Sari la conținut

Postări Recomandate

Salut,

Care e conditia ca un scuter sa poata fi condus de o persoana cu permisul suspendat sau fara permis?

E suficienta limitarea in acte la 25km/h sau trebuie sa fie omologat altfel decat moped?

Ii rog doar pe cei care au aceste cunostinte sa raspunda, e un subiect important.

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

asa stiu ca scutere nu se mai pot conduce fara permis! ....de mai bine de 10 ani!

chiar si pt mopede, iti trebuie categoria AM

deci cam trotinetele electrice iti mai raman.....

PS. este o problema de legislatie, deci ti-am mutat topicul la sectiunea potrivita

Link spre comentariu

In codul rutier pare ca nu se incadreaza in nici o categorie de permis, dar as vrea sa fiu sigur, nu risc asa ceva. Ma intreb cum se sanctioneaza anumite abateri rutiere daca nu ai permis.

Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:

a) categoria AM: mopede a căror viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h;

...

Link spre comentariu

20 hours ago, gascoigne said:

E suficienta limitarea in acte la 25km/h sau trebuie sa fie omologat altfel decat moped? 

Nu este legal, orice polițist cu peste opt clase îți va deschide dosar penal. 

Motivul: chiar dacă este limitat, cotețul este de categoria AM. Dacă ai permisul suspendat, este suspendat pentru toate categoriile pentru care l-ai obținut. 

Îmi pare rău că nu-ți pot da un răspuns care să te mulțumească. 

Ceea ce am postat mai sus este varianta legală. Dar chiar ieri dimineață am văzut în București doi ratați pe un scuter de 125 înmatriculat în iuchei, unul fără cască,trecând pe lângă doi rutieriști într-o intersecție. Nici nu s-au uitat la ei, erau ocupați cu traficul. 

Link spre comentariu

Noi avem permise A, nu prea ne pricepem la mizerii sub 25 la ora, de-aia nu-ti raspunde nimeni la subiect. Daca incrci pe un site de nepalezi veniti la munca n Romania s-ar putea sa ai mai mult succes. O data la cateva zile trec prin poligon d-astia emigrati fara permisesa intrebe pe ce pot sa mearga. Ii trimit la DRPCIV, acolo e dumnezul legislatiei de permise, nu?!

Link spre comentariu

Acum 42 minute, gascoigne a spus:

Ce treaba are cu cei fara casca? In codul rutier nu este prevazut un permis pentru moped limitat la 25km/h, de asta speram la o opinie avizata. Categoria AM e definita cum vezi mai sus, la AM nu se incadreaza.

Ai ramas fara permis si te gandesti sa conduci un scuter ce ai dori sa se incadreze la categoria fara permis? Sau intrebi pentru un prieten?

Link spre comentariu

Am ramas fara permis, am si A si B.

Le-am scris celor de la brigada rutiera, o sa postez aici ce raspund, dar peste 30 de zile probabil.

Eu am un scuter de 200 scos la vanzare si ma cauta tot timpul livratori din alte tari si trebuie sa le explic mereu ca ai nevoie de permis. Deci nu prea ai cum sa aduni informatii de la ei.

Link spre comentariu

Nu stiu cat se pricep aia de la Dedeman la legislatia rutiera, dar cred ca ce au ei la vanzare "fara permis" se incadreaza.

https://www.dedeman.ro/ro/bicicleta-electrica-tip-scuter-volta-vsm-16/-12-inch-motor-220-w-acumulator-12-v-14ah-viteza-maxima-25-km/h-autonomie-35-55-km-sarcina-maxima-100-kg-negru/p/7069658

Plus triciclurile electrice de la ei, vad ca ce e limitat la 25km/h nu necesita permis, gen asta

https://www.dedeman.ro/ro/triciclu-electric-tricicleta-move-eco-p1-00-10-inch-motor-2000-w-acumulator-60v-32ah-viteza-maxima-25-km/h-autonomie-70-km-sarcina-maxima-330-kg-albastru/p/7075956

triciclurile ce duc pana la 43km/h vad ca nu mai au specificatia ca "nu iti trebuie permis"

Per total, eu mi-as lua o bicicleta electrica. La aia chiar ai certitudinea ca nu ai nevoie de permis, si e mult mai sigura decat o trotineta.

