Silver Arrow Postat Noiembrie 10, 2022 Share Postat Noiembrie 10, 2022 Am si eu o intrebare: cei care isi pun panouri fotovoltaice pe casa, au facut o socoteala privind eficienta acestora pe parcursul zilei, adica de la rasarit la apus? Am vazut ca toti isi pun panourile orientate spre sud. Bun, pare logic. Asta inseamna, ca teoretic la pranz eficienta lor este maxima. Dar in restul zilei? Cand soarele urca la 45 grade pe cer, abia ai 0,7 din fluxul luminos al soarelui normal pe panou, care este cel util. La fel, panourile sunt cu inclinare fixe (uzual am vazut ca sunt la unghiul acoperisului), asa ca iarna sau vara probabil ca au randamente diferite, avand in vedere ca azimutul soarelui la pranz difera mult intre iarna si vara.... Asa ca ma intreb: din puterea data de producator cat este cea medie zilnica reala de-a lungul unui an? Astazi am avut treaba pe la Constanta si la intoarcere, soarele se pregatea de apus, asa ca am putut vedea in toata splendoarea sa stratul generos de praf de pe panourile intinse pe cateva hectare intr-un parc fotovoltaic de pe langa Fundulea. Ce mai ramane din eficienta panourilor cand sunt cu un strat de 2 degete de praf pe ele? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Cavaleru Postat Noiembrie 10, 2022 Share Postat Noiembrie 10, 2022 postare cineva grafice de genu aici parca... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Silver Arrow Postat Noiembrie 10, 2022 Share Postat Noiembrie 10, 2022 Ma gandesc ca pentru a obtine tot ce poate da un panou, este complicatia draqu: sa modifici in functie de ziua din an unghiul planului pe care sa rotesti panourile de dimineata pana seara, si se mai ai inca un motor sa le invarta ..... Adica oare "se merita" efortul ? Sa nu coste instalatia mai mult decat beneficiile Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ENEOS Postat Noiembrie 10, 2022 Share Postat Noiembrie 10, 2022 Când le pui pe acoperiș nu îți permiți pt că sunt grele și se comportă ca o velă. Cel cu tuburi vidate pe care îl am pentru apă caldă e montat pe un schelet ușor de Al în poziția ideală, unghiul de înclinare fiind optim nu pt vară când oricum ziua e lungă și mult , chiar mă gândeam că nu am unde să montez fotovoltaice orientate convenabil... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Noiembrie 11, 2022 Share Postat Noiembrie 11, 2022 (editat) Acum 5 ore, Silver Arrow a spus: Asa ca ma intreb: din puterea data de producator cat este cea medie zilnica reala de-a lungul unui an? Punem la firmă. Ideal orientate spre Sud. Unghiul de înclinare optimizat pentru producția maximă, montură fixă, este de 37°. Orice unghi între 25° și 45° este bun, în sensul că diminuezi doar câteva procente. Te aștepți ca la fiecare Wp instalat să obții 1.25kWh pe an. Adică la 4kWp să producă 5MWh/an. La 100kWp ai variația asta: Le spală ploaia. Ideal primăvara când începe "sezonul lor" le speli, dacă ajungi ușor la ele, seara când sunt "reci". Atenție mare la umbrire. În funcție de câte diode de by-pass ai pe panou, o mică umbră pe un "pătrățel" (element de panou), poate scoate din funcție între 1/6 din panou la dualele cu 3 diode și până la 100% la cele ieftine, simple cu o diodă de by-pass pe întreg panoul. Deci, umbra unui copac, o antenă, un rahat de barză, poate afecta mult. Editat Noiembrie 11, 2022 de September Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Noiembrie 11, 2022 Share Postat Noiembrie 11, 2022 Acum 11 ore, Silver Arrow a spus: Am si eu o intrebare: cei care isi pun panouri fotovoltaice pe casa, au facut o socoteala privind eficienta acestora pe parcursul zilei, adica de la rasarit la apus? Am vazut ca toti isi pun panourile orientate spre sud. Bun, pare logic. Asta inseamna, ca teoretic la pranz eficienta lor este maxima. Dar in restul zilei? Cand soarele urca la 45 grade pe cer, abia ai 0,7 din fluxul luminos al soarelui normal pe panou, care este cel util. La fel, panourile sunt cu inclinare fixe (uzual am vazut ca sunt la unghiul acoperisului), asa ca iarna sau vara probabil ca au randamente diferite, avand in vedere ca azimutul soarelui la pranz difera mult intre iarna si vara.... Asa ca ma intreb: din puterea data de producator cat este cea medie zilnica reala de-a lungul unui an? Astazi am avut treaba pe la Constanta si la intoarcere, soarele se pregatea de apus, asa ca am putut vedea in toata splendoarea sa stratul