Sari la conținut

Motociclisti bucatari? (in bucataria proprie, evident!)


superbec

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 1,7k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Acum 54 minute, Flower-Power a spus:

Pozele alea nu distribuie și mirosul și mai ales gustul. Clătitele le-am făcut cu un pliculeț de zahăr vanilinat cu scorțișoară  și cu lămâie rasă,  au fost bune dar estetic lasă de dorit..

 

Cred ca asta si conteaza, sa fie bune. Ca mi-au mai iesit si mancaruri aspetisante la prima vedere, dar inauntru leopardu', cum se zice 😁

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 12 minute, john17 a spus:

 

Scuzaț off topicul, continuați cu mâncărurile! Rod o coajă de pită citind și deja sunt sătul. 

Mișto John..eu m-aș fi oprit la etajul 3 dar mă gândesc sa mă expun la femei cât îmi intră salariul..că văd că este o oportunitate pentru mine.😂

Acum 16 minute, WotRU2Me a spus:

ScrumbiaDeDunare.jpg

Măi băiatule, dacă mâine dimineată vad scrumbia pe farfurie garnisită cu ce trebuie și un strop de orez...vin, te găsesc

 

Poți să fugi dar nu scapi..

Screenshot_20200320-085540_Samsung Internet.jpg

Aduc eu vin alb, poftim..😁

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aia-i poza de pe net. A mea e bocna, in cel mai fericit caz, apare poza dupa-amiaza. Nu-s sigur totusi ca ma apuc maine de ea. Daca e vremea ok si pot sa o fac afara, poate ma incumet.

Cu ce sa garnisesti...patrunjel, lamaie si legume la gratar...dovlecei, morcovi, ceapa si ardei. Separat, mujdei si cam aia e. Altceva nu-mi vine in minte acum 😀

Ba imi vine...in loc de mujdei sau in paralel cu el, un fel de sos cremos de iaurt, usturoi si verdeata tocata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 42 minute, WotRU2Me a spus:

Aia-i poza de pe net. A mea e bocna, in cel mai fericit caz, apare poza dupa-amiaza. Nu-s sigur totusi ca ma apuc maine de ea. Daca e vremea ok si pot sa o fac afara, poate ma incumet.

Cu ce sa garnisesti...patrunjel, lamaie si legume la gratar...dovlecei, morcovi, ceapa si ardei. Separat, mujdei si cam aia e. Altceva nu-mi vine in minte acum 😀

Ba imi vine...in loc de mujdei sau in paralel cu el, un fel de sos cremos de iaurt, usturoi si verdeata tocata.

Da sau și mai bine un sos de unt cu usturoi..o nebunie,fără verdețuri..

De data asta...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

D-abia aștept să pui poze..astăzi gătesc niște sos de curcan, am schimbat meniul. Eu sunt fan sosuri. Parcă ar merge și un orez lângă..nu sunt sigură.😁

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

20 hours ago, WotRU2Me said:

 

E creatie proprie? 

 

 

Nu pot sa ii psun creatie, in principiu imi place sa experimentez cu sosurile. La asta am ajuns de la sosul hollandaise care pt mine e un fel de maioneza si nu mi l place la textura. Pot face doua sosuri la fel dar sunt mai interesante deviatile :)  Principile sosurilor sunt cam toate la fel, un gust puternic sau arome cu textura specifica, se obtin prin diferite metode cea mai intalnita fiind reductia, adica evaporarea apei. Ca i supa, ca i vin, ca i io stiu ce suc de fruct, in cateva minute de fierbere va pierde suficient lichid incat sa ramana o chestie concentrata. Se pot folosii inclusiv gemuri diluate cu apa sau se pot fierbe fructe sau legume special pt acel sos.

- Apoi avem teoria aromelor care spune ca multe sunt solubile in grasimi, ca s lichide sau solide nu conteaza. Adica uleiuri, unturi unturi (atentie unde puneti accentul :) unu i unt si alta i untura :P ) margarine, smantani etc. Fiecare vine la pachet cu aroma specifica care poate sau nu poate sa se potriveasca in acel sos pt acel preparat.


