Jump to content

Motociclisti bucatari? (in bucataria proprie, evident!)


superbec
 Share

Recommended Posts

  • Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Imi pare rau, cu vițelul nu am mai apucat, l-am tras în tigaie cu usturoi și cimbru, sare piper, și am făcut lângă o salata de andive...ori ne era foame, ori a fost norocul începătorului...una din doua sau amândouă...

Supa este la fiert..

A și ulei de măsline și unt , de vițel zic..

Salata de andive e cu maioneza, dar nu pun multă, ceapa verde și oua de prepeliță fierte bine și tăiate jumătăți.. sare ,piper...crazyness 

Mergeau și niște nuci la ea..

Link to comment
Share on other sites

Acum 10 minute, Flower-Power a spus:

și am făcut lângă o salata de andive...ori ne era foame, ori a fost norocul începătorului...una din doua sau amândouă

TREBUIE sa încerci vițelul cu dulceață de ardei iute! E... pfiuuu... 

Daca nu ai, se poate aranja. 😁 

Mi-a ieșit foarte bună. 😁

Nu uita de supă! 😋

Eu astăzi am gătit ciorbă de cocoș de țară acrita cu borș. Nu pun poze pentru ca am mai pus in trecut. Dar, pe lângă asta, am mai făcut din pulpele cocoșului si din piept, parizer. Cu ăsta, o sa pun poze mâine, când se întărește. 

Link to comment
Share on other sites

Asta cu dulceața de ardei îmi amintește de când am mâncat prima oara și eu, cumpărasem un borcan de la un târg de ceva chestii tradiționale și tanti de acolo îmi zice că poți să o mănânci și pe pâine cu unt la micul dejun nu e iute.Ajuns acasă am zis a o gust și am luat o lingura sănătoasă, după primele 2 secunde când a părut dulce a început să doară :)) 

 

Dar cu purcel la cuptor sau tochitură a mers ca unsa.

Link to comment
Share on other sites

Si eu mi-as fi dorit sa fie așa, mănânc iute, foarte iute, de obicei. Doar ca nu a ieșit așa. Dar, privesc partea "mai bună" a lucrurilor si ma bucur ca mănâncă fii'mea (are 13 ani) . Asa cum ai zis tu, pe pâine. 

Dulceața de ardei iute, o prefer la asemenea delicateturi. O asociez destul de bine ca si gust cu vita, in general. O folosesc foarte mult ca "liant" la porchetta sandwich, facut la cald cu brânză cheddar.

Link to comment
Share on other sites

La 04.02.2023 la 17:23, Flower-Power a spus:

Nu am mancat dulceață de ardei iute...o să încerc.. merci

Trebuie sa incerci neaparat, ca si dulceata de ceapa dealtfel (merge bine si cu branzeturi). 
Si totodata, incearca relish-ul (legume) sau chuntey-ul (fructe) - niste sosuri superbe pentru carnuri (gasesti pe net despre ele) dar si retete, sunt si la borcan in supermarket-uri. 

Link to comment
Share on other sites

Dupa o pauza destul de lunga, iata ca revin cu

 

Episodul 4:

Rizotto cu creveti

 

IMG_20230205_190243351_HDR.thumb.jpg.118b816dc2180e46457d5c244e689cef.jpg

 

Reteta nu e complicata, dar dureaza destul de mult prepararea si rezulta destul de multe vase murdare, motiv pentru care nu fac foarte des rizotto. Partea pozitiva e ca am mancare vreo 3 zile dupa aceea, cel putin la cantitatea pe care o fac de obicei.

 

Ingredientele ar fi: 500g orez arborio (orez pt. rizotto), 300-350g ceapa, 400-500g creveti, supa (fond) de crustacee/pește, parmezan, vin alb/rose demisec. Am facut si cu ciuperci (~800g) in loc de creveti, si supa (fond) de ciuperci in loc de cel de crustacee. Dar sa revenim la crevetii nostri.

 

Pentru inceput am pregatit ingredientele, mai exact am taiat ceapa in cubulete mici, am pus la incalzit fond-ul (supa) de crustacee si am diluat-o cu 1 litru de apa (obtinand 1,5 l de supa diluata), si am taiat crevetii congelati in doua ca mi se pareau cam mari intregi.

Apoi am pus ceapa la calit in ulei intr-un vas de fonta pana a devenit translucida, dupa care am adaugat orezul amestecand continuu ca sa nu se lipeasca de fund, pana a devenit si el oarecum translucid (vreo 3-5 minute).

 

Din acest moment am inceput sa torn putin cate putin zeama de crustacee peste orez, amestecand periodic (ca sa nu se lipeasca de fund) si asteptand ca orezul sa absoarba lichidul inainte de a mai aduga supa. Procesul de adaugare treptata a supei (1.5 litri) peste orez a durat probabil vreo jumatate de ora. Toata operatiunea a fost facuta cu plita pe care era orezul la 2-3 din 6, iar supa la 1 din 6 ca sa ramana fierbinte.

 

IMG_20230205_171115562.thumb.jpg.13399e3f36b5ca397212a08ef10bcc5e.jpg IMG_20230205_174306789_HDR.thumb.jpg.d375dec5e137339403539462879e003f.jpg IMG_20230205_175015726_HDR.thumb.jpg.b03257273a4beddd9de83c799eb6b8b6.jpg IMG_20230205_180639523_HDR.thumb.jpg.afb4189ba842c84709f3815679ded6fa.jpg

 

Cat timp adaugam supa peste orez am pus alta tigaie pe foc cu putin ulei in ea si am pus crevetii la facut. La modul ideal ar trebui sa fie crevetii gata cand termin de adaugat supa in orez, dar nu imi iese sincronizarea de fiecare data. In cazul de fata imi mai ramasese ceva supa pe care am pus-o in orez inainte sa arunc si crevetii acolo. Nu e mare problema, ca oricum se absoarbe repede surplusul de lichid.

 

Deja la momentul asta bobul de orezul era aproape facut, asa ca in urmatoarele 5-10 minute am adaugat treptat si vreo 150ml de vin rose demisec (de-ala ieftin de 3 euro din supermarket), sare, putin piper, si la final o punguta cu 125g de parmezan ras. Am mai amestecat o data sa se inglobeze parmezanul in rizotto si aia a fost. In farfurie mi-am mai pus extra-parmezan, dar aici deja e chestie de preferinte. In total mi-au iesit 4 portii consistente, din care am mancat si in urmatoarele 2 zile.

 

IMG_20230205_182716233_HDR.thumb.jpg.a8d5e63e7d6840a1ac13bf1f13a06f5c.jpg IMG_20230205_183712622_HDR.thumb.jpg.47385dd85fa7dd0b8f8c1aad9a6ad240.jpg IMG_20230211_173822267_HDR.thumb.jpg.992d9ee3ba9c8537514ec78134979113.jpgIMG_20230205_184718631_HDR.thumb.jpg.a425fb92c9cffa46e0679a2572e83288.jpg

Link to comment
Share on other sites

Exista o regula (mai degraba recomandare) in ceea ce priveste vinul in preparate. Se pune vinul pe care urmeaza sa il bei la masa.. Asa ca asta cu un vin ieftin in preparat e de discutat🍻

Link to comment
Share on other sites

Nu e totusi vin Babanu la PET de 5 litri. :D

Dupa parerea mea e un vin cinstit la pretul respectiv. Are un gust echilibrat dupa parerea mea, nu are aroma de spirt, nu iti lasa gust de chimicale, nu e indulcit precum ceaiul. Ca urmare sticla e aproape goala acum, desi in mancare nu am pus decat cei 150 ml amintiti.

 

Trebuie sa recunosc insa ca nu sunt cunoscator in ale vinurilor, si nici nu beau prea des bauturi alcoolice. Daca imi dai sa degust legat la ochi un vin de-asta mai ieftin si unul de 30-50 euro sticla, probabil ca nu as sti sa il identific pe cel scump. Asa ca pentru mine ar fi snobism sa aleg unul scump. 

 

Evident ca pentru cine are papilele gustative antrenate si rafinate si poate face diferenta de calitate, ar avea sens alegerea unui vin mai scump (desi asta nu implica obligatoriu si un salt calitativ). Chiar... exista ceva gen IMDB pentru vinuri? De exemplu sa il caut pe asta de l-am folosit sa vad ce nota are din partea specialistilor?

 

 

Adaugire:

Am cautat putin pe subiectul asta, si cica vinul mentionat anterior (Primitivo Rosato, 2021, prod. Mario Collina) are punctaj 88/100 pe Falstaff (asta e un portal cu vinuri, gourmet, fine dining si alte de-astea; au si cataloage anuale de vinuri). Deci presupun ca nu e chiar atat de prost (vinul) pe cat ar da de inteles pretul.

Link to comment
Share on other sites

Daca postarea ta e un raspuns la ce am scris eu, atunci cineva e in eroare. 
Eu am raspuns ca urmare a afirmatiilor tale, si anume “am adaugat treptat si vreo 150ml de vin rose demisec (de-ala ieftin de 3 euro din supermarket)” 

Nicio legatura aici cu vinul din poza, care este ~10€ sticla, sau poate l-ai primit si nu îi stiai pretul🤷‍♂️

Oricum, e ok vinul!

Edited by FlipperCo
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, FlipperCo said:

Exista o regula (mai degraba recomandare) in ceea ce priveste vinul in preparate. Se pune vinul pe care urmeaza sa il bei la masa.

Greșit. Regula este că se folosește vin de calitate.

Link to comment
Share on other sites

Acum 1 oră, Kagemusha a spus:

Greșit. Regula este că se folosește vin de calitate.

Pai asta era ideea, vin de calitate peste tot 

Chiar acum, FlipperCo a spus:

Pai asta era ideea, vin de calitate peste tot 

Colegul spunea daca ai fost atent, ca poti pune vin “de alimentara” de 3€, dar pe masa avea de 10€. 
Acum calitatea este discutabila, depinde se pricepere sau de buzunar (sau doar de propriile pretentii). 
Eu am vrut sa scot in evidenta in postarea anterioara, faptul ca daca bei vin de 10 € sa pui si la mancare la fel (de aici “cerul e limita”). Ca sa nu mai spun ca astfel nu schimbi aromele, ceea ce conteaza. 
Dar nu am inventat eu toate astea si nu sunt specialist, doar mi-a placut sa ma informez din surse credibile fiindca-mi plac lucrurile reusite. In schimb daca tu esti cunoscator (specialist, etc), fiindca doar ass te califici sa spui GRESIT, sunt dornic de ergumente si sunt deschis sa invaț🍻


 

scuze pentru cum a aparut postarea, ceva s-a intamplat si n-am putut edita 

Link to comment
Share on other sites

Acum 3 ore, FlipperCo a spus:

Daca postarea ta e un raspuns la ce am scris eu, atunci cineva e in eroare. 

 

Era un raspuns la postarea ta, posibil sa fi inteles eu gresit sensul mesajului tau, caz in care imi cer scuze. Cat despre pret, chiar asta e pretul platit de mine pe 750ml din vinul mentionat, la Aldi (un fel de Lidl). Acum ca o fi fost promotie sau ce era, habar n-am, dar 3 Euro am dat pe el, mai exact 2.79. (click pentru pagina cu produsul)

 

Ce am remarcat pe eticheta e ca e imbuteliat in Germania (nu la sursa in Italia), la Cochem pe valea Mosellei, in mijlocul unei regiuni viticole de top in Europa. Si dopul e insurubat, nu de pluta, probabil are "termen de valabilitate" mai scazut, sau oricum, nu e 100% echivalent cu unul imbuteliat in Italia, chiar daca lichidul din sticla e acelasi. Cum spuneam, nu ma pricep, deci e posibil sa spun prostii.

Link to comment
Share on other sites

Daca este bun de masa, e bun de gatit, nu se pune vin foarte scump, rar, vechi, minim 15Euro 😉 figuri etc. Se pune un vin decent, ceea ce a si facut. Eu l-as fi pus dupa ce se rumeneste orezul, inainte de a incorpora supa si as fi incorporat si un cubulet de unt la final, dar nu cred ca e gresit nici ca in reteta colegului.

Link to comment
Share on other sites

Acum 1 oră, WotRU2Me a spus:

Eu l-as fi pus dupa ce se rumeneste orezul, inainte de a incorpora supa si as fi incorporat si un cubulet de unt la final

 

Ai dreptate. Eu de vreo 4 ani tot fac rizotto-ul din memorie, si se pare ca s-a facut atingere intre doi neuroni in capul meu la un moment dat. Dupa ce am postat acum 2 zile m-am uitat pe net dupa retetele oficiale si se face cum zici tu: vinul inainte de supa, plus unt (sau ulei de masline).

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, FlipperCo said:

Exista o regula (mai degraba recomandare) in ceea ce priveste vinul in preparate. Se pune vinul pe care urmeaza sa il bei la masa.

La asta, colegul @smar2 a răspuns, dacă ai fost atent, aici:

21 hours ago, smar2 said:

Ca urmare sticla e aproape goala acum, desi in mancare nu am pus decat cei 150 ml amintiti.

Iar aici:

14 hours ago, smar2 said:

Cat despre pret, chiar asta e pretul platit de mine pe 750ml din vinul mentionat, la Aldi (un fel de Lidl). Acum ca o fi fost promotie sau ce era, habar n-am, dar 3 Euro am dat pe el, mai exact 2.79. (click pentru pagina cu produsul)

oferă și detalii cu privire la preț.
Concluzia: a pus în mâncare un vin cumpărat la preț mai mult decât accesibil, vin din care a și băut ulterior (Să-i fie de bine!). Pentru că un vin bun nu este obligatoriu să fie și scump, eu îl consider un vin decent, chiar dacă personal nu aș folosi vin rosé la fructe de mare, dar, dacă omului i-a plăcut, să-i fie de bine din nou!

 

 

 

15 hours ago, FlipperCo said:

doar ass te califici sa spui GRESIT, sunt dornic de ergumente

Ce-i drept, uneori sunt cam badass...
Dar hai să exprim mai pe larg ceea ce am vrut să spun, și anume de ce cred că nu este neapărat necesar să folosești la gătit vinul pe care-l vei consuma la masă (care, în cazul meu, este de obicei de o calitate mai bună decât cel cu care s-a gătit).
În primul rând, în ceea ce mă privește, pur și simplu cred că e păcat să folosesc acest vin la gătit când am alte soluții, de foarte bună calitate.
Adică nu mi se pare normal să folosesc vinul ăsta:

image.thumb.png.9cf239416355afa56ac338ef7e332d7d.pngimage.thumb.png.a3b9a06563bd4345f56004f4f433c236.png

sau ăsta:

image.thumb.png.e5af4542c5136b066f94d269ff7782f3.png,

ci îl prefer pe ăsta:

image.thumb.png.bde1d5839ed9fcab488fc9b53c405d35.png

sau un alt vin bun, care este la îndemână chiar lângă bucătărie:

image.thumb.png.5c68e29e08683bd9653d15e01e206d03.png,

multe dintre sticlele de acolo fiind păstrate tocmai în acest scop.
Pentru că fratele @smar2 a uzat de un vin italian, o să spun că și eu folosesc în mare măsură aceste vinuri la gătit
image.thumb.png.1846446d20b5ea37da1663852a2821cb.pngimage.thumb.png.da5260bd41bd08d1ab2a1d64e480afae.png

și cred că sunt mai mult decât decente.
Alt motiv pentru care nu gătesc cu vinul pe care-l voi consuma la masă este acela că, în 9 din 10 cazuri, atunci când mâncăm fructe de mare sau pește obișnuim să bem retsina, adică așa ceva:
image.thumb.png.d08607868bd09c40ff16837ef89d3bbc.pngimage.thumb.png.5bfa3cac7267870707140fba85164c5f.png

iar acest vin nu mi se pare prea potrivit pentru gătit (pentru cei care știu ce este, are un pronunțat gust de mucegai). Îmi place să-l beau, nu să-l simt în mâncare.
Nu în ultimul rând, sunt feluri de mâncare la care folosesc vin alb iar la masă prefer să beau vin roșu. Nu sunt neapărat adeptul zicerii "carne albă cu vin alb și carne roșie cu vin roșu" și nici "peștele merge numai cu vin alb", când mănânc somon sau ton beau vin roșu.
 

Numai bine!

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, apriliacluj said:

ia mai posteaza ceva acolo la baruri si bauturi, ca aici la mancaruri cu colectia asta de vinuri dai in offtopic! :) :)

Nu urmăresc topicul ăla, pe aici mă mai uit... Dar dacă îți faci drum pe aici îți pot organiza o degustare, altfel, când apar eu prin Cluj îți aduc niște poze cu beuturile.:cheers:

Link to comment
Share on other sites

Facut azi merlucius cu mamaliguta si mujdei ....intrebarea mea este care e diferenta intre malaiul din care se faca mamaliga in 3 minute si ala normal?!

Ca si pret, ala de mamaliga aproape instant este muuult mai scump decat cel normal...ala instant este de 2,3,4 ori mai scump decat cel normal.

Hai ca la orezul prefiert , cartofii congelati preprajiti, astea mai inteleg ce si cum, dar la malai?!?! Ca doar nu fac mamaliga in fabrica, o usuca ,o rasnesc, si iese iarasi malai care malai e gatit deja :)) .

Cumva coc malaiul cumva (abur poate, sau aer cals) apoi il usuca (daca e cazul) si e juma gatit?!?!

Link to comment
Share on other sites

Bine bine, prefiert prefiert, dar cum e facut oare sa fie prefiert si sa apara totusi ca ala normal?

Pe discovery la How is Made nu am prins episodul respectiv.

La cartofii congelati preprajiti inteleg pt ca is pastreaza cumva forma/starea..la orez iarasi inteleg ca la fel se pastreaza cumva (pesemne nu ii fierb atata timp cat sa se umfle)...nu inteleg la malai pt ca asta daca il fierbi putintel deja se face pasta/terci...cum il faci iar sa fie "praf" ?!

Oare il "fierb" fara apa/lichide, cu aer cald si ceva umiditate in aerul din incinta?!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


MOTOCICLISM.ro
Grup Facebook: +36000 membri
Înscrie-te în grup
Discutii despre motociclism pe Facebook
 
BIKESHOP.ro
Grup Facebook: +18000 membri
Înscrie-te în grup
Anunturi de vanzare - cumparare pe Facebook.


×
×
  • Create New...