Sari la conținut

Grupul Posesorilor De Yamaha Tdm

bcristian

Postări Recomandate

am franat tare, spatele a derapat imediat dar l-am tinut asa si imediat cum a trecut pietonul l-am redresat, ce nu-mi place la mobra este ca are tendinta sa dea din poponeata cand deblochezi roata spate in derapaj. e normal?

Pai cind blochezi roata spate, mobra fuge imediat de fund. Roata fatza isi pastreaza directia spre inainte, in timp ce cadrul impreuna cu roata spate vor face un unghi care se mareste cu cit tii roata blocata. Cind dai drumul la frana spate, rotile nemaifiind aliniate, spatele o sa te accelereze in directia la care a ramas, adica fix ca si cum te-ar lovi unul din lateral.

Ideea e sa nu tii niciodata spatele full blocat, cind vezi ca o ia razna prea rau ii mai dai drumul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 11,8k
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Io-mi explic cam asa : cand pui frana puternica este evident ca transferul maselor face ca roata spate sa se elibereze de greutatea ce actioneaza asupra ei si, normal, sa se blocheze. Daca nu esti pe verticala perfecta, atunci cand eliberezi frana spate, roata revine la regimul de rostogolire dupa cel de alunecare si aparitia fortei de propulsie se aduga pe directia de miscare (tinand cont de inclinarea motocicletei). Ca urmare, vei avea de-a face cu situatia schimbarii de inclinare a mobrei (functie de ceea ce faci cu ghidonul) si, evident, cu balansul cunoscut. O sansa ca sa scapi din capcana asta este, cum bine stiu toti, sa fii in pozitie verticala si centrat pe mobra in momentul franarii de urgenta (destul de rar intalnita) sau daca nu sunt obstacole in fata si lateral sa-ti pastrezi miscarea de alunecare a rotii din spate eliberand cat mai dulce frana de picior.

Oricum, un crashbar este sfant la mobra omului! Te apara si-ti apara motorul intr-o sumedenie de situatii neplacute.

De asemenea, sa aveti grija, pe timp de ploaie, la liniile de tramvai (sa fie traversate cat mai perpendicular posibil) si la liniile de marcaj stradal. Sunt locuri extrem de alunecoase si te poti trezi cu mobra de-a latul cat ai clipi!

Aaa, si inca ceva : daca aveti de gand sa mergeti pe noroi pe timp umed veti gasi ca este extrem de distractiv. Nu ca ai putea controla mobra (daca ai pneuri de sosea), ci pentru ca te duce cam pe unde vrea ea! Io am fost ieri pe un drum d-asta si a fost foarte haios. Cred ca dupa primii metri parcursi am pierdut aderenta (o data cu umplerea cu noroi a santurilor desenate in pneuri) si am mers intr-o glisare continua. De unde am tras concluzia ca pentru off-road e bine sa schimbi pneurile de strada, daca vrei sa schimbi si a doua! :)

am crash bar. relativ e inutil , e prea mic si prea apropiat de motor.

am avut si eu o aventura pe noroi cu gumele de strada, in acel moment m-am decis sa imi iau gume on-off. si asa am ajuns la urmatoarea echipare

IMG_0072.JPG

Am bagat intr-o zi vreo 30km de pietris si noroi si am mers super lejer in treapta a doua nu aveam nici o problema cu anvelopele astea.

Link spre comentariu

Salut ! Ce bujii sunt recomandate pentru 4TX, si cam pe la ce pret se gasesc ?

Poti descarca de AICI manualul de service, unde gasesti si despre bujii

Pentru cei interesati, reamintesc ca exista un forum dedicat pentru TDM, unde se pot dezbate problemela mai amanuntit, pe topicuri distincte

Link spre comentariu

am crash bar. relativ e inutil , e prea mic si prea apropiat de motor.

am avut si eu o aventura pe noroi cu gumele de strada, in acel moment m-am decis sa imi iau gume on-off. si asa am ajuns la urmatoarea echipare

IMG_0072.JPG

Am bagat intr-o zi vreo 30km de pietris si noroi si am mers super lejer in treapta a doua nu aveam nici o problema cu anvelopele astea.

Cavalere, zi-mi si mie, te rog, ce marca sunt anvelopele alea?

Cum se comporta pe sosea?

Link spre comentariu

in stanga este Metzler Karoo T pt spate si in dreapta Haidenau K60 pt fata.

sunt zgomotoase, ai aderenta buna cu ele si pe uscat si pe ud dar mai ales pe offroad si in noroi.

Link spre comentariu

Nu uitati. Sambata seara 9 aprilie sunteti invitati la mine acasa incepand cu ora 19.00 pentru o socializare intre TDM-isti :bounce:

Mesaj completat

Merci pentru info.

Legat de crashbar, al tau este din cel care urca si pe carene sau este doar pentru motor? E de la Zoly?

al meu este doar pt motor. nu este de la Zoly este de la Hepco & Beker.

Link spre comentariu

Nu uitati. Sambata seara 9 aprilie sunteti invitati la mine acasa incepand cu ora 19.00 pentru o socializare intre TDM-isti :bounce:

Mesaj completat

Salut. La SMAEB la ce ora se merge?

Link spre comentariu

sunt niste chei de 21 tubulare lungi (cred ca 60 mm); eu am luat una din obor ... se gasesc mai peste tot ... nu au si inelul de cauciuc pt scos bujia insa se poate scoate cu fis(h)a fiecareia ...

eu am si un cuplaj din ala tip cardan pentru desfacut "dupa colt" ... e foarte folositor ...

ai grija la lungimea cheii, daca nu-i suficient de lunga, cuplajul ala e absolut necesar, altfel nu mai poti scoate cheia din chiuloasa ...

spor !

Link spre comentariu

da, deci aici cavaleru ( pe cuvant):

in weekendul 3-5 iunie va avea loc intrunirea tedemistilor, a 4-a, asa, langa lacul Vidra, pe platoul de langa statiunea care nu s-a terminat. am zis!

sa dea draq daca nu veniti! da? ca mai in centru de atat nu se putea...

Link spre comentariu

Si unde stam? N-am cort inca. De fapt, trebuie sa-mi iau unul nou si parca n-as vrea tocmai acum. Hai bafta!

Pai sunt si oarece cabane p-acolo! Nu tre' sa va faceti griji! Daca stabilim ca asta e locul, vom face demersuri pentru obtinerea de locuri de cazare pentru cei ce nu vor sa stea la corturi.

Editat de Leaveyou
Link spre comentariu

poza marca si pret te rog :bounce:

Mesaj completat

ghinion frate ...

sal, imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, nu am mai intrat cam demult pe forum. nu vreau sa par neserios, dar nu pot posta acum nimic deoarece nu sunt acasa sa le am la indemana. daca intradevar te intereseaza lasa-mi un nr de tel si cand ajung in Bucuresti, de Paste, te contactez si chiar le poti vedea. cred ca sunt GIVI.

Link spre comentariu

Valvoline durablend 10w40 semi-sintetic

vad ca valvoline nu e special pt moto,ca din cate am mai citit pe topic ar fii indicat unul special ,pt ca e acelasi ulei si in cutie,nu de altele dar tre sa schimb uleiul si sa stiu ce sa aleg. ;)" Yamaha advise against using chemical oil additives,or oils with a grade of SH/CD or higher"

Link spre comentariu

vad ca valvoline nu e special pt moto,ca din cate am mai citit pe topic ar fii indicat unul special ,pt ca e acelasi ulei si in cutie,nu de altele dar tre sa schimb uleiul si sa stiu ce sa aleg. ;)" Yamaha advise against using chemical oil additives,or oils with a grade of SH/CD or higher"

deci si pe eticheta si pe traducerea etichetei scrie Motorcycle oil. Crede-ma ca dupa 3 ani de cand am TDM stiu ce ulei trebuie bagat in el. Nu am sa pun niciodata ulei de masina. poate doar in cazuri extreme in care nu gasesc altfel si daor de completare, dar cum TDM-ul meu nu papa ulei nu imi fac griji din cauza asta.

de citit :D http://www.valvoline.com/pdf/4-Stroke_Motorcycle_Oil.pdf

Mesaj completat

deci daa, sunt si eu pe aici.... nu v-am parasit !!! (cavalere :-P)

asa ma baiete :P

Link spre comentariu