- Apoi nelipsita sare care defapt este potentiatorul de gust, sa nu aud de monoglutamat.


- Apoi mai avem piperul. E ciudat la piper ca sunt atatea feluri de piperuri si suntem asa de obinuiti cu el incat daca nu e acolo parca lipseste.

- Avem celelate papile gustative ce trebuie stimulate pe limba, dulce acru etc. Pt dulce de la banalul caramelizat de leguma (la care se poate adauga un pic de zahar praf) pana la miere sos de artar si orice indulcitor la care te poti sau nu gandi. Pt acreala avem oteturile de toate natiile cat si citricele, fiecare cu aromele lor.

 

- Si nu in ultimul rand avem textura. Nu poti sa ii spui sos la ceva ce curge si nu are o anumita densitate cum nu poti sa ii spui sos la o budinca sau la un preparat unde ouale au devenit omleta. Deci exista un echilibru. Pt a modifica textura asta avem banala faina, fiertura de cartofi, fiertura de orez si avem amidoanele de le gasim in magazin, eu folosesc doar cel de porumb si cel de cartofi. Stiu ca exista si de orez si de alte plante, la fel cum exista tot felu de prafuri magice incluzand aici guma de guar si altele. Si mai avem varianta blenderului, care
transforma orice leguma in sos sau supa crema :)


Cand ma uit la emisiuni culinare sau citesc retete imi vine sa i scutur pe aia si sa la aduc aminte ca noi suntem niste oameni simpli care avem niste condimente limitate (in primul rand nu avem access la ele, apoi cand ai multe sunt si scumpe), dar ei ne prezinta tot felu de chestii pana la caviare trufe si io mai stiu ce bazaconii. Dar unu nu ar gati o ciulama simpla de galbiori.

Din orice gatiti, se poate face un sos. Prajesti carne, iei zeama de acolo si o poti transforma in sos. Tot ce trebuie sa ai in casa e faina sare piper. Nu trebuie nu stiu ce fitosenii ca sa mamanci mancare gustoasa. Pieptul de rata de exemplu e mai ieftin la kg decat e o vita maturata. Si faci din el o fitosenie... si sa nu uitam, culegi grasimea ce se topeste, se face untura in frigier, si pe langa ca faci atunci un sos din ce fruct vrei (portocale cireste, fructe de padure) mai faci si cateva supe rapide in care fierbi niste legume, untura, taitetei sau galuste si gata.

Ah si am uitat sa zic de magicele ierburi :) Uscate sau inghetate. Mie imi place sa am tot timpul praz in frigider, ca si alternativa la ceapa, mai ales ca ceapa verde nu o gasesti tot anul. Imi place sa am arpagic in congelator, gata maruntit. imi place sa am usturoi verde in congelator impartit intre partea alba si cea verde :) . Marar gata maruntit, tarhon, leustean si ghiar si patrunjel. De multe ori iau cateva legaturi de patrunjel le toc si le bag la congelator. Dar eu o vad asa. Decat sa nu am deloc ierburile astea, mai bine le am congelate :)
Pt busuioc si menta inca nu am aplicat varianta congelatorului, dar am in plan anul acesta :)

 

Ma scuzti ca scriu atat :) dar sunt atatea de discutat pe temele astea :)
No ca am terminat cu sosul, mai ziceti ceva ca sa va zic de pizza in alt post :)


 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De acord cu tot ce si scris. Si mie-mi plac sosurile, unele mancaruri sunt de-a dreptul searbede fara sosul potrivit. Francezii, de exemplu, pot spune unii despre ei ca exagereaza punand sos peste aproape tot ce mananca, dar nu e chiar asa simplu. Chiar ajungi sa apreciezi obiceiul asta, iti dai seama ca simti lipsa sosului, ca parca ar fi mers de minune. Ma refer aici la fripturi (steak) peste care ei adauga tot felul de sosuri, dar pe care americanii, de exemplu, nu concep sa le spurce astfel.

