrie 4, 2013 Ce zona faina avem..!!scuze pt oftopic..! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Ekosekthor Postat Decembrie 5, 2013 Share Postat Decembrie 5, 2013 @florinelu07 Daca in momentul in care deschizi raw-ul cu adobe-ul sau alt program, setarile date de aparat se reseteaza la 0... esti fotograf roman si tragi cu nikon. Daca vrei sa vezi/editezi raw-ul cu aceleasi setari care le are si jpeg-u foloseste capture NX. Capture nx preia si informatiile date de aparat (sharpness, saturatie, contrast etc). Aceeasi problema o am si eu in photoshop cu nef-urile. sa stii ca si expunerea e afectata... Expunerea nu este afectata. Balansul de alb este afectat. Media care a facut-o aparatu pe RGB la momentul potrivit se reseteaza se se face alta. In acest fel e posibil sa nu mai fie 33% red 33% green si 33% blue ci p un canal de culoare (albastru sa zicem) sa fie 40% cu 30/30 celelalte. Astfel, daca un canal are un procentaj mai mare, unele tonuri de culoare pot sa piarda din detalii sau sa apara zone albe. Dar expunerea nu o modifica. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bocosb Postat Decembrie 5, 2013 Share Postat Decembrie 5, 2013 Cele mai bune fotografii de presa ale anului http://www.dailymail.co.uk/news/article-2516663/The-astonishing-pictures-2013-Renowned-news-agency-releases-best-photographs-defining-moments-year.html Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Gimy Postat Decembrie 6, 2013 Share Postat Decembrie 6, 2013 Am si nevoie de cateva idei: as vrea sa fac un poster de 1.8 m pe 1m si caut poze cu rezolutia mai mare de 9000x..... Am incercat cu Google images > 70 m, dar nu am gasit multe variante. Stiti siteuri de unde pot descarca poza la asa rezolutie mare ? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bocosb Postat Decembrie 6, 2013 Share Postat Decembrie 6, 2013 Pai la un poster de 1.8x1m nu te uiti de la 40 cm.. merge si rezolutie mai mica. Care e scopul posterului? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Gimy Postat Decembrie 6, 2013 Share Postat Decembrie 6, 2013 Decoratiune casa proprie Tocmai de aceea gama de subiecte pt poza este foarte larga. Ma intereseaza ceva in rezolutie cat mai mare pt claritate la transpunerea pe panza. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bocosb Postat Decembrie 6, 2013 Share Postat Decembrie 6, 2013 (editat) Eu zic ca merge fara probleme cu imagini de la 20 mpx in sus, poate chiar si mai mici - cel mai bine e sa vorbesti cu tipografia (sau ce o fi) unde printezi posterul si o sa iti zica ei mai exact.. pentru un poster de marimea aia cred ca merge si 100ppi Editat Decembrie 6, 2013 de bocosb Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
StefanSC Postat Decembrie 6, 2013 Share Postat Decembrie 6, 2013 (editat) Niste idei: Am si nevoie de cateva idei: as vrea sa fac un poster de 1.8 m pe 1m si caut poze cu rezolutia mai mare de 9000x..... Am incercat cu Google images > 70 m, dar nu am gasit multe variante. Stiti siteuri de unde pot descarca poza la asa rezolutie mare ? http://www.shutterstock.com/pic-150513374/stock-photo-great-white-shark-carcharodon-carcharias-in-pacific-ocean-near-the-coast-of-guadalupe-island.html?src=kdElrN_tGPJooFhGqofRcQ-1-89 http://www.shutterstock.com/pic-133689230/stock-photo-background-elephant.html?src=kdElrN_tGPJooFhGqofRcQ-1-20 http://www.shutterstock.com/pic-147330275/stock-photo-machu-picchu-peru-southa-america-a-unesco-world-heritage-site.html?src=yxpA1w6nxpnK00Lh9P8d1Q-2-81 Editat Decembrie 6, 2013 de StefanSC Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator Adrian Postat Decembrie 9, 2013 Share Postat Decembrie 9, 2013 (editat) Sa mentinem threadul in viata totusi Editat Decembrie 9, 2013 de Adrian Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Emanuel Iancu Postat Decembrie 9, 2013 Share Postat Decembrie 9, 2013 <3 <3 <3Ulltima e tare rau Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bocosb Postat Decembrie 9, 2013 Share Postat Decembrie 9, 2013 <3 <3 <3Ulltima e tare rau mie imi place prima - crengile alea oblice in cadru si cele out of focus din prim plan, cromatica in 2 culori si pozitia pasaricii. Totusi parca un pic subexpusa? Pun si eu niste ceapa&slanina la gratar Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate