Sari la conținut

KarolyTM

Membru
  • Număr conținut

    149
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Orice postat de KarolyTM

  1. Colegule < Motos Garage>, ca unii au avut cosmaruri cu unele modele de moto,asta nu este neaparat o opinie generalista. Am avut si eu 1 IJ din 1961,cu 1 cilindru ,pe 6 volti,baterie,se zice < original>, Deci nu JUPITER in 2 pistoane.Erau facute cu tehnologia si nevoile acelor vremuri. Am traversat Romania in lung si lat cu ea,solo.La orice fel de drum ,niciodata nu a zis NU.....,sau NUMAI POT...Desigur la viteza de croaziera de 70-80 km/h. Ca < performantza > ,am traversat muntele de la Sebis-Manastirea Oasa-Novaci,pe timpul cand inca nu era astfaltat.Dovezile fotografice le am in TM,pe format de film 35 mm,developat. In fine,cumparativa mobre mult mai performante ,cu aspect futuristic....
  2. Salut! Inante de covid am calatorit prin Turcia si Gruzia. Internet si apeluri telefonice nu am folosit.Pentru navigatie ,1 telefon mobil cu GPS inclus,in care am incarcat hartzile.In Turcia se prefera dolarul,pe care eu l-am schimbat la o pravalie de bijuterii ( curs la zi ). Pentru autostrada din Turcia ,am folosit cartela incarcabila HGS, se poate cumpara din pravalie,se incarca cu 1 anumita suma .Se pune la vedere in asa fel incat,cand ajungi la bariera, camera sa-l vada..Turcia este lunga ,drumuri nationale bune (90 km/h),deseori cu benzi duble ( citeodata si cu 1 ,iar a 2-a in mijloc pentru depasiri, folosite in ambele sensuri, in loc de intersectie clasica au multe sensuri giratorii ( presemnalizare 50-70 km/h), care duc spre sate,catune.Tine cont de vant,care batand din lateral ar putea sa-ti creeze unele probleme,plus temperatura scazuta. Incetineste si opreste la barierele militare turce daca ti se va face semn.De obicei se cer actele obisnuite.FIi calm,destins,zambitor. Pe cat posibil,accepta ceaiul oferit de turci,vorbestele de Hagi si Popescu )))) In Gruzia ,trebuie sa-ti faci obligatoriu asigurare pe moto, ( pe cate zile doresti ).Sunt chiar la intrare in tzara,dupa vama.In acelasi loc vei gasi probabil si schimb valutar.In zona rurala din Gruzia vei intilni des animale domestice lasate in voie la pascut.Respecta viteza data de indicatoarele rutiere.Politistii au radar si in masinile aflate in trafic ( in miscare).Aici te ajuta in plus limba rusa. In ambele tzari,la pompa sunt obisnuiti sa puna de suma dorita..Daca dau din cap a neincredere la cuvintul full,aratale banii ( nu toti) din portmoneu.))) Drum Bun!
  3. Pe cat posibil, caut sa pun benzina fara etanol, in rezervor.
  4. Parca a-si vota pentru camera .Daca te ajuta si eventual nu ai dat de ei www.f64.ro,ca idee,oferte si .... preturi.
  5. Thomas and friends.))) Bine-nteles ,plus unele desene enumerate mai sus de colegi. Imi plac si desenele scurte cu teme diferite, create de Esma,CGMeetup,Pixar etc.
  6. Posibila remarca,privind asocierea si in domeniu moto a unor veterani sau ex camarazi din domeniul ,sa zicem, militar.Inainte de COVID ( 2019),circuland prin Spania m-am intilnit si stat de vorba cu 2 mobristi MC Veteranos Espana.Au adus vorba ( si) de MC Trust din Resita,pe carei cunosteau.
  7. Colegule < turanoid>, in primul rand era o idee.))).Din punctul meu de vedere,multe sei de moto din acea vreme si nu numai erau dupa 1 tipar velociclist.Marimea a facut diferentza,plus unele arcuri suplimentare pentru confortul utilizatorului la o viteza net superioara bicicletei si a drumurilor din acele vremuri. Ca idee ,vezi TERROT No. 4 din 1912.Arcurile spirale din spate sunt montate pe 2 lamele ,iar presiunea se face prin decomprimarea arcului prin tija care trece prin mijlocul ei. In fine,poti cauta eventual modele americane,englezesti,care poate au ceva asemanator,aceeasi perioada istorica. Apropos,Guevara pe ce sea a calatorit prin America Latina ?
  8. Oare nu ar putea fi seaua unei motociclete franceze marca TERROT,ajunsa cu corpul expeditionar militar francez in ww I ?
  9. Salut! Din punctul meu de vedere ( pedalez zilnic de acasa -servici si retur,pe astfalt),poate conteaza si varsta persoanei in cauza. Daca are < deja> o anumita varsta poate prinde mai bine una cu o linie ( mai ) clasica. Tot din punctul meu de vedere ,conteaza tot ce tine de bicicleta ( cadru,roti,frane,ghidon,seaua).Eu prefer o bicicleta cu cadru mai solid,cu suspensie cadru si amortizoare in furca la roata fatza,fara franare pe disc,seaua confortabila ( cu burete/spuma si arcuri),fara schimbator de viteze sau/si dinam in butuc . Despre far, ochi de matza ,aripi roti, preferabil in dotare. Poate gasesti < ceva> mai rasarit si pe la Decathlon. ))) Succes!
  10. Salut! Cam neobisnuita prima destinatie externa.Sunt destinatii ,trasee poate mult mai <reconfortante>.Dar TU stii cel mai bine. Deci, asigurarea medicala europeana la purtator,acte personale si a mobrei cu cartea verde,euro schimbi oriunde ( HU,PL ),drumurile nationale in HU,destul de <obosite> si ceva mai inguste decat in RO,in HU ( conform stirilor) unele probleme cu aprovizionarea cu benzina in benzinarii, vreme schimbatoare in Tatra,parca limba germana este in avantaj fatza de cea engleza in tzarile respective. Nu departe de lagar ,in directia opusa intrarii,se gasesc hoteluri,iar prin zona magazine alimentare( vezi pe google maps).Poti devia de la ruta directa,daca ti se pare interesant vreun obiectiv turistic ( tot pe maps le gasesti). Succes si atentie la trafic!
  11. Se cam da de inteles ca bateria este prima vizata ca vinovata.Simplu de controlat este sa-l verifici cum suna claxonul,evetual becul pe faza lunga. Ca idee,inante de pornire,stinge luminile ( far,pozitie),intoarce cheia in contact si poti numara cam 10 secunde,trage maneta de ambreiaj(usurezi demarorul decupland motorul de la cutia de viteze) si buton pornire. Daca nu <vrea>,pesemne bateria este < desumflata>. Spor!
  12. Colegul < Raoul766> se va informa in plus si va afla de acte si de pass covid.))) Am uitat sa scriu,ca in unele zone au mai ramas < resturi militare - mine >.Deci fara iesiri in decor pe moto sau la picior.Adevarat ,au deminat in multe locuri,dar....
  13. Salut! O varianta de a iesi din tzara spre Serbia ar fi si Naidas (CS),pentru a evita Moravitza (TM).Despre reteaua mobila si internet nu stiu.Pentru nevoi urgente foloseam roaming.Dar nu a fost cazul.In schimb traseul era facut de acasa cu obiectivele de vizitat pe traseu.Pentru,statii de benzina magazine,camping,hotel etc. ,foloseam GPS din dotare,eventual info de la localnici.Benzina luata de la statii mai rasarite si cu acoperire cat de cat nationala .Atentie la viteza! Necesar cartea verde de asigurare (RCA) ,talonul cu verificarea I.T.P., cat si pasaportul valabil minim 6 luni ( asa stiu).Le ai la tine si nu ocupa loc mult. In Croatia ,autostrada se plateste ( si )cu cardul) .Este valabila cartea de sanatate europeana.In celelalte tzari poti eventual sa-ti faci din tzara asigurare medicala pentru tzarile respective sau la vreun broker local. Daca ai numai mobilul la tine ,aplicatia SYGIC ( ca GPS) ,foloseste locatia telefonului tau ,fara acces internet ( pe care-l poti inchide), care te ajuta la trasee,locatii. Sper ca nu gresesc )).Descarci aplicatia si hartile tzarilor care te intereseaza. Altele au nevoie de acces internet. Asistentza rutiera o poti face in cadrul politzei de asigurare,sau la A24,daca vei primi raspunsuri favorabile de la alti colegi. Fiind in concediu,nu te grabi si nu te hazarda in trafic sau in decizii. Bafta!
  14. Colegule < TETEA> , este corecta afirmatia TA ca in Timisoara este ceea ce ai declarat.Tinand cont de faptul daca esti cumva totusi din zona respectiva a judetului Vrancea.Sau vreun pistolar comunal in actiunea filmata? )))) Asta asa ,in general, ca tot este Forum iar unii glumesc,altii se oftica .))) Toti cunosc situatia rurala si urbana din RO.Se reflecta si pe Forumul asta. ))) Tot in general ,venind vorba,din anii 1970 ,incepand cu nea Nicu ,romanii au tot fost trimisi la Timisoara doar pentru sodom... Ironia a facut ca le-a si placut si au ramas pe aici.))) Asta ,asa in < general>,am scris cu un zambet tamp de homo... ))) Relax colegule! Concentreaza te mai degraba in viraje! SUCCES!
  15. Eu zic ,echipamentul mobristului a fost de vina.))) Prin partile alea ,daca nu circuli cu carutza esti < allien >. )))
  16. Din punctul meu de vedere ( am trecut anul acesta pe acolo, in februarie,cu masina) este acceptabil.Parti cu astfal nou,restul cu denivelari, fara gropi mari.Pe zona cu denivelari am mers lejer cu 70 km/h,evitand balansul exagerat al masinii. Dar poti intreba pe userul Nicon,care este din Campulung. Corectez,cu scuzele de rigoare, userul Nicon este din Curtea de Arges.
  17. KarolyTM

    Reflectorizante

    Imbraca ( si ) o vesta galbena cu dungi reflectorizante .Ieftin,simplu si eficient.)))
  18. Salut! Pe langa ce au scris mai sus colegii, ai putea sa te uiti mai atent si la starea tablei sudate care vine prinsa sub moto.In plus si starea si diferentza bucselor de cauciuc.Cea < originala>,demontata ,are in plus inelele de metal.Cel putin asa vad eu,in foto. ))) Bafta!
  19. Votez pentru 7.62x 51 (NATO) utilizat deobicei la pustile cu luneta))),Cel 7.62x39 este pentru blocul estic.Gresesc?
  20. Exact,5.45 au aparut mai tarziu in dotare.In U.M.( chimic) unde am servit cu polonicul, aveau doar cercetasii,Sa introdus si la unitatea alaturata ,la vanatorii de munte.Daca tin bine minte erau si cu pat fix,lemnul sau compozitul avea o culoare spre portocaliu.)))
  21. Nu cred ca ar fi o mare diferentza de grosime (sutimi de MM ) dintre garnitura originala si cea din coperta de dosar. Oricum,diferentza de zecimi ( ! ) afecteaza mai degraba compresia decat admisia si evacuarea.Parere personala.Bafta !
  22. Salut Catalin! Scrie de unde esti pentru a fi mai usor de indrumat de vreun coleg forumist la vreun mecanic.Cel care se pricepe si la moto de fabricatie mai modesta. Bafta!
  23. Salut! De ceva vreme (ani), sa ma orientez pentru moto la benzina dupa continutul de etil.Deci E 5. Cifra octanica oricum este o < vrajeala informativa > .))))
  24. Colegule,ai putea pune pe lista posibilitatea de a fii motorina pentru soba,motorina pentru locomotiva , petrol (gaz) pentru gatit sau iluminat.Aici ma refer la ce se mai gasea inainte de amestecaturi bio in carburant.)))
  25. Nu trebuie uitat ca avem colegi nu doar inventivi,innovatori etc.in mecanica aplicata ,ci si alchimisti in domeniul combustibililor .))) Dupa 1 puzzle de piese adunate,aranjate,imbinate ,vine si 1 hokus-pokus privind lichidul asortat,dedicat datator de viatza. )))
×
×
  • Creează nouă...