Sari la conținut

prafrau

Super Membru
  • Număr conținut

    1.528
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de prafrau

  1. Pare ca faci o confuzie comuna. Nimeni nu le stie pe toate, iar cine declara asta probabil nu stie nimic. Discutam fizica, nu demografie si statistica. Pentru asta o sa vina unul care a avut un unchi mecanic de locomotiva ce a murit la 45 de ani de ciroza. Si cum e o conspiratie globala care sa ascunda faptul ca mor mecanicii de metrou la 30 de ani din cauza radiatiilor. Si sunt ingropati in tunelurile dacice ca sa mentina secretul. Am ratat ceva? Metrourile sunt facute de reptilieni sau ceva de genul? Bombardier e detinut de soros si alstom de bill gates? Culmea, cunostintele de fizica pot fi dobandite si dupa 40 de ani, dar nu de pe tiktok si facebook, unde pare ca se informeaza majoritatea despre 5g si masini electrice de la idioti alarmisti care profita de prostime pentru a face view-uri cu tampenii senzationale. Scoala e gratis, cine a ratat ocazia ar trebui macar copiii sa si-i indemne sa fie atenti la ore, poate ies mai putin creduli.
  2. Biot-Savart spune ca intensitatea campului magnetic e invers proportionala cu cubul distantei. Simplificat, la un metru distanta intensitatea va fi de 1000 de ori mai slaba decat la 10 cm de spira. E motivul pentru care tratamentul termic al unei piese de marimea unui piston de masina ajunge la puteri gen 100 de kw. Cam asa e cu tensiunea si campul pe scurt. D-asta poti folosi aparate de incalzit prin inductie pentru a extrage suruburi la cativa cm de capul tau fara nici un risc (poate si fiindca nu e un conductor electric capul tau, dar coiful e). Lasa coiful de staniol si invata, altfel te iau altii de prost si te folosesc ca masa de manevra. Si ajungi sa discuti teorii ale comspiratiei pe un forum de motociclism cu un profesor de sport paranoic si un magazioner nemultumit de rolul lui in viata.
  3. Am luat echivalentul digital al sifilisului in incercarea de a gasi o sursa pentru regurgitarea aia. Articol pe focuspress copiat de pe romania tv copiat de pe monden.ro care nu da nici o sursa, deci probabil chatgpt cu prompt-ul "clickbait care sa inflameze pensionarii si bombardierii cu cazane bmw". Asta e link oficial catre fit for 55, nu zice absolut nimic apropiat de boomer-bait-ul de mai sus - https://www.consilium.europa.eu/en/policies/green-deal/fit-for-55-the-eu-plan-for-a-green-transition/ Mai greu de citit decat monden.ro, stiu, dar cititul te face neprost. Are si varianta in romana, se poate alege din dreapta sus. Concluzia e scatofilie, fiindca plecat iar pe fenta.
  4. 1. aia nu e o masina blindata, se vede de la o posta 2. ala e un audi a8 d4, produs 2009 - 2017, deci poza e probabil destul de veche, clar nu e din ultimii 4 ani 3. poza e de la davos, audi e sponsor davos, a fost tot scandalul fals cu akio toyoda intr-un audi, toti aia care participa merg in audiuri puse la dispozitie de vag Mesajul e bun, dar inghititul pe nemestecate a orice arunca cate unii pe facebook nu e. Mai ales cand minte direct la toate punctele. Abilitatea de a distinge minciunile pe internet e din ce in ce mai importanta, fara ea te cam transformi in masa de manevra.
  5. pe scurt, hertz cere foarte multi bani daca nu duci inapoi masina peste 80% baterie si asta a fost stresat s-a dovedit a nu fi cazul, dar timp de 12 minute descrie cum a fost el stresat pare un om stresat la sfarsit zice ca ar mai inchiria ev daca ar fi in state, chiar daca are cel mai englezesc accent il deranjeaza ca nu intelege cum merg chargerele in uk si e ingrijorat ca nu-i accepta in unele locuri american express-ul
  6. https://www.motorsport.com/f1/news/red-bull-rb20-f1-best-team-reset-the-bar-again/10576379/ pare ca newey trolleaza, vrea sa demonstreze ca ideea mercedes era buna dar aplicata prost
  7. Aia iau metroul, ca oricum ajung mai repede.
  8. Cand o sa se intample asta de ce ti-ai mai bate capul cu gpl? Daca vrei neaparat presupun ca poti, dar majoritatea oamenilor vor vehicule cu o complexitate a utilizarii cat mai mica. Daca mai stau si 15-20 minute la benzinarie la fiecare 250 de km deja raman fara avantaje. Mai e si argumentul ca un procent insemnat isi pot produce curent acasa, benzina sau gpl mai greu. Din nou, ok in context profesional, altfel e prea mare bataia de cap pentru un beneficiu prea mic. Fix bataia de cap in plus ii face pe majoritatea netaximetristilor sa ramana la benzina.
  9. Am vazut incalzitoare de bloc motor pentru pornire iarna, dar e greu sa inveti oamenii sa pregateasca masina cu doua ore inainte de pornire, mai ales fiindca de obicei trebuie sa iesi tu fizic in frig. Mai ai si problema trasului de curent la masina in cazul unui turism care sta in fata blocului. Merge doar in context profesional. E o solutie pentru vase si poate camioane mari. Pentru turisme, doar la tropice. Poate in 50 de ani, daca nu mai coboara deloc sub 0 iarna, sa mearga si pe aici. Iar daca zici de folosirea gpl la moto, nu cred ca mi-as dori din anumite motive. Poate cad eu prea des.
  10. Ar fi turnat hamilton de mult, nu pare genul care tine secrete. A mai zis el ca intr-o zi o sa povesteasca, poate dupa ce se retrage, dar nu am mari sperante, nu prea are sanse sa iasa ca personajul pozitiv din sezonul ala. Asta e teorie de fan englez suparat din 2007, la fel ca aia ca mclaren nu l-au lasat sa castige in china. Ignora complet ideea ca hamilton si-a consumat cauciucurile mult mai rau ca alonso sau kimi in china, ca apoi dupa o greseala personala sa ajunga in pietris, si ca a plecat execrabil in brazilia, cu tot cu plimbare pe iarba. Totul se explica prin pilot tanar si echipa condusa de ron dennis. https://streamable.com/9f98h Din a 7-a a iesit pe neutru, cand si-a revenit era tot in a 7-a, pare mai degraba desincronizare a mecanismului de selectare a vitezei cauzata de mersul pe offroad de mai devreme. Sistemul e relativ sensibil la vibratii si poate fi resetat doar la capete (a 1-a sau a 7-a). Iesitul pe neutru al cutiei si revenirea dupa cateva secunde se intampla cam o data la cativa ani de cand ma uit. Parca anul ala i-a crapat de doua ori cutia aia lui alonso. Si, sa fim seriosi, i-ar fi stricat masina lui alonso prima data. In momentul ala erau in stare mclaren sa-i taie conductele de frana lui alonso. Daca teoria ta ar fi ca mclaren i-au sabotat masina lui alonso dar in timpul noptii ala a intrat in garaj si a inversat pozitiile masinilor si numerele de pe ele, aia as crede. La fel cum cred ca alonso a planificat tot crashgate-ul. Sa nu uitam ca e acelasi om care facea asta
  11. Farurile alea nu pot fi mutate de pe o masina pe alta usor, trebuiesc mutate si modulele lor de control si apoi convins ecu-ul sa le recunoasca. Pare ca cineva si-a lovit taycanul si l-a dus la un tunner de cartier sa-l repare. Asa meriti cand dai prea multe flash-uri.
  12. Fix asta e argumentul producatorilor. Clientilor le pasa atat de putin de greutate incat nu stiu ca in realitate un kle500 e cu 5 kg mai greu ca un cb500x (cu abs, injectie, catalizator, 2 discuri pe fata si 3 litri de benzina in plus). Asa cum continua sa demonstreze topicul asta, brosurile sunt luate drept realitate.
  13. Daca eram filozof sau politician discutam despre noua ordine mondiala si ideologii. Daca eram epidemiolog discutam despre covid. Dar nu sunt. Asa ca nu o sa discut despre asa ceva, fiindca nu am suficiente informatii sau pregatirea necesara. La masini macar ma pricep cat de cat, iar alea electrice se apropie de domeniul meu de formare asa ca pot comenta pe langa subiect. Deci putem continua discutia despre avantaje sau dezavantaje ale masinilor electrice. Pentru restul din pacate, fiindca nu cunosc domeniul destul de bine nici macar cat sa-mi dau seama daca discut cu o trompeta sau nu, o sa am nevoie de ceva acreditari. Sunt destul de batran incat sa stiu ca 99% din ce e pe internet e fals.
  14. Nu sunt la fel de sensibil, eu nu simt ca mi se impune nimic. Nu imi placea oricum directia luata de industria auto, dar nu o sa tip ca mi se impun suvuri si ca nu mai am masini de o tona in doua usi, ma adaptez fiindca asta vrea piata. Si daca peste 10 ani nu o sa-mi mai pot lua amg sau rs4 nu o sa simt ca e mare pierdere. Poate o sa fie mai bine, poate mai rau, macar o sa fie aerul in bucuresti cu mai putina aroma de dpf off. Las judecatul ideologiilor pe seama celor cu mai mult timp liber.
  15. Poate tie iti plac toate lucrurile pe care eu le detest, poate iti place sa conduci pe autostrada, sa dormi in hoteluri din orasele mici, sa conduci mereu aceeasi masina/acelasi motor, sa cauti parcare prin orasele mari, sa te trezesti si in vacanta la 7 pentru caine, sa cari prea multe bagaje, sa mergi in aceleasi locuri aproape de casa. Poate ai prea multe zile libere si iti permiti sa cheltui 2-3 pe drum. Poate ai fost foarte ghinionist cu zborurile si prea inflexibil cu inchirierile. Daca altii nu sunt la fel nu inseamna ca nu vor sa gandeasca, inseamna doar ca vor alte lucruri. Pare ca tu ii consideri pe cei care nu sunt ca tine niste imbecili. Asta uneori se rezolva mergand mai departe, experimentand lucruri noi, de preferat cu o minte deschisa. Nu sunt fan electrice, dar le vad utile, si nu inteleg cum cineva poate avea atata ura pentru niste electrocasnice. E ca si cum ai uri plitele cu inductie in timp ce ridici in slavi aragazul. Daca vorbim de masini cu veleitati sportive e alta discutie, dar aia e pe celalalt topic.
  16. Eu nu inteleg de ce unii pierd zile conducand pe autostrada in loc sa zboare. Presupun ca nici multi dintre aia cu electrice nu inteleg.
  17. Chestia aia se presupune ca e destul de teapa, nu au publicat nimic pe subiect si nu au dat energia, specifica sau totala. Isi fac oamenii reclama, au nevoie de bani pentru produse viitoare. Ca exemplu, exact aceeasi tehnologie, astia au dat energia specifica acum cativa ani - https://phys.org/news/2018-06-prototype-nuclear-battery-power.html Tu ai deschis subiectul.
  18. Chiar as fi curios daca ai cantarit cortul ala cu tot cu cuie ce greutate are, fiindca pe site-ul lor dau numere putin diferite - https://www.naturehike.com/products/naturehike-vik-series-970g-ultralight-15d-nylon-single-tent-nh18w001-k?variant=43115774869760 Din experienta mea si la corturile ultrausoare ai nevoie de prelata , de pus ca folie de sol, altfel o sa se rupa la primul bat de maracine pe care l-ai ratat. Pe site-ul de mai sus zic ca dau si o folie de sol subtire dar nu-mi dau seama ce e inclus in greutatea aia. Cortul meu ca volum e aproape dublu fata de hamac+prelata+corzi, iar betele sunt imposibil de indesat. Altfel, greutatea e aproape identica la ambele, 1.4 vs 1.5 kg, dar daca nu-mi incape si trebuie sa iau bagajele mai mari se adauga 2 kg. Rucsacul si bagajul se pot agata sub prelata. Daca e foarte frig sau nu sunt copaci clar e mai bun cortul, altfel e discutabil.
  19. In timp ce ai dreptate in principiu, din cate stiu in ultimii 23 de ani mereu a fost un ktm de fabrica pe podium la final. A cedat fiindca anul asta au fortat.
  20. Nu, toata poluarea e pe termen lung. Sa expun problema stupid de simplist: stim ce sa facem cu deseurile radioactive, exista proceduri (https://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/csp_006c/PDF-Files/paper-10.pdf) si companii care le proceseaza, stim ca perioada care trebuiesc tinute sub observatie e intre 100 si 300 de ani (depinde de foarte multi factori, dar cu cat cheltui mai mult initial cu atat e mai scurta perioada). Nu avem nici un plan pentru co2 si celelalte substante din atmosfera. Sunt niste idei, toate sunt prea scumpe, toate cand tragi linie genereaza mai multe substante poluante decat captureaza. Putem dezbate avantaje si dezavantaje toata ziua si e util ca oamenii se sa informeze din surse credibile, nu din zvonuri. Dar ideea unei afirmatii absolute gen "ala e eco, ala nu e" e un nonsens. Jumatate din ce se posteaza pe topicul asta sunt poze de pe facebook si tiktok-uri. Nu ala e nivelul, dar minoritatea care se mandreste cu ignoranta e de departe cea mai vocala.
  21. Conform unor studii (https://www.nrc.gov/docs/ML0636/ML063620175.pdf), in timp ce radioactivitatea sterilului unei mine de carbune si cea a cenusii rezultate din ardere erau comparabile cu radioactivitatea deseurilor unei uzine nucleare, doza efectiva incasata de populatie in conditii normale e de 100 de ori mai mare in cazul carbunelui (conditii normale adica nu cernobil sau fukushima). Evident, radioactivitatea in cazul carbunelui e cea mai mica problema, asta e doar pentru comparatie. E complicat, dar stiintific problema e cum sa facem reactoarele imune la bombe, cutremure si incendii, nu nepoluante. Ca opec baga bani in reclama negativa e normal, tot tiganul isi lauda ciocanul, si ei vand alternativa. D-asta au inchis nemtii centralele, fiindca politicienii lor au fost cumparati (vezi schroeder si rosneft). Nu stiu de studii legate de radioactivitatea exploatarilor de litiu si siliciu, dar sterilul presupun ca e similar cu cel de carbune. Deci orice furtuna de praf din zona unei exploatari de genul te-ar iradia mai mult decat lucratul toata viata in centrala de la cernavoda. Eco e un termen fara o definitie clara, asa ca inseamna ce vrea ala care tipa mai tare in momentul respectiv. Nu poti dezbate constructiv daca ceva e eco sau nu, poti doar compara cu altceva. E clar ca energia nucleara are cele mai mici emisii de co2 (https://www.researchgate.net/publication/308114828_Hydropower's_Biogenic_Carbon_Footprint), ramane doar sa comparam restul. Problema radioactivitatii e ca orice discutie in mediul public e isterica si complet lipsita de argumente stiintifice, si educarea publicului la un nivel conversational in legatura cu subiectul ar fi o munca sisifica. Nu poti dezbate in campania electorala solutii de stocare pe termen lung a deseurilor nucleare, tratarea diferitelor actinide si perioade de injumatatire ale radionuclizilor, o sa pierzi fata de ala care da galeti. Fiindca galeata bate mereu lucrarea stiintifica.
  22. Din ce am inteles noi vodafone nu au acoperire in ladakh. Detaliile de genul se obtin sigur la fata locului fiindca localnicii stiu mai bine. Oricum, in toata zona semnal e doar in localitatile mai mari si in jurul lor, deci harti offline. Nu stiu cat de util ar fi acolo un dispozitiv spot/garmin inreach, noi avem de multi ani dar nu am folosit niciodata butonul rosu.
  23. Zgomotul e relativ la cat de surd e fiecare, si eu sunt destul de surd, dar tot nu as numi o evacuare aftermarket de 690 silentioasa. Fiecare cum are chef, dar daca as putea sa am fix un exc dar fara galagie, ar fi perfect.
  24. Nu imi dau seama daca e o postare sarcastica sau chiar a ramas cineva in tara asta care nu a vazut niciodata un urs. Dar in mare, daca s-ar putea sa nu fac zgomot in padure si sa nu deranjez pe nimeni ar fi perfect. Daca unora le place cu lautari si au obrazul mai gros pot doar sa fiu fericit ca e destul loc sa nu ne intalnim. Partea buna e ca majoritatea bombardierilor din garda veche raman fara genunchi, asa ca se elimina singuri de la enduro, raman astia care au rezerve a se basi in public.
×
×
  • Creează nouă...