Sari la conținut

mircea.cazachevici

Super Membru
  • Număr conținut

    1.458
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de mircea.cazachevici

  1. Cum, ma, sa coste un Zoe 35.000 euro, versiunea cea mai ieftina, iar un Jeep Avenger full electric, 34.000? Asta fara rabla, ca daca mai scazi si aiai 5000....merita avengerul. Sa-mi iau gipan? La1 ICE nu ma mai intorc. https://www.jeep.ro/oferta-jeep-avenger/?utm_source=facebook&utm_medium=facebook&utm_campaign=jeep-avenger-bev-oferta&fbclid=IwAR3Y40vvzdYi5YhFFyLX4PGTzVp5TfuYr5LCfzGdYKeZtjY4_1K8S3mPOFg_aem_AaBR5Dts_wgGHd9CWT1GOnC7vnQSlp4idn-WZQbzXzQHDr1K912AzWeZULitN5_qSUWFRxJo401Nb3FNf3u7taYc6
  2. Da, tot taxarea contribuabililor. Dar stii si tu de cand ti-ai luat carnetul ca benzina e formata din jumatate taxe. Unde credeai ca se duc acele taxe? Eu unul ma bucur ca mai vin si ceva-ceva bani inapoi la oameni. Indiferent ca sunt pentru EV-urile pe care tu nu le sustii, sau pentru rabla clasic pe care eu o consider cam degeaba (mai ales cand vad colegi de-ai mei ca obtin bonusul rabla clasic sa-si ia KTM EXC nou, 2T, pentur enduro ). Sa fim seriosi, era mai bine acum 10-15 ani, cand tot jumatate din pretul benzinei dadeai catre stat, si nu se intorcea niciun leu? Acum, cel putin, poti aplica la diverse programe. Poti sa iti iei EV sau hibrid, poti sa pui fotovoltaice, poti sa faci mai multe. Ca nu vrei tu sau nu esti de acord cu aceste programe...asta este. Eu unul aleg sa profit de orice program daca se pliaza pe domeniul meu sau ma ajuta in vreun fel. Si nu ma duc sa ma lamentez pentru programele cu care eu unul nu sunt de acord.
  3. On-Topic: stiati ca primariile au bonusul rabla plus de 24.000 euro per EV, indiferent de pretul EV-ului? Adica springul e prea ieftin ca sa poata fi cumparat de primarii, ca ar trebui sa mai vina statul sa le dea si bani Nu ca restul de bani pe care ii platesc primariile ar proveni din alte fonduri decat alea stranse de la populatie.....dar na, ca si informatie. Cat despre fondurile rabla si rabla plus, eu stiu cam asa: la fiecare litru de benzina, cativa zeci de bani se duc catre fondul de mediu. La fiecare anvelopa, ceva gen 10-20 lei se duc catre fondul de mediu. La fiecare electrocasnic nou cumparat, catva bani se duc catre fondul de mediu. La sfarsit, din acest buget total separat de bugetul de stat, se aloca anumite sume pentru EV-uri, pentru fotovoltaice, pentru programe de reciclare, etc. Asa ca da, aveti dreptate. La fiecare alimentare a voastra la benzinarie, se duc niste bani si in acest fond separat, din care profita unii. Nu din taxe si impozite pe munca sau pe altceva, ci la benzinarie, la alimentare.