Editat de WotRU2Me
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 23 ore, cooldeep a spus:

Cu lasagna dureaza ceva mai mult :) cu tot cu aranjat 30-35 de min :)

atentie la neatentie, trecem peste porc ca na, izooletta de casa, dar lsagna se face cu ragoo nu bolognese , aia nu e lasagna e altceva homemade poate bun , dar nu e lasagna.

 

ragoo seamana cu bolognese dar cantitatea de morcov e mult mai mare, trebuie sa simti bine morcovul (cand mananci)

beshamelu nu vad cum ar lua din grasime cand el e unt cu lapte si faina .

 

acu vro 3 luni m-am certat cu ospataritza si bucataru la un restaurant cica etalean din luxembourg , o bataie de joc 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

No ce sa zic, astia de pe wikipedia or scris gresit, iar eu am luat ca o fi bine scris acolo :( . Probabil gresesc si ca fac spaghete sau linguine cu sosu asta. As vrea sa imi spuna un italian de ala pasionat cum sta treaba, dar cum si la noi unii cred ca micii sunt preparat traditional romanesc, probabil si la ei sunt la fel de impartite.

Bolognese sauce
From Wikipedia, the free encyclopedia
Bolognese sauce (UK: /ˌbɒləˈneɪz, -ˈnɛz/, US: /ˌboʊlənˈjeɪz/;[1] known in Italian as ragù alla bolognese, pronounced [raˈɡu alla boloɲˈɲeːze], ragù bolognese, or simply ragù) is a meat-based sauce in Italian cuisine, typical of the city of Bologna. It is customarily used to dress tagliatelle al ragù and to prepare lasagne alla bolognese.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bolognese_sauce

Iar cu italienii astia cati chefi si bucatari probabil tot atatea obiceiuri. Am mancat gatit de un chef de asta italian un preparat pe baza de ragu si macaroane care desi teoria zice ca macaroanele sa fie al dente, apai alea efetiv ti se topeau in gura si au fost fenomenale la gust, perfecte as putea spune, dar nu erau al dente. Iar in italia am mancat cea mai penibila lasagna.
Dar nu cred ca e la fel de gresit ca atunci cand spui salata de beouf si la partea de carne in loc de vita gasesti piept de pui :)

___________________________

 

Revenind la pizza. Doua aspecte aici. Aluatul. Caldura de coacere. Nici nu discut cu ce e pe pizza ca nu are nici un rost :). Unele cu sos rosu, altele cu sos verde, altele fara nici un sos, important e ca busuicoul ala de deasupra sa fie pus la final dupa ce e pizza scoasa din cuptor :) 

 

Incep cu caldura. Cuptorul de pizza cu lemne, desi o chestie simpla, e complicat si de construit, si apai manca vreo 7-9 kg de lemne si dureaza peste o ora sa atinga temperatura optima, asa cam peste 300 de grade C. Deci noi vb de cuptoarele banale ce le avem in casa. Cei care inca nu au cuptor electric nu prea pot spune ca sunt pasionati de bucatarie :) pur si simplu cuptorul electric cu functia magica aer cald coace blaturi cum nu o poate face nici un cuptor cu gaz. Eu va prezint solutia mea. O piatra de granit. Exista pietre speciale de pizza/paine, dar tot acelasi lucru fac. Aceasta piatra de granit este cea mai ieftina solutie posibila. Am ales o grosime mica, doar 1 cm, se incalzeste relativ repede fata de una de 2 si e suficienta pt coacerea unei paini sau a pizzei. Cuptorul meu are temperatura maxima la 250 de grade. Dupa 20 de minute cu caldura de jos si aer circulant reuseste sa atinga aproape aceasta temperatura. Unii spuneau ca se va sparge ca nu s bune astea din magazinele de bricolaj, al naibii, are deja 5 ani si vreo 2 ani a facut paine o data la cel mult 2 zile.
1808392526_pizza3.thumb.jpg.8f07686aac2f7d22c65e6ce5909f8a93.jpg

