Jump to content
TWD.Grig

Permis port arma cat. b pt civili ?

Recommended Posts

Salutare ! L-am găsit pe youtube pe acest domn ce susține că "orice cetățean cu un cazier curat își poate procura o armă de foc  ". Din ce lasă de înțeles dânsul nu are treabă cu structurile MAI și nici nu este magistrat. Recunosc că nu cunosc legea armelor foarte bine dar care e faza ? E real ce spune ? El sustine că poartă pistolul și pe strada. Chiar s-au schimbat legile așa mult in Romania in sensul ăsta ? Din ce vad nu se refera nici la armele de vânătoare și nici la cele de colecție. Se refera la permis și portul de armă cu glonț pentru autoapărare.

 

 

De la 7:30 spune câteva chestii foarte interesante.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu gloante de cauciuc da (neletale). Legea noastra de tot rahatul zice ca doar demnitarii, magistratii, diplomatii, militarii si politistii pot procura arme de foc.

 

Si vezi ca permis de arma iti poti lua relativ usor, dar autorizatie de procurare a armei pot obtine doar cei de mai sus. Cel putin asa era anul trecut cand vroiam sa-mi cumpar pistol.

 

Vezi pe forumul politisti.ro, sunt multe topicuri/intrebari in genul celei puse de tine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate va poate lamuri @ianachim

Share this post


Link to post
Share on other sites

...doar contra-cost !  :))))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bate campii , e un laudaros.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

orice cetatean fara cazierpoate detinw o arma/pistol neletala

gaz sau cauciuc!!!!!

aviz psiho

cazier 

testare medicala

curs de arme 

taxe

rabdare

drumuri

si cand o sa scoti arma ta cu bila de cauciuc. spre unul cu arma LELATA o sa te umpli de plumbi INSTANT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut!

 

Da, in principiu orice persoana cu cazierul curat si care poate trece testul medical/psihologic isi poate procura legal o arma de foc. Chiar daca sunt trecute in categoria "Neletale", pistoalele cu gloante de cauciuc sunt arme de foc - i.e. glontul este propulsat in urma unei reactii chimice.

 

Cat despre "portul pe strada", in urma cu 5 ani legea era interpretabila, citez din memorie (precum raposatul Vadim): "... este interzis portul in locuri publice, institutii, mijloace de transport in comun, stadioane...". Prima virgula din enumeratie face textul, din punct de vedere lingvistic, ambiguu, intrucat unele din locurile mentionate ulterior sunt deja clasificate ca locuri publice, ceea ce te duce cu gandul ca acolo ar fi trebuit sa fie doua puncte (:), nu virgula (,), "institutii, mijloace de transport in comun, stadioane" fiind probabil exemple de "spatii publice".

 

In plus, definitia spatiilor publice este destul de ambigua si ea, ceea ce face ca fezabilitatea portului de arma sa fie practic nula; exemplu: daca vreau sa port arma undeva departe de domiciliu, trebuie sa ajung acolo fara a utiliza mijloace de transport in comun si fara a patrunde pe teritoriul spatiilor publice (daca imi amintesc bine, parcurile sunt spatii publice). Evident ca legea pleaca de la premize bune (e.g. accidente care pot avea loc in mijloacele de transport in comun aglomerate), dar devine imbecila in purul spirit Romanesc. Banuiala mea e ca s-a incercat imbunatatirea conditiilor de protejare a proprietatii, deci legea a fost scris in asa fel incat sa poti utiliza arma doar pe domeniul proprietatii tale sau in poligon - repet, e doar opinia mea.

 

Trebuie sa ai cutie/rastel/seif incastrat in perete pentru depozitarea armei - din cate imi amintesc, depozitarea are loc doar la adresa din buletin, in tot restul timpului se considera situatia de "port arma" (repet, nu sunt sigur ca e asa!); portul de arma necesita holster/toc, nu se poarta "la curea" ca banditii in filme.

 

Totodata, in 2016 a avut loc o modificare a legii, care cere ca toti posesorii de arme neletale sa ia parte la un curs de depozitare/manuire/tragere; e posibil ca cei cu stagiul militar satisfacut sau persoanele care au manuit arme prin prisma serviciului (e.g. politisti) sa fie exonerati de aceasta indatorire. Parerea mea e ca niste "militieni" pensionati anticipat au decis ca "pulimea" trebuie sa cotizeze si au fortat aceasta modificare a legii, dupa care si-au infiintat scoli care predau cursul mentionat.

 

La prima vedere, probabil multa lume va fi socata de lege in sine - eu insa m-am obisnuit cu anormalitatea ce a devenit normalitate in legislatia Romaneasca. Ce m-a socat pe mine e ca din discutiile cu diverse persoane din categoriile care au dreptul sa poarte arme letale am observat ca ei considera absolut normal ca doar ei sa aiba acest drept - "egalitate nu pentru catei...".

 

Cat despre comentariul anterior "si cand o sa scoti arma ta cu bila de cauciuc. spre unul cu arma LELATA o sa te umpli de plumbi INSTANT", mi se pare total deplasat si nerealist. Sunt atat de putini posesori de arme letale in stare de ilegalitate in Romania, incat scenariul prezentat este imposibil. Cat despre posesorii de arme letale in stare de legalitate, multi politisti isi lasa armele in rastel la serviciu (deh, nu vrea nimeni bataie de cap), majoritatea militarilor nu au arme acasa, iar vanatorii si sportivii in general folosesc armele doar la activitatile dedicate (nu ca vreun om zdravan la cap ar scoate un pistol cu gloante de cauciuc impotriva cuiva care manuieste o pusca lunga cu 2 tevi).

 

In urma cu 5 ani, cele mai populare pistoale cu gloante de cauciuc erau cele Fort, facute in Ucraina parca. Intre timp au aparut si alte variante.

 

Daca doriti mai multe informatii, cititi forumul magazinului de Pescuit si Vanatoare "Arrow" - daca mai exista.

 

Numai bine!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 17 minute, CapnJackSparrow a spus:

Evident ca legea pleaca de la premize bune (e.g. accidente care pot avea loc in mijloacele de transport in comun aglomerate), dar devine imbecila in purul spirit Romanesc.

:10:

Hehe ..., nu degeaba a pus cineva cândva o stemă cu cap de bou.

Na, fie şi bour.

220px-Coat_of_arms_of_Moldavia_svg.thumb.png.68b86943aa60f4fd5c5f116e5b89a6af.png

Acum 7 ore, TWD.Grig a spus:

"orice cetățean cu un cazier curat își poate procura o armă de foc  ".

Probabil că se referă la un butoi (ca armă cu foc) plus ceva câini.

Avantaj: dispare complet orice cadavru.

Modelul de la Caracal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liber la arme letale mai lipsea! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din cate stiam, intructorii de tir pot detine arme cu glont pentru antrenament, dar nu le pot folosi pentru autoaparare in mod legal. Cam asta e singura metoda legala pentru a obtine o arma cu glont ca civil in Romania. Mai e si varianta cu permisul de vanator, dar sunt niste restrictii la ce fel de arme poti detine ca vanator. IMO e prea mare daraua sa tii arma cu glont in casa in Romania. Daca esti pasionat de ele, mai bine iei o ora la poligon. Pentru autoaparare mai sigur e un caine. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

banui ca instructorii de tir nu ies cu armele din poligon...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa recitesc regimul armelor si munitiilor, dar daca imi amintesc corect, esti obligat sa pastrezi trancaul in seif descarcarcat cu munitia separata, ai limita la cata munitie poti cumpara si detine in casa, nu ai voie sa transporti arma la vedere, doar in seif special, nu o poti folosi decay pentru instructie si pregatire in poligon. Dar poti cumpara mai multe feluri de arme decat vanatorii. 

 

Nu sunt expert in subiect, am fost doar interesat la un moment dat sa devin instructor pentru ca imi place sa trag in poligon, dar conditiile erau super restrictive si e mai usor sa inchiriezi din cand in cand si sa dai cateva boabe fara alte griji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 11 ore, l.u.v a spus:

Liber la arme letale mai lipsea! 

pai de crezi ca MANIFESTAM pasnic....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ce zice nenea ala e aproape adevarat, lipsesc doar cateva aspecte esentiale. Spune ca se poate "in conditiile legii", conditii care nu sunt deloc usor de indeplinit.

 

Singurul mod in care un civil oarecare poate sa detina o arma letala scurta e sa fie instructor de tir: peste 600 de ore de cursuri, dureaza cu anii si politia verifica efectuarea cursului. Costa destul de mult si nu merita daca nu vrei sa profesezi in domeniu, poligoane sunt putine si nu prea sunt multe locuri de munca.

Ca sa detina o arma letala lunga, poate sa fie si vanator. Dar nu poate sa o poarte decat in la vanatoare, in rest o transporta incuiata intr-o cutie speciala in portbagaj si o tine incuiata in casa in seif cu munitia separat.

 

Un instructor de tir poate detine permis de port arma, dar e intr-adevat o situatie ambigua: nu are voie in locurile mentionate si nu are voie in masina daca e conducatorul autovehiculului. De fapt permisul de port arma e partea ambigua, legea spune ca instructorul poate sa detina, dar ca sa detina ii trebuie permis de port arma si permisul e de port, nu doar de detinere. Doar detinere e pentru colectionari, dar mai nou nu au voie sa detina munitie.

 

Nu scrie nicaieri ca nu ai voie sa te aperi cu o arma pe care o detii legal, dar legitima aparare trebuie sa fie proportionala. Conform legii respective, daca nu te ataca cineva cu un pistol sau altceva letal nu poti sa te aperi cu un pistol.De asemenea conform legii arma trebuie sa fie in seif, nu sub perna, cu munitia separat, e cam greu sa demonstrezi ca in cateva secunde ai descuiat seiful, ai incarcat un incarcator (culmea, dar legea nu spune ca trebuie sa tii incarcatorul gol, ci ca munitia trebuie sa fie incuiata separat; poate fi incuiata separat intr-un incarcator, nu in cutie) si l-ai si folosit.

 

Stiu personal mai multi instructori cu permis de port arma. Am incredere in toti ca nu vor crea vreodata probleme, pentru ei e o profesie, nu sunt cowboys. Din cate stiu nici unul nu poarta arma dupa el, doar le cara de acasa la poligon si inapoi cand au nevoie sa le mute. Stiu un singur tip care purta arma, dar asta pentru ca transporta valori pentru firma la care lucreaza.

 

In Bucuresti mai sunt doar 3 poligoane: Joita, Valea Cascadelor si Baneasa. Mai era cel de la UTI, inchis dupa evenimentul nefericit de acum cativa ani.

Edited by AdrianB1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumiri pentru lamurire ! :) Aparent e mai ok sa merg pur si simplu in poligon din cand in cand ( la Brasov in cazul meu, e cel mai aproape ) si sa trag cu pistoalele lor sa-mi fac placerea. Asta era singurul motiv pentru care m-as fi gandit sa-mi iau arma de foc, sa trag cu ea in poligon pana ma satur efectiv. Pentru mine e foarte relaxant. De autoaparare nici un om rational nu cred ca-si pune problema cu o arma de foc cu glont pe bune, in Romania, la cum e legea, pentru ca in 99% din situatii o sa pici vinovat datorita chestiei cu proportionalitatea.  Am cochetat o vreme cu ideea de a deveni instructor de tir dar e prea mare bataie de cap. Probabil ca omul exagereaza cand spune ca poarta arma pe strada in toc la curea pe sub tricou, ce sa zic. 

 

Multumesc inca odata pentru opinii !

Asfalt uscat ! :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

In bucuresti 

uti inchis inca

valea cascadelor

vatra luminoasa

piata presei libere 

otopeni

baneasa frts

frumusani/popesti leordeni

joita

😂😂😂😂😂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate ca el chiar o poarta in toc pe sub tricou, treaba lui, dar mi se pare inutil. Singura utilitate in Romania la care m-am gandit vreodata e cand mergi pe munte si dai de un urs agresiv; un pistol de 9mm nu e prea eficient, dar cu un incarcator intreg ai o sansa sa scapi intreg si e al naibii de proportional. In restul timpului mi se pare aiurea sa il cari dupa tine, in SUA mi s-ar parea ceva normal (ca au destui nebuni cu arme) dar aici ar fi inutil.

 

Daca tot ce vrei e sa tragi in poligon e mai ieftin sa o faci cu armamentul lor. Desi in Bucuresti e foarte scump (stiu exact cat costa munitia si care sunt preturile in poligon), daca pui in calcul cat te costa scoala (si timpul ala enorm), arma, munitia si faptul ca legea te obliga sa tragi si in poligon doar insotit de un alt instructor (chiar daca tu esti instructor, nu ai voie sa tragi singur, lege imbecila) pe care trebuie sa il platesti (pentru ca apari in registrul de trageri si ANAF o sa vrea sa vada plata pentru asta), daca nu tragi extrem de mult iesi mai ieftin cu materialul lor. Mai ales ca unele poligoane (gen Joita) au o gramada de modele diferite, pana tragi cu toate dai faliment :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 14 ore, AdrianB1 a spus:

 

In Bucuresti mai sunt doar 3 poligoane: Joita, Valea Cascadelor si Baneasa. Mai era cel de la UTI, inchis dupa evenimentul nefericit de acum cativa ani.

S-a deschis unul de cateva luni, Calibru 9, e in spatele spitalului Monza.

 

Au destul de multe arme cu care poti sa tragi, scurte si lungi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Legea poate fi pacalita cu consecinte minime spre 0, daca esti baiat destept. Bonus, la fel si la munitie. Vorbim de letala. Asa cum e, consider ca legea este buna. Prin comparatie, pentru cine nu stie, sa se intereseze de ce americanii au liber la arme..si o sa inteleaga mai bine conceptul de a detine o arma. Era o vorba, "orice (cuvant urat) poate deveni un badass, daca are o arma in mana."😏

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai că începe să fie interesant cu păcălitul! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 8 ore, Starcream a spus:

S-a deschis unul de cateva luni, Calibru 9, e in spatele spitalului Monza.

 

Au destul de multe arme cu care poti sa tragi, scurte si lungi. 

Nu stiam, dar vad ca preturile sunt aberante (fata de celelalte poligoane unde sunt doar foarte mari), iar trageri cu carabina pe linie de 50m e un eufemism la idea de tras cu pusca. Bine, la 22LR nu tragi la 500m si tehnic vorbind e tot pusca, dar sexul cu fereastra deschisa e mai palpitant decat asta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

180 ron 

5o cartuse 9 mm

pistol glock

care te bagi?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 1 oră, ianachim a spus:

180 ron 

5o cartuse 9 mm

pistol glock

care te bagi?

 

eu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Acum 4 ore, ianachim a spus:

180 ron 

5o cartuse 9 mm

pistol glock

care te bagi?

 

E un anunț de vânzare? :huh:

Dacă mai detaliază colegu' @Ice-Dcum e cu păcălitul m-aș băga! :crack:

Edited by john17

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 12 minute, john17 a spus:

E un anunț de vânzare? :huh:

Dacă mai detaliază colegu' @Ice-Dcum e cu păcălitul m-aș băga! :crack:

 Da e vanzare ca tot se plangea lumea pe aici ce scump😂😂😂

se vinde pachetul in POLIGON AUTORIZAT

asta ca sa int3legem cat mai clar ce e AIA.........ABERANT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...