  4. Bai, ce de frustrari pe aici..... Linistiti-va, asa e intr-o democratie. Noi toti muncim cu drag si spor ca sa dam taxe si impozite la stat, iar statul ne mai scapa si inapoi cate ceva din banii astia. Ca nu suntem noi de acord cu destinatia banilor, asta e mai putin inportant. De exemplu, eu nu sunt de acord sa se dea subventii in agricultura. Ca si agricultorii sunt privati, muncesc si apoi isi vand produsele la preturile impuse de ei. Iar mie, ca si privat, nu-mi da statul nimic. Dar nu am ce face, asta e circuitul banilor in natura. Eu pot doar sa profit ori de cate ori pot de tot felul de subventii ce se afla in interesul meu, si mai pot odata la 4 ani sa pun o stampila. Atat. Apropos, zilele urmatoare ma duc la trezorerie sa le deschid conturi JUNIRO celor 2 juniori ai familiei. Ca vad ca juniorul vine cu 1200 lei iar statul mai vine si el cu un bonus de 600 lei la fiecare copil. Deci...aia 600 lei pe care ii da statul nu provin tot din taxe si impozite? Si oare nu sunt copii in Romania care nu-si permit sa-si deschida un cont de 1200 lei?... Oare ce sa fac, sa renunt la acest bonus doar pentru ca altii au muncit si au platit taxe si impozite pentru ca statul sa le dea copiilor mei cate 600 lei suplimentari? Sa fim seriosi. Puteti sa profitati in vreun fel de fondurile de la stat sau UE, profitati. Nu puteti, asta e, dar eu nu vad asta ca un motiv de lamentare.
  5. E normal un firicel de ulei. La 2T, daca nu mergi la span. Nu arde tot uleiul din benzina daca o barai incet-incet, si apare uleiul pe toba finala. Ce spun colegii, de simering la ambielaj, asta inseamna sa-ti bage uleiul din cutie in cilindru. Dar asta se vede printr-un fum gros ce iese pe toba, nu prin firicelul de ulei. Uite si aici, la minutul 0.30, si ei spun ca e vorba de ulei nears. Probabil si un pic de setare a carburatorului ar ajuta, poate merge un pic prea bogat. Dar asta se vede mai ales daca da motocicleta in nas cand incerci sa accelerezi. Daca merge bine, eu unul as spune sa o lasi asa si sa mergi mai turat. P.S. Ce ulei folosesti? Daca folosesti ulei bun, peste 80 lei/litru, e OK. Daca in schimb folosesti ulei prost, de drujba sau cine stie ce de scuter, atunci e un pic de motiv de ingrijorare. Trebuie sa schimbi uleiul si apoi vezi cum mai merge.
  6. Imi pare rau, la alte marci nu m-am uitat. Doar pe astea 2 le-am urmarit, fiind in aria mea de interes. Cat despre metale rare.....se cauta non-stop solutii pentru a imbunatati bateriile EV-urilor, pentru a le face cu electrolit solid si din componente din ce in ce mai ieftine. https://autopro.ro/uncategorized/northvolt-baterie-sodiu-ion-revolutionara/ Dar deja intra in productie de serie bateriile ce asigura o autonomie de 1000 km, se incarca in mult mai putin timp. https://24auto.ro/2024/02/bateria-solida-este-cea-mai-asteptata-inovatie-pentru-masinile-electrice/ https://evmarket.ro/baterii-masini-electrice/baterie-semi-solida-nio-autonomie-43313/
  7. Sincer Nu cred ca e chiar asa. Eu unul am urmarit doar Dacia si Tesla si am observat urmatoarele diferente la modelele ce m-au interesat pe mine: Loganul cel mai chel costa in 2021 aprox 9100 euro cu programul Rabla Clasic. Adica 11.100 euro pretul cerut de Dacia, din care 2000 de la stat si 9100 de la client Loganul cel mai chel costa acum 12.250 euro cu Rabla, adica 14.250 euro pret cerut de Dacia. Scumpire de 30%. In acest timp, Spring a crescut de la 16.000 euro in 2021 la 20.000 euro in 2024. Astea sunt preturile pe care le cere Dacia. Ca in 2021 primeai 50% din valoarea masinii prin Rabla Plus,sau maxim 10.000 euro.....asta e alta chestie. Adica in 2021 tu dadeai 8000 euro pe masina iar statul venea cu restul de 8000. Acum, tu dai 15.000 euro pe masina, iar statul vine doar cu inca 5.000. La fel, ma tot uit la Tesla, variantele "de saraci" Tesla model 3, pret 40.000 in 2021. Adica 30.000 de la client si 10.000 de la stat. Tesla model 3, pret 43.000 in 2024. Adica 38.000 de la client si 5.000 de la stat. Tesla model y, 45.000 in 2021, 45.000 in 2024. La fel, diferenta e doar de prima da le stat, care a scazut in 2024. Per total, eu vad ca cea mai mare crestere a avut-o Loganul, 30%. Restul au stagnat sau au crescut cu sub 25%. Modificarea majora e in prima de la Rabla Plus, nu in pretul EV-urilor.
  8. @Ilieraduioan, ma bucur sincer pentru tine ca ai reusit. Insa eu unul nu as face ce ai facut tu. Sa stai 1 an jumatate sa te chunui cu un motor, cand in timpul ala te poti bucura de enduro cu un motor adecvat..... Enduro nu e pentru bibilit motoare. Eu, cel putin, nu imi permit sa ma duc 200km dus si 200 intors intr-o zi ca sa imi moara motorul sau sa ma enervez ca nu pot urca o panta pentru ca nu am putere. Bafta si spor la enduro!
  9. Da, masina electrica nu e pentru oricine. Si eu am avut probleme la incarcare cand ajungeam la un incarcator nou. Cum sa instalez aplicatia, cum sa bag cardul, sa-l activez, etc. Daca isi ia electrica unul ce foloseste inca telefonul cu butoane, e mancat.... Am observat si eu ca fondurile Rabla Plus nu s-au epuizat decat la persoane juridice. Cumpara astia in draci electrice... Persoanele fizice, ca si anul trecut, sunt mai lenese. Nemaivorbind de faptul ca tot anul trecut, la persoane fizice, fondul pentru rabla plus a fost de 300 milioane lei. Iar anul asta deja s-au pus la dispozitie 420 milioane lei, in conditiile in care tichetul s-a injumatatit. Adica, la un calcul simplu, deja ajunge fondul pentru de 3 ori mai multi beneficiari decat anul trecut.. Si inca ceva, cel mai vandut EV, Dacia Spring, nu mai e stoc in Romania. Apare noul model in septembrie. Vedem atunci cat de repede se vor termina fondurile..... Ca o paranteza.....am vazut un pool pe pagina de facebook a springarilor. Se intreba pe acolo daca cineva cu masina de 1-2 ani a observat, real, o scadere a autonomiei. Raspunsul era ca nu, nimeni. Toate masinile merg ca in prima zi. Asa ca......nici macar la modelele actuale nu se intrevede sa schimbi vreodata bateria pe perioada vietii masinii.
  10. Aham, deci daca alegi cu capul, confort plus feeling plus "CALCUL ECONOMIC", e nasol. Nu-ti mai traiesti viata, stai la mila prizelor, gandeti stramb. Concluzia mea e aceeasi, de 1 an incoace. Toti posesorii de EV sunt, culmea, multumiti, iar cativa chiar si-au luat al 2-lea EV. Iar retractarii tehnologiei se tot chinuiesc sa ii convinga pe primii ca au gresit, ca gandesc stramb, ca nu-si traiesc viata.
  11. Pot sa spun doar de mine: Placerea condusului unei electrice (da, exista si asta), plus calcul economic plus dorinta de a nu mai polua, de a nu mai lasa masina mea sa mearga sa se raceasca vara sau sa se incalzeasca iarna, si eu sa stau sa inspir toate gazele. Placerea condusului - daca nu ai condus o electrica, nu stii. Sau mai exista si oameni carora chiar nu le place senzatia. Economic vorbind, alimentand la mine la poarta, din priza proprie, la fiecare 10.000 km parcursi eu unul economisesc cam 800 euro. Asa ca in momentul in care am avut de laes intre a da aceiasi bani pe un Logan sau pe un Spring, am ales Springul. Intre timp a aparut si al 2-lea Spring, al sotiei. Cat despre ecologie, am mai explicat ca conteaza foarte mult unde poluezi. Daca eu ma pis in mare si tu inoti la 2 metri de mine, e cam nasol. Dar daca tu inoti pe la greci si eu ma pis la Vama Veche, pe tine chiar nu te intereseaza. Chiar daca eu poluez marea la fel La fel si cu poluarea, eu prefer sa nu dau cu fum la mine in oras. @_Tex_, referitor la business, depinde ce faci. La un Renault Master alergat prin tara nu ai echivalent electric. La fel la TIR-uri. Insa eu circul aproape zilnic cu scara rabatabila in Spring. Chiar ieri am fost 160km dus si 160 intors, cu scara si colaci de cablu, sa trag internet la o statie de alimentare de EV-uri. Nicio greata, am si alimetat in alea 3 ore cat am lucrat la statie. In acelasi timp, cand am fost 350km dus si 350km intors, am luat hibridul, din aceleasi consideratii ca si tine. Insa, per total, mai merg 10% din timp cu hibridul si 90% cu EV-ul.
  12. Tot doar pentru fun.
  13. Nu, domnu, eu ziceam ca la distante mai mari de 300km de Bucuresti ma duc cu ice. Adica na....Springul e Spring, autonomie mica, viteza mica de incarcare...dupa buget.
  14. Exact asta nu inteleg unii oameni. Ca exista si placere in condusul unui EV. Nu e numai economie sau ecologie, ci si un comfort in a nu simti absolut niciun fel de vibratii, de a auzi tiuitul ala fin cand accelerezi. Gaz, pentru ca acum 10 ani cand am luat-o, asa a venit casa, cu centrala la pachet. Dar, ca tot veni vorba, cam da centrala niste belele, trebuie schimbata. Crede-ma, ma uit destul de mult la centrale electrice, mai ales pentru ca mai am loc pe acoperis de panouri pentru inca vreo 5-6 kwh. Analizez, fac comparatie de costuri, vad daca mai stau un pic pe gaz sau trec acum pe electric. Insa, pe termen lung, tot electricul e solutia si la centrale.
  15. @Djebelu', vezi lucrurile destul de limitat. Cine isi ia un Spring vrea o electrica, insa nu is permite sa dea de 4 ori mai mult pe o electrica de drum lung. Insa, prin achizitia Spring-ului, rezolva cel putin 70-80% din drumuri, alea din oras. De exemplu, eu am renuntat la hibrid pentru deplasarea la enduro. Am gasit un loc unde sa las motorul la munte, ma duc cu EV-ul pana acolo (180 km), ma dau cu moto, apoi la intoarcere pun EV-ul 1 ora la incarcat la un Kaufland din apropiere. Numai bine, pana spal motorul, pana ma schimb, mai strang un surub, mai bibilesc cate ceva... Hibridul ramane doar pentru concedii si deplasari la peste 300km distanta. Urmatoarea masina nou, cand o sa-mi permit, va fi tot o electrica. Iar la capitolul moto, ma uit la motoare de enduro electrice, insa deocamdata autonomia e cam mica. Degeaba imi iau eu un motor ce ma tine 3 ore prin padure, cand colegii fac ture de 5-6 ore... P.S. Un prieten endurist si mecanic auto, ce poseda un ditamai Tuareg TDI, tocmai a luat un Smart for 2 EV. Si e foarte multumit de el. Asociatul lui si-a luat un Spring, si e si el incantat. Pai daca si mecanicii auto trec pe EV-uri....
  16. Multumesc mult, @Kristian K, @The Flying Dutchman. E greu acum, cand inca ma apropii de 50. Vedem cum o fi cand ma departez...
  17. Problema rezolvata prin pretul mic al piesei originale... Ma speriasem ca e ca la KTM, 700-800 lei cilindrul. Dar, la 250 lei, full, cu garnituri cu tot, e pacat sa ma zgarcesc sau sa ma mai chinui cu diverse metode. Multumesc mult tuturor.
  18. Da, cred ca asa fac deocamdata, de lene sa ma complic cu alte metode si de frica sa nu fac mai multe stricaciuni pe acolo. Torn lichid pe sus, desfac foarte putin surubul, las sa curga pana se limpezeste, apoi strang. Si apoi fac tehnica de aerisire normala: pompe, apas maneta, desfac puntin, strang, etc. In principiu, prin manete succesive ar trebui sa se mai amestece un pic din lichidul din conducta cu cel din cilindru, apoi sa elimin lichidul din conducta cand desfac putin. Si, daca repet operatiune de destul de multe ori, s-ar putea sa amestec destul de mult lichid nou in cilindu ca sa am un rezultat multumitor. Multumesc.
  19. @l.u.v, esti sigur ca pot face aerisirea si pe la conducta? Ideea e ca trebuie neaparat sa schimb lichidul, e deja negru. Iar pe portiuni tehnice, cand chinui motorul, ajunge sa fiarba lichidul in interior si sa raman fara ambreiaj. Daca desfac cilindrul ca sa scot tot lichidul si sa sterg bine, nu cumva aerul ce va ramane in interior cand torn lichid nou nu va putea fi scos decat pe la aerisitor?
  20. Multumesc tutror. Imi caut extrractoarele (le am pe undeva prin casa) si ma apuc de lucru.. Incetul cu incetul, mai un ciocanit, mai un WD40.
  21. Salut, as avea nevoie de un sfat. Ieri am incercat sa-mi schimb lichidul la ambreiajul hidraulic, Beta 300RR 2020. Problema este ca nu am putut desface aerisitorul, s-a rupt direct. Lichidul nu a fost schimbat niciodata de la achizitia motorului, acum 4 ani. Stiti cumva vreo alta solutie in afara de cilindru nou? Vreo metoda de a extrage aerisitorul, sau chiar o metoda de a schimba lichidul si a face aerisirea doar pe la surub? In acest moment bucata de aerisitor ramasa in cilindru nu lasa lichidul sa curga, mai pot folosi asa motorul o vreme. Multumesc.
  22. Let's agree to disagree. Netul distorsioneaza destul de mult discutia. Poate eu spun ceva si nu stiu cum sa subliniez exact ce vreau eu sa spun, poate tu te concentrezi doar pe o anumita parte din ce spun eu. Te deranjeaza ca spun, exagerand usor, ca nu ma intereseaza prea mult de poluarea din China, atata timp cat la mine in oras eu nu mai inghit fum? Ma intereseaza si de poluarea de pe cealalta parte a planetei, insa mult mai mult de fumul pe care-l ingit eu. Tu nu te duci la munte pentru aer curat? Ramai in oras, ca doar, conform celor spuse pe aici, poluarea nu sta intr-un loc. Se duce si la munte. Poti la fel de bine sa stai si in Bucegi, si intr-o parcare subterana de mall, ca poluatrea e aceeasi. Chestia cu frica de moarte e ilara de-a dreptul. Am spus ca, potrivit studiilor, eu mor cu 2 ani mai devreme. A se citi noi toti, e o statistica pe populatia Romaniei. Asta se traduce, de catre unii, ca mie mi-e frica de moarte si de TDI-uri. Oricum, cam multe atacuri la persoana pe aici. Doar discutam discutii....
  23. Pai si eu ce spuneam mai sus? Vrei o masina noua? O iei noua, o inmatriculezi in alt stat pentru 3 zile si apoi o importi ca SH la noi. Cu taxe vamale. Poti si acum sa faci asa ceva cu masinile noi din tarile non-UE, doar sa fie acolo inmatriculata cateva zile.
  24. Adica imi spui ca daca eu acum gasesc un Mustang 68 in SUA si-l cumpar, nu il pot importa in Romania si inmatricula, pentru ca e non-euro? Ba da, daca platesc taxele vamale pot sa-mi inscriu in tara bunul meu. La fel va fi si dupa 2035. Vrei o masina pe benzina, o cumperi noua intr-un alt stat, o inmatriculezi acolo pentru 3 zile, apoi o importi si platesti taxe vamale pentru masina SH.
×
×
  • Creează nouă...