generos de praf de pe panourile intinse pe cateva hectare intr-un parc fotovoltaic de pe langa Fundulea. Ce mai ramane din eficienta panourilor cand sunt cu un strat de 2 degete de praf pe ele? Aliniere SSV pe o panta de 23gr, un sistem de 4410W in 6-Nov: 8:20 - 180w 8:50 - 300w 11:30 - 1780w La primele ore ale rasaritului, deja creste tensiunea in panouri la 150v (din 320v), dar nu are suficienta putere sa produca. Miercuri, ora 11, ceata joasa, sistemul producea 450w. Deci supravietuiesti cu firgider si lumini si intr-o zi nasoala, dar daca nu ai back-up (generator sau baterii supradimensionate), s-ar putea sa incepi sa fii zgarcit la consum. Vara... balamuc. Incarci lejer un Spring intr-o zi lumina. PS: ideal sa ai unghiul adecvat sezonului, aliniere corecta nord/sud (magnetica), si suprafata curata... Realitatea este ca daca ai spatiu, supradimensionarea compenseaza suficient si ploaia le spala ok. Cei care fac bani si parcuri fotovoltaice, investesc timp si bani in solutii de aliniere regulata, dar si de spalare. erata: 13:15 --> 1.78kw Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Silver Arrow Postat Noiembrie 11, 2022 Share Postat Noiembrie 11, 2022 Acum 5 ore, September a spus: Le spală ploaia. Pai daca ramai la mila aluia de sus nu cred ca este bine. Prinzi 3-4 saptamani fara ploaie .... Uite cum arata agricultura din RO aflata si ea la mila cerului. Ai vazut cum a fost anul asta. Si probabil ca urmatoarele ar putea fi la fel. Orientarea panoului fix este in mod clar o chestiune de compromis. Unghiul ala de 37grade este pentru zona geografica a RO (adica pe langa paralela 45)? Sunt convins ca au socotit niste oameni cu carte cum sa pui panoul. Eu ma gandeam ca inclinatia axei Pamantului fiind cam de 23,5 grade, azimutul soarelui are o variatie de circa 47 grade (+/- 23,5) , ceea ce nu este putin. @florinelu07 asa este ca suprasdimensionarea compenseaza doar ca decompenseaza portofelu' @ENEOS la instalatia solara cu tuburi ai avantajul ca dupa ce s-a ridicat soarele o leaca, razele sunt deja normale pe tub si culegi flux maxim. Mai ales ca UV-ul isi face datoria. Si treaba ramane pana mai mult spre dupa amiaza. La panoul solar, fiind plan, fluxul luminons util este proportional cu sin de alfa . Si se vede din ce a scris @florinelu07. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Noiembrie 11, 2022 Share Postat Noiembrie 11, 2022 Jucați-vă cu asta: Introduceți poziția locului, unghiul de înclinare al panoului, azimutul (0° înseamnă panoul îndreptat spre Sud. Grade cu plus, înseamnă orientat spre vest. Deci azimut 10° înseamnă gen SSV) puterea instalată. Vă dă energia lunară produsă. https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Noiembrie 11, 2022 Share Postat Noiembrie 11, 2022 (editat) Acum 18 minute, Silver Arrow a spus: Orientarea panoului fix este in mod clar o chestiune de compromis. Unghiul ala de 37grade este pentru zona geografica a RO (adica pe langa paralela 45)? Sunt o gramada de calculatoare on si off line. Unghiul specific sezonului sau cel de compromis sunt fantezii cand trebuie sa te aliniezi la geometria si alinierea constructiei. Daca montezi la sol sau pe plafon orizontal este mai simpla situatia, dar real luxul acesta este mai degraba exceptie. Prin folosirea unui unghi ideal vs "ce se poate, dar spre sud" compensezi la nivel de finete - un panou in plus aduce un plus suficient sa compenseze orientarea. Cat despre spalare, am luxul de putea da cu furtunul daca se aduna ceva notabil pe ele, dar sunt la munte (langa padure )si praful este considerabil mai putin decat la campie. Solutii deosebite nu iau in calcul, dar ma "framanta" inca solutia de curatat zapada la iarna... Editat Noiembrie 11, 2022 de florinelu07 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ENEOS Postat Noiembrie 11, 2022 Share Postat Noiembrie 11, 2022 Acum 8 minute, florinelu07 a spus: solutia de curatat zapada la iarna O lopată cu energie solară! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Noiembrie 11, 2022 Share Postat Noiembrie 11, 2022 Mai simplu - suflanta cu aer (ca aia de frunze), dar pe baterii. Daca este ceva flescait, pa.... Zapada a fost principalul motiv pentru care nu am marit unghiul fata de acoperis - la alunecare/topire, s-ar fi impanat sub sirul inferior. In fucntionare, temperatura panoului creste si este necesara doar o curatare cat ca ii permita functionarea si de acolo te mai ajuta si el. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Silver Arrow Postat Noiembrie 11, 2022 Share Postat Noiembrie 11, 2022 Acum 50 minute, florinelu07 a spus: dar ma "framanta" inca solutia de curatat zapada la iarna. Ma mir ca nu au facut inca industrial: pui o sarmultia prin panou, care sa incalzeasca o leaca suprafata , si cand ai o pelicula de apa oricat de subtire pe panou, o ia zapada la vale. Montarea la sol este ideala din toate punctele de vedere. Cea pa acoperis este limitata in privinta reglajelor si a mentenatei, dar macar folosesti la ceva suprafata casei. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TheHuskyCrobats Postat Noiembrie 11, 2022 Share Postat Noiembrie 11, 2022 Acum 12 ore, florinelu07 a spus: Mc2 ce are? Gasesti si MC4 la cateva clickuri pe google. Atentie la dimensionare. Este mai usor sa transporti "tensiune" decat "amperi", deci foloseste asta cat poti. Usor de gasit sunt conectorii MC4, eu la cateva clickuri pe google am gasit MC4 mai repede decat MC2. Majoritatea celor MC4 au rating 30A sau nu dau ratingul deloc. Ma interesa sa stiu daca exista conectori care su rating mai mare de 30A. Dimensionarea e corecta considerand echipamentele la care am acces fara sa bag mana in buzunar. Nu vreau totusi sa le dau foc folosind conexiuni neconforme. Ah, da, si considerand ca fizica pe care o tin eu minte e aliniata cu realitatea . Acum 16 ore, pinnochio a spus: Am văz,la tv,că e rezonabil prețul pe kw.De ce să te agiți cu fotovoltaicele....scumpe...nu găsești componente.Doar fiindcă-s la modă? Un fel de BMW parcat pe casă Nu ma iau dupa TV. Componente de fotovoltaice se gasesc, doar sa le cauti. Acum 14 ore, Silver Arrow a spus: Am si eu o intrebare: cei care isi pun panouri fotovoltaice pe casa, au facut o socoteala privind eficienta acestora pe parcursul zilei, adica de la rasarit la apus? Am vazut ca toti isi pun panourile orientate spre sud. Bun, pare logic. Asta inseamna, ca teoretic la pranz eficienta lor este maxima. Dar in restul zilei? Cand soarele urca la 45 grade pe cer, abia ai 0,7 din fluxul luminos al soarelui normal pe panou, care este cel util. La fel, panourile sunt cu inclinare fixe (uzual am vazut ca sunt la unghiul acoperisului), asa ca iarna sau vara probabil ca au randamente diferite, avand in vedere ca azimutul soarelui la pranz difera mult intre iarna si vara.... Asa ca ma intreb: din puterea data de producator cat este cea medie zilnica reala de-a lungul unui an? Astazi am avut treaba pe la Constanta si la intoarcere, soarele se pregatea de apus, asa ca am putut vedea in toata splendoarea sa stratul generos de praf de pe panourile intinse pe cateva hectare intr-un parc fotovoltaic de pe langa Fundulea. Ce mai ramane din eficienta panourilor cand sunt cu un strat de 2 degete de praf pe ele? Esti la inceput de drum sau doar testezi terenul? Daca merita sau nu este un punct de vedere care este discutabil. Cum este intrebarea: Merita sa imi iau un BMW ... sau nu ... Eu unul daca iau in considerare declaratiile presedinetelui Chinei de marti .... ih ... s-ar putea sa merite ... Restul intrebarilor tale isi gasesc raspunsul pe net, cum spunea colegul nostru, din cateva clickuri pe google. Eu am gasit la momentul instalarii inclusiv exact zona mea, cu radiatia solara anuala pe mp, cu unghiuri, tot. Acum 16 ore, Silver Arrow a spus: Ma gandesc ca pentru a obtine tot ce poate da un panou, este complicatia draqu: sa modifici in functie de ziua din an unghiul planului pe care sa rotesti panourile de dimineata pana seara, si se mai ai inca un motor sa le invarta ..... Adica oare "se merita" efortul ? Sa nu coste instalatia mai mult decat beneficiile Te gandesti prea departe. Cum nu poti scoate tot ce poate dintr-o motocicleta - ea poate 200km/h - tu mergi doar cu 50km/h 95% din timp - asa si cu panourile. Nu merita investitia in tracking, cel putin pentru muritorii de rand. Costa mii de euro. Nu vorbesc de DIYeri, pentru aia merita orice. Cu doar 300-500 euro montezi cateva panouri in plus si acoperi pierderea aceea. Acum 4 ore, Silver Arrow a spus: Pai daca ramai la mila aluia de sus nu cred ca este bine. Prinzi 3-4 saptamani fara ploaie .... Uite cum arata agricultura din RO aflata si ea la mila cerului. Ai vazut cum a fost anul asta. Si probabil ca urmatoarele ar putea fi la fel. Eu am spalat panourile doar o dat in doi ani si asta pentru ca m-am nimerit pe acoperis sa desfund niste jgheaburi. Ma ai repede se infunda alea decat se murdaresc panourile. Acum 3 ore, Silver Arrow a spus: Ma mir ca nu au facut inca industrial: pui o sarmultia prin panou, care sa incalzeasca o leaca suprafata , si cand ai o pelicula de apa oricat de subtire pe panou, o ia zapada la vale. Montarea la sol este ideala din toate punctele de vedere. Cea pa acoperis este limitata in privinta reglajelor si a mentenatei, dar macar folosesti la ceva suprafata casei. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0038092X20304497 Ideea principala este ca, deocamdata, unghiul la care sunt montate panourile - cel putin in regiunea noastra - este de ajuns sa "dea jos" zapada prin simplu fapt ca aceasta aluneca ... Mergand mai departe cu ideea, tinand cont ca incalzirea globala este in progres, nu cred ca e nevoie de asa ceva. Ultima iarna mai grea, din zona mea cel putin, a fost acum ... 5-6 ani?? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Decembrie 22, 2022 Share Postat Decembrie 22, 2022 Din 93kWp instalați din panouri solare, producția din ziua unui solstițiu de iarnă cețos... 44kWh adică 38 lei... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Penetru Postat Decembrie 22, 2022 Share Postat Decembrie 22, 2022 93kWp câte panouri înseamnă? Din cele de aprox. 2mp bănuiesc... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Decembrie 22, 2022 Share Postat Decembrie 22, 2022 (editat) Da, 208 panouri Luxor de 450Wp, 210 x 103cm. Editat Decembrie 22, 2022 de September Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Decembrie 22, 2022 Share Postat Decembrie 22, 2022 Firma? Pentru ce atata productie? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Decembrie 22, 2022 Share Postat Decembrie 22, 2022 (editat) Da, la firmă. Asta este o primă picătură. Consumul este de 4MWh/zi... În scădere de la 6MWh/zi cu toate optimizările posibile. Și-au bătut ceva capul să ajungă aici, dar asta a fost cea mai ieftină "investiție". Editat Decembrie 22, 2022 de September Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Penetru Postat Decembrie 23, 2022 Share Postat Decembrie 23, 2022 O groază de bani socotind la repezeală 1000 de lei panoul. Dacă am fi în Grecia, cu soare tot timpul anului, altfel s-ar pune problema. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Decembrie 23, 2022 Share Postat Decembrie 23, 2022 Si 4Mwh necesar pe zi sunt impresionanti. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Silver Arrow Postat Decembrie 28, 2022 Share Postat Decembrie 28, 2022 La 23.12.2022 la 20:00, florinelu07 a spus: Si 4Mwh necesar pe zi sunt impresionanti. Depinde cu ce te ocupi. La 4 MWh/zi nu vorbim de un atelier. Daca de ex ai un cuptor cu inductie, care lucreaza in flux continuu (ca sa merite investitia), ajungi fara efort la 3-4 MWh pe zi. Conteaza ce valoare produci cu un asemenea consum. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Decembrie 29, 2022 Share Postat Decembrie 29, 2022 Din 93kWp instalați, înclinați le 35°, azimut 6° SSV. Azi, o zi senină, fără mulți nori sau ceață. 43kWh/zi cu ceață, spre deosebire de 255kWh/zi într-una "senină". 4 luni, noiembrie-februarie, cam 1/3 din producția lunară mai-august. Mai punem până la 200kWp în martie, apoi vedem cum merge după termoizolarea 80% completă. 30MWh pe lună, vara, va compensa necesarul de AC? Ăsta ar fi pariul. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ENEOS Postat Decembrie 29, 2022 Share Postat Decembrie 29, 2022 Cu 2-3 boostere sigur! Și coifurile de staniol ajută dacă se ține capul bine orientat. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
15151515 Postat Decembrie 30, 2022 Share Postat Decembrie 30, 2022 Acum 16 ore, September a spus: 4 luni, noiembrie-februarie, cam 1/3 din producția lunară Eu am pastrat alinierea parealela cu unghiul acoperisului (25gr) si evident este o aliniere pentru vara mai degraba. Tot in zona 1/3 din necesar il scot din PV acum (in medie). Sunt zile in care scot 80%, dar si zile in care cu greu 1,5 kwh (ploaie cu plafon de nori) Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Mai 1, 2023 Share Postat Mai 1, 2023 (editat) 200kWp instalați. Pe răcoare 18°C, la ora 12:30 senin, au avut un vârf de 217kW. Deja. Editat Mai 1, 2023 de September Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate