adiy32 Postat Mai 3, 2023 Share Postat Mai 3, 2023 Urate sunt plantatiile astea de panouri. Cand nu le vezi mai e cum mai e.Dar cand le vezi e oribil. Nu o lua personal September. Am mai vazut plantatii dastea la sol,pe camp.Oribil.in loc sa vezi vegetatii si plante au aparut astfel de mizerii eco,pline de praf si cu randamente de rahat. Dar bune de incasat bani de tot felul de smecheri.Pe proiecte,fonduri europene si nationale si grosul banii din certificatele verzi. Daca nenorocirile astea sunt viitorul si sunt eco,atunci viitorul nu suna bine si nici eco nu va fi. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Iunie 24, 2023 Share Postat Iunie 24, 2023 Pai e cam greu de spus ce si cum. Urat sau nu - ai alta varianta de energie "Verde" in contextul asta? Si ca o gluma - astea de pe le vezi pe aci sunt "sus" deci in mod normal nu le poti vedea. Doar daca zbori nitel In Pipera cam taote cladirile noi au asa ceva, unele chiar au integrate in structura si par ca sunt geamuri:) Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Iunie 24, 2023 Share Postat Iunie 24, 2023 Toată "pădurea" aia de pe casă, reprezintă "o picătură. Fiind și solstițiu de vară, adică maxim... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
adiy32 Postat Iulie 1, 2023 Share Postat Iulie 1, 2023 La 24.06.2023 la 11:43, foxbat a spus: Pai e cam greu de spus ce si cum. Urat sau nu - ai alta varianta de energie "Verde" in contextul asta? Si ca o gluma - astea de pe le vezi pe aci sunt "sus" deci in mod normal nu le poti vedea. Doar daca zbori nitel In Pipera cam taote cladirile noi au asa ceva, unele chiar au integrate in structura si par ca sunt geamuri:) Alex,eu le-am vazut pe alea de jos.Astea pe cosmelii sunt pielea pwlii.Si personal mi se rupe de ele. Stiu oricum ca au eficienta de kakat/an.Dar sunt facute cu bani europeni sau sa nu plateasca impozit pe profit si sunt bagate la investitii. Dar sigur nu mizeriile astea sunt viitorul omenirii,ca sursa de energie importanta. Astea sunt ca masinuta ta,un moft. La 24.06.2023 la 16:52, September a spus: Toată "pădurea" aia de pe casă, reprezintă "o picătură. Fiind și solstițiu de vară, adică maxim... Aoleo! Cand o sa ajungi la Sfantul Petru tare-mi-e ca o sa te astepte cu un grafic! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Iulie 2, 2023 Share Postat Iulie 2, 2023 sa o luam una cate una. EV-uri nu sunt un moft (bine,zic de astea din categoria " De lucru" si nu de fitzoseniile alea gen bmw etc.). Panourile sunt la fel, foarte utile si reprezinta o sursa superfaina de energie. Tehnologiile folosite cu cap cresc calitatea vietii (si a ta, implicit, chair daca le respingi:) - ex - creste calitatea aerului pe care l respiri si tu.Asta ca exemplu - nu e nevoie de alta discutie despre O2:) Iar graficele - stii aia cu "daca nu se poate masura nu exista"? cum sa poti evalua ceva fara un "metric"? Spor! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Noiembrie 19, 2023 Share Postat Noiembrie 19, 2023 Ceva useri noi ca au trecut in tabara "verzilor"? ( nu e de interes sa posteze cei antiorice cu linkuri si poezii de cum isi da statul roman cu stangu'n dreptu' ci doar cei care sunt cu subiectul instalat) DEYE, ceva? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Lucian_M Postat Noiembrie 19, 2023 Share Postat Noiembrie 19, 2023 Păi sunt blocate fondurile pentru panoaie, iar pe barba proprie sunt puțini care își pun. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Noiembrie 19, 2023 Share Postat Noiembrie 19, 2023 pai stai asa. eu nu ziceam de pacaleala aia (prag in ochi) de prosumator cu o groaza de probleme (e plin netul de explicatii dar daca ai intrebari raspund cu placere). ci de uameni care au trecut in tabara de PV pentru autoconsum Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Lucian_M Postat Noiembrie 19, 2023 Share Postat Noiembrie 19, 2023 Eu aș pune mai mult pentru mine, nu să dau înapoi în rețea. Dar la ce necesar de energie electrică am, nu rentează investiția. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Noiembrie 20, 2023 Share Postat Noiembrie 20, 2023 nice. in zona ta pesemne ca esti singurul cu PV de iti merge asa bine:). pesemne ca ai ge 10 Kw sau mai mult, nu ? invertor? stocare? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
September Postat Noiembrie 20, 2023 Share Postat Noiembrie 20, 2023 Minim 16.8kWp... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Noiembrie 20, 2023 Share Postat Noiembrie 20, 2023 Acum 9 ore, September a spus: Minim 16.8kWp... iarta ma. evident... ma gandeam ca are soare gramezi. :). Dar si spatiu! sa TRAITI! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Noiembrie 21, 2023 Share Postat Noiembrie 21, 2023 dragut!! Un singur comentariu am - cu de te-au pacalit cu mizeriile de Huawei care sunt sisteme inchise, baterii de 5 ori peste pretul pietei si numai modelul Luna? Eu ma uit acum la un Deye (cu Victronul m-am lamurit de la carvan - e ca la pizza in Centru - dupa ce ti aduce blatul te intreaba daca vrei si extra optiuni care de fapt erau standard intr-o pizza). Ce panouri (model) ai pus? eu am mers pe Hyundai, 485W Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TheHuskyCrobats Postat Noiembrie 23, 2023 Share Postat Noiembrie 23, 2023 La 03.05.2023 la 18:14, adiy32 a spus: Urate sunt plantatiile astea de panouri. Cand nu le vezi mai e cum mai e.Dar cand le vezi e oribil. Nu o lua personal September. Am mai vazut plantatii dastea la sol,pe camp.Oribil.in loc sa vezi vegetatii si plante au aparut astfel de mizerii eco,pline de praf si cu randamente de rahat. Dar bune de incasat bani de tot felul de smecheri.Pe proiecte,fonduri europene si nationale si grosul banii din certificatele verzi. Daca nenorocirile astea sunt viitorul si sunt eco,atunci viitorul nu suna bine si nici eco nu va fi. O rafinarie arata mult mai bine ... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
thesaw Postat Noiembrie 23, 2023 Share Postat Noiembrie 23, 2023 La 21.11.2023 la 8:04, foxbat a spus: dragut!! Un singur comentariu am - cu de te-au pacalit cu mizeriile de Huawei care sunt sisteme inchise, baterii de 5 ori peste pretul pietei si numai modelul Luna? Nu mai sunt diferentele chiar atat de mari. Am luat un modul de 5KWh Luna acum 2 ani aproape si acum o luna am dat pe inca 2 module in total cam acelasi pret ca pe primul. Ca sa fie echitabila comparatia trebuie sa analizezi tot fata de alte sisteme High Voltage (400+V nu 48V). Aici o sa constati ca sunt chiar rezonabile la pret Huawei fata de BYD si LGChem. Eu nu am incredere sa tin in casa un proiect DIY facut din BMS-uri de calitate discutabila si baterii recuperate de pe EV-uri sau si mai rau facut de un nene din celule individuale de 3.6 Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Noiembrie 23, 2023 Share Postat Noiembrie 23, 2023 Da, e un trade-off mereu. Eu m-am raportat la pretul/ 1kwh stocare. Alegerea de a folosi un Bus HV ca la Huawei nu mi mareste kwh :). Eu sap in zona Victron si nu pot sa spun ca sunt convins. Prea multe elemente in loc de unele integrate. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Vizitator foxbat Postat Martie 27, 2024 Share Postat Martie 27, 2024 da.da. si eu visez la asa ceva. hai ca ma uit la Dax-ul asta sa vaz ce i cu el! La mai mare!! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