P.S. La motor termic, parca era pe vremea cand am luat eu permisul, limitare la vreo25km/h si existenta pedalelor (adica doar biciclete cu motor) ca sa poti circula fara permis. 

Link spre comentariu

📌 În România:

Conducerea oricărui vehicul pe drumurile publice (inclusiv moped, scuter, motocicletă, chiar și trotinete electrice peste anumite limite) este reglementată de Codul Rutier.

Un moped este definit ca vehicul cu două sau trei roți, cu motor ≤ 50 cm³ (sau electric ≤ 4 kW) și viteză maximă prin construcție ≤ 45 km/h.

Pentru a conduce mopede pe drumurile publice este obligatoriu permisul categoria AM .

Nu există în România categoria specială de mopede limitate la 25 km/h, care să fie conduse fără permis. Chiar dacă îl limitezi la 25 km/h, tot rămâne moped conform legii → ai nevoie de permis.

👉 În alte țări UE (ex. Germania, Olanda), există mopede/biciclete cu motor limitate la 25 km/h, care pot fi conduse fără permis sau doar cu o autorizație simplă. Dar în România nu s-a introdus această excepție.

⚠️ Concluzie:
În România NU poți conduce legal pe drumurile publice un moped/scuter, chiar dacă e limitat la 25 km/h, fără permis de conducere (categoria AM minim).

_

În alte țări din UE există categoria „moped clasa L1e-A” (sub 25 km/h), dar România nu a preluat-o.

Link spre comentariu

De unde citezi? Categoria AM nu contine scuterele limitate la 25km/h, asta reiese clar din Codul rutier (OUG 195/2002):

Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere

Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:

a) categoria AM: mopede a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h;

Link spre comentariu

Acum 4 ore, apriliacluj a spus:

📌 În România:

Conducerea oricărui vehicul pe drumurile publice (inclusiv moped, scuter, motocicletă, chiar și trotinete electrice peste anumite limite) este reglementată de Codul Rutier.

Un moped este definit ca vehicul cu două sau trei roți, cu motor ≤ 50 cm³ (sau electric ≤ 4 kW) și viteză maximă prin construcție ≤ 45 km/h.

Pentru a conduce mopede pe drumurile publice este obligatoriu permisul categoria AM .

Nu există în România categoria specială de mopede limitate la 25 km/h, care să fie conduse fără permis. Chiar dacă îl limitezi la 25 km/h, tot rămâne moped conform legii → ai nevoie de permis.

👉 În alte țări UE (ex. Germania, Olanda), există mopede/biciclete cu motor limitate la 25 km/h, care pot fi conduse fără permis sau doar cu o autorizație simplă. Dar în România nu s-a introdus această excepție.

⚠️ Concluzie:
În România NU poți conduce legal pe drumurile publice un moped/scuter, chiar dacă e limitat la 25 km/h, fără permis de conducere (categoria AM minim).

_

În alte țări din UE există categoria „moped clasa L1e-A” (sub 25 km/h), dar România nu a preluat-o.

Astia care vand zic altceva. Si ma indoiesc ca mint, pentru ca s-ar trezi cu ANPC pe cap rau de tot.

https://trotty.ro/categorie-produs/scutere/page/1/
Pe siteul asta sunt 3 vavariante trecute la categoria fara permis.

Din cate stiu ce nu depaseste viteza maxima constructiva 25 pe ora si putere 0,25 kw nu e moped si nu necesita permis.

Dar s-ar putea sa ma insel, repet, nu m-a preocupat niciodata subiectul.

Cele mai multe sunt electrice. Erau la un moment dat si firme de inchirieri, ca la trotinete, dar in forma de scutr. Ceva cu o sigla verde, nu mai stiu cum ii zicea.

Oricum, nu vad de ce mi-as lua vreodata asa ceva cand cu bicla clasica pedalez mai repede de 25 la ora. Pribabil doar ca sa il delimitez si sa o ard ilegal.

Link spre comentariu