Sari la conținut

Locuinte alimentate cu surse de energie neconventionale,dar si conventionale.


Vizitator foxbat
 Share

Postări Recomandate

Vizitator foxbat

ha ha ha

am 2 din alea+ unul de 600

beton!!!

merge pe rulota/offcamping de numa numa.

dar pt casa nu au treaba, sunt jucarele

vreau si eu un set de "adersoane" pt el, ai?

 

au am gasit cablu original de dell(17 ron) pt mufa de incarcare

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 182
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Acum 4 ore, foxbat a spus:

ha ha ha

am 2 din alea+ unul de 600

beton!!!

merge pe rulota/offcamping de numa numa.

dar pt casa nu au treaba, sunt jucarele

vreau si eu un set de "adersoane" pt el, ai?

 

au am gasit cablu original de dell(17 ron) pt mufa de incarcare

Bagam Dell sau Hp de pe priza.

Anderson era intr-o vreme la.set de 10buc si nu am luat. In schimb am improvizat pe un cablaj vechi si merge brici.

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 11 ore, florinelu07 a spus:

Stochez in doua baterii auto de 75ah si utilizez fie 12v (prin iesirea controller) fie 230v printr-un invertor de 500w.

 

 

Ceva asemanator folosesc si eu,o baterie de auto 100ah,controller si iesire pe invertor de 400w.Panou de 350 w,expunere SV-V.

Nu m-a interesat puterea maxima,am preferat o pozitionare pentru a stoarce cat mai mult ca timp intre 12 si pana la apus.

 .Probabil voi mai pune unul,o sa-l leg la inca o baterie care o am prin curte cu inca un controler si un invertor de prin batatura de 300w.

 

Multi se arunca la capacitati mari,dar fara o stocare/folosire eficienta, produc in zile bune prea mult ,iar in zile proaste prea putin.

Fara un raport corect calculat sunt multi bani aruncati aiurea pe echipamente.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

As lua un acumulator deepcycle pentru stocare si consum mai bun. Realist, vara pot avea intre 1 si 2kw/zi lejer cu panoul meu, dar problema ramane la buffer - 12v la 100ah ar fi 1200kw din care te bazezi realist pe vreo 70%. Deci limitare acolo apare...

 

200-220ah este deja prea scump - nu scoti investitia nici in 5 ani.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator foxbat

cred ca este vorba de sisteme complet diferinte. cele " De joaca" de care ziceti ( de caer am si eu pe rulota, offcamping) sunt pentru consum de "cort",

eu ziceam de cele domestice, de la 3kw in sus. acolo preturile nu  se amortizeaza decat dupa 10 ani  cu aprox iar avantajul esential nu este pretul ci indepedenta energetica(evindet ca si o reducere de costuri este asociata dar pe ani buni).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • Vizitator changed the title to Panouri solare

Din experienta proprie, pot sa spun ca un sistem de 6kw montat pe SE a produs intr-un an 5791kWh adica o medie de 15.87kWh pe zi. Iarna a produs cel mai putin, abia daca aveam 1800W la panouri. Este destul pentru incarcarea bateriei dar nu si pentru functionarea casei. Am calculat in perioada 01.07.2020 pana la 01.07.2021 pentru ca din iulie 2021 am facut un upgrade.

In aceeasi perioada am injectat in retea 1189kWh, am luat din retea 1615kWh si am consumat in total 5430kWh.

 

Valorile de mai sus sunt cele raportate de Fronius si Victron, nu sunt calibrate deci pot exista erori.

 

Am preferat invertor Victron + baterie de 10kW BYD si invertor Fronius Primo pentru sistemul PV (pentru garantiile si suportul oferit).

 

Sistemul meu este hibrid, sunt conectat si la retea.

 

In general casa functioneaza fara curent din retea insa cand e vreme rea mult timp si bateria nu se incarca, incep sa consum din retea. Cand panourile produc prea mult, bag in retea. Pretul pe care il iau este mic, insa ca idee, din martie pana in noiembrie anul trecut am avut de plata -80 de lei, eu sunt multumit. Din noiembrie nu a mai venit nici o factura cu toate ca am anuntat de multe ori, asa ca nu stiu cum a mers peste iarna.

 

Eu am montat primele panouri in 2019 fara nici un program si pana acum, pe cele sin 2019 nu le-am spalat niciodata. Am spalat altele montate mai tarziu la care am acces mai facil insa nu pot spune ca produceau mai putin din cauza mizeriei, cel putin cand ma uit la grafice.

 

Am luat o masina electrica si am testat sistemul acum cateva zile, incarca cu 7kWh fara probleme.

 

Acum dupa ultimul upgrade am un sistem PV de 9620W teoretici care au avut un maxim de 7130W pe 14.03.2022 la 12:31

Ma astept la valori mai mari dar niciodata la 9.62kW

 

Rezum, dupa 3 ani de cand folosesc energie electrica de la soare:

- cu cat mai mare sistemul, cu atat dependenta de retea este mai mica si programul pe care ar trebui sa ti-l faci "dupa soare" este mai lejer.

- daca vrei offgrid sau cat mai aproape de offgrid, baterie mare (eu ma gandesc la inca una de 10kW), iarna ai de obicei 6-7 ore de soare cu dinti; una de 10kW nu este mare este doar ok; o sa se consume (am obserat ca am seara un consum de 600-1200kWh fara sa fac eforturi de genul spalat, calcat, gatit. Consumul casei in standby este intre 250-450Wh constant. Si aici intra doar doua congelatoare si restul electronicelor pe care nu le scot din priza. Nu am decat doua becuri cu led afara iar restul sunt cu senzori si minipanouri solare.

- este ideal sa maresti numarul de panouri la maximul acceptat de invertor, iarna iti vei multumi (cum spunea un coleg mai sus, atentie la parametrii de maxim).

- nu merita un sistem de urmarire solar in domeniul casnic, costa intre 1000-2000 euro si il poti instala doar pe sol in 99% din cazuri. Cu 2 panouri in plus scoti pierderea pe care o ai din cauza orientarii.

- de preferat sa cumperi echipamente de la producatori care ofera suport;  Stiu ca fronius/victron sunt produse scumpe, insa sunt uimit de promptitudinea suportului oferit de producator. Mai sunt tot felul de chichite sau mizilicuri care imi stau pe creier si pe care mi le rezolva cu un simplu mail. La fel si la Victron, aveam graficele de forma dinti de fierastrau; au intrat in sistem si au verificat problema care era din cauze independente de mine. Au pus un firmware nou, in stadiu beta, care mi-a rezolvat problema.

- daca ar fi sa dau timpul inapoi mi-as monta din nou panouri solare, fara doar si poate.  

 

 

 

 

Editat de TheHuskyCrobats
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am orientarea aproape ideala spre Sud(S-SE) si marele minus este unghiul acoperisului (garaj) de aprox 22gr. Vara ar fi ok, dar iarna mai putin eficient. 20 de panouri x 245wh.

Urmeaza un invertor hibrid de 5kw fara injectare in retea si fara acumulator din start.

Planul este sa folosesc "pe lumina" cu cat mai putin preluat din retea si pana la toamna sa suplimentez cu baterie si inca un invertor (in paralel) sa urc la 10kw instant (combinat retea & PV).

Problema cu injectarea in retea este costul intalatiei "oficiale" si pana trece faimoasa lege de compensare 1 la 1, nu este avantajos pretul (primesti 1/3 din pret).

 

Daca va deveni mai ok programul cu casa verde, iau in calcul upgrade-ul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tot din experienta iti pot spune ca in general majoritatea consumului casnic este dupa-amiaza/seara.

Daca ai un program zilnic diferit de majoritatea populatiei (loc de munca ziua si liber seara) si ai cum sa consumi majoritar ziua, este excelent.

 

Este necesar si util sa iti schimbi stilul de viata. Daca pana acum veneam acasa, puneam la spalat, gatit, calcat, etc, cand aveam chef, de cand am montat panouri solare ne-am schimbat obiceiurile.

- Folosim programarea masinilor de spalat vase/rufe astfel incat sa spele in timpul zilei

- Gatim in general la sfarsit de saptamana sau in timpul zilei daca suntem acasa

- Ne pliem dupa prognoza meteo atat cat este posibil si rezonabil; de exemplu cazul in care cerul este acoperit si ploua si ai de spalat rufe dar maine prognoza este perfecta, mai poti astepta o zi pentru a spala/usca rufele. Dar daca nu ai chiloti de schimb, speli cand trebuie

- Nu exageram, daca trebuie facut ceva, il faci la timpul lui -> nu mori de foame ca nu e soare; insa nu pui masina la incarcat cand ai bateria 50% productia totala este de 500Wh si maine prognoza e de 7kWh. Totusi, daca pleci la Bucuresti, o bagi in priza 😜

 

Pentru foarte multa lume schimbarea stilului de viata este un efort foarte mare si am o gramada de prieteni care  nu concep asa ceva si chiar sunt luat peste picior pentru asta. Eu sper sa nu ai parte de acelasi feedback.

Cum spuneau niste colegi pe un alt topic, imi fac niste fiare programul 🙂

 

In ceea ce priveste injectarea in retea, e cu dus si intors. Atata timp cat ai un surplus si nu ai ce face cu el, este mai bine sa il bagi in retea decat sa nu il produci. Este un venit, oricat de mic ar fi el, acoperi niste cheltuieli. Mai ales daca nu poti consuma curentul produs in totalitate in timpul zilei. Iar faptul ca nu produci, nu te ajuta deloc. Ca exemplu, eu saptamana trecuta am produs 202kWh, am consumat 168kWh injectat 30kWh si consumat din retea doar 16kWh. Cei 30kWh injectati nu reprezinta nimic daca nu ii bagi in retea, insa daca ii injectezi tocmai ce te-ai facut cu 10kWh pe care ii poti consuma din retea 👍 Pe total balanta iese bine, spun asta dupa 3 ani de la schimbare.

 

EV-ul l-am luat pe aceleasi considerente. Daca am de unde alimenta, de ce nu 😜

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am auzit de ceva sistem/ contract unde energia produsa de tine merge intr-un " cloud " unde este stocat pt 2ani , timp in care ai posibilitatea sa-l consumi. daca nu il consumi in 2ani ( putin probabil) il pierzi. 

 

Mi se pare mai avantajos asa, daca ramai cu Kw in plus, poti incalzi casa cu ei. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt cateva situatii:

 

1. Esti ongrid - nu se intampla nimic (cu o paranteza, vezi mai jos)

La PV invertorul "trage" din panouri si nu panourile "baga in invertor". Adica invertorul iti va regla productia in functie de consumul tau instantaneu. Ai bateria plina si nu consumi decat 200Wh, atat va produce sistemul. Ai vazut vreo problema cu panouri neconectate si lasate in soare?

 

2. Esti offgrid:

  2a. Produci la fel ca mai sus cat consumi - in limita a 200-500Wh, consum mai mult sau mai putin constant, totul ok.

  2b. Produci 3000-7000Wh (incarci bateria, tai lemne cu joagarul, calci, usuci, etc); problema pe care am observat-o apare in momentul in care consumul scade brusc de la 3000-7000Wh la 200-500Wh (opresti in acelasi timp joagarul, cuptorul, etc). Daca esti offgrid si bateria este plina sistemul intra in avarie; exista un timp de reactie al sistemului care este mai mare decat cel in care consumul scade si pentru ca nu are unde trimite pret de milisecunde cei 3000-7000Wh sistemul se opreste; Reporneste imediat, insa din punctul meu de vedere este o problema. Aceasta problema nu apare daca esti ongrid pentru ca sistemul va trimite surplusul care a aparut instantaneu in retea pentru o secunda, dupa care se regleaza la consumul tau.

 

Ca o paranteza la punctul 1: problema de mai sus poate totusi aparea la un sistem ongrid atunci cand "a picat" reteaua, problema apare din aceleasi considerente ca mai sus. Eu am trecut peste asta cu ajutorul unui "asistent" al inverotrului Fronius care verifica tot timpul daca am curent de la retea si cand pica reteaua reduce automat productia de curent la 10% din puterea totala (cam 300-400W) pentru ca atat este consumul casei in mod normal cand nu misca nimeni.

 

Sunt curios daca este cineva offgrid aici si care imi poate spune daca problema de mai sus apare si la el.

 

Mai jos este sistemul construit de mine (fara ultimul upgrade, un alt smart meter conectat direct cu Victron-ul deoarece cel de la Fronius in configuratia aceasta a sistemului raporta componentele sistemului aiurea);

In configuratia actuala, cand "pica" reteaua tot ce este in stanga Victron-ului, spre grid, se opreste (Gen24 reporneste pentru o priza separata de backup) iar ce este dupa Victron functioneaza normal. Fronius Primo isi reduce productia la 10%. In functie de parametrii sistemului (baterie care nu e incarcata, consum mare pe timp indelungat, etc pot modifica cele 10% in sus sau jos dupa cum imi convine).

 

image.thumb.png.4645fa9326d91805da3661e08c484305.png

 

Acum 17 minute, Robyb a spus:

Am auzit de ceva sistem/ contract unde energia produsa de tine merge intr-un " cloud " unde este stocat pt 2ani , timp in care ai posibilitatea sa-l consumi. daca nu il consumi in 2ani ( putin probabil) il pierzi. 

Mi se pare mai avantajos asa, daca ramai cu Kw in plus, poti incalzi casa cu ei. 

 

Este o ordonanta de urgenta, a fost adoptata in nu am idee care este finalitatea, nimeni nu maraie nimic.

 

https://energie.gov.ro/prosumatorii-vor-avea-parte-de-compensare-cantitativa/

Edit la postarea de mai sus: Sistemul actual are cel mai mic randament posibil deoarece este de tipul DC (panouri) - > AC (Invertor) -> DC (baterie) si iarasi DC -> AC (retea). Ideal este PV -> incarcator baterie (DC) -> consumatori DC 

Editat de TheHuskyCrobats
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 3 ore, TheHuskyCrobats a spus:

....

In ceea ce priveste injectarea in retea, e cu dus si intors. Atata timp cat ai un surplus si nu ai ce face cu el, este mai bine sa il bagi in retea decat sa nu il produci. Este un venit, oricat de mic ar fi el, acoperi niste cheltuieli. Mai ales daca nu poti consuma curentul produs in totalitate in timpul zilei. Iar faptul ca nu produci, nu te ajuta deloc. ....

problema este de investitie - este mult mai scump sa pui in functiune un astfel de sistem (echipamente agreate si montaj cu firma agreata) si costul este mai greu de recuperat decat daca mergi pe un sistem hibrid in care sa iei din retea doar diferenta.

Acum 2 ore, TheHuskyCrobats a spus:

Sunt cateva situatii:

 

1. Esti ongrid - nu se intampla nimic (cu o paranteza, vezi mai jos)

La PV invertorul "trage" din panouri si nu panourile "baga in invertor". Adica invertorul iti va regla productia in functie de consumul tau instantaneu. Ai bateria plina si nu consumi decat 200Wh, atat va produce sistemul. Ai vazut vreo problema cu panouri neconectate si lasate in soare?

 

2. Esti offgrid:

  2a. Produci la fel ca mai sus cat consumi - in limita a 200-500Wh, consum mai mult sau mai putin constant, totul ok.

  2b. Produci 3000-7000Wh (incarci bateria, tai lemne cu joagarul, calci, usuci, etc); problema pe care am observat-o apare in momentul in care consumul scade brusc de la 3000-7000Wh la 200-500Wh (opresti in acelasi timp joagarul, cuptorul, etc). Daca esti offgrid si bateria este plina sistemul intra in avarie; exista un timp de reactie al sistemului care este mai mare decat cel in care consumul scade si pentru ca nu are unde trimite pret de milisecunde cei 3000-7000Wh sistemul se opreste; Reporneste imediat, insa din punctul meu de vedere este o problema. Aceasta problema nu apare daca esti ongrid pentru ca sistemul va trimite surplusul care a aparut instantaneu in retea pentru o secunda, dupa care se regleaza la consumul tau.

 

Ca o paranteza la punctul 1: problema de mai sus poate totusi aparea la un sistem ongrid atunci cand "a picat" reteaua, problema apare din aceleasi considerente ca mai sus. Eu am trecut peste asta cu ajutorul unui "asistent" al inverotrului Fronius care verifica tot timpul daca am curent de la retea si cand pica reteaua reduce automat productia de curent la 10% din puterea totala (cam 300-400W) pentru ca atat este consumul casei in mod normal cand nu misca nimeni.

 

 

 

2.Offgrid:

2.c PV+ Retea --> invertor --> consum domestic

 

image.thumb.png.e1ee08e8ac6bf2d27fdf42765ef853d2.png

 

adica pe timpul zilei productia PV merge doar in bateria sau consum local fara surplus injectat in reteaua nationala.

Daca productia PV este insuficienta pentru consumul localt, diferenta o preia din baterii si/sau reteaua nationala.

Seara/noapta, consumul este exclusiv din baterie sau reteaua nationala.

 

Evident ca poti sa te organizezi sa consumi in intevalul ideal: gatit, spalat, incalzire boiler apa calda, dar nu vad din asta un inconvenient major.

Daca situatia o impune, poti consuma si in orele fara productie PV, dar per total este reducere de costuri.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E corect, sistemul mentionat de tine este hibrid, (vezi si schema mea) se va comporta la fel ca unul ongrid cu mentiunile pe care le-ai facut.

 

Problema cu surplusul apare si in cazul hibrid, daca bateria este plina si a cazut reteaua nationala.

 

Sa te organizezi nu este un inconvenient major, sa ii faci pe altii - chiar din familie - sa accepte organizarea propusa de tine este un invonvenient. O sa fii uimit ce greu renunta anumite persoane la confortul personal.

 

Acum 46 minute, florinelu07 a spus:

problema este de investitie - este mult mai scump sa pui in functiune un astfel de sistem (echipamente agreate si montaj cu firma agreata) si costul este mai greu de recuperat decat daca mergi pe un sistem hibrid in care sa iei din retea doar diferenta.

 

Costurile pentru a deveni prosumator, pentru mine cel putin au fost de 500 de lei. S-a ocupat cel care a facut montajul instalatiei. E mult?

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 14 ore, TheHuskyCrobats a spus:

E corect, sistemul mentionat de tine este hibrid, (vezi si schema mea) se va comporta la fel ca unul ongrid cu mentiunile pe care le-ai facut.

 

Problema cu surplusul apare si in cazul hibrid, daca bateria este plina si a cazut reteaua nationala.

 

Sa te organizezi nu este un inconvenient major, sa ii faci pe altii - chiar din familie - sa accepte organizarea propusa de tine este un invonvenient. O sa fii uimit ce greu renunta anumite persoane la confortul personal.

 

 

Costurile pentru a deveni prosumator, pentru mine cel putin au fost de 500 de lei. S-a ocupat cel care a facut montajul instalatiei. E mult?

 

 

diferenta este ca trebuie sa utilizezi doar o serie de echipamente agreate ANRE si montaj tot de catre o firma agreata si astea ridica mult costul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

Acum 16 ore, Robyb a spus:

ca idee, frate-miu isi face acuma instalatie. 

 

9,2kW  prosumator cum am povestit mai sus cu stocarea energiei 2ani in " cloud"  costa  48.000ron 

 

48.000 e costul total sau cel redus, prin programul "casa verde" ? Ca stiu ca prin programul vietii e si o reducere de 20 sau 25k lei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator foxbat
La 15.03.2022 la 18:07, florinelu07 a spus:

Eu am orientarea aproape ideala spre Sud(S-SE) si marele minus este unghiul acoperisului (garaj) de aprox 22gr. Vara ar fi ok, dar iarna mai putin eficient. 20 de panouri x 245wh.

Urmeaza un invertor hibrid de 5kw fara injectare in retea si fara acumulator din start.

Planul este sa folosesc "pe lumina" cu cat mai putin preluat din retea si pana la toamna sa suplimentez cu baterie si inca un invertor (in paralel) sa urc la 10kw instant (combinat retea & PV).

Problema cu injectarea in retea este costul intalatiei "oficiale" si pana trece faimoasa lege de compensare 1 la 1, nu este avantajos pretul (primesti 1/3 din pret).

 

Daca va deveni mai ok programul cu casa verde, iau in calcul upgrade-ul.

 

 

fix asa sunt si eu. am luat invertorul,5.6 kw, easun. urmaeaza pv-urile( nu am prea mjlt loc, deci raman la 7..8 de 500W.

 

La 15.03.2022 la 15:05, florinelu07 a spus:

pe acoperis (tabla ondulata)

mie mi s a propus cam 3000..4000 ron montat toata instalatia, confgiurare, garatie ( de la cel de la care luam si bateria litiu, 6Kw).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 37 minute, Mariusik85 a spus:

 

 

48.000 e costul total sau cel redus, prin programul "casa verde" ? Ca stiu ca prin programul vietii e si o reducere de 20 sau 25k lei.

 

 

48k cost total de la A-Z prin firma.  ( fara " casa verde" )

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 22 ore, ENEOS a spus:

Întrebare de prost: dacă e soare, nu consumi și nu bagi în rețea, ce se întâmplă? 🤔 Că la sistemul care îmi face apă caldă e big problem... 

Ai doua solutii:

1 - bypass cu bagat apa intr-un radioator extern si dispersat caldura in natura

2 - pui jaluzele electrice pe panou si cand nu mai vrei apa calda, se inchid (automat sau nu)

 

Sper ca in aprilie sa am timp sa ma apuc de montat sistemul pe care l-am cumparat in iarna 🤦‍♂️. La el vreau sa incerc varianta cu jaluzea electrica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Robyb multumesc de raspuns. 

@foxbat Sunt curios cat o sa ai costul final, te rog sa ne tii la "curent"  😂 De asemenea daca poti lasa link-uri de unde ai cumparat aparatura, chiar si pe bucati, cred ca ar ajuta si mai mult, nu numai pe mine, ci pe orice doritor viitor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Vizitator changed the title to Locuinte alimentate cu surse de energie neconventionale,dar si conventionale.
  • Vizitator pinned this topic
  • Kristian unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Creează nouă...