The Flying Dutchman Postat Martie 28, 2024 Share Postat Martie 28, 2024 Salutare! Pentru ca pe topicul despre vehiculele electrice cineva tocmai a facut o afirmatie legata de doua sisteme de incalzire, de ce sa nu despicam aici firul in patru despre posibilitatile de incalzire a locuintei? Ma gandesc ca aceste discutii pot scoate la iveala informatii ce se pot dovedi foarte folositoare, atat pentru cei ce vor sa-si construiasca o locuinta noua, cat si pentru cei aflati in situatia de a-si schimba sau moderniza instalatia de incalzire a locuintei. Nu este cazul sa ne aruncam in discutii despre salvarea planetei, ci doar sa venim cu idei si argumente pertinente in favoarea unui sistem sau a altuia. Eu am un apartament si o casa. La ambele folosesc centrale termice pe gaz. Am adoptat aceste solutii din simplul motiv ca la momentul constructiei casei, respectiv achizitiei apartamentului, erau cele mai ieftine, nu neaparat costurile legate de materiale, cat cele generate de exploatarea ulterioara. Actualmente nu am niciun motiv sa fac vreo schimbare, costurile fiind inca cele mai mici. Totodata putem discuta si despre incalzirea in pardoseala versus calorifere. Asadar, eu as pune in discutie urmatoarele sisteme: - sobe de diverse tipuri si centralele termice cu lemne sau peleti; - centrale termice pe gaz; - centrale termice electrice; - aer conditionat; - pompe de caldura de diverse tipuri (aer-apa, apa-apa, sol-apa). Daca am deschis topicul la sectiunea gresita sau mai exista un topic cu aceeasi tematica, rog un moderator sa-l mute in sectiunea potrivita sa sa-l stearga, dupa caz. Start! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
The Flying Dutchman Postat Martie 28, 2024 Share Postat Martie 28, 2024 5 hours ago, Kristian K said: Le-am unit. Nu prea se pupa cu neconventionalele, dar merge. 2 hours ago, TomTheMouse said: Pompe de caldura @toata lumea: In urma cu cativa ani ma pregateam sa schimb centrala termica la casa si ma manca in coor sa ma bag la asa ceva, ma refer la apa-apa sau sol-apa. Din diverse barfe de pe net dar si auzite prin viu grai de la diversi ingineri de instalatii (ingineri pe bune), am inteles ca dupa 5-10-15 ani sau pe acolo, puturile alea care trebuiesc sapate se "colmateaza". Am folosit acest cuvant pentru ca nu stiu care este termenul corect, dar am inteles ca isi pierd eficienta termica si trebuie sapate altele si asa mai departe. Ulterior am abandonat ideea, mai ales din cauza faptului ca incalzirea cu gaze este inca ieftina comparativ cu investitia initiala in pompe de caldura. Are cineva informatii credibile despre asta? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ENEOS Postat Martie 28, 2024 Share Postat Martie 28, 2024 Acum 44 minute, The Flying Dutchman a spus: puturile alea care trebuiesc sapate se "colmateaza". Hotelul Majestic din București are pompe de căldură dinainte de WW2, puț din care trage apă și apoi o deversează în canalizare. Oare or fi săpat din 5 în 5 ani alte puțuri? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
thesaw Postat Martie 28, 2024 Share Postat Martie 28, 2024 Acum 2 ore, The Flying Dutchman a spus: Nu prea se pupa cu neconventionalele, dar merge. @toata lumea: In urma cu cativa ani ma pregateam sa schimb centrala termica la casa si ma manca in coor sa ma bag la asa ceva, ma refer la apa-apa sau sol-apa. Din diverse barfe de pe net dar si auzite prin viu grai de la diversi ingineri de instalatii (ingineri pe bune), am inteles ca dupa 5-10-15 ani sau pe acolo, puturile alea care trebuiesc sapate se "colmateaza". Am folosit acest cuvant pentru ca nu stiu care este termenul corect, dar am inteles ca isi pierd eficienta termica si trebuie sapate altele si asa mai departe. Ulterior am abandonat ideea, mai ales din cauza faptului ca incalzirea cu gaze este inca ieftina comparativ cu investitia initiala in pompe de caldura. Are cineva informatii credibile despre asta? 80% din pompele de caldura instalate in Romania sunt aer-apa, nu sol-apa sau apa-apa, adica nu au nevoie de niciun foraj. Preiau caldura din aerul atmosferic si o transfera in agentul termic. Pompele moderne preiau caldura pana la -30 grade C, bineinteles cu randament mai mic la temperaturi asa scazute. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Penetru Postat Martie 28, 2024 Share Postat Martie 28, 2024 Să pompezi apa din pânza freatică nu-i o afacere, să o dai la canal e şi mai rău. Apa aia e dură, strică pompele, calcarul se depune pe conducte, deversarea la canalizare nu e economică pentru că ai consum mare la pompare, se practică retur în acelaşi puţ sau în altul alăturat pentru că returul face o depresiune care ajută pompa. Sistemele moderne (mai scumpe) lucrează cu un agent termic pe care îl plimbă la un schimbător de căldură scufundat în puţ. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
The Flying Dutchman Postat Martie 28, 2024 Share Postat Martie 28, 2024 2 hours ago, ENEOS said: Hotelul Majestic din București are pompe de căldură dinainte de WW2, puț din care trage apă și apoi o deversează în canalizare. Oare or fi săpat din 5 în 5 ani alte puțuri? Nu stiu, am citat exact ce am primit de la cei mai in tema decat mine. Daca eram ecspert in astea nu mai puneam intrebarea. 2 hours ago, Kristian K said: Am ajustat titlul acestui topic,asa e ok? Nu era rau nici inainte, doar ca nu se prea potrivea cu problema mea. 51 minutes ago, thesaw said: 80% din pompele de caldura instalate in Romania sunt aer-apa. De acord, dar eficienta termica la astea depinde extrem de mult de temperatura exterioara. 18 minutes ago, Penetru said: Sistemele moderne (mai scumpe) lucrează cu un agent termic pe care îl plimbă la un schimbător de căldură scufundat în puţ. Despre asta e vorba. Dar inginerii aia au spus ca putul "isi pierde calitatile" in timp. Iarasi nu stiu sa explic exact cum se numeste fenomenul asta. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ENEOS Postat Martie 28, 2024 Share Postat Martie 28, 2024 Acum 24 minute, Penetru a spus: se practică retur în acelaşi puţ sau în altul alăturat Eu am studiat problema asta acum +20 ani, se găseau niște reviste franțuzești "Maison Bricolage" parcă unde era tratat subiectul. Trebuia o distanță minimă între puțuri sau o serpentină îngropată în sol la o adâncime mai mică, nu mai rețin cotele. Atunci aș fi vrut să adopt soluția pt că nu erau gaze unde îmi cumpărasem casă, dar nu am găsit în România pe cineva care să facă așa ceva. Acum sunt în vogă pompele aer-apă văd. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
The Flying Dutchman Postat Martie 28, 2024 Share Postat Martie 28, 2024 1 minute ago, ENEOS said: Acum sunt în vogă pompele aer-apă văd. Cum am zis, am citit ca randamentul astora e influentat tare mult de temperatura exterioara. Ma gandesc ca daca e frig de crapa pietrele nu sunt prea efective, de aia ar fi utila parerea unuia care chiar are instalat asa ceva. Da, asa am inteles, trebuie doua puturi. 11 minutes ago, ENEOS said: Trebuia o distanță minimă între puțuri Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate