smar2 Postat Decembrie 26, 2022 Share Postat Decembrie 26, 2022 Au trecut deja vreo 3 zile de inactivitate pe topicul asta, asa ca o sa continui serialul din bucatarie cu ceva facut acum vreo 10 zile, dar nepostat la momentul respectiv, ca sa nu monopolizez topicul Asadar: Episodul 3: Ficatei de pui cu ceapa si morcovi (si garnitura de piure de cartofi) Acum vreo 15 ani mai mergeam din cand in cand la restaurantul LaMama (din Orhideea) la masa, si una din mancarurile care imi placeau de acolo erau ficateii la tigaie. Acum cativa ani mi-am adus aminte de ei si am incercat sa reconstitui reteta lor din amintirile din tinerete. Dupa vreo 2 tentative am ajuns la reteta pe care o fac si acum. Am folosit 300g ficatei de pui, 2 cepe, 2 morcovi, cativa catei de usturoi, 100g vin rosu sec. Ficateii i-am lasat in apa rece vreo ora-doua, schimband de vreo 2 ori apa, ca sa se scurga sangele si bila sau ce mai e pe-acolo. Am taiat ceapa ca in poza (pestisori ii zice?), dupa ce am curatat morcovii i-am facut "taietei" cu "chestia" de curatat legume, si am curatat cativa catei de usturoi. Am pus putin ulei (vreo lingura cred) in wok, cand s-a incins am pus ceapa, apoi dupa vreo 2 minute si morcovii. Dupa vreo 5 minute am adaugat si ficateii, amestecand din cand in cand. Cand aproape s-a dus toata apa pe care si-au lasat-o ficateii am adaugat cateii de usturoi taiati feliute subtiri. Dupa cateva minute am adaugat si vinul si am continuat sa amestec din cand in cand pana s-a dus excesul de lichid. La final am adaugat sare si foarte putin piper si gata masa. A iesit suficient pentru 2 persoane, dar am facut un efort si am mancat singur ficateii. Noroc ca nu facusem prea mult piure, asa ca am izbandit in lupta cu mancarea. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
WotRU2Me Postat Decembrie 26, 2022 Share Postat Decembrie 26, 2022 Si eu fac miscarea cu lasatul in apa (pun si sare) dupa care-i scurg bine si-i tamponez. Parca se gatesc mai usor si raman mai fragezi. Dupa ce iau tigaia de pe foc nu ma pot abtine de la a topi putin unt, amestecand cubuletul in sos. Nu exista ficatei fara piure (si-n asta pun unt ). Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
smar2 Postat Decembrie 26, 2022 Share Postat Decembrie 26, 2022 O sa incerc si eu faza cu untul. Iar la piure, nici nu concep fara unt (si evident lapte, ulterior) Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Nguyen Postat Decembrie 27, 2022 Share Postat Decembrie 27, 2022 Acum 20 ore, smar2 a spus: Ficateii i-am lasat in apa rece vreo ora-doua, schimband de vreo 2 ori apa, Acum 19 ore, WotRU2Me a spus: Si eu fac miscarea cu lasatul in apa (pun si sare) Nevasta-mea ii lasa in lapte sa se fragezeasca si-i face inabusiti, sunt mult mai buni fata de cei prajiti. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
smar2 Postat Decembrie 27, 2022 Share Postat Decembrie 27, 2022 Acum 36 minute, Nguyen a spus: Nevasta-mea ii lasa in lapte sa se fragezeasca si-i face inabusiti, sunt mult mai buni Am incercat si eu acum vreo 2 ani varianta cu laptele, dar n-am sesizat vreo diferenta la resultatul final. Poate sunt eu mai insensibil la variatia de gust... asa ca am revenit la apa. Care e procedura sau șpilul la cei inabusiti? Eu am cautat acum pe net 2-3 retete, si pareau ca se fac cam la fel cu ce am facut eu... Sau se pune vinul de la inceput si intai fierb in vin pana se mai duce din el? Daca imi dai cateva hint-uri, promit ca data viitoare incerc asa. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Nguyen Postat Decembrie 27, 2022 Share Postat Decembrie 27, 2022 Acum 2 minute, smar2 a spus: Care e procedura sau șpilul la cei inabusiti? O sa intreb, nu stau langa nevasta-mea cand gateste, prefer alte activitati. Acum 3 ore, smar2 a spus: Am incercat si eu acum vreo 2 ani varianta cu laptele Zice asa: 1. ficateii se lasa o ora in lapte, se scot din lapte si se scurg de lapte pe un servetel sau pe o paleta mare cu gauri 2. se pun intr-o cratita cu capac la foc mic si se vor face in zeama pe care o lasa ei, se amesteca/intorc din cand in cand 3. de regula sunt gata cand dispare zeama lasata de ei de pe fund, la sfarsit se adauga unt si se mesteca astfel incat untul sa ajunga pe toti ficateii 4. se adauga sare dupa gust doar la sfarsit cand sunt gata Cam asta am retinut, oricum in mod clar sunt mai buni fata de cei prajiti si se pastreaza moi si a doua zi. Reusita probabil ca depinde si de experienta fiecaruia in ale gatitului. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
smar2 Postat Decembrie 28, 2022 Share Postat Decembrie 28, 2022 Mersi de reteta, @Nguyen Deci diferenta principala e capacul, care probabil ii face sa stea ceva mai mult sa "fiarba" in zeama si aburul proprii, plus untul de la final. Nici mie nu imi plac mancarurile care baltesc de ulei. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Nguyen Postat Decembrie 28, 2022 Share Postat Decembrie 28, 2022 Acum 55 minute, smar2 a spus: plus untul de la final. Trebuie sa stea pe foc si in unt 1-2 minute. Da, posibil capacul sa fie diferenta... incearca si vezi, daca stii sa gatesti ar trebui sa te descurci si sa "simti" reteta. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Ianuarie 9, 2023 Share Postat Ianuarie 9, 2023 "Arde, uite cum arde..." Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
FlipperCo Postat Ianuarie 9, 2023 Share Postat Ianuarie 9, 2023 Acum 52 minute, Flower-Power a spus: "Arde, uite cum arde..." Pastele fierte si in sos, asa da! (merita arsura daca au iesit gustoase). Ce mai este acolo in afara de paste si rosii? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Ianuarie 9, 2023 Share Postat Ianuarie 9, 2023 Permiteti-mi sa va zic: ceapa călită cu carne de porc mărunt, mărunt, ardei capia vreo doua bucăți, sos de roșii, ciuperci , Paște proaspete...și un deget pârjolit de la flacăra...a fost gustos cica, eu nu am mancat, q trebuit sa ma abțin ca deh, vine vara, am ales motor de 184 kg trebuie sa plece de pe loc...fără sa fie împins sau la vale... Si parmezan...am uitat Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
FlipperCo Postat Ianuarie 9, 2023 Share Postat Ianuarie 9, 2023 Acum 2 minute, Flower-Power a spus: Permiteti-mi sa va zic: ceapa călită cu carne de porc mărunt, mărunt, ardei capia vreo doua bucăți, sos de roșii, ciuperci , Paște proaspete...și un deget pârjolit de la flacăra...a fost gustos cica, eu nu am mancat, q trebuit sa ma abțin ca deh, vine vara, am ales motor de 184 kg trebuie sa plece de pe loc...fără sa fie împins sau la vale... Si parmezan...am uitat Nu-i rau deloc, bravo! Recomand carnea amestec porc-vita, inseamna mai putina grasime (sa poti sa manaci un pic dar nici motorul sa nu sufere)🫢 Chiar, cand vine? (nu dezvolt aici) Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
s_cristi Postat Ianuarie 9, 2023 Share Postat Ianuarie 9, 2023 Acum 23 minute, Flower-Power a spus: Permiteti-mi sa va zic: ceapa călită cu carne de porc mărunt, mărunt Permiteți-mi să vă întreb: unde se mai găsește un porc mărunt în zilele noastre? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Ianuarie 9, 2023 Share Postat Ianuarie 9, 2023 Chiar acum, s_cristi a spus: Permiteți-mi să vă întreb: unde se mai găsește un porc mărunt în zilele noastre? Fac economie de cuvinte ca am gura plina de paste și porc tăiat mărunt...cică exista specii de porc mărunți...eu nu am folosit d-ala, evident...apreciez șarmul și carisma Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
s_cristi Postat Ianuarie 9, 2023 Share Postat Ianuarie 9, 2023 Și eu apreciez că îmi permiteți să mă bag în seamă. Oricum îmi arde de glume, ca în rest nu prea îmi arde nimic pe aragaz. Totuși, mi se pare intrigant ca un deget pârjolit la flacără să fie gustos. În fine, fiecare cu gusturile lui. Parmezan ați uitat sa puneți sau ați uitat să menționați că ați pus? P. S. Sunt un mare porc, v-am spus că cei mărunți sunt greu de găsit. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
ivan pedala Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 Acum 9 ore, Flower-Power a spus: ... Si parmezan...am uitat Acum 8 ore, s_cristi a spus: ... Parmezan ați uitat sa puneți sau ați uitat să menționați că ați pus? ... Mno...cam multi care uita sau citesc pe sarite! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
apriliacluj Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 Acum 10 ore, Flower-Power a spus: ...... vine vara, am ales motor de 184 kg .... pai chiar de aia tre sa mananci mult, sa poti tine motorul!!!! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 Sv650 era mai greu.. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
apriliacluj Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 atunci sigur nu o sa ai probleme, te descurci! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 Acum 10 ore, s_cristi a spus: Și eu apreciez că îmi permiteți să mă bag în seamă. Oricum îmi arde de glume, ca în rest nu prea îmi arde nimic pe aragaz. Totuși, mi se pare intrigant ca un deget pârjolit la flacără să fie gustos. În fine, fiecare cu gusturile lui. Parmezan ați uitat sa puneți sau ați uitat să menționați că ați pus? P. S. Sunt un mare porc, v-am spus că cei mărunți sunt greu de găsit. Am uitat de ingredientul secret...usturoi zdrobit pus cu multa dragoste... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
apriliacluj Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 Acum 3 minute, Flower-Power a spus: ...usturoi zdrobit .... asta era esenta!! ________________ plus o lingurita de: Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Flower-Power Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 Eu mănânc picant, dar doar eu...asa ca nu am gatit ptr mine... eu îmi iau ardei iute, de preferat rosu, îl usuc su după uscare îl bag în rănită de piper....și mărunțesc când am nevoie ... Ca sa nu mai zic că am și obiceiul de a avea o sa planta în casa, ardei iute la ghiveci...in rest câteva orhidee primite..dar ca să ajungi la sufletul meu trebuie sa imi dai ardei la ghiveci..mama știe treaba asta. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Nguyen Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 Acum 47 minute, Flower-Power a spus: Sv650 era mai greu.. Mai ales daca iti cade pe picior... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
apriliacluj Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 1 oră în urmă, Flower-Power a spus: .... ardei la ghiveci... am incercat toamna asta treaba, am cumparat din piata un ghiveci, vreo 35 ron, am recoltat in total sa zicem cat un borcanas, apoi planta a murit.... de banii aia mai bine luam 2 borcane mari de astea: Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
819NZT Postat Ianuarie 10, 2023 Share Postat Ianuarie 10, 2023 Acum 2 minute, apriliacluj a spus: am incercat toamna asta treaba, am cumparat din piata un ghiveci, vreo 35 ron, am recoltat in total sa zicem cat un borcanas, apoi planta a murit.... de banii aia mai bine luam 2 borcane mari de astea: Voi, in Cluj, aveti multe bunatati d-astea unguresti și nu numai. Eu unul, nu m-as stresa sa mai stau in bucatarie sa prepar. Si carmangeriile, sunt altfel. Cu titlu de ex: Moldovan. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.