Sari la conținut

Regulator încărcare hoț

Postări Recomandate

Salutare! La una dintre 🏍🏍 mi se tot descarcă bateria dacă staționează mai multe zile. Făcând niște verificări elementare am depistat un consum rezidual de 16 mA cauzat de regulatorul de încărcare care e de tip mosfet (cred), fostul proprietar parcă zicea că ar fi de la o Aprilia. Are 5 fire, cele 3 întrări de c.a. , + și -. M-am mai confruntat la 🏍 unui prieten cu o situație similară, tot cu un regulator adaptat dar care avea un fir în plus, pt tensiune de referință cred. La el am pus un releu care decuplează firul respectiv când nu e contactul pus (conectat la un + contact din cutia de siguranțe încărca prea mult, pesemne din cauza căderilor de tensiune de pe fire, contact etc.).

Oare e ceva obișnuit la mosfet-uri? :huh: În afară de varianta releului aș putea rezolva cumva elegant?

Mulțumesc.

Editat de ENEOS
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

16 mA este nimic, un LED uzual de 5 mm ia 20 mA.

Dacă în câteva zile nu mai poate înseamnă că s-au subțiat amperii/oră din baterie.

Am făcut calculelele, 8 zile înseamnă 200 de ore adică 4 amperi oră, soluția ar fi decuplarea bateriei.

Link spre comentariu

Acum 16 ore, ENEOS a spus:

Salutare! La una dintre 🏍🏍 mi se tot descarcă bateria dacă staționează mai multe zile. Făcând niște verificări elementare am depistat un consum rezidual de 16 mA cauzat de regulatorul de încărcare care e de tip mosfet (cred), fostul proprietar parcă zicea că ar fi de la o Aprilia. Are 5 fire, cele 3 întrări de c.a. , + și -. M-am mai confruntat la 🏍 unui prieten cu o situație similară, tot cu un regulator adaptat dar care avea un fir în plus, pt tensiune de referință cred. La el am pus un releu care decuplează firul respectiv când nu e contactul pus (conectat la un + contact din cutia de siguranțe încărca prea mult, pesemne din cauza căderilor de tensiune de pe fire, contact etc.).

Oare e ceva obișnuit la mosfet-uri? :huh: În afară de varianta releului aș putea rezolva cumva elegant?

Mulțumesc.

Am adaptat niste relee mosfet dar la nici unul nu m-am lovit de problema asta. Schimba releul.

Link spre comentariu

2 hours ago, ENEOS said:

Ăsta e inculpatul.

20240824_202748.jpg

Ar fi interesant de vazut daca cu un alt regulator, eventual acelasi model, se pastreaza curentul bagabont de 16mA...din postarea initiala sa inteleg ca actualul nu este cel de origine?

Link spre comentariu

Postat (editat)

Nu este cel de origine.

100% el e bagabontu', dacă îi decuplez firul roșu am 0 consum rezidual (e un pârci fără electronică, ceas de bord, ecu etc.).

Editat de ENEOS
Link spre comentariu

15 hours ago, ENEOS said:

Ăsta e inculpatul.

20240824_202748.jpg

Nu am vazut niciodată un releu ca asta si sigur exista variante mai bune. L-as schimba si numai pentru simplul fapt ca nu pare o piesa buna.

Link spre comentariu

La 25.08.2024 la 9:21, Penetru a spus:

16 mA este nimic, un LED uzual de 5 mm ia 20 mA.

Dacă în câteva zile nu mai poate înseamnă că s-au subțiat amperii/oră din baterie.

Am făcut calculelele, 8 zile înseamnă 200 de ore adică 4 amperi oră, soluția ar fi decuplarea bateriei.

0,016 A x 24 h = 0,384 Ah / zi

0,384 Ah/zi x 8 zile = 3,072 Ah 

Nu stiu cum de ti-a iesit 4 Ah. Este 33% in plus care nu este de colea.

Oricum 16mA nu este un nimic pentru un acumulator de circa 15 Ah cat are o moto. Intr-o luna de neutilizare nu mai pleaca motorul, si asta cu o baterie sanatoasa.

@ENEOS pui si matale un releu serie pe regulator, cu cuplarea pe contact. Ca sa nu pui un heblu la motor 🙄. Asta daca nu pensionezi ''inculpatul''.

Link spre comentariu