 

Acum despre aluat. Teoria e simpla. Faina, apa, drojdie, sare. Cu derivate de faina, sau lichide care includ de exemplu iaurt sau lapte batut. Pt o paine teoria spune ca faina trebuie sa fie hidratata cu 55-80% lichid, dar optim este 70 %. Adica la un kil de faina punem 700 de ml  de apa. Aplicam regula de 3 simpla si aflam cantitatea de apa necesara pt sa zicem 400 de grame de faina. Sare ar fi la 2% si drojdia uscata pe la 1% ca tot nu se gaseste acum drojdie proaspata. Teoria e pt paine, pt pizza punem intre 60-65% lichid. Conteaza faina.
Ce faina? Unii zic 000, dapai noi nu facem patiserie, e totusi o paine sau pizza. Eu m am dat de multa vreme pe 650, incat nici macar nu mai stiu de ce am ales asta acum multi ani. Interesant e ca faina 650 de kaufland e diferita de 650 de lidl, lucru care se simte inclusiv la clatite. Deci plecam de la un 60% apa si ajustam cum o fi nevoie. Cazul de fata 400 * 0.6 ne da 240 ml de lichid. Tre sa iasa o bila de aluat compacta care in princpiu nu prea se mai lipeste. Masina de facut paine are un program special pt amestecat si dospit aluat. In lipsa de asaceva, mana... caldura, timp. Varianta asta de calcul e cea mai simpla x grame faina ori 0.y unde y e procentul de care avem nevoie. E interesanta si varianta americanilor cu cups urile lor, dar prefer varainta europeana :)

Revenind la cuptorul din casa. Degeaba puneti sosul si ingredinetele pe aluat si apoi bagati pizza pe piatra, tot necopt va fi aluatul. In tava e mai rau. Am citit o si eu pe la altii, nu am inventat o eu. Bagat aluatul 2 minute in cuptor pe piatra, intepat cu furculita caci va arata ca pestele fugu, se coace un pic, scos din cuptor, asezonat dupa preferinte si bagat inapoi. Se scoate cand e gata, aici nu pot folosi timer niciodata pt ca difera de cat de gros e aluatul cat de mult toping are ca sa zic asa etc. Tot o regula cica spune ca atat cat a stat pizza in cuptor, tot atat sa stea si afara. La cuptorul cu lemene de pizza e simplu, ca in 2-3 minute e gata pizza, dar la cel de acasa poate dura si bine peste 5 minute.
Din pacate eu fac foarte foarte rar poze la ce gatesc, iar aceste poze sunt de vreo 4 ani, de atunci nu am mai pozat nici o pizza :) dar pt impresia artistica pot spune ca am facut azi pizza :)
Varianta cealalta in care nu e piatra, pus tava in cuptor la incins, pus aluatul in tava incinsa.

 

2046129230_pizza1.thumb.jpg.ac140735a36d03a2ceaad839fbd55e7c.jpg                  151673043_pizza2.thumb.jpg.5487b90d714e2377228805a7a06e6d18.jpg

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hai ca mai revin cu o poza la clatite. De data asta poza i facuta acuma seara, si intunericul nu ajuta deloc la a face o poza aspectuasa 😭

PSX_20200404_211429.thumb.jpg.9c0fd85f0d48138dd0669f5c22409306.jpg

 

Si nici flacara de la coniacul flambat nu se vede 😭

Clatit banatene e numele preparatului.

Editat de cooldeep
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cooldeep , ești tatăl clătitelor..am zis.😁

Acum 11 ore, WotRU2Me a spus:

 

N-am mai facut nimic azi (doar mamaliga cu branza 😁). A fost cam frig afara si m-am hotarat sa aman. In casa nici nu ma gandesc sa incerc.

🙂 i see..și azi ce e în meniu? 

Eu am cocoș la tavă și turtă cu untură , azi gătește mama.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Vizitator pinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...